MAMUSIE GRUDNIOWE CZ. 23...

Witam :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: MAMUSIE GRUDNIOWE CZ. 23...

No to lipa, strasznie długo..mam nadzieje ze moj tez wytrzyma..

misica uprzedzilaś mnie z info dlaczego gluten.
my podajemy kaszkę manną do owoców. Powinno się wprowadzać stopniowo gluten przez 2 miesiace - podając dziennie ok2-3gramy kaszki mannej. mniej wiecej tyle ma płaska lyżeczka suchej kaszki i ja ją gotuje w 80-100 ml wody, a nastepnie dodaje do posiłków.

co do badania wzroku u malucha to byłam z córką 4 lata temu na chrobrego w Sopocie i badanie trwalo 10 minut + okolo 30 minut od zakropienia oczu i to był horror. Mala się darła jak jej lekarka na silę oczko otwierała.

No tak mi powiedziała. Dlatego pytam mMaje...

2 godziny?? mi powiedzieli ze oczka beda zakraplac i trzeba po tym czeka 40 min..

mMaja a ile trwało to badanie u okulisty i jak wyglądało?
Ja Zuzię zarejestrowałam na 31.05. na Żabiankę i mi babka powiedziała, że to badanie ma trwać 2 godziny. Zastanawiam się czy moja tyle wytrzyma.
Zuzia glutenu jeszcze nie jadła ale muszę jej zapodać. Ostatnio jak byłyśmy u pediatry to mówiła aby wprowadzać... a to było miesiąc temu.
Dzisiaj mamy szczepienie to trzecie, no i zobaczę ile waży moja kluska.
Mała je codziennie jakiś obiadek czasami same warzywka a czasami mięsko, które również jej bardzo smakuje.

czyli na początek gotuje się 2 płaskie łyżeczki kaszki manny w niewielkiej ilości wody np 50-100ml i tak ugotowana kaszke dodaje sie do obiadku albo deserku:-)

dzieki misica3:)

kiedyś uważano że glutem(białko w otoczce zbóż)podawać należy w 9-10 m życia ponieważ jeśli jest u dziecka nietolerancja glutenu to może on spowodować CELIAKIĘ-CHOROBĘ TRZEWNĄ....
W SKRÓCIE GLUTEN POWODUJE U TAKICH DZIECI NISZCZENIE KOSMKÓW JELITOWYCH(NA TRWAŁE).....co prowadzi do przewlekłuch biegunek itp.
teraz zaleca się wprowadzanie niewielkich jego ilości w 5-6mż poniewasz doszli do tego że on zapobiega podawany oczywiście stopniowo

Ja tez czasem miksuje jak Misica3 :) bo mam pol sloika z poprzedniego dnia w lodowce i dorabiam z nowego innego..czesto dolewam troszke wody bo strasznie geste sa i Mlody nie chcial jesc takiej konsystencji..

Michalowa,ja juz podaje codziennie z mieskiem, mam chyba jeden sloiczek bezmiesny, ale to pomylka podczas zakupow..
moj Mlody zjada roznie..czasem zje pol sloiczka a czasem dwa (naraz)!
zalezy od apetytu:)
u nas nie ma to wplywu na kupki..no moze na ilosc..robi normalne, tzn takie jak dorosly czlowiek hehe, tylko rozgniecione, bo wiadomo w pieluszce;p;p ale Mlody mial zaparcia jakis miesic temu jak pil mleko antyrefluksoew, masakra..ale juz jestesmy na zwyklym nanie i jest ok, zapasy mojego skonczyly sie w zeszlym tygodniu..
ja tez nie bardzo kumam zamieszanie z glutenem..moze ktos cos wie?

ja daję zupkę hipp dynia i ziemniak a do tego 1/3 słoiczka ziemniak i królik:-)wcina aż miło....albo sama dynie z indykiem hippa tez lubi...od jutra dawac bede kaszke manna do obiadku....

No o Marchew to się martwię swoją drogą. Już o tym pisałam nawet w innym wątku, w którym razem z Marchew się udzielamy. Strasznie długo się nie udziela...dziwne to.

Lenka tak jak pisałam wyżej, też nic nie pije. Wydaje mi się, że przez to ma twarde kupy i zawsze musi się namęczyć przy robieniu.

A czy jak dam zupkę z mięsem to nie będzie jeszcze gorzej z kupą? Waśnie mam w ręku zupkę Gerbera " Jarzynowa z kurczakiem i kaszą manną". 8% kurczaka i 3 % kaszki. Czy taka ilość glutenu może być? I właściwie po co podaje się ten gluten? I od którego miesiąca?

Martusia - ty codziennie teraz dajesz Szymkowi zupkę z mięsem? Cały słoiczek na raz?
Bo ja mam spory zapas zupek bez mięsa - tych po 4 m-cu. I dosłowie ze 4 zupki po 5 m-cu z mięsem. I myślałam, że póki co zjemy te zupki bez mięsa i dopieo później podam jej nowy smak.

Dziewczyny no ja wlasnie tez sie od kilku dni zastanawiam co tam słychać u innych które wcześniej bardzo sie udzielały a teraz cisza, przejrzałam nasza listę i właśnie Marchew, Blue Bell, Agusia, MRtusia ( dziś sie odezwałaś:), Queen, Trotka...może sie jeszcze odezwa:)

Aniak gratulacje:)
Michalowa, bardzo mi miło, że o mnie pomyslałaś:))ja sie zastanawiam co z Mar-chew, bo ona zawsze aktywna a tu cisza od dawna..mam nadzieje ze u niej ok..
a mój Mały w ogóle nie chce pić..probowalam dawac dwa rodzaje herbatki, rozne soczki, rozrobione z woda tez, wody tez nie chce..
tylko miecho mu smakuje;p
Michalowa, ja od razu dawalam miesko po 5 miesiacu, aromatyczny indyk to ulubione danie Szymka:)
ja jeszcze nie probowalam podawac glutenu, no chyba ze nie swiadomie:)) czy w kaszy jaglanej jest?bo taki obiadek kiedys dalam..ale jestem niewyedukowana ;p

Gratulacje :) I wszystkiego najlepszego dla maluszka i jego mamy oczywiście.

Aniak, to chyba mamy pierwszego ząbka w wątku ;-))). Gratulacje! ;-)

Hej,
u nas dzisiaj mały pół roczku i pierwszy ząbek na ostatniej prostej :D
Rano zobaczyłam, że zrobiła mu się taka czerwona dziurka w dziąsełku a teraz jak stukam łyżeczką to słychać ząbka :D tylko jeszcze nie do końca go widać ale się cieszę :D

Ale właśnie zobaczyłam, że mój mąż kupił wczoraj parę słoiczków po 5 miesiącu i jest tam zupka z mięskiem i kaszką manną. Podałabym to, ale boję się narazie wprowadzać mieso. Wy już dajecie?

Ja chyba póki co będę dawała tylko te słoiczki po 4 m-cu. Dopiero od niedawna Lenka robi kupy codziennie. Oczywiście twarde, bo woda pluje i wzdryga się jak nie wiem. Także pije tylko moje mleko. Dolewam tez troszkę wody do zupki.

Hej!
Cześć Mrtusia, właśnie dziś pomyślałam sobie, że dawno Ciebie nie było, a także Agusi, Agus878, BlueBell i paru jeszcze dziewczyn... Ciekawe co u nich.

U nas wczoraj Lenka ślicznie zasnęła już o 19 ale od 20 budziła się co 10-15 min. i jęczała, szukała smoka itd. A o 22 zaczęła głośno płakać przez sen, musiałam ją obudzić, ale nadal płakała. Uspokajałam ją dobre pół godz, zapłakana i zasmarkana był, nie wiem co jej było, zły sen czy coś bolało. Oczywiście skończyło się na cycu - co mnie bardzo zdziwiło bo strasznie dużo zjadła wieczorem, ok 17:30 kaszka i to duzo (podaję łyżeczką gęstą) i o 19 cycek. Ale jak zasnęła ok 23 to do 5 spała ;-). A potem to już znowu co godz. jeczęnie i cycek na uspokojenie. Ale dziwne było to, że spała do 8:30 już dawno tak długo nie spała. Spała od 6 z nami i tak sobie co godzinkę, popłakała i cyc. Hmm może te ząbki? Ale rano miała dobry humor. I od 10:40 śpi. Pewnie pośpi z 30-40 min..

Nie wiem czy dziś na spacer iść? Cay czas zaciąga na deszcz. Wczoraj wyszłam i nagle lunęło i trochę zmokłam i na Lenkę też troszkę nakapało na buzię, bo padało bokiem...

Ja jeszcze nie podałam glutenu. Na razie zupki i deserki, no i kaszka.

Ja sie przymieram do tego glutenu może dzis dam pierwszy raz, miałam dać juz 2 tygodnie temu ale zmieniamy mleko i nie chciałam dawać kilku nowych rzeczy na raz, ale trzeba żeby zapobiec alergii czy jakoś tak:)

Inne tematy z forum

Badania prenatalne ! Kto miał ? (65 odpowiedzi)

We wtorek zrobiłam sobie badania prenatalne w 12 tygodniu ciąży. Tak żeby wydać kasę i uspokoić...

Jaki fotelik samochodowy polecacie? (98 odpowiedzi)

Witam. Chodzi mi o taki fotelik dla rocznego dziecka. Chcialabym aby posluzyl nam jak najdlużej....

Zaintertesowania, hobby, pasje... jak to znaleźć? (118 odpowiedzi)

Witam. Nie mam żadnych zainteresowań, hobby czy pasji, chciałabym to zmienić, żeby czymś się...