Przepis

Kochani, dajcie jakieś przepisy na ludzkie jedzenie, takie swojskie nasze. Wszędzie pełno jakigoś tutufrutu, frutituti a ja maam ochotę na nasze polskie, nie promowane przez ogłupiaczy master, top i inne rewolucje
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Przepis

Tak,łowi:-) Hahaha,k.a ale jemu kto inny doprawił rogi :-D
Dlatego już ich nie ma
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

hahaha Kosmitka nie mam w domu :D wchodzi przez drzwi normalnie, nie musi głowy schylać :D))

o matko Graszka! to Twój też łowi?! :D

k.a. jakies mam głupie skojarzenia z tym jeleniem ;)))

Ja mam w domu tylko wielkie głowy szczupaków,trofea mojego męża.
Zębiskami straszą,niezbyt to urodziwe moim zdaniem,
ale pamiątka jest:-)
Największy ważył 14 kg

i kto na jelenia zapoluje? ;):D)

Manson, tylko kto mi zrobi takiego szczupaka ;)))

Z grubsza rzecz biorąc ziemniak jako specyjał konsumpcyjny w kuchni polskiej jest - według przypowieści - efektem wyprawy wiedeńskiej króla Jana III Sobieskiego. Polacy jednakże brzydzili się "jabłkami ziemnymi" (jak je podówczas nazywano) i traktowali je bardziej jako rośliny ozdobne, aniżeli konsumpcyjne. Pod koniec XVIII wieku zaczęto produkować z ziemniaków skrobię i alkohol, co zaowocowało ekspansją upraw.

W świetle powyższego trudno uznać ziemniaka za element rodzimej kuchni. Przywędrował do niej bardzo późno i rozpowszechnił się w czasie, gdy Polska akurat znikała z map Europy na ponad 100 lat.

Nadto - pamiętając, że historię piszą zwycięzcy - nie bardzo jest prawdą, że Polska powstała jako państwo od momentu chrztu w X wieku. Prawdą jest, że istniała już dużo wcześniej - kulturę łużycką datuje się na 1300 rok przed Chrystusem. Trudno chyba uwierzyć, by społeczność umiejąca podówczas wytapiać żelazo nie posiadała zrębów państwowości. (Kiedyś napiszę o tym).

Tak więc jakieś 3000 lat przed ziemniakiem istniała kuchnia o charakterze polskim. A z dzisiejszego punktu widzenia ziemniak istnieje w niej ledwie 200 lat.

Co więc powinniśmy uznawać za produkty kuchni polskiej? Przede wszystkim dziczyznę i kasze oraz przyprawy - rodzime i orientalne, albowiem przez Polskę prowadził szlak handlowy z Orientu i przyprawy były u nas dostępne i względnie tanie.

Podsumowując, miast klopsa z ziemniakami bardziej po polsku byłoby zjeść szczupaka faszerowanego kaszą jaglaną i wątróbkami ptasimi, gulaszu z jelenia z kaszą z gryki tatarki, tudzież polewki piwnej zwanej gramatką.

Smacznego :)

Pyzy z mięsem mielonym drobiowym b.lubię,można też nadziewać paprykę,pieczarki,cebulę,pomidory czy cukinię farszem z mielonego, makaron ze szpinakiem suszonymi pomidorami i mini pulpecikami, burrito, lub paszteciki

zgłodniałam dobrze że mam kawałek szarlotki ;)))

Pulpety,pieczeń z mielonego,spaghetti,zapiekanka z mięsem mielonym

ale ile jest możliwości klops smażony w pomidorach w sosie koperkowym

ja czasami robię (z lenistwa bo szybko się robi) ale dodaję różne przyprawy czy dodatki, że daleko mu od tradycyjnego

Do mnie nie przemawia;)nie przepadam za mielonymi i ich wariacjami,mielona wieprzowinka tylko w gołąbkach,ale jak lubisz to smacznego:D

mi nic nie mówi, ja go po prostu zjadam ;)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

co wam mówi klops mielony z ziemniakami

Oki,to Ci napiszę na prv

jak to skąd!? na gołąbki jadę ;):D))))

K.a,a skąd to pytanie?;-)

a tak w ogóle, to czy ja dzień dobry! komuś dzisiaj powiedziałam? :)
dzień dobry! ;)

Inne tematy z forum

Najtańsze sushi w Gdańsku (27 odpowiedzi)

Gdzie?