MAMUSIE GRUDNIOWE CZ. 23...

Witam :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: MAMUSIE GRUDNIOWE CZ. 23...

michalowa...jak czytam to az się boję tego zabkowania :(

a ponoć tak cieszy pierwszy zabek?! :P

a dlatego pytam czy mozna dac cycusia zaraz po obiadku..bo moja wtedy najczsciej ulewa razem z tym obiadkiem..wiec pytam..

bo po raz pierwszy nie chciala zbytnio jesc tego sloiczka-zjadla doslownie kilka lyzeczek wiec musialam dac cycusia...no i co ? skonczylo sie ulaniem zobiadku:(

wow..jak porownuje ile moja mała zjada w orownaniu do dziecka misicy..to sie zalamuje:/

ja na razie nie podaje tyle nowości w ciągu dnia...albo deserek albo obiadek...nie wiem czemu... w sumie jakoś sobie ubzdurałam i wyczytałam że dopiero po 6 miesiacu dziecko powinno jesc wiecej stałych pokarmow jezeli karmi się piersią..a do tego czasu tylko jeden posiłek powinien być zastąpiony innym...
no ale co kazdy to inaczej...

w ogole to ja nie mam takiego pola manewru bo albo moja mala tak szybko sie najada -bo malo zjada z tego sloiczka - gora1/3, albo po prostu nie chce tego na razie jesc...

hehe..w ogole smiac mi sie chce-bo przed podaniem kazdego nowego smaku-malutka krzywi się tak jakby naprawdę jadła cytrynę :) (ktos tez o tym pisał i moja tez tak robi :) smieszne to...

Własnie Lenka przez sen płakała i się wybudziła. Musiałam trochę ją ponosić, uspokoić...bidulka. To chyba zęby, bo nie wygląda na to, że brzuch ją boli...ech! Muszę kupić nurofen. Dziś sąsiadka mi mówiła, ze ona psikała dzieciom tatum verde i pomagało...zobaczę. W dzień Lenka nie cierpi - po prostu non stop wkłada coś do budzi, gryzie itd. Ale wieczorem przed snem po kąpieli już się zaczyna...

No właśnie Lenka też chętnie je nowości - szeroko otwiera buzię i wcale nie muszę jej namawiać i zagadywać. W 5 min. zjedzony cały słoiczek i coraz mniej się przy tym brudzi ;-). A wciągu dnia zjada parę razy pierś i 2 słoiczki lub słoiczek i kaszkę wieczorem. Dawałabym i słoiczki i kaszkę, ale Lenka chce pierś i się najada więc na siłe nie chcę dawać. Poza tym ona nie chce pić, ani z butli ani z łyżeczki, wiec daję jej pierś żeby chociaz mleko piła.

Aniak - właśnie Lenka też prostuje/wyciąga przed siebie ręce jak leży na brzuchu, sięga po zabawki i bierze do buzi i też podciąga nogi - tak jakby klęka i dupkę do góry wypycha.

na ząbkowanie jeszcze nurofen w syropie lepiej działa niz Paracetamol bo Nurofen działa tez p/zapalnie....

Dziewczyny ja też martwiłam się że Hania nie chce jeść mleka modyf. ostatnio ale wpadłam na to,że.....po prostu jest za gorąco na dworze i nam tez przecież nie chce się jeśc!!!!!więc jak nie chce mleka to dję jej owoce i tak na śniadanie 50ml mleka i jabłko gerbera z kleikiem kukur. ok 9 zjadła 100mleka a ok 12 70ml mleka i słoiczek morelek hippa a po 15-tej słoiczek dyni z ziemniaczkiem+1/3 słoiczka ziemniaczka z króliczkiem hippa(to jej ulubiona mieszanka smaków) no i ok 19 ok 100ml mleka o 20 170ml mleka z kleikiem.....tak więc nie zjada tyle mleka co zawsze ale za to nadrabia słoiczkami

a moja nie odkryła jeszcze nóżek...

A Linaa ja chodzę tylko do OWI.

Mamka z alergią nie pomogę bo nigdy nie miałam do czynienia ale jestem z tobą :)

Hej dziewczyny,
nie chce Was dołować ale muszę przyznać, że mój Mikołaj do niejadków nie należy i wszytstkie nowości mu bardzo smakują. Codziennie je jogurt, słoiczek owoców i zupkę /słoiczek albo to co ugotuje/. Mleka pije już mniej bo po 180 rano, po kąpieli /kaszka/ i raz budzi się w nocy. W ciągu dnia czasami też wypije ale tak trochę na siłę. Dzisiaj mu dałam trochę banana świeżego krzywił się jakby to cytryna była ale buzie otwierał szeroko :D A i zaczęłam dawać do obiadków co drugi dzień pół żółtka.

Kurcze nie wiem co mam Wam doradzić ja przy karmieniu cały czas gadam do małego jedną ręką pokazuje mu zabawki, jakoś tam zajmuje. Tylko znowu mój to na okrągło otwiera buzię :P

Linaa ja jestem zadowolona z tej rehabilitacji w OWI. Widać postępy bo mały mniej więcej co dwa tygodnie potrafi robić coś nowego. Przekręca się na brzuch i z brzucha na plecy /ale tylko w jedną stronę/, jak leży na brzuchu prostuje ręce, zaczyna przsuwać się jak leży na brzuchy do tyłu i ostatnio zaczął układać się na czworaka tzn. tak na kolanka. Rehabilitantka mówi, że tylko patrzeć a zacznie raczkować.

Oj to moja jest żarłokiem - a w ogóle tego nie widać, bo waży ok 6,5 kg. Je bardzo chętnie najczęściej cały słoiczek obiadku i deserku. Dziś np. zjadła pół obiadku - ale nie smakował jej, zaczęła się krzywić i dławić. Podałam jej dziś nowy smak - Hipp jarzynowa, gdzie był kalafior i groszek i zupka pachniała kalafiorem i najwidoczniej jej nie odpowiadał smak. Także chciałam jej dać trochę deserku, żeby sobie zagryzła - a ona zjadła cały. Także w sumie zjadła 1,5 słoiczka na raz. Bardzo chętnie otwiera buzię. Jak ma dość zamyka, lub zaczyna wypluwać. Także ja najczęściej daję od razu cały słoiczek. I nie cackam sie tylko wprowadzam nowe smaki od razu całym słoiczkiem ;-). Już jadła wiele owoców i warzyw.

Oczywiście można po zupce dać pierś do dopojenia. Nie ma prblemu. Już tak nie raz dawałam.

Co do rozwoju. Moja Lenka pięknie leży na brzuchu, sama się przewraca z plecków na brzuch - ale rzadko, no i z brzucha na plecy już nie potrafi. Bierze nogi do buzi, gaworzy, no i niestety strasznie rwie się do siadu. Podnosi głowę i ramiona sama leżąc na plasko, jak sie ją trzyma na rękach to już w ogóle się wygina, a jak za rączki sie podciągnie to bardzo szybko siada. No i trzyma się super prosto. Wiem, że nie powinna siedzieć, ale czasem ją tak potrzymam na kolanach.

Słuchajcie, co oprócz żelu można dawać na bolesne ząbkowanie? Lena ciężko zasypia i śpi. Przy karmieniu się wykręca, jęczy itd. Nie może zasnąć. Przez sen też popłakuje.

linaa nam bardziej mogła metoda Voity niz bobatha

aniewa - mój synek tez tak ma że na początku otwiera buźke i niby je chętnie, a później zaciska usta, luz zaczyna wypluwać jedzenie. Je moim zdaniem bardzo mało - bo 1/4 słoiczka czasami 1/2 słoiczka na dzień

LINAA..nie zniechecaj sie tak...zazwyczaj rehabilitacja musi troszkę pootrwac..na pewno się powiedzie i juz niedlugo zobaczysz, glowka bedzie sztywniejsza :)

a co do umiejętności to moja chyba jakos tydzien temu chyba (pisalam jua o tym nie pamietam kiedy)..
zaczela przewracac sie z brzuszka na plecki i odwrotnie i bierze nozki do buzkia z tego co czytalam to wiekszosc dzieci tutaj robilo to juz duzo wczesniej...no i moja nie gawoorzy...

kazde dziecko ma swoje tępo rozwoju :)

a i wydziwia ta moja mala... bo juz mowilam ze nie chce pic wody z butelki..jak jest cieplo to czesciej cycusia dostawala zeby sie napic:/

a dzis wykumalam i wyobrazxie sobie ze pije ją z łyzeczki..i nawet jej smakuje:)
ale numer mi wywinela ta moja mala..bo wode podawac lyzka troszkę trudno :P

ps. jakie oznaki dają wasze dzieci ze sa najedzone...jak daje obiadek lub deserek to chetnie otwiera buzkę..a gdy juz ma dosyc.po prostu zamyka, zaciska usta.. :P

hej:)
wspólczuję alergii mamka:/
marchew- witaj:)

co do obiadkow- to moja od niedawna zaczela z nimi przygodę...w sumie to ja chciałabym aby jadla ich wiecej ale ona dopiero poznaje smaki i za duzo nie chce

mam pytanko- czy bezposrednio po obiadku ze sloiczka moge dokarmic mlekiem z piersi? czy trzeba odczekac, zeby nie bylo biegunki?

sbj - ja musiałam odstawić słoiczki bo coś go uczula, natomiast jadł dość chętnie nie było problemu, schodził prawie jeden słoiczek obiadku - zupki i niecaly deserku.

Aniak, czy chodzisz tylko na rehabilitację do OWI? Bo ja się właśnie zdecydowałam na panią Elę Mocek, która przychodzi do domu i bedziemy ćwiczyc metoda vojty. Ja nie widzę poprawy po tych ćwiczeniach co teraz chodzimy. Ola kończy pojutrze 5 miesięcy nie obraca się jeszcze i wciąż jak się ją ciagnie za rączki to wisi głowa. Tak to reszta ok, szaleje w łóżeczku lub na macie strasznie kopie nózkami, podnosi je do góry, bawi się zabawkami ale to to robiła juz miesiąc temu, wydaje mi sie, że powinna juz cos więcej robić. A co robią wasze dzieciaczki w wieku 5 miesiecy?

u mnie Edyta nie chce nic jesc od wczoraj. zjada po 60 - 90 ml i koniec. znacznie chetniej pije herbatke. od wtorku dostaje marchewke, a od srody nie robila kupki, wiec mysle, ze to dlatego. dzis jak nie zrobi to po poludniu dam czopka, bo widze, ze chce zrobic.
dopero zaczelysmy sloiczki, wiec sbj nie pomoge. na razie po kilka lyzczek marchewki idzie..

a marchwe witam po powrocie z wakacji :)

jak czytam Was - to widzę, że nie tylko ja mam taki problem.

mamka, justa, u nas też maly strajkuje i nic nie chce jeść ani pić oprócz mojego mleczka, juz nie wiem co robic i jak z nim dojść do porozumienia, przecież wtym wieku dziecko powinno jeść inne posilki.

A do innych mamuś mam pytanie - dzewczyny zdolujcie mnie - ile w sumie sloiczków dziennie jedzą Wasze malenstwa?

Inne tematy z forum

Wasze ulubione zapachy (71 odpowiedzi)

Jak w tytule - jakie sa Wasze ulubione perfumy?

szukam niani Redłowo Wzgórze św. Maksymiliana (7 odpowiedzi)

Witam, poszukuję niani na okres wakacji dla dwójki dzieci, Syn jest samodzielny i w lipcu będzie...

Gdzie mozna poogladać filmy online?? (46 odpowiedzi)

Znacie jakąś darmową stronke z fajnymi filmami online?