Ile mleka dziennie pija wasze 5 miesieczne dzieci?

Temat dostępny też na forum: Rodzina i dziecko bez ogłoszeń
Moja lekarka kazala dawac nie wiecej niz 150ml a moja kolezanka daje swojej malej,ktora jest 2 tyg.starsza 240ml.
Oprocz tego je ocxzywiscie jedna zupe i wieczorem kaszke mleczno-ryzowa.
A jak to jest u was?
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 5

Re: Ile mleka dziennie pija wasze 5 miesieczne dzieci?

sorki ze sie wtrącę bo mamą jeszcze nie jestem...ale te 240ml az mnie poraziło.... Obserwuje mojego 7 miesiecznego bratanka i on nawet nie wypija az tyle jeszcze,a wagowo maly pulpecik z niego:D Cos chyba przesadzila ta lekarka...Ale to tylko moje zdanie..

popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 5

sorki chodzilo mi o to ze Twoja lekarka chyba jednak ma racje..Zle mi sie napisalo:D

popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Moja córka zjada po 130-140 ml mleczka z kaszkami ryżowymi.Ma prawie 6 miesięcy, oprócz tego zupkę i deserek.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3

moj kacperek zjada po 150 a na noc 180 ml. na opakowaniu mleka jest tak napisane 2 miesiac 150ml 3-4 miesiac 180ml tylko ze to jest mleko NAN AR wiec moze jest ono slabsze. generalnie dziecko powinno podobno jzadac max 0.60 ml na 1 kg masy ciala.

popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 3

ale ile razy dziennie i czy zawsze zk kaszkami?>
moja wogole nie chce pic mleka tylko na spiaco albo pol spiaco i tak pije na noc 23- tak miedzy 130 czsami nawet 180, nad ranem ok 5 taka sama ilosc, pozniej ok 10 je kaszke brzoskwiniowa ok 140 ml na mm, pozniej jak sie uda to ok 14tej tez mleko ale to zalezy czys spi czy nie taka sama ilosc , pozniej ok 16 deserek, 18-19 mleko albo obiadek (jak sie nie uda z mlekiem )i znowu jest 22-23 mleko po kapieli na spiaco, jestem zalaman bo jak nie spi to nie wciagnie nawet kropli.co myslicie bo ja juz jestm tym zmeczona wszystko sie kreci wokol jej mleka, jak jej to przemycic.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 2

Moja corka tez tak spi na spioco.a gdy niespi to wugule niespi ale przybiera na wadze wiec jest ok
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

Ja mam tak od 3miesiaca do teraza ma juz 5 miesiecy musi spac albo ja trzeba ululac do picia mleka zapomnij ze vi wypije na jawie juz tez mam hleboko tego dosyc czlowiek uzalezniony od karmienia do karmienia zapomnij o wyjazdach wychodnych gdzies po za domem masakra z jej karmieniem a max 120ml wypije.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Moj ma taką
Samo maskara
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Moj synek ma 18 tugodni i je ile chce potrafi mleka zjesc od 90-210 i je co 2 godziny obiadku tez zje prawie caly sloiczek 190
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Moja corcia 11 marca skonczyla 5 mieisiecy a wypija 210 czasem 240ml a raz maz dal jej 260 ml,bo ciagle bylo jej malo i plakala gdy konczyla się butelka
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Dziecko nie zawsze jak konczy jeść to znsczy ze placze z glodu polecam konsultacje z lekarzem bo ilosci jakie mu podajecie sa przerażające
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 1

Dokładnie moja córcia skończy 18lipca pięć miesięcy i jeszcze nigdy nie wypiła na raz tyle mleka a obiadku zje nawet nie pół małego sloiczka mleka pije 5razy dziennie zazwyczaj wcześnie rano wypije 150ml a potem już mniej bo przecież jak dostaję obiad i deserek to wiadomo ,że tyle nie wypije i nie dosypuje żadnych kaszek po co dodatkowo rozpychać dziecko a waży już ponad 7kg też przerażają mnie te ilości jakie mamy podwają moja córcia by chyba pękła i te kaszki do mleka można dać ale na noc odrobinę
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

No i między czasie herbatki popiję lub wody przegotowanej ale to też po kilka łyczków

mialo byc na 0.50 kg:)

Anastazja najwiecej naraz wypija 150ml, najczesciej jednak 120ml
mysle ze 240ml to duzo za duzo jak na jedno karmienie... ale nie mnie osadzac

popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 2

w dzień 150, no chyba, że dam mu kaszkę , ale kaszki zjada bardzo mało

czasami na noc 180

Mój je tak:
ok. 9:00 180ml
ok. 12:00 obiadek lub zupka
ok. 15:00 mleczko NAN2R
ok. 17:30 deserek
ok. 19:15 mlaczko NAN2 lub Humana 2
z tym, że mój mały nadal domaga się karmienia nocnego i nie mogę go odzwyczaić, acha herbatkę też niechętnie pije, ale podaję mu choć parę łyczków.

hej
mój maluszek je tak
10:00 - mleko 120-140 ml
12:30 - warzywka - deserek - czasem wciagnie 100g a czasem pol lyzeczki i koniec jedzenia :)
14:00 - mleko 120ml
17:30-18:00 - kaszka mleczno-ryzowa okolo 80ml takiej gestej lyzeczka
20:00-20:30 - mleko 150-160 ml
do tego domaga sie w nocy karmienia ale dostaje piers i jakos dajemy rade

aktualnie staram się uniknąć nocnego katrmienia- daję mu wodę do picia, ale jak płacze to mięknę i dostaje pierś :) ostatki matczynego mleka :)

dziewczyny a jak to jest z tym wprowadzaniem posiłków od 4 miesiąca-tzn kiedy je podaje jak dziecko skończy 3 miesiące i zaczyna się czwarty miesiąc czy jak skończy pełne 4 i zaczyna się piaty miesiąc.....?
Kacper w niedziele skończy pełne 3 miesiące i zastanawiam się czy już mogę mu podawać dodatkowe posiłki. Na razie jest na samym mleku NAN AR1 i zjada co 3-3.5 h po 150 ml a na noc dostaje 180ml.

Teraz go przestawiam ze snem bo w nocy 2 x budził się na karmienie(po 150ml) i jak na razie się udaje zasypia o 20 i budzi się około 5 rano dopiero-zastanawiam się czy w ciągu dnia nie zwiększyć mu jakieś porcji mleka lub właśnie może powinnam wprowadzić już jakieś dodatkowe jedzonko....poradźcie....:)

popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 4

Marta je czasami 60 ml czasami 90.... bywa i 120 .... 150 rzadko ale przed snem wypija 180 ml z kleikiem ryżowym... no i w nocy budzi się na mleczko i wypija 150 ....
posiłki są ok. 8, 11, 14, 17 i 20 i w nocy raz....
teraz w ten koło 11 wstawimy kaszkę owocową
koło 14 obiadek
koło 17 deserek

hehe taki mam plan a jak wyjdzie ?! ;))

Iwona inne jedzonko powinno się wprowadzać po skończeniu 4 m-ca
no czasami jak dziecko słabo przybiera można pod koniec 4 ...

http://babyonline.pl/niemowle_rozszerzanie_diety_artykul,4852.html

http://www.nutricia.pl/images/dokumenty/schemat_zywienia_niemowlat_karmionych_mlekiem_modyfikowanym.pdf

Mam dwójkę dzieci.Więc córka jak była mała to w tym okresie 5 lub 6 miesięcy piła butlę 150 ml i czasem 180 ml i tak co 4 lub godzin a po między tymi godzinami deserek lub zupka,obiadek.Mój synek ma obecnie 5 miesięcy i pare dni a on już je inaczej czasem nawet mi 150 ml a jak mu daje regularmie godz.to nie chce tylko czasem za godzine np.jak dostanie butlę o godz.12:00 to następna o 15:00 lub 16:00 a pomiędzy tymi godzinami daje deserek lub zupkę,obiadek.Więc nie patrzę ile na mleku pisze ile dawać bo daje NAN 2 z klrikiem ryżowym a na nim pisze że dziecko powinno wypijać mleka 180 ml lub 210 a na BEBIKO pisze że 150 ml.Jeśli wasze dzieci dobrze przybierają na wadze to nie ma się czym martwić i nie patrzeć na inne dzieci że tyle jedzą bo każde dziecko jest inne.

cześć mam 5 miesięczną córke i dodatkowe posiłki wprowadziłam jej jak skończyła 4 miesiące:) w dawałam jej obiadki deserki a na wieczór kaszki. moim zdaniem nie ma co za wcześnie dawać nie trzeba się śpieszyć:):)
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 2

watek jest sprzed roku:P

Ale temat aktualny, ja czytam np. teraz i wszystko mi jedno z kiedy są posty

A ja po skończonym 6 miesiącu, tak jak zalecają pediatrzy i WHO. Dziecko wyniki ma idealne, waga w sam raz. Oczywiście na mleku matki. Na modyfikowanym krowim ok.5 można wprowadzać dodatkowe posiłki.
Oczywiście każdy maluch jest inny i są odstępstwa.

Witam ,mam synka który skończył 5miesiecy w marcu i chyba czas coś wprowadzać do dietki synka wiem że powinnam od warzyw ale proszę pomuscie mi dajcie jakieś przepisy
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Moja mala je tak:
7:30 cycus
miedzy 9:00 a 9:30 zjada kaszke ale nie duzo
miedzy11:00 a 12:00 butelke czasami wypije 150 a czasami 80
o 14:00 dopija czasami 80
okolo 15:00 16:00 obiadek
o 20:00 czasami wypija 180
przesypia mi cala noc spi od 8 do 9 godzin:)

A po co sztuczne?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 5

A g*wno powinno Cię to obchodzić. Żeby sobie odpoczęła od wiszącego na cycu malucha. Kolejna Matka Polka się odezwała, która jak została matką to zapomniała, że jest też kobietą.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

A moje dziecko wypija tak do 125ml mleczka.Prucz tego zjada zupki,deserki i kaszke na mleku modyfikowanym,pije także herbatke i soczki :))

ja też się właśnie zastanawiałam jak to jest u innych bo moja je Nutramigen 5x170 do tego obiadek i herbatka jakieś 50 ml
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2

Mój je 3x180ml mm do tego raz kaszka na 150ml mm i obiadek duży słoik albo mały słoik + mały owoców
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 4

moja ma 5 miesiecy i na opakowaniu mleczka (jemy Hipp) jest napisane ze powinnam dawac 5 X 210, daje 4 X 180, chyba ze obudzi sie w nocy co jej sie jeszcze czasami zdarza to dostaje 150 ml dodatkowo. Wyglada to mniej wiecej tak:
8:00 - mleczko z kaszka ryzowa 180 ml
10:30 - pol sloika owockow
12/12:30 mleko 180 ml, ale przechodzimy tutaj na obiadek staly
17 - mleko 180 ml
20:15/20:30 - mleko + kleik kukurydziany 180 ml
no i czasem jak w nocy wstanie do 150 ml mleka, ale wtedy poranne sniadanie jest o 9 i kaszka jest rzadsza :)

A jakie kaszki je?

U mnie identycznie

Powiem tak....kolezanka ma bujną wyobraźnię!

Moja ma 5 MSC zjada 90-100 ml mleka z piersi i nic więcej próbowałam dawać zupki ze słoiczka ale nie zjada ich deserki owszem zjada

Nie dziw się że deserki chce a zup nie, desery są słodkie a zup papkowatych spróbuj sama czy wygrają z konkurencyjnymi deserami heh. Moja najpierw jadła przez cały miesiąc tylko warzywne stałe a potem dopiero wprowadzał am otwocki. Razem się nie powinno bo dziecko zazwyczaj wybierze pychotke.

Każde dziecko jest inne i zalecenia też są inne, choć jak wiadomo, co za dużo to nie zdrowo.

Inne tematy z forum

przedszkole NR 27 W GDYNIA; MALUTKOWO opinie (25 odpowiedzi)

proszę o opinie tego przedszkola. szukamy fajnego przedszkola dla naszego dziecka...

jak nauczyć pić ze słomki i kiedy? (15 odpowiedzi)

drogie mamy, mój synek ma roczek, chciałaby nauczyć go pić ze słomki, ponieważ on nie lubi pić z...

Czy kiedykolwiek "żałowałyście" że zdecyedowałyście się na drugie dziecko? (38 odpowiedzi)

Hej, wiem, że brzmi strasznie, ale nie chodzi mi o wywołanie jakiegoś poruszenia. "Żałowanie" w...