Do forumek interesujących się kwestią psychologii dziecięcej

Temat dostępny też na forum: Rodzina i dziecko bez ogłoszeń
Dziewczyny jestem po pedagogice, ale ostatnio zaczęłam się interesować psychologią dziecięcą i chciałabym zgłębić ten temat. Czy znacie może jakieś dobre książki które mogłybyście polecić opisujące różne zaburzenia wieku dziecięcego (rozpoznanie, objawy itp.?).
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Do forumek interesujących się kwestią psychologii dziecięcej

Psychologia dziecięca to podstawa na pedagogice choć sama psychologia dziecięca jest dość obszernym tematem. Na studiach powinnaś liznąć choć parę tytułów z tego zakresu.

Podstawa to "cegły" - Psychopatologia Seligmana, Rozwój człowieka Turnera. Właściwie nie ma sensu rozdzielać psychologii dziecka i dorosłego, są nierozerwalnie połączone.

Szukaj podręczników GWP, zawsze są wartościowe.

zgadzam sie z Agatha, ze GWP sa bardzo ok...choc psychopatologia Seligmana skupia sie troszke na patologii, a uwazam, ze laik nie musi miec tej wiedzy, bo wiekszosc to jednak norma...;-)

moze Psychologia dziecka, ale jest to cegla, nie wiem czy chesz cos z typu poradnik, czy sucha wiedze teoretyczna...

plus nie wolno oddzielac dziecinstwa od doroslosci, zawsze w wywiadzie zbiera sie dane o dziecinstwie itp...

Ja jestem psychologiem dziecięcym - mogę pomóc :) Zakładam, że szukasz książek, które opisują najważniejsze zaburzenia a jednocześnie nadają się do czytania. Z takiego przedziału mogę polecić: "Zaburzenia okresu dzieciństwa i adolescencji" Kendall z GWP, "Psychologia kliniczna dziecka w wieku przedszkolnym" M.Bogdanowicz (niestety już niedostępna w księgarniach- poszukaj w antykwariatach, bibliotekach albo internecie)

Inne tematy z forum

Pierwsze dni w przedszkolu - przyzwyczajanie (51 odpowiedzi)

Dziewczyny, naczytałam się w necie, że warto stopniowo wydłużać pobyt dziecka w przedszkolu. No...

Pająki pomocy (25 odpowiedzi)

Dziewczyny dostalśmy od znajomych choinkę i co dziś wstawiamy jado mieszkania ubieramy a plaga...

endokrynolod (11 odpowiedzi)

szukam lekarza endokrynologa pilne .Prywatnie bo NFZ nie ma już miejsca, najlepiej w Gdyni