MAMUSIE LIPCOWO-SIERPNIOWE 2013 CZ.5

No to nowy :)

*LIPIEC*
01.07. Agata
01.07. Bezglutek
04.07. asski /SYNEK
07.07. -mTusia- / CÓRECZKA
08.07. pillotka /raczej Synek
10.07. agusia-gdansk/SYNEK
10.07. Antoza
10.07. emimar
11.07. izabell_/SYNEK
12.07. anuusia
14.07. mentorka / SYNEK Julek
16.07. eni_a
17.07. Dumelek / SYNEK
19.07. połaniecka
20.07 panna z mokrą głową \ SYNEK Napoleon
21.07. Basieniak / CÓRECZKA
21.07 asienkaj
23.07. Yevele
23.07. Aknah/SYNEK
23.07. Kamyczek1234

*SIERPIEŃ*
01.08. Gosia
03.08. Aniulek_80
07.08 Betti_174
11.08. Madzik /Synek
17.08 Sensimilia / Synek
20.08. Francess
24.08. Kasiula1986
27.08 pszczoola /raczej Synek

poprzedni wątek:
http://forum.trojmiasto.pl/MAMUSIE-LIPCOWO-SIERPNIOWE-2013-CZ-4-t445865,1,160.html
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: MAMUSIE LIPCOWO-SIERPNIOWE 2013 CZ.5

ja jestem w 16 tygodniu i 6 dniu ciąży :)
ja korzystam z tej stronki http://dziecko.haczewski.pl/ i to jest co do tygodnia i dnia ( jak byłam u gin na początku ciąży to powiedziała w którym tyg jestem i ja szybciutko na te stronkę skoczyłam i sie okazało prawda, ze w tym tyg jestem :) )

hehe ja też ostatnio się zaczęłam zastanawiać jak się mnie ludzie zaczęli pytać który to miesiąc :D a ja "eeee" i tydzień podawałam :D

na innym forum znalazłam takie sposoby liczenia :D tylko nie wiem który jest dobry :D

Różne schematy rozliczania tygodni ciąży.

1. Wg książki "W oczekiwaniu na dziecko"

1 miesiąc - 1-4 tydzień,
2 miesiąc - 5-8 tydzień,
3 miesiąc - 9-13 tydzień,
4 miesiąc - 14-17 tydzień,
5 miesiąc - 18-22 tydzień,
6 miesiąc - 23-27 tydzień,
7 miesiąc - 28-31 tydzień,
8 miesiąc - 32-35 tydzień,
9 miesiąc - 36-40 tydzień.

2. Sposób ściągnięty z innego forum

1 miesiąc - 0-4,5 tyg.
2 miesiąc - 4,5-9 tyg.
3 miesiąc - 9-13,5 tyg.
4 miesiac - 13,5-18 tyg.
5 miesiąc - 18-22,5 tyg.
6 miesiąc - 22,5-27 tyg.
7 miesiąc - 27-31,5 tyg.
8 miesiąc - 31,5-36 tyg.
9 miesiąc - 36-40 tyg.

3. Wg gazety Claudia dodatek "Ciąża":

1 m-c : 1 - 4 tydzień
2 m-c : 5 - 8 tydzień
3 m-c : 9 - 12 tydzień
4 m-c : 13 - 16 tydzień
5 m-c : 17 - 20 tydzień
6 m-c : 21 - 24 tydzień
7 m-c : 25 - 28 tydzień
8 m-c : 29 - 32 tydzień
9 m-c : 33 - 38 tydzień

4. Wg encyklopedii Larousse:

1mc - 1-4tyg
2mc - 5-8tyg
3mc - 9-13tydz
4mc - 14-18tydz
5mc - 19-23tydz
6mc - 24-27tydz
7mc - 28-31tydz
8mc - 32-35tydz
9mc - 36-39tydz

Wiecie w jakim jesteście miesiącu ciąży? Bo ja do dziś byłam przekonana, że jestem w piątym, patrzę, a tu jestem w szóstym od dwóch tygodni ;) Tak to chyba jest z drugą ciążą ;)

pillotka, już mi lepiej dziękuję :)

No u mnie pranie , prasowanie i pakowanie. Jeszcze jaja dziś ugotuję i jutro ze święconką pójdę do kościółka na 10 albo 11 ( jak się wyśpię :) ) a o 15:00 ruszamy z mężem na południe do Łodzi.

w Niedzielę będzie Witaj Wigilio a nie Witaj Wielkanoc. Jak te zające do dzieciaków przyjdą z prezentami ? Mi się wydaje,że na nartach przyjadą.

Dobra, już się tak nie rozpisuje, bo głupotki pisze :D idę z pieskiem na spacerek w tę śnieżycę ... Odezwę się jeszcze jak bd do kogo ;P

Tantum verde w tabletkach też. Kiedy jednak miałam zapalenie gardła tylko się wkurzałam na to tantum, bo nic a nic nie pomagało. Woda z solą - polecam :) Tylko też trzeba uważać, bo sól bardzo wysusza śluzówkę i to może prowadzić do kolejnych podrażnień.

Ja nie jestem zarobiona w kuchni tylko zarobiona w robocie, nawet jutro pracuję. Na szczęście nie muszę nic robić, moja kochana mama się wszystkim zajmie :)

Wracając jeszcze do wątku sernikowego - dziś przekazałam przepis na nuttellowy sernik sąsiadce, bo ją poczęstowałam i bardzo jej zasmakował. Też jest w ciąży, więc może jakoś wyjątkowo ciężarnym wchodzi?

A dziś na obiad ziemniaki w mundurkach i śledzie mojej mamy. Pycha!

chyba ubiorę choinkę ;)

hej dziewczyny :) u nas dzisiaj porządki, jutro się biorę za kucharzenie bo mam zamiar upiec ciacho, babkę i rogaliki ;)) a potem w drogę do Gdańska do rodziców:)

u nas tak sypie śnieg, że masakra mam wrażenie że to Wigilia a nie Wielkanoc :D

Juleczek ma ostatnio chyba dobre dni bo szaleje bardzo i coraz częściej dostaje czkawki :D śmiesznie mi wtedy brzuch podskakuje :D

Panno - zapędy techniczne mam od dziecka :D za to moja mama też antytechnik.. jak Jej sprawdzałam co nawaliło w zmywarce i powiedziałam, żeby przyniosła mi imbus, to dostałam przepychaczkę do rur - taką starodawną, na kijku, bo myślała, że to o to chodzi. Trochę Ją usprawiedliwię - w zmywarce woda stała :D
ale się wtedy prawie posikałam ze śmiechu :D

a w ogóle, to strasznie cicho tu dziś. Pichcicie i sprzątacie? ja robię przerwę :) już prawie wszystko, co na dziś było zaplanowane, zrobione :)

Kasiula1986 - pini chyba nie można w ciąży.. z tego co pamiętam, ma tak napisane na ulotce. poza tym na drapanie gardła nie pomoże - jest wykrztuśny chyba. do ssania: chlorchinaldin, echinacea. do pryskania tantum verde (może tabletki też? nie wiem) zdrówka życzę :)

siemka laseczki, od jakiegoś czasu Was tak sobie czytam, a i mnie od paru dni dopadło choróbsko :( najpierw niewinny katarek a teraz gardło mam zawalone i strasznie mnie ono drapie - polecacie coś do ssania ( cholinex, isla, orofar ) czy warto wziąć od razu syropek sosnowy ??? Męczę się, pomocy !!!

PS. Taka ładna pogoda była przez te parę dni, a tu nagle śnieg ...
Dziś pakujemy z mężem walizki (tzn. ja pakuje, mąż w pracy) , a jutro gnamy do rodzinki na święta do Łodzi.

Pillotka - musiałam w wiki sprawdzić, co to imbus ;) Ty jednak techniczna jesteś ;) Szczęście masz, nie ma co!

Aleeee śnieg sypie.. Całe święta ma sypać, a od wtorku słońce. Nieźle, co?

O tej gospodzie u przyjaciół słyszałam dużo dobrego, tylko nie skojarzyłam, że jest w Kleszczewie :) Musimy się tam kiedyś wybrać :)

-mTusia- fajnie, u nas odwrotnie, w tym roku to do nas zjeżdża rodzina Męża :) normalnie tylko słodkie robię, a w tym roku trza się wysilić i zrobić też inne rzeczy :)

Panno - szczupła to ja byłam, jak za mąż wychodziłam :P

ale dziś miałam przygodę.. Wybrałam się wieczorem do rodzinki do koleczkowa. Dobrze z domu nie wyjechałam, jak mi jakoś auto dziwnie zaczęło stukać. Zatrzymałam się, obejrzałam, nic nie widać. Na szczęście jechaliśmy we dwa auta, za mną mój ociec, i w końcu dopatrzył się, że coś mi się do tylnej opony doczepiło i mignął mi światłami, żebym stanęła, to zobaczymy co jest grane. No to zaparkowałam tak, żeby było widać to coś na oponie, wychodzę, sprawdzam, a to.. nie zgadniecie.. imbus mi się wbił w oponę!!! powietrze schodziło z takim sykiem, że było słychać z kilku metrów i to przy włączonym silniku ;] Na szczęście udało mi się dojechać z powrotem do domu i jeszcze Mąż o 22giej, po swojej pracy, zmienił mi koło (akurat na jutro potrzebuję bardzo auto!). ładnie bym się urządziła, jakbym w ciemnym Koleczkowie przed powrotem, o 22giej, zauważyła, że mam kapcia ;]
imbus wbił się w oponę. dacie wiarę? Dobrze, że Mąż to widział, bo by mi nie uwierzył, gdybym Mu to opowiadała. Aż porobił foty, co by znajomym pokazać ;] ależ mnie szczęście kopnęło ;] taka jestem wyjątkowa, że właśnie mi się to przytrafiło ;]

Cześć Dziewczyny :)
Panno - też polecam Kleszczewo :)
Ja dzisiaj pracowicie, mazurki w liczbie trzech upieczone, makowce zrobione, makaron domowy też zrobiony leży w lodówce, jeszcze jutro sernik i z głowy :) ale byłam na nogach cały dzień, bo jeszcze z rana spacer i zakupy i kręgosłup i nogi strasznie mnie bolą :( Ale od jutra laba, jedziemy na święta w gości a ja pieke tylko ciasta :)
pozdrawiam

Panna miejscówka nazywa się Gospoda u Przyjaciół :-). Latem mają małe zoo dla dzieci i plac zabaw jest :-)

Kamyczku - dokładnie, nfz tego na pewno nie kupił ;) A w tym roku Owsiak grał m.in. dla babek w ciąży z cukrzycą więc też będzie sprzęt (pompy infuzyjne itp).

Pillotka - nie narzekaj. Ty jesteś szczuplejsza, więc musisz więcej przytyć. Ja w pierwszej ciąży przytyłam 12kg i sporo mi z tego zostało (tzn. spadło, ale jak przestałam karmić - wróciło..) Więc do stanu sprzed pierwszej ciąży - a ważyłam 50 kg w najlepszych, studenckich czasach, mi dużo brakuje ;) Ale też powiem Wam szczerze, że nie jestem jakąś fanką jedzenia. Gdyby ktoś mi kazał jeść tylko suchary z gorzką herbatą, to bym jadła ;)

Ciekawe to Kleszczewo, nie byłam tam, ale lubię takie informacje ze wskazówkami na niedzielne obiadki rodzinne, bo my dużo latem jeździmy i zwiedzamy :)

KAmyczku to raczej fajny lekarz a nie nfz:) często dostają glukometry od przedstawicieli firm farmaceutycznych dla pacjentów ale w praktyce rzadko kiedy do nich trafiają :)

ja dzisiaj byłam na herbatce u kumpeli oczywiście najadłam się tyle ciasta że aż mi niedobrze :/ ale ja głupia jestem i po co tyle jem :( ehhh

Ja nie wytrzymałam i pobiegłam dziś do rodzinnego z tymi wynikami glukozy. no i nie ma się co oszukiwać, cukrzyca ciążowa jest. Jestem w szoku bo dostałam nowiuteńki glukometr - dostać coś z NFZ za darmo? :) czuje się jakbym prezent dostała :P no i cóż, dieta dieta dieta, skierowanie to porani diabetologicznej w szpitalu i ehhh to tyle by było ze świątecznego obżarstwa :]

ja dziś wzięłam urlop na żądanie, od jutra urlop normalny do 2.04 a 3.04 wizyta u gin. i będę ją na kolanach błagać o L4 - nie chcę już wracać do pracy, nie daje rady psychicznie, szczególnie teraz jak mam biegać po lekarzać 2x tyle, mierzyć cukry i inne takie tam, więc trzymajcie kciuki !!! :)

Cześć dziewczyny :-)

Nie pamiętam takich świąt Wielkanocnych, ze śniegiem :-). Ze święconką chyba sankami pojedziemy :-)

U mnie przed świętami spokój: okna syfiaste, nie gotuje i nie piekę. Zgodne z zaleceniem lekarki nie robię nic, idę na święta do rodzinki :-). Okna umyje mąż jak się cieplej zrobi. Nie będę robić nic co mogłoby zaszkodzić mojemu synkowi :-)

Byłam dzisiaj z rodzicami w Kleszczewie.
Polecam, mają tam pyszne wędliny i hodowlę pstrągów. Jest też restauracja, polecam latem wybrać się z dziećmi, fajne miejsce na niedzielny obiad.

Pierwszy raz od piątku z domu wyszłam :-(. Czuję się jak pustelnik. Jeszcze miesiąc :-(, potem mogę się powoli ruszać. Dobrze że mam już wyprawkę dla małego i dzięki bogu za allegro :-)

Ja na plusie jestem 8 kg, nie przejmuje się. Zachowałam kartę ciąży poprzedniej i przybieram tak samo. W pierwszej przytyłam 15 kg i dwa miesiące po porodzie już ważyłam tyle co przed.

Pozdrawiam was wszystkie ciepło i wiosny życzę :-)

cześć :)
jak samopoczucie przed Świętami? :)

byłam dziś u ginki, słuchałyśmy serduszka i jest okej. Wizyta z usg dopiero za miesiąc, a zaraz po Świętach mam zrobić glukozę.
popatrzyła też na wydrukowane foty z poprzednich usg, które miałam pod jej nieobecność i potwierdza, że chłop jak nic ;]

nie zazdroszczę Wam tych diet.. muszę się jednak zmotywować i po Świętach jeść mniejsze ilości ale za to bardziej regularnie.. bo mi 10kg stuknęło :( Ginka nic nie mówi, ale muszę się wziąć za siebie.. zła jestem, że już tyle na plusie. Gdybym się bardziej starała, to na pewno byłoby mniej :/ łajza ze mnie :(

połaniecka - czasem na ćwiczenia można chodzić, jeśli się podpisze, że się ćwiczy na własne ryzyko. Jeśli się nie ma zaświadczenia od lekarza.

Panna - Ty tylko 3kg na plusie..? ładnie :) Jak Ty to robisz?!?!?

u mnie jutro będzie ciężki dzień - szwagierki przyjadą się pobawić z Synkiem, a mnie czekają nie za duże -na szczęście- zakupy (większość wczoraj z Mężem kupiliśmy, ale m.in. mięcho i białą kiełbasę wolę kupić jutro), trochę gotowania, pieczenia, i innych takich przyjemności :) i wyprawa do akpolu, bo mi uznali reklamację niekapka i wymienią na nowy :)

To zależy od modelu, ja mam jedną bluzkę s a drugą L i obie dobre :)

Dziewczyny a jak jest z rozmiarami bluzek z Happy Mum? Bo mam spodnie w spadku po koleżance, przed ciążą nosiłam M a te spodnie rozmiar S są przyduże :D z bluzkami jest tak samo, orientuje się któraś?

Inne tematy z forum

tabletki antykoncepcyjne- jakie polecacie?? (71 odpowiedzi)

chciałabym zacząć brac tabletki antykoncepcyjne, wiem że lekarz powinien je dobrać. Ale jestem...

alimenty. Jak to załatwić? (9 odpowiedzi)

Czy ktoś zna ten temat? Nie potrafię dogadać się z ojcem dziecka w sprawach finansowych. Twierdzi...

Badania prenatalne ! Kto miał ? (65 odpowiedzi)

We wtorek zrobiłam sobie badania prenatalne w 12 tygodniu ciąży. Tak żeby wydać kasę i uspokoić...