Gondola - jak długo używałyście?

Temat dostępny też na forum: Rodzina i dziecko bez ogłoszeń
Tak się zastanawiam dziewczyny, jak długo używa się gondoli? Tzn. Jak długo dzidzia jeździ w takiej gondoli?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Re: Gondola - jak długo używałyście?

podobno do 6 m-ca gondola a potem już spacerówka.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Ja z racji że urodziłam 30 stycznia, w kwietniu mała była już w spacerówce:)

Czyli średnio tak do pół roku. Po prostu zastanawiam się bo w większość miejsc i tak będę jeździła samochodem. Zastanawiam się czy to nie będzie wydatek na tzw. "chwilę" Dzidźka ma się urodzić w lutym. Myślałam żeby na ten czas kupić po prostu jakąś używaną a zainwestować bardziej w fotelik do samochodu i fotel do spacerówki.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Jest to jakiś pomysł:) Z reguł wózki 3 funkcyjne mają albo małą gondolę albo nie najlepszą spacerówkę, oczywiście nie wszystkie takie zestawy ale często tak się zdarza.

4 m-ce

ok pół roku nawet krócej Jak już zacznie podnosić główkę i zechce uczyć sie siadac to lepiej jest jak maluch jest na półleżaco

odpowiedz na pytanie: tak dlugo jak malenstwo sie w gondoli miesci lub tak dlugo jak malenstwo chce w niej lezec :)

do skonczonych 6-miesiecy i jezdziłaby pewnie dłużej, ale ze była zima, Mała miała kombinezon i kocyk to juz srednio sie w niej miescila, byla lekko przyblokowana.... :)

Ja rodzilam na poczatku czerwca wiec gondola sie jak najbardziej sprawdzila na dłuuugich spacerach :)

Dokładnie myślę, że w dużej mierze zależy to od terminu porodu.

Czyli lepiej zainwestować w lepszą spacerówkę i fotelik niż gondolę. To zdecydowanie zmienia mój pogląd na wózki.

Mój syn urodził się sierpniu i jeździł do marca/kwietnia (zima była długa,on na spacerach zazwyczaj spał,więc nie było sensu go przekładać.Gondola była duża i wygodna).Jak zrobiło się cieplej,zmieniłam wózek na spacerówkę i pory spacerów,żeby sobie świat oglądał :-) Ale zaznaczam,że synek już stabilnie siedział (takie jest główne kryterium przenoszenia do spacerówki!) Myślę,że jak niemowlak jest malutki w okresie jesienno-zimowym porządna gondola jest obowiązkowa.Jeśli rodzi się na wiosnę,można pomyśleć o spacerówce rozkładanej na płasko i takim wewnętrznym nosidle przypominającym gondolę (tyle,że starcza właśnie na ok.3 m-ce).Takie jest moje zdanie.

5 m-s

Nadal używamy. Mała jeszcze sama nie siedzi, mieści się spokojnie i nie protestuje. W gondoli cieplej niż w spacerówce, więc pewnie jeszcze pojeździ.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Synek rodzony w czerwcu, ma cztery i pół miesiąca i póki co nie myślimy o rezygnacji z gondoli. Mały jeszcze sam nie siedzi a poza tym w taką pogodę mimo wszystko gondola lepiej chroni malucha przed wiatrem.

nasz miała chyba niecałe 4 msc jak ją przełożylismy do spacerówki, w gondoli nam się juz niemieściła:)

Do siódmego miesiąca.

moja ma 6 msc i nadal jeździ w gondoli, w najblizszych tygodniach nie planuje zmian

my używaliśmy od października czyli 3 tyg od urodzenia do końca marca, przez cały kwiecień Julka jeździła na półleżąco w spacerówce potem siedząco.

do konca 4 miesiaca.dluzej lezec w niej nie chciala,bo oprocz nieba nic wiecej nie widziała:P

ponad 8 miesięcy

Młody jeździł w gondoli dość długo, bo aż 7 miesięcy z racji tego, że miał problemy z napięciem i rehabilitanci tak zalecali.

Ale o ile spacerówka rozkłada się na płasko (lub prawie na płasko) to można malucha przesadzić wcześniej - około 5.-6. miesiąca.

W pozycji pionowej natomiast można ustawić oparcie dopiero, kiedy dziecko potrafi samo utrzymywać taką pozycję i nie opada na boki. :)

Gondola do 9 miesiąca bo córcia z czerwca więc całą zimę przejeździła a w marcu dopiero się przesiedliśmy do spacerówki.

Moj synek ma ponad 3 miesiace, i wlasnie zakupilam mu nowa spacerowke, (tyle ze rozkladam ja na plasko) - Coneco traper, ma fajne kola i tak nie trzesie (bo jest na amortyzatorach), lekki wozek, po zlozeniu nie jest taki wielki jakby sie wydawalo. Chociaz minusem jest to ze jest przodem do otoczenia, i jak rozloze budke, to widze go tylko przez budke (jest tam taka przezroczysta kratka).

No Mikołaj ma juz 3 miesiace i tez ledow miesci sie w gondoli, zakupilismy juz spacerowke i chyba gdzies w styczniu sie do niej bedziemy musieli przesciasc

Nasz synek skończył 3 miechy i jeszcze się mieści (chociaż właściwie na styk) i widzę , że juz niebawem będę musiała zrezygnować z gondoli...

5 miesięcy...przesadziłam bo nie chciała już leżeć
woziłam potem w spacerówce na półleżąco

dziewczyny moja córcia kończy własnie 4 miesiące, no i nie podoba się jej już gondola co tylko ją włoże płacz (jest jej ciasno!) a spacerek zamiast przyjemnością dla Izki jest płaczem krzykiem itp
czy mogę ja przesadzić na spacerówkę?
czy w tej pogodzie nibędzie jej za zimno?

spróbuj jej podłożyć coś pod materacyk w gondoli, zeby nie leżała całkiem na płasko :)
u nas zadziałało i jeszcze pojeździliśmy przez luty a w marcu przesadziłam do spacerówki

mam włożoną poduche... czy coś większego podładałas?

no my tak jak wczesniej pisalam- Mikoś skonczyl wlasnie 6 mcy i musielismy przesiasc sie do spacerowki bo z gondoli wystaja nozki :)

ja juz mysle, ze w marcu zaczne, bo mloda ryczy mi niemilosiernie i niewygodnie jej, ale zobaczymy...i tez szybko rosnie...

poduchę albo kocyk...i styknęło
jak tylko się skońćzyły mrozy w zesżłym roku to przesadziłam do spacerówki

My jeszcze w gondoli, mala jest z polowy maja i nie chce jej przesadzac w te mrozy,poczekam az sie ociepli. A ze gondole mamy b duza to niunia spokojnie sobie tam spi, nawet w kombinezonie i otulona kocami:)

a co myslicie w takim razie o kupnie samej gondoli, a mniej wiecej po pol roku typowej spacerowki? po co w komplecie?

Rozumie, że chcesz taki wózek na te pare miechów, a potem jakaś lepsza spacerówa?
Przy drugim dziecku też bym tak zrobiła.

Nasz Jachu jeździł do 6 miesiąca w gondoli, sama go przesadziłam, nie buntował się , ale już był duży:)

mój synek ma prawie 9 miesięcy i jeżdzi w gondoli, ale na spacerach przeważnie śpi, jak się obudzi to też nie chce leżeć. Ale uważam że jest za zimno na spacerówkę a że gondolę mam naprawdę dużą (roan marita) więc spokojnie się tam mieści. Wiedziałam że synek będzie zimną już duży i duża gondola była głównym kryterium wyboru wózka. A poza tym rehabilitanci nie zalecają zbyt szybkiego przesadzania dzieci do spacerówek

Inne tematy z forum

Okulary dla dziecka w kolejnych krokach - prośba o instruktaż. (8 odpowiedzi)

Moje dziecko przeszło dwa kolejne badania wzroku i teraz mam jakąś receptę okulary (czy jak to...

Matka chrzestna bez bierzmowania? Gdzie? (50 odpowiedzi)

Hey, Bardzo zależy mi na tym, aby moja siostra była matką chrzestną mojej córeczki. Nasz ksiądz...

Zadania do gry dla dzieci (17 odpowiedzi)

Szukam pomysłów na zadania do gry dla dzieci w wieku przedszkolnym. Np. udawaj kota, zrób...