Kiedy wyprawka ?

Temat dostępny też na forum: Rodzina i dziecko bez ogłoszeń
Przepadłam z kretesem... Wózki, łóżeczka, ubranka, pościel... Oglądam, ogladam i chcialabym już kupić, gromadzić... Już mieć...
Obiecałam sobie że przy drugim tak spokojnie, bez szaleństw, ale to się chyba nie da ? Dla córki miałam full i potem ten full oddawałam bo wiadomo wyrosła i czasem nawet nie założyła. Jednak wszyscy mnie powstrzymują, aby wstrzymać się do tego 3 miesiąca. Magiczny 3 miesiąc.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Kiedy wyprawka ?

ja w 2 ciązy upowałam wszytko od poczatku ciązy od kad odebraliśmy wyniki beta :)

nie chcę być wyklęta :) ale jak ma się coś stać to się przecież stanie prawda ? Nie zależnie czy kupię śpioszki, pościel czy łóżeczko... No ale jestem sama przeciwko wszystkim :) Chuchają i dmuchają :-)

Ja kupowałam wszystko w 7 i 8 miesiącu :)

oczywiście że tak jak coś oby nie miało się stać to i tak się stanie niestety ....
czy to w 1 czy tez 3 trymestrze
to tak samo jak czerwona wstążeczka czy pętelki
ja bawiłam się tym że moge coś kupić :)
Jeśli czujesz ze chcesz tego i to Cię kreci to prosze bardzo akomuś chwalic się nie musisz
dla mnie to ekonomiczniejsze kupowałam systematycznie coś a nie potem jeno wielkie bum poprosu nie odczułam tak tych nie malych zakupów jak rozkładając na okolo 25 tyg bo ja Polę urodziłam za szybko :)
niż w miesiąc czy 2 wydac te 3/5 tys jak nie wiecej

Pewnie, że jak coś się ma stać to się stanie:)
Gorzej jeśli patrząc potem na ubranka, łóżeczko itp będzie Ci trudniej przetrwać tragedię, tfu tfu! nie życzę!!

Ja na razie nie mam miejsca na mebelki - póki co mieszkamy z mężem w jednym pokoju, co prawda dużym ale jednak. Będę musiała pozbyć się jednej szafy żeby zmieścić łóżeczko, i jednej kanapy żeby zmieścić komodę z przewijakiem;) Ale czego się nie robi dla upragnionego maleństwa:) A jak u Was wygląda miejsce dla dzieciątka? Macie osobny pokój czy kącik?

...nie odmówiłam sobie przyjemności zrobienia maleńkich bucików na szydełku;)

W sumie maleństwo wprowadzi się do pokoju starszej siostry :)
Mam nadzieję, że będzie dziewczynka :) , bo pokój różowy :)

Wspaniale, ja niestety nie umiem na szydełku...

Poli mieszka narazie z nami w pokoju :) mam przewijak wolnostojący za nim miejsce na kosmetyki husteczki itp pod spodem komode obok szafkę nad połeczkę na misie itp z niej zwisa karuzelka :)
wcześniej miałam kołyskę a teraz stoi łóżeczko pod spodem mam kosz metalowy z ikea na zabawki obokstoi lezaczek i tuba na grzechotki itp

a po roczku chcemy podzielić pokój synka na 2 jest możliwosc bo są dwa okna niestety kosztem czesci garderoby ale cóż :)

U nas w pokoju nie ma miejsca, a jedyne wielkościowo odpowiednie jest w nienaljepszym miescu (koło drzwi i pod barkiem z %). W sypialni mamy wielkie łóżko i wiszący telewizor więc też nie ma gdzie i jak łóżeczka wstawić - choć ja i tak myślę, że dzidziuś wprowadzi się na początku do nas do łóżka :). Pokoju starszej nie ma jak podzielić :( jedno okno, więc pokój wspólny :)

ja też przez pierwsze 3 miesiące tylko oglądałam - ale wyszło mi to na dobre, bo miałam czas do zastanowienia i porównania różnych łózeczek, wózków, wanienek itp...
ubranka zaczęłam kupować koło 6 miesiąca ale większośc używane - więc drogo nie wychodziło ... po urodzeniu dziecka byłam tylko zła, że większośc ubranek za namową rodziny miałam 56-62 a moje dziecko była maleńkie i "pływało" w tych ubrankach, dobrze że z pożyczonych miałam sporo maleńkich...Teraz po upływie 6 miesięcy od urodzenia córki mogę śmiało powiedzieć, że 6 miesiąc ciąży to dobry czas na zakupy- bo później już było mi duszno i trudno się chodziło po sklepach, szybko się męczyłam - toczyłam a i słabo się robiło więc na to też trzeba zwrócić uwagę.
Co do wspólnego pokoju to narazie mamy jedno dziecko, ale gdybyśmy się zdecydowali na drugie to i tak mieli by wspólny pokój- żadnych osobnych- razem by się bawili, uczyli i spędzali wspólnie czas by nawiązała się między nimi więź!

*Wanienkę polecema z IKEa za 19zł - jest mała i poręczna- bez zbędnych bajerów, gdy dziecko już przestanie się śmieścić na wzdłuż zaczyna siedzieć i znów jest ekonomiczna bo mało wody i poręczna, bo łatwo z niej wodę wylać- a i na mokre pranie jak znalazł gdy trzeba w czymś wynieśc by wiewiesić

http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/00173388

Kosmetyki też jest dobrze kupić wcześniej i tu polecam dla bobaska:
*JOHNSONS Baby Płyn do kąpieli 3w1 do mycia ciała włosów dla dzieci 300ml - w szpitalu go używają (ja mam z pomeczką-dozownikiem- super się sprawdza gdy trzeba samemu wykąpać dziecko)
http://www.rodzinny-krakow.pl/Libraries/Zielono_Mi/Johnsons_baby_Łagodny_płyn_do_mycia_ciała_i_włosów_500ml.sflb.ashx

*pampersy na sam początek to:

http://m-3.m.staticedi.com/c/05f/d4df5_m_640_480_0_0_0_0_0_0_0_05fd63bfe13965e5ab2c4668ab0bb0e8.jpg

super chłoną wilgoć i płynne kupki
*podpaski poporodowe - tylko i wyłącznie Bella + majtki wielorazowe siateczkowe (jednorazowe nie sprawdziły się absolutnie) wygodne i można spokojnie przeprać

http://www.e-dzieciecy.pl/_var/gfx/8d4ecc145fe4a19692ba721a2af6d27f.jpg

*Maśc do pupy: w naszym wypadku sudocrem nic nie działa najlepszy okazał się linomag albo linomag z cynkiem - super,polecm

*smoczki - Avent
*butelki- Avent i TT
*co do laktatorów- nie polecam żadnego - u mnie najlepsza okazała się własna ręka a laktator zalega mi teraz w szafie!
*podgrzewacz - tt (super sprawa)
*podgrzewacz samochodowy na wtyczkę - również polecam
*rożek - na samym początku dla niewprawionej matki jest super
*śpiworek za zasuwaku- również u nas się sprawdzał, gdy mała przestała leżeć w rożku, a budziła się w nocy bo się odkopała spod piezynki taki śpiworek u nas się super sprawdził
małe przescieradła na gumce- sprawdziły się jako powłoczka przewijaka
*Persil sensitiv z atestem instututu matki i dziecka- jest ekonomicznym proszkiem i o wiele tańszym niz te wszystkie lovele, dzidziusie itp

Może nie na temat- ale ja nigdzie nie znalazłam takiej mini listy co się faktycznie sprawdza a czemu nie ulegać bo szkoda kasy...
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Bardzo Ci dziękuję za taki szczegółowy opis. Właśnie przeglądałam nowe wyprawki i w sumie dużo się zmieniło...
Nie chcę kupić bo ładne i modne, chcę kupić praktyczne i potrzebne :)
Pamiętam że z pierwszą córką kupiłam takie speclajne patyczki do uszu dla noworodków i oddałam bo ani jednego nie użylam, z rożkiem to samo, laktator a miałam z 3 porażka własna ręka najlepsza :) ...

Inne tematy z forum

Dr Monika Zielińska CDIT Sopot - proszę o opinie. (41 odpowiedzi)

Bardzo proszę o wszelkie opinie dotyczące współpracy z tą panią jak również o terapii z dzieckiem...

jak nauczyć dziecko pływać (3 odpowiedzi)

Hej Zaczynam się poważnie zastanawiać nad tym, żeby zapisać dziecko na pływanie i trochę się...

pierwsza randka (16 odpowiedzi)

Witajcie.Umówiłam sie na sobote na pierwsza randke z super facetem, strasznie mi na nim...