Hashimoto, niedoczynnosc tarczycy a karmienie piersia

Temat dostępny też na forum: Rodzina i dziecko bez ogłoszeń
Dziewczyny wyczytałam w "Oczekiwaniu na dziecko" ze choroby tarczycy, a dokladniej leki które sie na nie bierze, sa przeciwwskazaniem do karmienia piersia. Czy to prawda? Nic do tej pory o tym nie słyszałam, a chce karmić piersią...
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Hashimoto, niedoczynnosc tarczycy a karmienie piersia

Ja karmię piersią a mam nadczynność tarczycy. Leki można dobrać tak, by nie kolidowały z karmieniem. Ja biorę maksymalną możliwą dawkę przy karmieniu- biorę Thyrozol.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

no ja mam niedoczynnosc i biore eltroxin

ja mam niedoczynnosc i hashimoto, biore euthyrox 125mg

kwestia karmienia jeszcze przede mna,ale chetnie sie czegos dowiem

image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

W niedoczynności można karmić piersią. W nadczynności nie można, bo leki na nadczynność zaszkodziłyby dziecku.

ja mam niedoczynność,brałam euthyrox i karmiłam

Neissi to jak wytłumaczysz ulotkę z moich leków, że w takiej ilości nie szkodzą dziecku, i można karmić?

ja mam Hashimoto i niedoczynnosc i karmie i lykam 75 eutyrox

ja rowniez mam niedoczynnosc i hashimoto i biore euthyrox 100 i karmie piersia

Skoro w ciąży przyjmujesz leki i dzidzia je dostaje to nie ma przeciwwskazań przy karmieniu. Ja mam niedoczynność i karmię. Mały miał już kontrolowane TSH i jeszcze endokrynolog kazała skontrolowac mu miesiąc po tym jak go zupełnie odstawię od piersi.

A na ten poradnik "w oczekiwaniu..." to bym poprawkę brała:)

Przy niedoczynności karmię już 11 miesiąc, w ciąży brałam gigantyczne dawki euthyroxu, obecnie niewielkie i czuję się dobrze, a wyniki mam w normie. Głowa do góry, częste kontrole u lekarza i nie będzie problemu. :-)

ja mam niedoczynnosc i hashimoto, biore 100 do 175 i karmilam i jest ok, kontrolowalam malemu tsh i jest zdrowy

Ja mam nadczynnosc tarczycy. Lekarz kazal mi odstawic dziecko od piersi gdy podal mi thyroxol. W anglojezycznej literaturze medycznej znalazlam informacje ze max dawka przy karmieniu to 20 Metizolu na dobe. Jednak musialam przejsc na cos mocniejszego bo mam ft3 17,5 - norma 4,7.

ja mam niedoczynność, łykam 75 eutyroxu, karmiłam piersią. Co prawda mój endo przepowiadał brak laktacji, to udało mi się karmić małą przez 3 tygodnie.

ja ma hashimoto nadczynność biorę thyroxol z tego co mówi mój endo to nie wolno karmić piersią przy tym leku. z tego co ja wiem jak urodzisz możesz przez pierwszą dobę nie miec pokarmu ja karmiłam tylko 3 tygodnie. Nawet pielęgniarki nie wiedzą o tym. tarczyca to chorobo o której mało sie mówi a jest bardzo poważna.

ja mam niedoczynność, Hashimoto - brałam Euthyrox 175 i karmiłam 14 miesięcy - nie miałam żadnego problemu z ilością mleka, nawet kryzysów itd. - żaden lekarz nie wskazał niedoczynności jako przeciwskazania do kp

Też mam niedoczynność i Hashi. Biorę Euthyrox 25 i karmię piersią. Poza tym nawet na ulotce jest napisane:
"W czasie karmienia piersią należy kontynuować przyjmowanie leku Euthyrox N zgodnie z zaleceniem lekarza. Ilość leku wydzielana do mleka jest tak niewielka, że nie ma żadnego wpływu na dziecko."

Inne tematy z forum

Wakacje z dziećmi (120 odpowiedzi)

nie mamy pomysłu na tegoroczne wakacje z dziećmi 5,5 lat i 3 lata byliśmy w zakopanym i...

Czy ktoś korzystał z pomocy psychoterapeuty? (63 odpowiedzi)

Czy ktoś korzystał z takiej pomocy i może polecić? Ja próbowałam dwa razy, u dwóch różnych osób,...

Gdzie w góry z dzieckiem na wakacje-miejsca godne polecenia (176 odpowiedzi)

Jak co roku chciałabym pojechać na urlop w góry. Byle nie do Zakopanego- tam byłam już wiele...