Jak zdobyć skierowanie na badania hormonalne?

Temat dostępny też na forum: Rodzina i dziecko Zdrowie
Dostałam polecenie od endokrynologa, aby zbadać: TSH, kortyzol. prolaktynę, androstendion, testosteron i DHEA-S. Wizyta była prywatna więc za badania musze zapłacić. Myślę, czy by nie poprosić ginekologa, do którego chodze na NFZ o takie skierowanie, czy jest taka możliwość czy może mi odmówić? Może znacie takich lekarzy, u których nie ma problemu.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Jak zdobyć skierowanie na badania hormonalne?

Osobiście nie znam takiego lekarza, ale próbuj. Niestety ja również chodzę do endo prywatnie i ciągu ok. 3 lat wydałam na same badania kilkaset zł. Z ginekologiem dobry pomysł, możesz też zapytać rodzinnego, ale trudno mi powiedzieć, czy się zgodzą. Ostatnio mój ginnekolog (wizyta na NFZ) zlecił mi badania hormonalne. Na 4 zlecone badania NFZ zapłacił tylko za jedno, reszta tylko prywatnie.

Teraz to jest tak, że NFZ ma w 4 literach pacjenta. Lekarz danej specjalności nie może ci teraz nawet syropu na kaszel przepisać, bo to "działka" rodzinnego i tylko rodzinny może (tak powiedział mi lekarz). Paranoja.

To jest nienormalne, żeby dostać sie do endokrynologa na fundusz trzeba czekac ponad rok, skoro sie nie wyrabiają z obsługą pacjentów powinni płacić przynajmniej za badania, tyle się płaci tych składek a jak przyjdzie co do czego to nie można skorzystac ze swoich praw..

Nola a twój ginekolog dał ci skierowanie tak od siebie czy musiałaś prosić?
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Polecam wizytę u Dr Rachonia rewelacyjny endokrynolog a do tego dotałam skierowanie do Brussa na badania hormonalne i 300 zł zaoszczędziłam dzieki wspaniałemu Panu Dr ;-) teraz czekam na wyniki

Lekarze boją się wystawiać skierowania na badanie, nawet na takie,które nie są bardzo kosztowne. NFZ bardzo pilnuje i skrupulatnie sprawdza, czy są zasadne. Trzeba mieć odpowiednią historię choroby, choć i to niczego nie gwarantuje. Mam odpowiednią udokumentowaną historię choroby a i tak za badania płacę z własnej kieszeni i to już nawet nie są setki złotych.

To jest masakra jakaś. Sprawdziłam, że najtaniej będzie w akademii medycznej - 134 zł. Słyszałam, że jest tez taka opcja, że lekarz może dac skierowanie na oddział szpitalny i tam robią badania podczas pobytu bezpłatnie. Ale najpierw trzeba sie do tego lekarza jakoś dostać a na to nie ma szans na NFZ.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

no lepiej zaplacic te 150 zł za badania bezx skierowania i pojsc juz do endo z badaniami, odpada ci koszt jednej wizyty.

Nie warto czekac, ale dobry lekarz ktory naprawde sie przejmie i doradzi, nie naciagajac cie na niezliczona ilosc wizyt to rzadkość.

Nie przesadzaj, niech się odezwą te, którym wydaje się, że są naciągane na niepotrzebne wizyty - zobaczymy, czy bedzie ich wielu.. Dobrzy endokrynolodzy maja takie tłumy chętnych, że nie muszą tego robić (sama jestem pacjentką takiej endo). Naciągać na wizyty może próbować mało popularny lekarz, ale i tak szybko pacjenci orientują się, że są naciągani i przestają chodzić.

Byłam u ginekologa, bo miałam problemy natury ginekologicznej. Lekarz podejrzewał szalejące hormony, więc skierował mnie na badania.

Z badaniami spróbuj tu http://www.gcz.com.pl to jest przychodnia, którą uwielbiam. Sporo lekarzy specjalistów, rodzinnych. Jak musze zrobić badania prywatnie to zawsze u nich, bo mają dość konkurencyjne ceny (podobnie za prywatne wizyty u specjalistów). Dla przykładu za USG tarczycy u nich płaciłam 50zł a w Endomedzie 100zł (aczkolwiek spory kawał czasu temu, nie wiem jak jest teraz).
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Na TSH skierowanie mógł dać lekarz rodzinny ale nie wiem czy dalej tak jest.

U mnie to samo - gin nie chciał dać na TSH, odesłał mnie do rodzinnej. Dopiero ona wypisała.
Im bardziej specjalistyczne badania tym mniejsza szansa, że takie skierowanie wypiszą, niestety.

ja też na TSH dostaję od rodzinnego lekarza

Inne tematy z forum

Wyprawka dla dziecka lato (48 odpowiedzi)

Witam. Ma termin na czerwiec i tak pomału się rozglądam za wyprawką,tylko sama nie wiem co i ile...

księgowa?? czy warto? (45 odpowiedzi)

post dotyczył będzie pracy.. a właściwie jej zmiany...obecnie pracuję jako powiedzmy pracownik...

nnt. doradca kredytowy - warto czy nie? (21 odpowiedzi)

Zastanawiamy się z mężem nad kupnem własnego M i w sumie nie wiem od czego zacząć. Czy warto iść...