Szukam idealisty :-)

Dosyc wysoka ( 170 cm ), szczupla blondynka o zielono niebieskich oczach z odrobina szarosci, gdy brakuje slonca na niebie, szuka faceta marzen z idealami.Wszelkie szczegolowe informacje na priv.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Szukam idealisty :-)

>Zmień otoczenie.

Na lepiej ukrywające swoje problemy?:d
Albo powinienem unikać pewnych tematów.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Smutne to co piszesz. Dlatego ja z mężem się rozstałam. I tak tkwiłam za długo w tym związku.

> Właściwie nie znam żadnego małzeństwa/związku (...) gdzie byłoby tam szczęście w relacjach rodziców.

Zmień otoczenie.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

Byłem z dzieciatymi i mam sporo takich koleżanek (miłe dziewczyny, ale próba przejścia na inne relacje z góry skazana jest na mękę zakończoną porażką).
Właściwie nie znam żadnego małzeństwa/związku ze stażem powyżej 7 lat i dzieckiem 5+, gdzie byłoby tam szczęście w relacjach rodziców. Większość tych związków/małżeństw po prostu się skończyła. Inne funkcjonują na zasadzie wojny, z okresowym zawieszeniem broni.

Może sią takie kobiety, ale to rzadkość. Można też powiedzie, że mężczyzni wiążą się po to żeby mieć kochankę i sprzątaczkę i kucharkę w jednym ;) a i jeszcze pielęgniarkę na stare lata :)

Pozjadałeś wszystkie rozumy w każdej dziedzinie, nawet w tej, o której nie masz pojęcia. O ile Ciebie nie dziwi moja reakcja, to mnie dziwi, że wyciągasz TAKIE wnioski nie mając doświadczeń w powyższej kwestii.

Złamanie tabu zwykle łączy się z agresją wobec odstępcy, więc nie dziwi mnie Twoja reakcja:d

Za przeproszeniem teraz to już pierd*lisz kompletnie :/
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

Owszem i jest to temat tabu, bo mówi się, że związki rozpadają się z powodu pieniędzy, zdrad i alkoholu, ale nikt nie ma odwagi powiedzieć, że zwykle kiedy kobieta zajdzie już w ciąże, to facet potrzebny jest jej tylko jako sługa i dostawca dóbr materialnych.
Dodatek do życia z dzieckiem, przynajmniej do czasu nim dojdzie do wniosku, że właściwie dodatek ten jej przeszkadza i same alimenty byłyby lepszym rozwiązaniem.

Przegapiłeś nieco fakt, że problem gradacji priorytetu partner-dziecko (jeśli rzeczywiście istnieje) dotyczy każdego związku a nie wyłącznie rynku wtórnego.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Oj, Anty, wijesz się jak piskorz w tych tłumaczeniach :/

>Nie mówię, że to niemożliwe tylko bardzo trudne.

I zwykle mało opłacalne dla drugiej strony. Zwłaszcza, że taki samotny rodzic ma gdzieś tam w podświadomości zakodowane, że dziecko jest z nim na zawsze, a partner tylko na jakiś czas - i choć udaje, że wcale tak nie jest, to daje to odczuć.

Ogólnie cały swój świat trzeba wtedy dostosować do życia innej osoby, a właściwie dwóch innych osób - czasem nawet kilku innych (drugiego rodzica, dziadków etc). I jest się takim piątym kołem u wozu.

Oczywiście miłość to kwestia woli. Można kochać każdego i być z nim szczęśliwym. Pytanie jednak, jak samemu będzie się kochanym - tak naprawdę - i czy wysiłek będzie tego warty? Bo jeśli niemal z każdą inną osobą będzie łatwiej, to po co wybierać trudną drogę?

Patrząc na to z drugiego punktu widzenia - strona z dzieckiem powinna dać z siebie więcej, dla wyrównania rachunku. Tylko, że akurat ta strona z założenia planuje dawać mniej... i tu pojawia się problem nie do pogodzenia.

>(Jak gdyby teoria czegoś nie uwzględniała).

Owszem, nie uwzględnia - praktyki!:)

>Wycofałeś się nawet nie widząc tego pięciolatka.

Tylko zadałem pytanie i padło kilka złotych myśli, ale żadnej odpowiedzi. To o czymś świadczy;)

>Co to by było gdyby o 37-latkę zabiegał jakiś mężczyzna i musiałbyś z nim konkurować ?

Pikuś:)
W przypadku krwi z krwi to po prostu pułapka bez wyjścia, bo to jest, jak trochę niżej opisała Dorota, albo facet jest tym drugim (kobieta dla niego jest tą jedyną, a on tym drugim - niezbyt udany początek... i pewnie kiedyś zacznie się rozglądać za kobietą, dla której będzie najważniejszy) albo facet jest tym pierwszym, kosztem dziecka (ale który rozsądny facet chciałby być z kobietą, która w ten sposób traktuje swoje dziecko?).

Nie mówię, że to niemożliwe tylko bardzo trudne. Czytajcie ze zrozumieniem :) I niech się wypowiadają osoby które to przeżyły, a nie takie co nie mają dzieci, albo np. wychowuje drugi rodzic. Niech się wypowie ten rodzic, który musi dziecko wyprawić do szkoły, odrobić z dzieckiem lekcje, iść do pracy, zrobić zakupy, ugotować obiad itd doba za mało. Chyba, że dziecko lata samopas po osiedlu i wychowuje je ulica, albo jest zapisane na wszystkie zajęcia pozalekcyjne.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 3

Najlepiej nie wychodzić z domu i poczekać na śmierć, w końcu i tak każdy umiera, więc po co cokolwiek robić:P;)
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 2

Zatem.. dla bezpieczeństwa... najlepiej poczekać ze związkiem, aż dziecko (-i) się usamodzielni i wyprowadzi.
Choć i wówczas istnieje ryzyko, że czasu dla ew. partnera nie będzie, bo trza się będzie np. starszym, schorowanym rodzicem zająć.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2

Tak, zgadza się.

Niedobra jest też opcja, kiedy dziecko nie zaakceptuje partnera, a dorosłym wszystko pasuje.

Zgadzam się z Anty. Nie mówię, że to niemożliwe, ale bardzo trudne. Zawsze ktoś jest poszkodowany, albo facet niezadowolony, że nie poświęcasz mu więcej godzin, albo dziecko bo chciało z Tobą spędzić czas sam na sam. Można jeszcze zamieszkać razem. Gorzej jak po miesiącu coś Wam nie przypasuje i dojdziecie do wniosku, że to pomyłka, a dziecko już się zaprzyjazni z partnerem..
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

@Antyspołeczny

Jedna z metod erystycznych:

Powiedzieć, że w teorii to ładnie wygląda, ale praktyka pokazuje inaczej. (Jak gdyby teoria czegoś nie uwzględniała).

Wycofałeś się nawet nie widząc tego pięciolatka.
Co to by było gdyby o 37-latkę zabiegał jakiś mężczyzna i musiałbyś z nim konkurować ?
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

Inne tematy z forum

Realnej na spacer (9 odpowiedzi)

Koleżanki na regularne spotkania bez wchodzenia sobie w życie. Trójmiasto

Szukam towarzystwa na kawusię w Gdańsku (4 odpowiedzi)

Cześć. Jestem młoda emerytką. Od pół roku jestem sama I chciałabym poznać kogoś kto...

Poznam znajomych - Gdańsk i okolice :) (38 odpowiedzi)

Cześć! Poszukuję osób do wspólnego spędzania czasu na piwko, planszówkę, rower czy rolki, ale...