MAMUSIE LIPCOWO-SIERPNIOWE 2013 CZ.3

proszę bardzo: nowy wątek!!

*LIPIEC*
01.07. Agata
04.07. asski
07.07. -mTusia- / CÓRECZKA
08.07. pillotka
10.07. agusia-gdansk/SYNEK
14.07. mentorka / SYNEK
16.07. eni_a
17.07. Dumelek
20.07 panna z mokrą głową \ SYNEK
21.07. Basieniak
21.07 asienkaj
23.07. Yevele
23.07. Aknah
23.07. Kamyczek1234

*SIERPIEŃ*
01.08. Gosia
03.08. Aniulek_80
07.08 Betti_174
20.08. Francess
22.08 Sensimilia
24.08. Kasiula1986

Maruszka
Mangolia

Link do poprzednich wątków:
cz.1: http://forum.trojmiasto.pl/MAMUSIE-LIPCOWO-SIERPNIOWE-2013-t426813,1,16.html
cz.2: http://forum.trojmiasto.pl/MAMUSIE-LIPCOWO-SIERPNIOWE-2013-CZ-2-t434880,1,160.html
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: MAMUSIE LIPCOWO-SIERPNIOWE 2013 CZ.3

Dziewczyny, spokojnie :) w pierwszej ciąży dopiero w 19tym tygodniu poczułam coś, o czym WIEDZIAŁAM, że to na pewno Maleństwo :) Wcześniej może i coś czułam, ale nie brałam tego za ruchy dzieciaczka :) pamiętam, że wtedy nabrałam pewności, bo to było tak, jakby ktoś mi małym paluszkiem w środku w jednym miejscu delikatnie dotykał, raz po raz, po kilka dotknięć w tym jednym miejscu, z częstotliwością ok. dwóch dotnięć na sekundę :D stwierdziłam, że to musi być Maleństwo, no bo co innego z taką powtarzalnością bym tak czuła :)
a drugiej ciąży jest inaczej, bo już wiem, czego się spodziewać.

spokojnie, poczujecie i Wy Wasze Maluszki :)

mTusia i Kamyczek jeżeli chodzi o ruchy malucha to różnie bywa, i zależy między innymi od ułożenia łożyska. Jak jest na przedniej ścianie to późno się czuje ruchy. Moja koleżanka poczuła dopiero w 19/20 tygodniu. U mnie na pewno łożysko jest na tylnej bo lekarz mówił. Więc pewnie dlatego czuję tak wcześnie.

Oczywiście u mnie to nie są żadne kopnięcia tylko delikatne ruchy :) na początku były jakby muśnięcia a potem bąbelki które z czasem zaczęły być mocniejsze i częstsze :) Przeważnie czuję po jednej stronie - lekko w lewo. Rzadziej po środku i po prawej:) U mnie jest aktualnie 16 tydzień ale lekarz mówił, że mały jest duży jak na swój "wiek". Więc może to też ma znaczenie.

W 15 czujecie, kurcze, ja dzisiaj zaczynam 17 tydzień i nic nie czuję :( mam łozysko na przedniej ścianie i to moja pierwsza ciąża, mam się martwić ?? i co ja powinnam czuć :( powiecie coś więcej ?? :)
Co do badań to ja gdzies kiedyś znalazłam na stronie NFZ jakie badania przysługuja kobietom w ciązy i z tego co pamietam to tam nie za wiele było tych badań niestety :(
ja robiłam wszystko prywatnie, teoretycznie morfologię i mocz mogłabym wyciągnąć na NFZ ale nie chce mi się chodzić dwa razy :( Ja mam USG dopiero 11 lutego, nie moge się doczekać :) myślicie, że poczuję nie długo ruchy malucha ??

tak w 15 tygodniu to nie jest źle jak się nie czuje ruchów , spokojnie :)

kurcze Dziewczyny Wy już czujecie ruchy...? ja nic.... dziś zaczął się 15 tydzień, to jest ok..??

Hej dziewczyny;)
Ja też wczoraj miałam kiepski dzień;/ w piątek idziemy na trzydziestkę do mojej przyjaciółki i wybrałam się na zakupy po jakąś sukienkę,tunikę cokolwiek,ale niestety przez ostatni tydzień brzucho mi wyskoczył tak,że mam wrażenie,że nic sobie nie kupię bo wszystko leży nie tak.
Może wiecie gdzie dostanę jakieś ubrania które mi nie przetną brzucha na pół tylko z odciętym brzuchem już sama nie wiem ciążowych jeszcze nie oglądałam,bo wydawało mi się że za wcześnie;/

Tymczasem jutro USG to mi poprawia humor;)
Miłego dnia!;))

panna z mokrą głową, ja w 12 tygodniu przeszłam straszną infekcję wirusową, miałam ponad 39 stopni gorączki... to było coś strasznego. Ale na szczęście z maluszkiem wszystko ok więc ty też się nie stresuj:)

Mentorka - zainspirowałaś mnie do zrobienia sobie gorącej czekolady :) Nie jestem panikarą, ale jak każdej czasem zdarza mi się trochę ześwirować. Nie boję się samych wymiotów - bo niektóre dziewczyny mają mdłości przez 3 miesiące ciąży. Martwię się bardziej wirusem, bo przecież niektóre przechodzą przez łożysko. A poza tym zdaje się, że na tym etapie (15 tydz.) nie ma wykształconego pełnego łożyska, tylko kosmówka a łożysko jest w trakcie tworzenia się. No, ale oczywiście staram się nie myśleć w czarnych barwach.

pilotka IG M to przeciwciała świeżego zakażenia:) IG G mi wyszło, że nie przechodziłam nigdy toxo. Ja mam kota, rodzice mają aż 3:) więc może też powinnam zrobić hmmm :)

panna z mokrą głową ja mam tak, że jednego dnia czuję cały dzień co jakiś czas maluszka a było też tak, że cały dzień nic np tylko przez moment na wieczór... więc poczekaj spokojnie i się nie stresuj. Może zjedz trochę słodkiego, wypij kawę? żeby malucha pobudzić :)

mentorka - wg. lekarza chorób zakaźnych to jest taki czas od zakażenia, że jest wciąż bezpiecznie dla Maluszka. I wtedy robi się to IG, które mówi o tym, że właśnie się zakaziłaś, a nie to, które mówi, że przechodziłaś toxo w przeszłości - nie pamiętam które jest które, musiałabym poszukać.. Ale to w laboratorium albo gin powinni wiedzieć.

fajnie że już niektóre z was znają płęc , my też byśmy chcieli , teraz idę do lekarza dopier 12 lutego może coś bliżej mi powie :)
mam nadzieję

Widzę, że wczoraj była jakiś kiepski dzień. Ja z kolei złapałam prawdopodobnie jakiegoś rotawirusa od starszego i cały wieczór miałam przechlapana (bo nie chcę ostrzej pisać, ale to słowo oddaje mój stan ;). A pół godziny potem, jak już wszystko z siebie wyrzuciłam i poczułam się lepiej, spotkało to mojego męża. To już trzeci raz w tym roku szkolnym, kiedy przechodzimy rodzinnie rota... No i od rana nie czuję ruchów dziecka, więc martwię się na maksa..

Dzięki za odpowiedź z tymi badaniami, na następnej wizycie przycisnę mojego gina :)

pilotka a dlaczego co 5 tygodni? I wtedy już samo IGM?

no to masz fajnie, moja ginka nie chce mi dać na toxo :( a powinnam robić co 5 tygodni :(

Z tego co wiem bo dowiadywalam sie w rożnych miejscach wszystkie te badania sa darmowe : ja chodzę do dr Koprowskiego w Gdyni i byłam tez u dr.machowicz i obydwoje mi wypisali skierowanie na wszystkie te badania na fundusz ....jak sie chodzi prywatnie to wypisują płatne ....gorzej z L4 ;/ dopiero jak 2x pod rząd miałam grypę łaskawie mi dali na 2 tyg bo ciąża to nie choroba ale ze pracuje wsród ludzi lapalam wszystko co tylko Sie dało grypę angine + niekończący sie katar i kaszel ,brzuch juz mam duży cieżko mi ,chodzę zasapana i najchętniej to bym cały dzień nic nie robiła ;)

Ja też miałam dzisiaj kiepski dzień... nie dość że wypalano mi naczynka w nosie z powodu częstych krwawień w ostatnim czasie to po drodze do szpitala zgubiłam telefon. Na szczęście znalazła go dziewczyna, jak mąż zadzwonił to odebrała i bez problemu oddała. Ale stresik był :)

ja również dziś miałam koszmarrrny dzień, wszystko mnie wnerwiało w pracy a potem dojazd do domu też z przygodami, ostatecznie wróciłam wykończona. A teraz już po prysznicu w piżamce i spaaać :) miłej nocki i oby jutro było dla nas lepsze :):)

A ja dziś jakiś kiepski dzień miałam... niby zaczął sie całkiem fanie a potem wszystko zaczęło mi się walić, a do tego kiepsko się czuję i cieknie mi z nosa ;/ chyba też wezmę prysznic i się położę bo po prostu nic mi sie nie chce i wszystko dookoła mnie zaczyna denerwować ;/
Trzymajcie się dziewczyny, do jutra :)

no ja właśnie idę brać szybki prysznic i spać, bo energię wyczerpałam rano i teraz ciągnę na rezerwie :) Spokojnej nocy dziewczyny :)

-mTusia- ja zwykle też tak mam, ale dzisiejsze zmęczenie było tak powalające na łopatki, że stwierdziłam, że tym razem zaryzykuję! Mam nadzieję, że zasnę wieczorem. Jeny, jak ja się cieszę, że mój Synek w dzień potrzebuje drzemkę :D przespałam się ponad godzinę, ale nastawiłam zegarek, bo byśmy chyba spali do 18tej :D
uff.. i jeszcze sobie kawę po drzemce zrobiłam :D
no to dzisiaj łapię wszystkie dostępne deski ratunkowe, żeby dotrwać do wieczora :D

Inne tematy z forum

ciekawe książki dla 4 latka jakie czytacie? (58 odpowiedzi)

czy możecie polecić jakieś fajne tytuły książek dla 4 latka do poczytania na dobranoc. W...

Gdzie na Wielkanoc z dziećmi??? (25 odpowiedzi)

Hej poszukuję fajnego miejsca na spędzenie Świąt Wielkanocnych z dziećmi. Zależy mi na...

ksiadz nie chce doposcic mnie jako chrezstnej!!! (101 odpowiedzi)

witam wszystkich! i prosze o rade,bo juz sama nie wiem co mam robic:(moja siostra poprosila...