MAMUSIE LIPCOWO-SIERPNIOWO-WRZEŚNIOWE 2010 cz. 31

Pozwolę sobie następny wątek założyć, bo tamten to już się ciężko ładował, prawie 500 postów miał ;)

Link do poprzedniego wątku: http://forum.trojmiasto.pl/MAMUSIE-LIPCOWO-SIERPNIOWO-WRZESNIOWE-2010-cz-30-t174373,1,16.html

***LIPIEC***
3.07 marta - synek, Szpital Wojewodzki
4.07 Ania22
8.07 zielonakoniczynka
14.07 Milenium - córcia :)
20.07 Taśka - synek :)
20.07 kama
21.07 aszka79 - córeczka Lenka Szpital na Zaspie
21.07 sylwiir - córeczka :)
22.07 Moniczka.P - synek ;)
23.07 ajcia - córeczka Matylda, szpital Kliniczna
30.07 weronika-co-ma-bzika córeczka ;) szpital Kartuzy

***SIERPIEŃ***
1.08 Kasiaka - córeczka Dorotka :)
2.08 Basia - córeczka Zuza, Zaspa
4.08 antcia - synek :)
5.08 Asiek1
7.08 gusiula
7.08 Nika1982
9.08 przyszłamama -córeczka Liwia, szpital Kliniczna
12.08 Manka - córeczka Maja, szpital na Zaspie
13.08 panna z mokrą głową - synek! Redłowo
16.08 Weronikka - synek :) szpital Wojewódzki albo Kartuzy
18.08 Morela - synek Mateuszek, Szpital na Klinicznej
22.08 caril - córka Antonina
28.08 karolka - synek
30.08 morena

***WRZESIEŃ***
03.09 Monika81 - córeczka Martynka, Szpital Zaspa
05.09 Madziulka - córeczka Patrycja, Szpital na Zaspie
08.09 AniaMorena
09.09 Ostola - corka , Cork University maternity Hospital
10.09 Aniaa - córeczka, Szpital na Zaspie
16.09 Sylwia781122 - chłopczyk Szymon
17.09 Sylwia127 - synek Kamil Szpital na Zaspie
20.09 AlexGDY - córeczka Marysia Szpital w Wejherowie
23.09 Zuzko - córa Antosia, Szpital na Klinicznej
27.09 Anettkaboss - córcia Amelka, szpital na Zaspie
29.09 piggy- synek

MAMUSIE Z DZIECIACZKAMI:

25.04 (termin:17.07) - atta9 - Staś - szpital na Zaspie
23.06 (termin 27.07) - dedes-:Jaś (2145g, 45 cm) i Adaś (1920, 46 cm), CC, Zaspa
30.06 (termin 15.07) - yecath - synek Wojtuś, 3580 g, 56 cm, szpital w Wejherowie
02.07 (termin 02.07) - Papciunio - Majeczka 3010g 52cm Wojewódzki
06.07 (termin 21.07) - Agatka - córeczka, Szpital Wojewódzki,cc, 2880 g, 55 cm
08.07 (termin 07.07) - gwiazduś- synek Mateusz 3900g,58 cm, szpital na Zaspie
08.07 (ternin 10.08) - Gabi - synek Mikołaj, 2980g, 55 cm, Wrocław
12.07 (termin 04.07) - fita1 – Gaja, 3800g, 58 cm, Szpital Wojewódzki
12.07 (termin 29.07) - gosiaczek84 - synek Hubert, Redłowo
15.07 (termin 15.07) - malaniunia- synek Kubuś, 3090 g, 54 cm, szpital na Klinicznej
15,07 (termin 17.07) - Madziuska2 - synek Dawid, 4260, 58cm, Zaspa
16.07 (termin 11.07) – kk – synek, szpital na Klinicznej
18.07 (termin 15.07) - stopkrotka - synek Wiktor,3660 g, 57 cm, Swissmed
19.07 (termin 11.07) - mjakmama - córeczka Emilka, 3300 g, 55 cm, Szpital na Zaspie
21.07 (termin 20.07) - gosiaro - córeczka Maja, 3740g, 56 cm, szpital na Zaspie
21.07 (termin 30.07) - karollla-synek Konrad, 3090 g, 55 cm, cc, Swissmed Gdańsk
28.07 (termin 3.08) aśku_85 - synek Marcelek, 3880 g i 58 cm, cc, szpital w Wejherowie
28.07 (termin 15.07)- nyzosia - córreczka Helenka, 4100g i 56 cm, szpital Redłowo
28.07 (termin 23.07) - ssabinka - synek Filipek, 3590g i 57cm, Szpital w Redłowie
28.07 (termin 18.07) - aszka79 - córeczka Zuzia, 3500g i 54cm,
29.07 (termin 2.08) Kiciuchna - synek Nikoś, 4050g i 60 cm, szpital na Zaspie
31.07 (termin 20.08) majki500 - córeczka Lilianna, 2450 g i 48 cm, Szpital Gdynia Redłowo
02.08 ( termin 27.07 ) Modern_Lady- córeczka Wiktoria 3615 i 57 cm szpital Kliniczna

Co do noszenia w chuście zimą- jak najbardziej!!! Właściwie to zimą jest fajniej w chuście niż latem :) Maluszek grzeje się od rodzica, a rodzic od maluszka :) My Tosię zimą do chusty ubieraliśmy w body, pajacyka, ciepły welurowy dresik z kapturem, czapeczkę, rękawiczki, najczęściej brał ją do chusty mąż, zapinał polar na niej już i w trasę :) Była cieplutka, ale nie zgrzana, w sam raz :) A miała 2 tygodnie... :)

Z Wojtusia pępkiem jest problem. Najpierw musimy jechać do chirurga- usunąć ziarninę (azotem). Następnie musimy kupić plasterki na pępuszek i ściągać skórę obok pępka plasterkiem, tak żeby pępek się wciągał. To ma potrwać ok. 2 tygodnie.
Mój mężczyzna waży już prawie 5 kg :D Od wyjścia ze szpitala (czyli w miesiąc) przybrał już 1600 g :D Szaleństwo!

Ale jestem zła trochę, bo poradnię dzieci zdrowych przeniesiono na I piętro przychodni, trzeba pokonać mnóóóóóstwo schodów :/ Nie wiem, jak tam się można z wózkiem dostać. Ja na szczęście poszlam z chustą...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: MAMUSIE LIPCOWO-SIERPNIOWO-WRZEŚNIOWE 2010 cz. 31

Wczoraj cały wieczór mąż bawił się karuzelką :).Zobaczymy czy małej też się tak spodoba :). Jakby nie - to chociaż może tatusia uśpi :p
Zresztą mojego rogala też nad ranem mi podbiera :).

A ja dziś muszę posprzątać, bo najbliższe dwa tygodnie gości będę miała ... Trzeba będzie uzupełnić przy okazji zapasy w lodówce.

Najgorsze, że w międzyczasie muszę jeszcze ten dyplom pisać :(

panna z mokrą głową:
nie spodziewałam się, że uda Ci się dotrwać do terminu :) a tu już naprawdę mało zostało :)

Ehhh- dieta matki karmiącej - czyli kurczaczek, marchewka i ziemniak :P przeraża mnie - mam nadzieję, że mała na nic nie będzie uczulona a ja będę mogła jeść wszystko :) - bądź co bądź tylko ileś % maluszków ma uczulenia, we wszystkich innych przypadkach można po prostu jeść rozsądnie :)

Diety tez nie mam restrykcyjnej.Jem praktycznie wszystko i, odpukac ,Maja problemów z brzuszkiem nie ma. W razie czego mamy sab simplex ,bo rodzina z Niemiec przywiozla ;-)

Dzisiaj idziemy do ortopedy.Troche sie denerwuje, bo mala przy wypisie miala podejrzenie dysplazji, a ja urodzilam sie z wrodzonym zwichnieciem stawu biodrowego....

Tosi smak czosnku nie przeszkadzał, teraz też wsuwa potrawy z czosnkiem :) Wojtkowi widocznie też nie :)

Ssabinka, często odbijaj malucha, bo może się wydawać, że chce jeść, a po prostu chce odbić... No i niedługo będzie jakiś rytm dnia, ustalone pory drzemek, ładnie się zorganizujesz i będzie już sporo wolnego czasu :)

No i zazdroszczę, że tak pięknie Wam kilogramy spadają, u mnie nie jest niestety aż tak różowo :/ W środę dopiero się zważę, ciekawe, ile zeszło, ale widzę po sobie, że jeszcze długa walka z brzuchem i boczkami ;)

basiula gratulacje :) no i dopisuje Cie do listy szczesliwych rozpakowanych mamusiek, jak bedziesz miala chwile napisz wiecej co i jak u Ciebie no i podaj wymiary swojej coreczki :)

***LIPIEC***
3.07 marta - synek, Szpital Wojewodzki
4.07 Ania22
8.07 zielonakoniczynka
14.07 Milenium - córcia :)
20.07 Taśka - synek :)
20.07 kama
22.07 Moniczka.P - synek ;)
30.07 weronika-co-ma-bzika córeczka ;) szpital Kartuzy

***SIERPIEŃ***
1.08 Kasiaka - córeczka Dorotka :)
4.08 antcia - synek :)
5.08 Asiek1
7.08 gusiula
7.08 Nika1982
9.08 przyszłamama -córeczka Liwia, szpital Kliniczna
12.08 Manka - córeczka Maja, szpital na Zaspie
13.08 panna z mokrą głową - synek! Redłowo
16.08 Weronikka - synek :) szpital Wojewódzki albo Kartuzy
18.08 Morela - synek Mateuszek, Szpital na Klinicznej
22.08 caril - córka Antonina
28.08 karolka - synek
30.08 morena

***WRZESIEŃ***
03.09 Monika81 - córeczka Martynka, Szpital Zaspa
05.09 Madziulka - córeczka Patrycja, Szpital na Zaspie
08.09 AniaMorena
09.09 Ostola - corka , Cork University maternity Hospital
10.09 Aniaa - córeczka, Szpital na Zaspie
16.09 Sylwia781122 - chłopczyk Szymon
17.09 Sylwia127 - synek Kamil Szpital na Zaspie
20.09 AlexGDY - córeczka Marysia Szpital w Wejherowie
23.09 Zuzko - córa Antosia, Szpital na Klinicznej
27.09 Anettkaboss - córcia Amelka, szpital na Zaspie
29.09 piggy- synek

MAMUSIE Z DZIECIACZKAMI:

25.04 (termin 17.07) - atta9 - Staś - szpital na Zaspie
23.06 (termin 27.07) - dedes-:Jaś (2145g, 45 cm) i Adaś (1920, 46 cm), CC, Zaspa
30.06 (termin 15.07) - yecath - synek Wojtuś, 3580 g, 56 cm, szpital w Wejherowie
02.07 (termin 02.07) - Papciunio - Majeczka 3010g 52cm Wojewódzki
06.07 (termin 21.07) - Agatka - córeczka, Szpital Wojewódzki,cc, 2880 g, 55 cm
08.07 (termin 07.07) - gwiazduś- synek Mateusz 3900g,58 cm, szpital na Zaspie
08.07 (ternin 10.08) - Gabi - synek Mikołaj, 2980g, 55 cm, Wrocław
12.07 (termin 04.07) - fita1 – Gaja, 3800g, 58 cm, Szpital Wojewódzki
12.07 (termin 29.07) - gosiaczek84 - synek Hubert, Redłowo
15.07 (termin 15.07) - malaniunia- synek Kubuś, 3090 g, 54 cm, szpital na Klinicznej
15,07 (termin 17.07) - Madziuska2 - synek Dawid, 4260, 58cm, Zaspa
16.07 (termin 11.07) – kk – synek, szpital na Klinicznej
18.07 (termin 15.07) - stopkrotka - synek Wiktor,3660 g, 57 cm, Swissmed
19.07 (termin 11.07) - mjakmama - córeczka Emilka, 3300 g, 55 cm, Szpital na Zaspie
21.07 (termin 20.07) - gosiaro - córeczka Maja, 3740g, 56 cm, szpital na Zaspie
21.07 (termin 30.07) - karollla-synek Konrad, 3090 g, 55 cm, cc, Swissmed Gdańsk
23.07 (termin 23.07) - ajcia - córeczka Matylda, 3190, 54 cm, CC szpital Kliniczna
28.07 (termin 3.08) - aśku_85 - synek Marcelek, 3880 g i 58 cm, cc, szpital w Wejherowie
28.07 (termin 15.07) - nyzosia - córreczka Helenka, 4100g i 56 cm, szpital Redłowo
28.07 (termin 23.07) - ssabinka - synek Filipek, 3590g i 57cm, Szpital w Redłowie
28.07 (termin 18.07) - aszka79 - córeczka Zuzia, 3500g i 54cm,
29.07 (termin 2.08) - Kiciuchna - synek Nikoś, 4050g i 60 cm, szpital na Zaspie
31.07 (termin 20.08) - majki500 - córeczka Lilianna, 2450 g i 48 cm, Szpital Gdynia Redłowo
02.08 ( termin 27.07 ) - Modern_Lady- córeczka Wiktoria 3615 i 57 cm szpital Kliniczna
03.08 (termin 21.07) - sylwiir - córeczka, 3820 i 56 cm, Szpital Wejherowo
3.08 (termin 2.08) - basiula - córeczka Zuzia, Zaspa

Ja dzis przechodze jakas depreche yyyyy tyle rzeczy w domu do roboty mam a z malym ciezko bo co chwile chce byc blisko albo cyca juz sama nie wiem czy wtedy mu dawac czy nie bo boje sie ze sie przejada... ciekawe oktorej dzis z domku ruszymy

co do czosnku to on nie jest szkodliwy dla didzi tylkioo zmienia chyba smak mleka a tak to jest ok

tez slyszalam o tym, ze modyfikowane sie dluzej trawi, ale u ,mnie akurat jak dawalam moje mleczko w dzien a mieszanke na noc to roznicy nie bylo...fakt, ze maly mocno zareagowal kiedy calkowicie przeszlismy na mieszanki, wlasnie nie mogac zrobic kupki ale dostal herbatke z kopru i od razu go ruszylo :)

yecath - pamiętam z SR, że mleko modyfikowane dzieciaczki dłużej trawią niż mleko mamy, dlatego rzadziej i później robią po nim kupki. Dlatego też mleko modyfikowane jest takie "fajne" w nocy - dłużej się trawi i dzieciaczek dłużej śpi, ale wiadomo, że każdy kij ma dwa końce. Trochę więcej spokoju może oznaczać później problemy z brzuszkiem..

ja też bym nie przeżyła bez nabiału :)
a jem nawet smażone rzeczy, owoce pestkowe, jadłam kalafior, brokuły, fasolę, czosnek, fasolkę szparagową... Małemu nic nie jest, jeszcze chyba ani razu nie bolał go brzuszek, tfu tfu, oby tak dalej :)

Panna, powodzenia, ale na pewno wszystko jest dobrze :) i za moment urodzisz!

Ja byłam na weselu w sobotę, w niedzielę na poprawinach, ale się wytańczyłam :)
Wojtuś był w sobotę z teściową, w niedzielę z moją mamą. Świetnie się sprawował, spał i jadł :) Za to trochę dal czadu w niedzielę rano, gdy zmęczona mama próbowała się wyspać... ;)

Ja zauważyłam, że Wojtuś na moim mleku pięknie robi kupki, a po podaniu mleka modyfikowanego (np. jak byliśmy na weselu), robi kupkę o wiele wiele rzadziej.

no ja działam dokładnie jak mjakmama w temacie jedzonka:)

A ja w sumie nie stosuje tak restrykcyjnenj diety jem nabial, nie jem tylko wzdymajacych rzeczy, cytrusow i owocow pestkowych malej nic nie jest, nie uwazam by bylapotrzeba katowania sie ;) zawsze moge ograniczyc cos jesli wyjdzie uczulenie, bol brzuszka itp

Gratulacje dla kolejnej mamuśki:)
Nyzosiu gratuluje gubienia kilogramów. ciekawe jak to pójdzie u mnie.
Co do jedzenia nabiału podczas karmienia. Nabiał może wywoływać reakcje alergiczne, dlatego bardzo trzeba uważać na to co i w jakich ilościach się je. Poza nabiałem alergenne są np: miód, pomidor, seler, truskawki, maliny, poziomki, cytrusy i orzechy

Cześć dziewczyny!
Po pierwsze: przybyło nam mamusiek :) Gratuluję wszystkim!

Ja jestem nadal w dwupaku, miałam trochę pracy (łudziłam się, że przez to szybciej urodzę...) a do tego przyjechali moi rodzice, więc korzystam jeszcze z czasu ciążowego i jeździmy na wycieczki :)

Byłam w sobotę na kontroli w Redłowie (moja gin tam pracuje) i okazało się, że prawdopodobnie mam małowodzie - czyli za mało wód płodowych. Norma jest od 5 do jakoś 18 a ja mam właśnie 5 jednostek. Kazała mi przyjść jutro na kontrolę i powiedziała, że jak nadal będę miała tyle wód lub mniej, to mnie zostawi na patologii, bo małowodzie zagraża dzieciaczkowi... Boję się, że coś może pójść nie tak...
Także nyzosia - prawdopodobnie czeka mnie powtórka z Twojej przygody ze szpitalem :( Nie uśmiecha mi się to wcale...

Podczytuję Wasze rady o maluszkach i staram się to wszystko zapamiętać :)

My też od dzisiaj same.... Aaaaaaaaaaaaaaa czuję, że teraz się zacznie jazda :)
U nas z brzuszkiem nieco lepiej, w nocy 3 akcje suszarka i prężenie nad ranem.. Kupka dość rzadka.. na 13 30 idę do lekarza. Niech coś zapisze Maleństwu, bo nie mogę patrzeć jak się męczy.

Dzięki za dietę! Ja mam stracha, więc je mało i nijako, ale od dziś wprowadzam owoce i buraczki, bo Maleństwo nic dobrego w tym moim pokarmie nie dostaje :(

czesc dziewczyny :)

do mam z problemami brzuszkowymi -my w piatek bylismy w swissie u pana doktorka bo maly mial okropne bole brzucha, tak jak piszecie..prezyl sie, wyginal cialko i plakal jak chcial puscic bączka, malo spal ,a nad ranem w piatek zwymiotowal cale mleko na mnie :)
pan doktor kazal nam odstawic mleko nan activ i dostalismy mleko na recepte nutromigen, oprocz tego syropek na gazy i ja podaje mu jeszcze (fakt, ze zmniejszam powoli dawki do calkowitego odstaiwenia) krople sab simplex niemieckie... dziewczyny jak reka odiął! nie chce zapeszac ale maly kupy robi az ie patrzy i nie ma juz atakow brzuszkowych :) Pan doktor zapytal pierwsze co czy ktores z nas ma alergie pokarmowa, a mleczko dal z apteki tak na wszelki wypadek..ono niczym sie nie rozni tylko nie ma sacharozy i jest troszke inaczej modyfikowane. Kosztuje ok 26zł wiec tyle co nan activ :)

ostatnio tez brakowało mi sosu do mięsa wiec podpisuje sie pod powyzszym:)

ssabinka ja tez dzis zostałam sama:) a mały jakby to wyczuł bo od 6 beczy albo marudzi...teraz cisza pewnie to chwilowe:p oby nie:D

Czesc:)

No to zaczyna sie teraz... zostalismy sami ja troszke dzis nie wyspana a ostatnio tak dobrze bylo maly co chwile sie budzil chyba kupka go meczyla troszke zrobil ale nadal sie wierci nie placze ale widac ze jest cos nie tak:( chyba kupie mu dzis kropelki...

Ja jem nabial i tez glownie bo za wedlina to tak se mam tylko pare ulubionych...

a macie jakis prezpis na dobry sosik dla matki karmiacej????

czemu nie jecie wogóle nabiału? tak Wam kazano, czy dzieci mają skaze białkową?
ja Wam powiem że jem prawie tylko nabiał, z racji tego że wędlin poprostu nie lubie..a co do obiadów to tez jem normalnie...unikam tylko smażonego (choc ostatnio tez jadłam) i warzyw i owoców wzdymających...niewiem staram sie jesc wszystko żeby urozmaicac małemu papu:) wklejam diete matki karmiącej...znalazłam to w necie:)

Na co powinna zwrócić uwagę karmiąca mama?

Jednym z najważniejszych czynników decydujących o naszym zdrowiu jest prawidłowe odżywianie. Na czym ono polega na dostarczeniu w odpowiedniej ilości, wszystkich niezbędnych dla człowieka składników odżywczych, tzn. białka, węglowodanów, składników tłuszczowych, witamin, składników mineralnych oraz błonnika. Kobiety karmiące powinny przestrzegać szczególnych zaleceń.

Jak należy odżywiać się podczas karmienia piersią?
Prawidłowy sposób odżywania się w okresie karmienia piersią zapobiega niedoborom pokarmowym u matki, wpływa na stan zdrowia dziecka oraz na prawidłowe wytwarzanie pokarmu. Posiłki powinny być tak skomponowane, aby zaspokoić zwiększone zapotrzebowanie na energię i składniki odżywcze. Posiłki należy jeść regularnie, najlepiej 4-5 posiłków mniejszych objętościowo.

Karmienie piersią wymaga większej ilości energii w diecie kobiety. W stosunku do okresu przed ciążą każda kobieta powinna zwiększyć kaloryczność diety o 500 kcal. W diecie występuje również większe zapotrzebowanie na m.in. białko (110 g/dzień), więcej nienasyconych kwasów tłuszczowych, które odgrywają dużą rolę w budowaniu tkanki mózgowej i siatkówki oka dziecka oraz wapnia (1200mg). Najlepiej przyswajalny jest wapń zawarty w produktach mlecznych. Dzienne zapotrzebowanie na wapń zaspokaja np. 5 szklanek mleka lub napojów mlecznych albo 3 szklanki mleka, 2 plasterki sera żółtego i 50 g twarożku. Główne źródło energii powinny stanowić węglowodany złożone, takie jak pieczywo, ziemniaki, kasze, ryż.

Dietę należy wzbogacić o ryby, które są źródłem pełnowartościowego białka, witaminy A, selenu, fosforu, jodu, wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Nie wolno zapomnieć oczywiście o źródle witaminy C, beta-karotenu, błonnika i składników mineralnych, czyli oczywiście warzywach i owocach.

2 posiłki dziennie powinny zawierać dużą ilością żelaza: chude mięso, wędliny, ryby, żółtko jaj, produkty zbożowe (ciemne pieczywo, kasze), zielone warzywa (szpinak, brokuły, natka pietruszki), owoce (morele, winogrona).

Należy unikać owocowych napojów gazowanych, nie wolno pić alkoholu i mocnej kawy. Przenikają bowiem do mleka matki i mogą mieć niekorzystny wpływ na dziecko.
Unikać powinno się też produktów, na które dziecko może reagować wzdęciami. Najczęściej są to: czosnek, cebulę, kapustę lub czekoladę. Produkty te mogą również zmieniać smak mleka na bardziej intensywny, który dzieciom nie zawsze odpowiada. Niemowlęta mogą też reagować alergicznie na niektóre produkty jedzone przez matkę (uwaga na jajko, mleko, ryby, cytrusy, kakao, pomidory, owoce drobnopestkowe i konserwanty).

NAPOJE
Pij bez obaw:
– wodę mineralną niegazowaną,
– słabą herbatę lub bawarkę,
– herbaty owocowe i ziołowe,
– kawę bezkofeinową albo słabą, normalną,
– soki owocowo-warzywne,
– kompoty,
– jogurty naturalne, kefiry, maślanki

Unikaj: napojów gazowanych (zawierają dużo cukru a bąbelki w nich zawarte mogą powodować kolki)

MLEKO i PRZETWORY MLECZNE
Jedz ostrożnie: jogurty naturalne, kefiry, maślanki, mleko zsiadłe, sery białe (mogą wywoływać reakcje alergiczne)

OWOCE
Jedz bez obaw:
– banany,
– brzoskwinie,
– jabłka,
– maliny ,
– jeżyny,
– porzeczki,
– agrest,
– soki, dżemy, jogurty, galaretki z tych owoców

Uważaj na:
– truskawki, poziomki, cytrusy (uczulają)
– gruszki i pestkowce, np. śliwki, morele, czereśnie, wiśnie (niekiedy mogą powodować bóle brzucha i kolki)
– owoce suszone (konserwowane chemicznie)
– soki, dżemy, jogurty i galaretki z tych owoców

WARZYWA
Jedz bez obaw:
– ogórki,
– buraki,
– marchewkę,
– ziemniaki,
– kapustę pekińską
– kukurydzę,
– pietruszkę,
– koperek,
– soję,
– szpinak,
– młodą fasolkę szparagową,
– dynię,
– kabaczek,
– cukinię,
– wszystkie rodzaje sałat

Uważaj na:
– cebulę i czosnek - mogą zmieniać smak mleka; cebula powoduje wzdęcia
– kapusta, kalafior, groch, fasola, brokuły, bób - mają właściwości wzdymające i mogą powodować kolki u dziecka
– pomidory i seler - zawierają silne alergeny
– paprykę, chrzan, pory, grzyby

PIECZYWO
– jedz zwłaszcza ciemne i pełnoziarniste
Uważaj na: pieczywo z konserwantami

KASZA, RYŻ, MAKARON
– wybieraj zwłaszcza te pełnoziarniste – jedz kilka razy w tygodniu

JAJKA
– ugotowane, zarówno na miękko jak i twardo – 2-3 razy w tygodniu

Uważaj na białko – jest bardziej alergogenne niż żółtko

RYBY
– jedz najlepiej morskie (ugotowane lub pieczone) – dwa razy w tygodniu

Unikaj:
– surowych ryb, np. sushi
– konserw rybnych i ryb marynowanych

MIĘSO
Jedz bez obaw (dwa razy dziennie):
– mięso białe (drób, mięso z królika)
– chudą wieprzowinę, jagnięcinę (kilka razy w tygodniu)
– mięso grillowane lub duszone

Unikaj:
– tłustych wędlin, mięsa smażonego,
– cielęciny i wołowiny (jeśli dziecko ma skazę białkową)

SERY
– jedz ostrożnie, są ciężkostrawne

Uważaj na:
– sery pleśniowe
– pikantne sery i twarożki
– w przypadku skazy białkowej u dziecka wyeliminuj produkty mleczne, ale musisz wtedy pamiętać o przyjmowaniu preparatu wapniowego

TŁUSZCZE
Używaj bez obaw:
- masła (tylko i wyłącznie; nie stosuj żadnych substytutów),
– oliwy z oliwek oraz oleju rzepakowego (najlepiej niskoerukowego)

Unikaj:
– smalcu i oleju arachidowego

SŁODYCZE
– możesz jeść w ograniczonych ilościach

Uważaj na: miód, czekoladę, kakao, mak

ORZECHY
– uważaj zwłaszcza na orzeszki ziemne i pistacjowe; zawierają silne alergeny, mogą wywoływać nawet reakcje wstrząsowe

ALKOHOL
– wódka i inne wysokoprocentowe alkohole są zabronione
– możesz sobie pozwolić na kieliszek wina czy małą szklankę piwa od czasu do czasu

PRZYPRAWY i DODATKI
Przyprawiaj bez obaw:
– świeżymi ziołami,
– koperkiem, natką pietruszki, szczypiorkiem,
– majerankiem,
– kminkiem,
– innymi łagodnymi przyprawami ziołowymi

Uważaj na:
– barwniki, konserwanty, słodziki polepszacze oraz inne sztuczne dodatki do żywności
– paprykę, pieprz, chilli, musztardę, ocet (mogą powodować bóle brzucha i kolki),
– majonez,
– ketchup
– sól i cukier (w dużych ilościach)

Gratulacje dla nowej mamusi:)))

Ajcia ciekawe co nam powiedzą lekarze. Ja tez sie martwię ale mam nadzieje ze lekarz wymyśli jutro cos mądrego:)

Ssabinka ja strasznie uważam na to co jem. W ogóle nie jem nabiału i trochę zaczynam sie tym niepokoić bo wyczytałam ze w takim wypadku powinnam pic wapno. Musze sie jutro lekarza zapytać.
Na śniadanie jem kanapki z wędlina, Potem jakiś owoc. Na obiad ziemniaki albo ryz z gotowanym lub pieczonym mięsem i do tego zazwyczaj marchewka. Kolacja jak mam czas to tez 2 kromki z wędliną. I tyle:( Stąd ten szybki spadek wagi.

Panna z mokra głową sie nie odzywa wiec pewnie pomaga mężowi i jeszcze nie rodzi:) Myślę ze dałaby znać:)

Inne tematy z forum

Zabawy/pożyteczne zajęcie dla 3 latka (29 odpowiedzi)

Jestem mamą prawię3 letniej córeczki. Nie pracujei spędzam cały dzień z dzieckiem. Męża nie ma...

szukam niani Redłowo Wzgórze św. Maksymiliana (7 odpowiedzi)

Witam, poszukuję niani na okres wakacji dla dwójki dzieci, Syn jest samodzielny i w lipcu będzie...

czym myjecie drzwi kabiny prysznicowej? (49 odpowiedzi)

Dziewczyny, poradzcie, ja zwariuję. Strasznie duzo czasu schodzi mi na mycie drzwi kabiny...