Książka, którą polecasz

Hej:-) Czytam bardzo dużo książek, czasem ciężko mi znaleźć coś godnego. Zachęcam wszystkich do proponowania swoich ulubionych tytułów i krótkiego opisu (kilka zdań, nie czekam na recenzje bo te można znaleźć na każdym portalu). Proponuję, aby każdy post zawierał tylko jeden tytuł - żebyśmy się nie zasypali milionami pozycji:-)
Jako pierwsza proponuję moją ulubioną z czasów liceum, właśnie planuję do niej wrócić - mam taką "przypadłość", że szybko zapominam książki, filmy i mogę do nich wracać wiele razy.

"Król szczurów" James Clavell - oparta na faktach opowieść o jeńcu w obozie singapurskim, przypomina mi trochę "Pięć lat kacetu" Grzesiuka, przedstawia życie obozowe ze strony cwaniaka obozowego, opisuje ludzkie granice i słabości. Nie szczędzi jednak brutalnych opisów tamtejszej rzeczywistości...

Zachęcam do kontynuacji wątku!
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Re: Książka, którą polecasz

Proszę uprzejmie: bez względu na to jak grube denka założysz na oczy świat nie zrobi się przez to różowy. Lepiej?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Manson...nie odpowiada się pytaniem na pytanie :)...stosujesz uniki :-)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Inko, a Ty masz nadzieję, że nie?

To chyba jest wątek, w którym poleca się książki czy się mylę? A fragment, który zacytowałam, to przykład dowcipu opowiadanego przez jednego z bohaterów. I ja uważam, że jest celny.

Zapewne tak. Wszak działali wspólnie, aczkolwiek przyświecały im inne idee, póki jeden potwór nie pożarł drugiego. Myślę że ta książka pokaże jak straszna to była walka. Nie będę wiedziała jak nie przeczytam, o ile dotrwam do końca. Może będę zbyt przerażona. Zobaczymy.
Manson...myślisz że to jest porównywalne?

V.
To Ty ni z gruszki, czy innego warzywa wrzucilas cytat (idiotyczny zreszta wg mnie) zas ja tylko... No coz... Polecam literature historyczna nt. dr Goebbelsa. I tyle.

Inka, nie sposob czytac relacje, dzienniki, ksiazki czy artykuly o sowieckiej wielkiej wojnie ojczyznianej bez odniesienia do nazizmu, hitleryzmu.

A rządu głupców? Znaczy tego, sorry, a demokracja?

Nie wiem czemu powrócił temat nazizmu. Los sowieckiego żołnierza tak się Wam skojarzył? W sumie nazizm i stalinizm tak samo ludobójcze potwory. Żadna idea nie jest warta takich ofiar.

Może i był wyjątkowy, jako nazista, zapewne. A że miał wizje, to się zgodzę, jeno raczej przerażające, jak dla mnie. Ale w/w książka nie jest o nim.

Fuhrera interesowali ludzie na poziomie.
Kreatywni z polotem i wizja.

Dr Goebbels byl wyjatkowy pod wieloma wzgledami. Wystarczy poczytac o nim.
Kulal lekko, takie male niedomaganie.

"Sądziłem, że Fuhrer nie znosi pedał*w.
Kalek także nie znosi, ciekawe więc, co zrobi, kiedy się w końcu dowie, że Goebbels jest kuternogą."

Philip Kerr, Marcowe fiołki

Wrzucam do swojej listy.Mocna rzecz.

Z tego co wiem najlepsza ksiazka jesli chodzi o wschodni teatr dzialan II WS. Nie przeczytalem jeszcze. Prawdopodobnie najlepiej ukazuje znoj zolnierza szeregowego jakiegokolwiek fronu wspolczesnego.

To jesli chodzi o moje zainteresowania historyczne.

http://lubimyczytac.pl/ksiazka/164364/soldat

Panowie, wzruszyłem się. Książkę dla nas napisali. Może pojedziemy do Cisnej z dyktafonem i w Siekierezadzie zrobimy z tego audiobooka? Brzęk szkła, toasty w tle i lekko plączący się język wskazane

http://splay.pl/2016/01/28/porab-i-spal-recenzja/

Fanom fantasy polecam twórczość Jarosława Grzędowicza, szczególnie serię "Pan Lodowego Ogrodu".

O, Miłoszewski tak, cała trylogia jest świetna. Polecam też Domofon i Bezcennego. Obydwie wciągające bardzo :)

Jeśli ktoś lubi kryminały, thrillery to fajna jest trylogia Sekielskiego i też Miłoszewskiego

algorytm pustki glowackiego
z milczaceh planety c.s. lewis
dan milman droga milujacego pokoj wojownika ( chyba moja ulubiona )
malo i bez opisow, ale kac... : C

"Rosyjski kochanek" M.Nurowska . Mądrze i pięknie pisze o trudnej miłości. Polecam bardzo.

Ostatnio zaczytuję się w kryminałach Katarzyny Bondy - świetnie napisane, realistyczne i wciągają!

Inne tematy z forum

Jeśli dziś piątek, to czytamy Ziemkiewicza (45 odpowiedzi)

Dziś piątek, dzień postny, ale Ziemkiewicz nie zważa i daje czadu:...

Gdzie oddać ubrania? (3 odpowiedzi)

Gdzie w trójmieście oddam ubrania, nowe, męskie po zamknięciu sklepu?

Legalne graffiti (3 odpowiedzi)

Hej! Czy znacie jakieś miejsce na legalne graffiti w Trójmieście? Mój dzieciak jara się...