Re: Jakie zabawy wyciszające dla agresywnego dwulatka?
paproszysko
(11 lat temu)
Myślę, że wymieniłaś tutaj dużo fajnych rzeczy, które możesz robić z dzieckiem. Nie o to chodzi, żeby nie wiadomo jak uatrakcyjniać mu czas - dwulatek na prawdę nie potrzebuje jakiś wyrafinowanych zabaw. Ważne jest, żeby czas spędzany z dzieckiem należał tylko do niego - żeby nie rozmawiać wtedy przez telefon, nie załatwiać co chwila jakiś spraw. Ale też oczywiście bez przesady. Jak odbierzemy jeden telefon to nic się nie stanie :)
Jeżeli chodzi o inne metody niż spędzanie czasu to dobrze jest też pójść w drugą stronę, nie wzmacniać swoją uwagą jego złych zachowań - tzn kiedy zrobi coś niedobrego - powiedzieć raz "nie wolno być innych dzieci", potem zastosować konsekwencje zachowania tzn na przykład posadzić na tym legendarnym karnym jeżyku, i tyle, nie tłumaczyć, nie powtarzać 5 razy, generalnie juz się tą sprawą nie zajmować. Starać się nie utrzymywać kontaktu wzrokowego. Mówić głosem stanowczym ale spokojnym (o ile można być w takiej sytuacji spokojnym :) ) Można też zastosować inne konsekwencje niż karny jeżyk - zakaz bawienia się ulubioną zabawką przez jakiś czas, odsunięcie od innych dzieci na chwile. Byle konsekwencje nie były za długie - dziecko dwuletnie nie jest w stanie myśleć perspektywicznie.
Co do punktu pierwszego, to częste u jedynaków jest to, że są trochę rozpieszczeni i dostają przeważnie to co chcą, a potem trudno im przyjąć do wiadomości, że tak nie jest wszędzie :) - wiem bo sama jestem jedynaczką :D Nie wiem jak jest z twoim synem, więc mówię z doświadczenia swojego jako właśnie jedynaczki i innych rodziców, ktorych spotykałam - warto dziecko przyzwyczajać do tego, że nie wszystko musi mieć - nie każdego wafelka, którego sobie wymysli, nie każdą zabawkę, nie zawsze może przerywać mamie w rozmowie telefonicznej - to bardzo przydatna wiedza w życiu każdego człowieka. Świat taki jest, że nie na wszystko pozwala - im dziecko szybciej to zrozumie tym naprawdę będzie mu się lepiej żyło.
Pamiętaj też, że jakiekolwiek metody zaczniesz stosować, musi minąć trochę czasu, żeby coś zaczęło się zmieniać (tzn przynajmniej 3-4 tygodnie KONSEKWENTNEGO podejścia, czasami dłużej)
4
0