Re: Przepis
~Manson the Forester
(11 lat temu)
Z grubsza rzecz biorąc ziemniak jako specyjał konsumpcyjny w kuchni polskiej jest - według przypowieści - efektem wyprawy wiedeńskiej króla Jana III Sobieskiego. Polacy jednakże brzydzili się "jabłkami ziemnymi" (jak je podówczas nazywano) i traktowali je bardziej jako rośliny ozdobne, aniżeli konsumpcyjne. Pod koniec XVIII wieku zaczęto produkować z ziemniaków skrobię i alkohol, co zaowocowało ekspansją upraw.
W świetle powyższego trudno uznać ziemniaka za element rodzimej kuchni. Przywędrował do niej bardzo późno i rozpowszechnił się w czasie, gdy Polska akurat znikała z map Europy na ponad 100 lat.
Nadto - pamiętając, że historię piszą zwycięzcy - nie bardzo jest prawdą, że Polska powstała jako państwo od momentu chrztu w X wieku. Prawdą jest, że istniała już dużo wcześniej - kulturę łużycką datuje się na 1300 rok przed Chrystusem. Trudno chyba uwierzyć, by społeczność umiejąca podówczas wytapiać żelazo nie posiadała zrębów państwowości. (Kiedyś napiszę o tym).
Tak więc jakieś 3000 lat przed ziemniakiem istniała kuchnia o charakterze polskim. A z dzisiejszego punktu widzenia ziemniak istnieje w niej ledwie 200 lat.
Co więc powinniśmy uznawać za produkty kuchni polskiej? Przede wszystkim dziczyznę i kasze oraz przyprawy - rodzime i orientalne, albowiem przez Polskę prowadził szlak handlowy z Orientu i przyprawy były u nas dostępne i względnie tanie.
Podsumowując, miast klopsa z ziemniakami bardziej po polsku byłoby zjeść szczupaka faszerowanego kaszą jaglaną i wątróbkami ptasimi, gulaszu z jelenia z kaszą z gryki tatarki, tudzież polewki piwnej zwanej gramatką.
Smacznego :)
0
0