MAMUSIE STYCZNIOWE I LUTOWE 2012 CZ.VIII

linki do poprzednich wątków:
http://forum.trojmiasto.pl/MAMUSIE-STYCZNIOWE-2012-t241136,1,130.html
http://forum.trojmiasto.pl/MAMUSIE-STYCZNIOWE-I-LUTOWE-2012-CZ-II-t245956,1,130.html
http://forum.trojmiasto.pl/MAMUSIE-STYCZNIOWE-I-LUTOWE-2012-CZ-III-t258386,1,130.html
http://forum.trojmiasto.pl/?act=show_topic&topic=266079&c=1&k=130#fs
http://forum.trojmiasto.pl/MAMUSIE-STYCZNIOWE-I-LUTOWE-2012-CZ-V-t273103,1,130.html
http://forum.trojmiasto.pl/?act=show_topic&topic=280820&c=1&k=130
http://forum.trojmiasto.pl/MAMUSIE-STYCZNIOWE-I-LUTOWE-2012-CZ-VII-t285551,1,130.html

1.agatka24 - 01.01.2012 - Synek
2.justysia1 -05.01.2012 - szpital Wejherowo, Synek KACPER
3.misia83 - 06.01.2012 - Synek
4.mamaO - 07-09.01.2012 - szpital Wojewódzki, Córeczka LILIANA
5.Hatari - 09.01.2012 - szpital Wojewódzki, Synek
6.Brygida - 09.01.2012 - szpital Zaspa, Córeczka ZUZIA
7. Asica - 12.01.2012 - Synek
8.madziakin - 17.01.2012 - Royal Free Hampstead, Córeczka JULIA
9.Kola -18.01.2012 - szpital Wejherowo, Córeczka LENKA
10.PaFFlinka - 22.01.2012
11.aniax -23.01.2012 - Synek Jaś
12.Marti30 - 20.01.2012 - szpital Wejherowo, Synek JAKUB
13.Struś - 26.01.2012 - szpital Kościerzyna, MACIEJ albo BASIA
14. Monika - 27.01.2012 - szpital Wejherowo, Synek
15.Marta-B -28.01.2012 - szpital Wejherowo, Córeczka ZUZIA
16.Tekla28 - 30.01.2012 - szpital Wojewódzki, Córeczka AGATKA
17.olcia_ - 31.01/02.02.2012 - szpital Kliniczna, Synek BARTUŚ
18.evilek - styczeń 2012 ?
19.oolenka1 - 03.02.2012 - szpital Wejherowo, Córeczka ZUZANKA
20.Sasa1984 - 05.02.2012 - szpital Wejherowo, synek ALEKSANDER JAN
21.Luciolla -07.02.2012 - szpital Zaspa, Córeczka
22.niewiem1303 - 07.02.2012 - szpital Swissmed, Synek NIKODEM
23.Paula81 - 12.02.2012 - szpital Zaspa, Córeczka MAJA
24.czarnaaga -12.02.2012 - Synek
25.elcia88 - 15.02.2012
26.Patrycjanka - 15.02.2012 - szpital Kliniczna, Synek KAJETAN
27.Aniulka87 - 16.02.2012 - szpital Wejherowo, Synek
28.Monika1987 - 19.02.2012 - szpital Zaspa, Córeczka
29.Monika20 -20.02.2012 - szpital Kliniczna, Córeczka LIWIA/LUIZA
30.lutka - połowa lutego
31.moniii1985 - 28.02.2012 - szpital Morski, Córeczka MARCELINKA
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: MAMUSIE STYCZNIOWE I LUTOWE 2012 CZ.VIII

Marta-B - ja tez mam wrazenie, ze mi wszystko "lata", jak przewracam sie z boku na bok, to najpierw musze na plecy i mam wtedy wrazenie,ze mi tam wszystko wypadnie.Tak samo jest zreszta jak chodze...

Swoja droga najbardziej zastanawia mnie jak to bedzie po porodzie, juz bez brzucha, jak znowu bedzie mozna wstawac energicznie a nie w slow motion:)

olcia_ a na którą masz wizyte?
Ja to ta, ktora nie moze sie wybic z tej ławki/krzesła:)

Z tego co nam mówiła położna na SR to sperma mężczyzny zawiera jakieś składniki, które powodują skurcze macicy i mogą przyspieszyć poród. Nasza pochwa dopiero po 37 tc jest wrażliwa na ten składnik- niestety nie pamiętam jak się nazywa.

Sama jestem ciekawa, że można też nabyć jakieś bakterie gratisowo?? A może używać prezerwatywy... no ale wtedy to nie przyspieszy porodu:/ i bądź tu mądry. Ja jak na razie to 7 m-cy bez sexu i jeszcze trochę przed nami:/ ale planowałam od 38 tc spróbować...

Brygida ja tez dziś idę do lekarza, ciekawe jaki dziś będzie miał humor :)

Brygida - też się skłaniam ku temu wytłumaczeniu, że ból w okolicy spojenia łonowego jest spowodowany ogólnym rozluźnianiem tkanek, chrząstek itp. Takie "rozluźnienie", "rozszerzenie" chrząstek czuję prawie w każdym stawie, a już zwłaszcza w dłoniach - palce mnie bolą, najgorzej wieczorem i rano - są wtedy nawet czerwone w miejscach stawów no i oczywiście spuchnięte.
Ale rozluźnienie chrząstek czuję też w innych stawach, głównie biodrowych i barkowych.

A jak u Was ze stawami? Myślałam że takie coś dzieje się na kilka tygodni przed porodem, czy Wy już też to macie?

Ja tez czuje sie jak slon....szkoda słow....Mam nadzieje,ze jakos zejdzie to ,chociaz stopniowo przez rok.Czuje sie nie atrakcyjna,nic mi sie nie chce,w niczym dobrze nie wygladam.....Pocieszajce jest to,ze tylko 1,5mies okolo...jeszcze.

"- Jest różowy, wielki i głośno krzyczy - cieszy się dr med. Lech Bolt"
hahaha:) no naprawde jest wielki:)

Marta-B - moze ten delikatny bol jest spowodowany przez ogolne "zmiany" ktore tam zachodza?
Nie wiem zreszta, nie wypowiadam sie, bo u nas to juz dluuugo celibat:)
Ale dzisiaj ide do gina,wiec zapytam,to moze jakos oslodzimy sobie te ostatnie tygodnie:) no bo ilez mozna!:)

He he ,dziewczyny.....3mies to nc :))))))).A po porodzie to i tak ochota odejdzie na bok....Poczytalam o tej "regeneracji organizmu kobiety...."co sie dzieje itd...

witajcie co do sexu to ja nie mialam ostatnoi wogule ochoty ale od 2 dni ona wrocila i pytalam gina czy pozna wspołzyc w ciazy odp mi ze tak ale rzeba uwarzac,trzeba byc delikatnym:o w 1 ciazy to do konca ciazy wspołzylam a maly i tak nie chcial wyjsc az polozne podpowiadaly ze by isc na boczek do innej sali to moze wtedy cos bedzie sie dzialo to my z mezem w smiech:o

Muszę się z Wami czymś podzielić, jestem ciekawa Waszego zdania na ten temat:

http://dzieci.pl/adviceAid,11735552,cid,1024233,title,Seks-w-dziewiatym-miesiacu-ciazy,porady_artykul.html

A tu najważniejszy fragment:

O ile prawidłowo przebiegająca ciąża nie jest przeciwwskazaniem do życia seksualnego, to jej ostatnie kilka (2-6) tygodni to okres, w którym stosunki płciowe są raczej niewskazane.

Związane jest to z możliwością wprowadzenia bakterii do pochwy i możliwością powstania zakażenia w razie porodu. U części kobiet intensywny orgazm przeżywany w ciągu ostatniego miesiąca ciąży może doprowadzić również do skurczy porodowych.

Dlatego też ostatnie kilka tygodni ciąży to czas, gdy proponuje się kontakty zastępcze: masturbację mężczyzny z udziałem kobiety lub wspólne pieszczoty dające satysfakcję obojgu partnerom, ale doprowadzające do orgazmu tylko mężczyznę.

....i tu moje pytanie: czy odpowiedź ginekologa rozumiecie jako ogólną do wszystkich ciężarnych, czy tylko do tej z rozwarciem na 1cm? Bo ja do wszystkich i się zastanawiam czy delikatny ale długo utrzymujący się ból w okolicy spojenia łonowego który odczuwam po seksie nie jest przypadkiem niebezpieczny;p no kurczę, wytrzymać półtora miecha do porodu i potem 6-8 tygodni połogu bez seksu to masakra jakaś;p razem 3 miesiące!

Dirty... - ło matko aż strach się bać!:D Dobrze że zrobili cesarkę;p Szybko policzyłam że moja jak by przybierała nawet 200g na tydzień, uwzględniając nawet błąd aparatu usg (że może w rzeczywistości mieć 500g więcej), to do porodu będzie miała maksymalnie 4400...

http://www.dziennikbaltycki.pl/artykul/483046,najwiekszy-noworodek-na-pomorzu-wazy-prawie-7-kilogramow,id,t.html?cookie=1

:)

Marti - moj to samo:) Nosidlo wydaje mi sie ok,ale dla takiego wiekszego dziecka, dla maluszka jest takie... malo stabilne?
Uwazam,ze to generalnie fajna sprawa, wieksza bliskosc z maluchem, no i faktycznie nie wszedzie jest wygodnie z wozkiem.
Chyba jeszcze sie wstrzymam i przemysle...

O nie,przypomnialas mi,ze jutro musze sie znow zwazyc:)))

Marti30 mi też sporo przybyło, czuję się jak słonica, ale staram się tym tak nie dołować, po porodzie trzeba będzie się wziąć za siebie!

Ja tam chusty nie mam. Mam za to nosidełko.Chusty są wygodniejsze i lepsze dla dziecka, ale cóż... Mąż mówi, że w chuście chodzic z dzieckiem nie będzie:)Ja kupiłam nosidło, bo latem siedzimy nad morzem i mimo, ze wózek mam z dużymi kołami myślę , że skorzystam z nosidełka chodząc po plaży czy lesie.
Ile dziewczyny macie na plusie????
Ja mam podwójny podbródek i nie moge na siebie patrzeć:(
Wchodze w dwie pary spodni ciażowych-reszta leży, bo sie nie mieszczę, buty zostały mi jedne w które noge włozę....Normalnie doła łapię.

nie wiem jakoś do mnie nie przemawia noszenie dziecka ani w nosidełku ani tym bardziej w chuście... jak dla mnie wózek w zupełności wystarczy.

Rozumiem, ale faktycznie, najwazniejszy kochajacy mąż u boku:)

Dziewczyny,a myslalyscie o noszeniu maluchow w chustach?
Dostalam nosidelko,ale nie jestem co do tego przekonana, sama bym w to nie wlazła a co dopiero męczyc w tym malucha.
Chusty wydaja sie duzo wygodniejsze i dla malucha i dla mamy.
Nie wiem tylko czy to ma sens, wyrzucic kase w bloto jest bardzo latwo:)

ojj Brygida na Twoim miejscu już by mnie to troszkę denerwowało, wszyscy tacy niecierpliwi:) no ale jeszcze troszkę i się w końcu doczekają:)

ja w sumie się tak nie cieszę,że tutaj jestem, bo czuję się dość samotna... nie mam nikogo z rodziny tutaj i bardzo mi jej brakuje.. czasem przychodzą takie chwile,że bardzo mi smutno,bo chciałabym,żeby chociaż moja mama tu była, jesteśmy bardzo blisko i fajnie by było od czasu do czasu wpaść do niej i pogadać.. no ale cóż, takie życie:) najważniejsze,że mam kochającego męża:)

Madziakin swoja drogą dobrze masz, w UK tak Cie najblizsi nękać nie beda:)

Pewnie,ale juz by sie jednak chciało...
No i jeszcze dookola wszyscy juz zaczynaja : maz codziennie gada do brzucha i kaze malej wyłazic, moj ojciec co rusz do mnie dzwoni i sie pyta czy "juz", ogolnie z kim sie nie widze, to kazdy wyraza nadzieje na spotkanie w najblizszym czasie juz nie w dwupaku:) i jeszcze mnie tesciowa dzisiaj dobila, ktora myslala, ze widzi samochod mojego meza bardzo szybko jadacy i juz myslala,ze mnie do szpitala wiezie:)

Brygida spokojnie widocznie jeszcze nie ten moment:) mała będzie wiedziała kiedy ma przyjść na świat:) może będziesz miała super prezencik świąteczny:)

Kurde, u mnie sasiedzi to chyba wyjdą z siebie, mam wrazenie,ze u nas sciany sa z papieru, ostatnio slyszalam jak sasiad kichnął:) co prawda był to "mega kich",ale jednak - nie powinien sie chyba przebic:)

madziakin - czuwam caly czas:) i co... i nic:)

ja kupilam J&J 3w1 - mimo zlych opinii polozna nam je polecala.
jak Zuzi nie podejdzie to ja go zuzyje, nie ma problemu:)

Inne tematy z forum

alimenty. Jak to załatwić? (9 odpowiedzi)

Czy ktoś zna ten temat? Nie potrafię dogadać się z ojcem dziecka w sprawach finansowych. Twierdzi...

krzywe ząbki (27 odpowiedzi)

hej dziewczyny moja córcia ma 16 miesięcy. ma mało ząbków-pierwszy wyrżnął się po roczku... ale...

Jaki fotelik samochodowy polecacie? (98 odpowiedzi)

Witam. Chodzi mi o taki fotelik dla rocznego dziecka. Chcialabym aby posluzyl nam jak najdlużej....