Książka, którą polecasz

Hej:-) Czytam bardzo dużo książek, czasem ciężko mi znaleźć coś godnego. Zachęcam wszystkich do proponowania swoich ulubionych tytułów i krótkiego opisu (kilka zdań, nie czekam na recenzje bo te można znaleźć na każdym portalu). Proponuję, aby każdy post zawierał tylko jeden tytuł - żebyśmy się nie zasypali milionami pozycji:-)
Jako pierwsza proponuję moją ulubioną z czasów liceum, właśnie planuję do niej wrócić - mam taką "przypadłość", że szybko zapominam książki, filmy i mogę do nich wracać wiele razy.

"Król szczurów" James Clavell - oparta na faktach opowieść o jeńcu w obozie singapurskim, przypomina mi trochę "Pięć lat kacetu" Grzesiuka, przedstawia życie obozowe ze strony cwaniaka obozowego, opisuje ludzkie granice i słabości. Nie szczędzi jednak brutalnych opisów tamtejszej rzeczywistości...

Zachęcam do kontynuacji wątku!
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Re: Książka, którą polecasz

> Mansonie, może czas sobie odświeżyć serię? ;) Jak tak na Ciebie działa ;)

Przemiła Vi, czasy, kiedy Ania mną powodowała minęły bezpowrotnie, mniej więcej tak jak moja podatność na kobiece wdzięki i wiara w to, że ludzie są w gruncie rzeczy dobrzy. Teraz to by się nazywało musztarda po obiedzie. Odpuszczę sobie. Wszystko bowiem płynie i po raz wtóry do tej samej rzeki wejść nie sposób.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

No nie wiem, moja bratowa jakoś nigdy się nie nudzi ;)

@Inka@sup2;:

Majtasy w kaczorki są na szczególne okazje. Nie nosżę ich na codzień

@Vi:

Czytając dziesiiątki anonsów znudzonych młodych mam, myślę, że dałabyś radę ;)

Niee, Sadylu, to się robi tak, jak już zajdzie ten szczęśliwy fakt to idzie się na zwolnienie lekarskie. Następnie na urlop macierzyński a na końcu na zdrowotny. I tym sposobem ma się dwa lata na nadrobienie zaległości ;) Chociaż bardzo wątpię, czy miałabym czas na cokolwiek na macierzyńskim, musiałabym się sprężyć i nadrobić wszystko na zwolnieniu lekarskim :)

Z tego co pamiętam to kolega Sadyl chwalił się majtasami w kaczorki ;-D

> może bym to przeżyła

No widzisz.. mamy konsensus.
Nie musisz brać urlopu zdrowotnego, żeby nadrobić zaległości.
Pójdziesz na macierzyński :D

Noo, Sadyl, ale masz marzenia ;) Rano zwykle jestem bez okularów, niewiele widzę, więc może bym to przeżyła ;)

> Dla mnie Siurka zawsze była nęcąca, nawet łysa.

Scenę z łysą Sigourney, ociekającą kiślem Obcego... też pamiętam ;)

>A co muszę jeszcze obejrzeć, żeby osiągnąć Absolut? :)

Mnie. Nagiego. Rano.
Kiedy najbliżej mi do pingwinka w wykonaniu Keitela ("Bad Lieutenant")

Jeśli to przeżyjesz,możesz mi rodzić całę stadko małych okularników i okularnic :D

@Sadyl

A co muszę jeszcze obejrzeć, żeby osiągnąć Absolut? :)

Mansonie, może czas sobie odświeżyć serię? ;) Jak tak na Ciebie działa ;)

Vi - zdecydowanie Ania, rudy trzpiot działał na wszystkie moje zmysły :-)))

Sadyl - jutro odpalę Obcego 2. A co tam. Dla mnie Siurka zawsze była nęcąca, nawet łysa. Ale ja mam pokirane i zwykle podobają mi się nie te rzeczy, co powinny.

> Obcego widziałam! I Blade Runnera też

To niewiele Ci brakuje do Absolutu ;)

No cóż, Sadylu, nikt nie jest doskonały. Ale Obcego widziałam! I Blade Runnera też. Gdzieś mi się obiło o oczy, ma powstać sequel tegoż.

Pamiętacie Pawelskiego?

Byłem w szoku, że młode chłopię zna Pasoliniego.

Tym bardziej Vi mnie rozczarowała, że nie zna Pól Śmierci ani Greenawaya (ale to się nadrobi ;)

Jakieś 6-7 lat temu któraś z telewizji (jeszcze miałem telewizor) przypominała całą serię "Obcego". I za grosz nie uważam, żeby film trącił myszką. Przynajmniej jedynka i dwójka.. są ponadczasowe.
Jak "Blade runner" :)

Odnośnie Obcego...lata temu chcąc oderwać siostrę swą od pieluch porwałam ją ,celem miłego spędzenia czasu ,na Obcego...po wyjściu z kina podsumowała celnie "No to się rozerwałam...nie wiem czy mi pokarm nie zaniknie z tej traumy"

No to Mansonie, wolisz Anię czy Emilkę? ;) A może Pat? ;)

Pierwszy raz spotykam kogoś, kto przeczytał całą Lucy. Jestem pod wrażeniem :)

> właśnie o tej scenie myślałem

Całego "Obcego" znam na pamięć a jedynka jest dla mnie filmem kultowym.
Długo się zastanawiałem, czemu akurat ta scena tak mi utkwiła w pamięci.
Bo to nie jakieś szczególne walory Sigourney. Możemy się kłócić, czy ma płaską, czy śliwkową pupę.. ale generalnie.. wzorcem kobiecej urody nie jest. Z Tym się chyba zgodzisz? ;>

Wg mnie,Scott dał w tej scenie pokaz swego mistrzostwa.

Heroina, która chwilę temu zabiłaby wszystko, co się rusza... została przez chwilę pokazana jako zwyczajna,(i mimo swej płaskości: całkiem apetyczna) kobieta. Z jej całą delikatnością i subtelnością w tych jedwabiach :)

To ja jeszcze to polece:
http://lubimyczytac.pl/ksiazka/272472/metro-2033
Co prawda, poki co przeczytalam tylko pierwszy tom, bo ten mielismy w domu, ale juz biblioteczka uzupełniona o dwa następne.
Z tym, ze nie czytam tylko trzymama na wyjazd.

Sadyl, no jak dla mnie ma płaską, może mamy jakieś inne preferencje odnośnie kobiecych pup :-))) Ale właśnie o tej scenie myślałem :-)))

Vi, Carrolla bardzo lubię, a "Krainę ..." czytałem kiedyś w bookcrossingu. Pamiętasz tę akcję z uwalnianiem książek? Zresztą fakt, też polecam.
Montgomery nie napisała niczego, czego bym nie przeczytał. No może z wyjątkiem listów do MacMillana i Lucy Lincoln Montgomery :-)

Anię mam w jednym paluszku :) Plus opowiadania z Avonlea, też czytałeś? ;) Panią L.M. Montgomery bardzo lubię.

A jeśli lubicie zakręcone książki to polecam Krainę Chichów Carrolla.

> Sigourney ma płaską pupę

Nie ma płaskiej. Ma śliweczkę.
Uwielbiam scenę z Sigourney w majtkach, przed położeniem się do hibernatora :D

Inne tematy z forum

Domki letniskowe w dobrej cenie (19 odpowiedzi)

Witam. Już się rozglądam za miejscem na przyszłe wakacje i na myśli mamk jakieś fajne i duże...

Grzyby! (451 odpowiedzi)

Nie będę zaczynał wątku od "yyyy...".. no i stary się przeterminował (za długo się ładuje) :D...

Muzyka lekka, łatwa i przyjemna czy... ? (11 odpowiedzi)

https://www.youtube.com/watch?v=l6djoOEjwNY Zaglądam, z ciekawości na Festiwal Opolski...