Jak ciało reaguje na drugą ciąże??

Temat dostępny też na forum: Rodzina i dziecko
Hej,

jak wyglądałyście w 2 ciąży czy mocno przytyłyście?
Jak to było w porównaniu z pierwszą ciążą?

Ciekawi mnie to, bo słyszałam, że w 2 ciąży brzuch jest większy, szybciej go widać itp. Czy to prawda?

Ja przytyłam Tylko (?) 10 kg i mialam bardzo mały brzuszek, który w zasadzie był widoczny dopiero od ok 6/7 m-ca. Po porodzie zaraz zniknął. Marzę by w 2 było tak samo;)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Re: Jak ciało reaguje na drugą ciąże??

ja brzuszek miałam nieco większy ale i dzidzia większa
było go widać wcześniej
przytyłam więcej ale tylko i wyłącznie z własnej woli-pochłaniałam słodycze tonami ;)

ja przybrałam 12 kg czli 3 kg mniej niż w pierwszej ciązy.Brzuszek rzeczywiście rośnie szybciej ,w 4 m-cu juz odstawał ,pewnie dlatego ze wszystko juz "porozciągane",ja miałam ogrooomna piłkę pod koniec ale na to akurat nie ma reguły czy bedzie wiekszy ,zależy też od wielkości dziecka właśnie

z tym brzuszkiem to się zgadza o wiele szybciej widać /przynajmniej ja go widziałam/ za to w drugiej ciązy przytyłam mnie,j w sumie tylko 10kg dzidzia ciut mniejsza mimo że chłopiec, ale to moze dlatego że pierwsze 4 miesiące wymioty ;/ a 7, 8 , 9 mega zgaga więc mało jadłam ;/
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Ja jestem teraz w 22 tygodniu, brzuch rzeczywiście jest większy niż w poprzedniej ciąży, mimo że przybieram na wadze podobnie (czyli na początku ciąży... schudłam, a teraz powoli nadrabiam - w poprzedniej ciąży przytyłam 7 kg i po cesarce ważyłam mniej niż przed ciążą ;) ). Mam też mniej czasu, żeby się na ciąży skupiać, bo pod nogami biega ciągle pełna energii dwulatka ;) i może też dlatego nie odczuwam żadnych dolegliwości oprócz czasem zmęczenia :)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Dzięki dziewczyny.

Ale myślę, że wielkość brzucha nie zależy od wielkości dziecka (przynajmniej nie zawsze).
Moja córka miala trochę ponad 3 kg czyli "normalnie", nie była malutka, a mój brzuch był tak mały, że jak przyszłam rodzić (wywoływać) to pielęgniarka dzwoniąc po mojego lekarza powiedziała:

"-Przyszła Pani X.
-...
-Tak, tak. Ta z małym brzuszkiem"

:))

Śmiesznie to było:P heh

Ja też marzyłam by za drugim razem było tak samo i żeby kilka godzin po porodzie być płaska :>
W pierwszej przybrałam 6 kg, niewtajemniczone koleżanki dopiero w 6 mies. zauwazyły, że jestem w ciąży. W drugiej już pod koniec pierwszego trymestru wyglądałam na przejedzoną ;) Przytyłam 13 kg i niestety po porodzie brzuch za cholerę nie chciał się spłaszczyć. Zajęło mu to kilka miesięcy.

Ja w pierwszej ciaży 8 kg i brzuch zaczął być widoczny w 6 mcu. W drugiej juz od 4 miesiąca było widać i mimo, że rodzę w styczniu mam 12 kg na plusie.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

W pierwszej ciąży przytyłam 18kg w drugiej 9kg :) W pierwszej córka była mniejsza niż druga córka. Brzuch zdecydowanie miałam większy w pierwszej ciąży :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

A i dojście do wagi z przed ciąży w drugiej zajęło mi 2 miesiące a w pierwszej ponad rok.

W pierwszej i drugiej ciąży przytyłam 8 kg. Synek wazył 4 kg, córa 3,6 kg
Brzuszek było widać dopiero w 6 mies.

Teraz jestem w trzeciej ciąży i brzuchol mam wielki jakbym już miała jechać na porodówke (o dziwo był widoczny juz od samego poczatku, czyli 3 mies).

Wg lekarza, nosze dużego chłopca, ale nie wiem czy jest jakaś reguła, czy po prostu tak szybko mnie wysadziło :)

w drugiej ciąży brzuch wyskoczył mi niemal w dniu zrobienia testu ;-) ogólnie nie był większy niż w pierwszej, ale bardzo szybko sie pojawił. wagowo tak samo

w ciazy nr.1 przytylam ok.10kg - dziecko przed terminem 4.5kg, po wyjsciu ze szpitala juz mialam niej niz przed ciaza , lasne ciuchy 3 tyg po juz nosilam wszyskie...

ciaza nr.2 nic nie przytylam, ale taki byl plan, bo mialam cukrzyce wiec, dieta i ostatnie 6 tyg na insulinie jechalam, bo okazalo sie dziecko za duze, a nie chcialam miec wczesniejszego rozwiazania, i dziecko w 38tc urodzilo sie z 3900g, zalozenie gina, diabetologa i dietetyka, dziecko max.4 kg ma wazyc...wiec cel zostal osiangiety...ciuchy ubrala swoje po tyg...i mam 10kg mniej niz przed ciaza i utrzymywac diete...

brzuch duzo szybciej bylo widac, bo juz w 8tc, a z Blanka w 12tc, choc ja przy tuszy jestem...ale brzuch wyglada mi duzo lepiej, bo po cc nr.2 zrobiono mi plasyke brzucha dolnego i wyglada niezle...choc oczywiscie wystaje...

Ja po porodzie leżałam z dziewczyną która urodziła drugie dziecko, urodziłyśmy w niedzielę, a ona w środę dalej miała brzuch jak w 9tym miesiącu, a ogólnie była bardzo szczupła. Do tego strasznie cierpiała, jak kurczyła i zwijała się macica, mówiła że masakra w porównaniu do pierwszego porodu.
Mnie bolało dość mocno i skurcze rąbały nieźle, szczególnie przy karmieniu, spotęgowane dodatkowo raną po cesarce, nie wyobrażam sobie jak może być jeszcze gorzej po drugim porodzie :)

Nie wiem czy to faktycznie jest regułą, ale u mnie brzuch w 2 ciąży był ogromny, ale rozstępów miałam jakoś mniej. Może to dlatego, że wszystko wcześniej już było porozciągane. Polecam artykuł poczytać https://www.johnsonsbaby.com.pl/przygotowania-do-narodzin-dziecka/twoje-zmieniajace-sie-cialo bo fajnie wszystko opisane co się dzieje z naszym ciałem.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

Ja w pierwszej ciąży przytyłam 14 kg, w drugiej 12. W obu brzuch po 3 miesiącach nie do ukrycia hehe. A do porodu to ogromniasty. W szpitalu przy drugim dziecku pani zażądała ostatniego usg, bo nie wierzyła, że to ciąża pojedyńcza. Miałam ponoć bardzo dużo wód płodowych, więc brzuch ogromny, a i waga dzięki temu większa. Na szczęście nie były to kilogramy tłuszczyku, więc po porodzie szybko wróciłam do formy, po wyjściu ze szpitala byłam na plusie tylko 3 kg.

Inne tematy z forum

Ostrogi piętowe - jakie zabiegi najskuteczniejsze? (77 odpowiedzi)

Czy ktoś się borykał z tym problemem? Jakie zabiegi najbardziej pomagają?

Wakacje z dziećmi (120 odpowiedzi)

nie mamy pomysłu na tegoroczne wakacje z dziećmi 5,5 lat i 3 lata byliśmy w zakopanym i...

Jaki fotelik samochodowy polecacie? (98 odpowiedzi)

Witam. Chodzi mi o taki fotelik dla rocznego dziecka. Chcialabym aby posluzyl nam jak najdlużej....