Jaki tani i dobry deweloper?

Witam,

Jaki stosunkowo tani i dobry deweloper działa na rynku Trójmiejskim?

Mam na myśli nowe mieszkania, w dobrej cenie z dala od wysypisk, ale poza centrum....
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 7

Re: Jaki tani i dobry deweloper ?

A ja powoli zmieniam zdanie i widząc te drogie mieszkania od deweloperów chyba wybiorę wybudowanie się...

Dom 140 m2 to koszt z wykończeniem ok. 270 tys zł
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

a kto mieszka na nowym horyzoncie?jak tam jest?

Myślę ze 1000 zl za metr kw to chyba jednak jest bardzo wysoki standard. Spokojnie moza sie umeblować za polowe. Oczywiście meble Ikea, ale jaki jest sen kupowania np kuchni w cenie auta?

PS. Gusta bywają rożne, i ciężko jest znalesc umeblowane mieszkanie w guście jaki Ci odpowiada

Według mnie lepszy jest rynek wtórny i mieszkania z końca lat 90-tych i początku 2000.

Mieszkanie takie ma około 10 lat więc blok już osiadł. Ściany juz nie powinny pękać.
Do tego mieszkania starsze maja często lepszą lokalizację, a na pewno lepszy stosunek lokalizacja/cena.
Do tego są urządzone, można trafić tak, że najbliższy remont można zrobic za 1-2 lata.

Do nowego mieszkania doliczyć trzeba urządzenie (chyba ze nie kupujesz stanu developerskiego tylko urządzone). Kiedyś czytałem, że na urządzenie liczy się od 1000pln/m w górę.

Każde z rozwiązań ma plusy i minusy, zależy czego dokładnie szukasz.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

Lepiej kupić mieszkanie od developera czy z rynku wtórnego?

Dzwoni i potwierdza czy jestes nadal zainteresowany czy rezygnujesz.
Duzo ludzi rezerwuje mieszkania i pozniej kupuje inne i nie informuje o tym developera.

Moze w jego przypadku nie bylo 10 osob, a 1 ? :)

Dzwonił tzn?

Jak jest 10 osób w kolejce do 1 mieszkania to co zmienia dzwonienie do nich?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Ja miałem dokładnie taką sytuację. Pan od sprzedaży dzwonił przy mnie do tych osób, co były nade mną i dzięki temu udało nam się kupić to mieszkanie jakie sobie upatrzyliśmy.

A ja troszkę w 'górę' cenowo napisze.Zobaczcie jak Eurostyl podnosi ceny swoich mieszkań na Osiedlu nad Jeziorem)Mieszkania sprzedają się za min 500tys /czyli jakieś 5300-5700zł/m2.Jedno mieszkanie już gotowe nawet cenę podnieśłi do 6000zł.

A jest jakiś realny konkurent dla Hossy w Gdyni ?

Cenowy i jakościowy ?

Jest jakaś alternatywa ?

tak jak pisalem hossa, ekolan maja dobry sentyment i tak tam jest
dlatego pisalem ze raczej w hossie sie nic niewynegocjuje albo niewiele
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Tak jest bo jest opcja rezerwowania mieszkań na kilka dni i ludzie na potęge rezerwują.

Jeśli masz gotówke to idz, powiedz, że interesuje Cie konkretne mieszkanie, że masz gotówke i że jesteś w stanie w ciagu 3-4 tygodni finalizować transkacje. Wtedy oni pogonią tych co rezerwowali i może coś się zwolni.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Tak podobno jest w Hossie....

Reklamują się na potęgę, a co jak do czego przychodzi to 10 osób w kolejce do 1 mieszkania ...

o jakim developerze mowimy, o jakim osiedlu ?

A da się w chwili obecnej kupić mieszkanie od dewelopera w Trójmieście poniżej 4 tys za m2 ?

Czy sytuacja wygląda tak, że wybieram sobie z cennika mieszkania 70 m2 x 4000 zł = 280 tys, idę do dewelopera, a on mi mówi, że jest 7 osób w kolejce i ma dla mnie ewentualnie po 4600 zł za m2 ?

z raportu wynika ze koszt budowy calkowity (z ziemia i innymi kosztami) to w 3city okolo 3000zl. o ile dobrze pamiętam z wczoraj średni standardu popularnego tz. że przy obwodnicy jest trochę niższy. Marże developerów są na ~40% w 2004 były na ~20%. margines do spadku jest więc 20%. To oczywiście nie oznacza że spadnie, bo czynnikow jest wiecej. Niemniej z tego wynika że poniżej 3500-3600/m2 nie ma co liczyć.

mieszkanie, które znajoma kupiła w 2004r poszło w 2010r dokładnie za 200% ceny zakupu. (czyli wztost o 100%). w 2007/2008 poszło by za 250%. była tylko jedna osoba zainteresowana zakupem.

Mi osobiście bardziej nie podoba się oferta dev. niż ceny. za dużo wad mają te mieszkania. Jak durnie budują bloki przy przelotówkach, tam powinny być usługi a nie bloki.

A ja czekam na spadki...

Na Śląsku nowe mieszkania od deweloperów są po ok 3000-3600 zł za m2...

U nas średnio 1000 zł droższe, tyle, że na Śląsku ludzie moim zdaniem lepiej zarabiają...

Zwróc uwagę ile 5 lat temu zarabiał pracownik firmy budowlanej, a ile zarabia teraz.

Ja 5 lat temu zarabialem mniej niz 4 razy tyle co teraz. Fakt zwiększylem swoje kwalifikacje.

Zwróc uwagę jak zmieniły się ceny gruntów, jak zmieniła się dostępność kredytów.

Czynników jest mnóstwo.

Mimo, że też szukam mieszkania dla siebie to nie liczę na ogromne spadki cenowe. Cena za developerke na obrzeżach Trójmiasta budowane hurtowo z tanich materiałów według mnie już dużo nie spadnie.

Nie są 200-300% droższe. Nie przesadzaj. W 2004/5 roku mieszkanie w stanie developerskim bylo po okolo 2500 pln/m. Jesli teraz jest po 5000 pln/m to jest to dopiero 100%.

Poza tym zauwaz, ze zblizamy sie do Państw UE. Zwróć uwagę jakie są ceny na zachodzie. Myślę, że w 5-7 lat wjedziemy do unii monetarnej co spowoduje znowu wzrosty cen mieszkań ale rownież i płac.

Nic tu nie jest dziwne.
Po prostu łatwo dostępne kredyty, wyż demograficzny i brak mieszkań spowodowany tym, że wiele lat wcześniej sie mało budowało robią swoje.

Do tego jeszcze napływ ludności z mniejszych miast do większych za pracą.

Inne tematy z forum

dom czy mieszkanie??? (428 odpowiedzi)

zaczynam juz myslec o własnych czterech katach ale ceny mieszkań jak i budowy domu mnie...

Kto kupił szereg w Rumi przy ul. Partyzantów 60 Żurawia łąka od Moj Dom Deweloper,Wasko,Feniks (13 odpowiedzi)

Witam! Kto z was kupił, jakie macie doświadczenia, jak wygląda kwestia prawna budynków oraz...

W co inwestować w XXI wieku? (28 odpowiedzi)

Witam, Dział dotyczy deweloperki i nieruchomości są oczywiście dobrym kapitałem, lecz nie każdy...