Grzyby!

Nie będę zaczynał wątku od "yyyy...".. no i stary się przeterminował (za długo się ładuje) :D

Ciepło i mokro. Faceci to lubią.. grzyby też :D

Zatem krótkie żołnierskie pytanie do BMtF: (a w zasadzie prośba o raport ;)

Jak to wygląda u Cię?

Nadanżasz? ;)

--
Jesli ktoś ma info z innych regionów, to oczywiście mile widziane :D
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 21

Grzyby grzybami.
Niestety, ale kiedy ją bywam w lesie to już jest ciemno.
Albo jeszcze ciemno.
Latem jakieś kurki przynosiłam. Teraz słabo.
Pojechałabym gdzieś na grzyby, ale nie wiem gdzie są grzybodajne lasy.
Jakiś czas temu pisałam, że nie oglądam nic w odcinkach.. i tu coś się zmieniło. Obejrzałam "faude"..bardzo mnie wciągnął... A teraz drugi serial próbuje..ale nie wiem czy dam radę .
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

He he
Akurat u mnie do sterylnosci to baaard,o. Daleko
Jest wręcz nieosiągalna.
Ale robaczków, piasku w zębach i much nie cierpię.
Piasek na podłodze, łóżku i fotelach może być...
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

Piasek jest nieprzyjemny, ale z igliwiem, gałązkami, wżerami po ślimakach a nawet przeoczonym białym robaczkiem to bym zagadnienia nie robił. W końcu to leśne jedzenie. Musi mieć swój urok. Ktoś chce miec wszystko czyste i sterylne, to niech se pieczrki kupuje i myje w durszlaku.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 4

Czy "obmycie z grubsza" oznacza, że podczas jedzenia pierogów będzie w zębach trzeszcxal piasek?
Wyrzocilam te grzyby, ale wieczorem po ciemku potknęłam się o dwa prawdziwki.
Niestety na grzyby tak na poważnie się nie wybrałam, co oznacza , że suszonych nie mam. Ale za to mam trochę słoiczków z kurkami.
Ma ktoś wolny pokój cobym mogła na pół roku się wprowadzić?
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

@ann(n):

Zdjątko wklej.

Ja już nie miałem cierpliwości do opieńkowej dłubaniny, aby je w occie utopić. Praktycznie wszystkie były o nominałach od 10 do 50gr, jeszcze zamknięte. Jak jakaś otwarta złotówkowa sie trafiła, to był wyjątek ;)
Z grubsza obmyłem, zblanszowałem na masełku, zmieliłem na dużych oczkach i zapasteryzowałem w słoiku. Za parę dni zrobię sobie z nich farsz do pierogów.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 3

A ja mam całą torbę czegoś co może być opieńkami.. ale tak naprawdę nie wiem czy to opieńki, więc pewnie to.wyrzuce..a mogłoby być w occie.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

sezon na grzyby w pełni, ja dzisiaj zajadałam się przepysznym risotto z podgrzybkami a mój maż wczoraj jadł kanie.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Mister
Na tą nutę popełniam teraz szarlotkę, kurkuma jest w jabłkowo- marchewkowym farszu a imbir w bezie, słodkiego popołudnia.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Ostatnie kilka lat jesień jest wyjątkowo długa i ciepła. Na zdjątkach mam datownik, zatem mogę odtworzyć np. prace działkowe robione w drugiej połowie listopada, kiedy ziemia jeszcze nawet nad ranem nie była ani ciut przemarznięta. A w 2015, kiedy wyjeżdzałem z Gdańska w połowie grudnia, na liczniku było +13°. Pamiętam, bo kilka dni później, będąc poza domem, na cito kupowałem jakieś ciepłe ciuchy, bo ich nie wziąłem ze sobą.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 4

No jak tak przymraza w nocy, to juz chyba koncowka. Choc jest cos takiego jak babie lato. W szkole uczyli mnie ze to takie pajaczki, co lataja na pajeczych nitkach, ale pewien Kaszuba przekonywal mnie, ze to cos w rodzaju pory roku, krorkotrwaly powiem lata w pazdzierniku. Na razie to co zjadlem to moje a wielka puszka po zestawie redsa pelna po brzegi suszonymi. Po raz pierwszy od 4 albo 5 lat. Jak byla wojna w Donbasie to Ukraincy stamtad przyjechali i razem nazbieralismy poprzednia
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 4

Jeszcze spokojnie zdążysz a nie ma gwarancji, że przyszły rok będzie tak grzybodajny, jak obecny.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 4

Mialem ostatnio problem z rozroznieniem maslaka brazowego, sosnowego od podgrzybka brunatnego. Lalo tak, za wszystkie grzyby, lacznie z kozakami, mialy sliska, maslakowata skorke. Bez znaczenia bo i maslaki i podgrzybki szly na patelnie. Nigdy nie zrobilem grzybow w sloiku. Za rok sie w to pobawie chetnie
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3

Wow... a raczej: o żesz q... :)

Za info o Brico dzięki. Muszę przemyśleć, gdzie mam toto w okolicy. Na razie poupychałem się w słoiki po majonezie. Trochę za duże, ale w pobliskich sklepach, z Tesco włącznie, po słoikach nie ma już śladu a wolałem nie odkładać słoikowania do dzisiaj, w nadziei, że uda mi się zanabyć je na wrzeszczańskim rynku.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 4

W Bricomarche są słoiki różne.

Kto rano wstaje, ten przerabia podgrzybki.
https://zapodaj.net/83e418f9ab2b8.jpg.html

PS 2godzinki
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

No. Calkiem dobrze. Wlasciwie to po krolewsku. Biala na winie i rozmarynie, ziemniaki z maslem, ogorki i TE grzyby. Jedna duza cebula na te ilosc to troche za duzo, wylawialem grzyby z cebulowego ataku. Ale czlowiek sie uczy a pomysl ciekawy. Teraz siesta. I reszta wina. A potem znowu w droge.

Nomad-koczownik
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

A tak z zupełnie innej beczki, choć w związku z wątkiem:
Obiły sie gdzieś komus o oko w jakimś markecie małe słoiki (ok. 200-300ml, jak od dżemu)?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 4

Gdzie to jest? Tylko na starym wygladzie widze. Cos napisze zeby sprawdzic. Mnie to tasmy z Sowy ciagle bawia. Bo ci faceci gadaja nawet nie jak mafia ale jak pomagierzy mafijni w dresach i bez szyi. Kaczynski i Kulczyk na nagraniach najlepiej wypadli. Tu ja cie nie moge, a tam k,, poj... Pier itd.
Mysle ze Ziobro ma dostep do wszystkich tasm bo sa w sprawie Falenty. Moze sobie powoli wykrwawiac PO, a Morawiecki moze mu skoczyc bo tez sie dal nagrac.
Neumann powiedzial ze Adamowicz powinien siedziec. Beatyfikowal go i rzad i opozycja i lokalny Kosciol. Oni sie tam wszyscy dobrze znaja i wielkiej krzywdy sobie nie zrobia. Jurny Stefan odszedl z mafii i od razu dostal zarzuty. Tak jak Neumann powiedzial. Odejdziesz z PO, to nie masz gwarancji bezpieczenstwa

Juz widze. Sorry za oftopic, ale cos bylo o tym, co zabawne w tym cyrku
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2

Ok, ale denaturacja zachodzi też w "normalnym" procesie ogrzewania (jak choćby przy przyrządzaniu sosu). Każde dziecko wie, że w surowych potrawach więcej jest np. witamin niż w gotowanych, dlatego nie bardzo widzę powód do demonizowania akurat procesu UHT. Poza tym, nie wiem jak inni, ale ja nigdy całego kubka śmietany nie zużywam na sos (bo na sosy, w przeciwieństwie do kawy, kupuję właśnie taką śmietankę w kubeczku o jakiej Kruk pisał) a resztę, żeby się nie zepsuła, po prostu wychlewam na surowo, zatem bilans prozdrowotny znacząco się poprawia :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3

> właściciel pizzerii zmienił nazwisko

Jo. Teraz mogę calkowicie zgodnie z prawdą twierdzić, że od dawna mam w swoim zwykłofonie wbity prywatny numer do LW :D
Ale biznes mu się sypie. Lokale na Zaspie i na Górnej zamknął. Szczęście że "flagowy" się ostał, bo od kogo bym sępił gotowe ciasto na pizzę? ;)

> zapas dowcipów po tej stronie sceny jest na wyczerpaniu

Nie doceniasz ich. Zawodowi kabareciarze powoli mogą zacząć się przebranżawiać :D
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

Mleczko kokosowe!!! Jeszcze przesmażyć imbiru z kurkumą, kuminem i chili i mamy piękne grzybowe curry - kuchnia fusion w najlepszym wydaniu :)))
Popieram, bo te eksperymenty mam już za sobą. Jest ciekawie :)))
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Inne tematy z forum

Kto z was pije yerba mate? (19 odpowiedzi)

Macie jakieś doświadczenia z yerbą?

pomysł na zupe (34 odpowiedzi)

rosół...pomidorówka...warzywna...krupnik...ile można:P czy macie jakies nowe ciekawe przepisy na...

Ogrodowy piec do pizzy (5 odpowiedzi)

Jaki polecacie ogrodowy piec do pizzy? Żeby można było go używać w ogrodzie lub tarasie oraz nie...