Majowo - czerwcowe mamusie 2013 (3)

Majowo - czerwcowe mamusie 2013

Maj 2013

04.05 Kasieńka79
07.05 kinki.em
09.05 Muszczek
12.05 ZielonaCytrynka
15.05 aravls
17.05 aniella
23.05 gani
24.05 _dee_
26.05 Grosik
27.05 Kitka_86
27.05 Adziula - SYNEK

Czerwiec 2013

06/07.06 Hexusia
07.06 Jotenka
08.06 stenemi
08.06 inka
12.06 MamaJasia
13.06 ja_sama
14.06 h_and_m (haemka)
14.06 Aniaa
16.06 stokrotka24s
20.06 julka
21.06 Justa78
23.06 Buniak
28.06 edycia32
28.06 moseka

jesli ktos zostal pominiety w liscie to dajcie znac, to dopiszemy :)

i przepraszam, ale nie pamietam, ktora z was podawala juz plec, zeby dopisac do listy, takze tez dajcie mi znac :)
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Majowo - czerwcowe mamusie 2013 (3)

Ale watek sie rozwinal :) ja bylam we wtorek na wizycie i wszystko ok.corcia wciaz jest corcia :) 22-go ide na usg polowkowe. A no i mam zalozony szew. 3 dni w szpitalu. Ale teraz jestem spokojniejsza o moje malenstwo.no i pora wybrac jakies imie:) mam mnostwo typow, wiec pora sie na cos zdecydowac:)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

ja muszę kupić wszystko od a do z !!!! to moje pierwsze dziecko więc nic nie mam.

Jotenka, to nie lepiej dorobić szufladę do łóżka po prostu? Czy się nie zmieści pod tym co dostałaś? My wózek i fotelik będziemy mieć ten sam, chustę też mam po synku, becikowe pójdzie na szczepionki :)

J&J bardzo często uczulają, my akurat nie mieliśmy żadnych problemów skórnych ani od kosmetyków, ani od pieluch, ani od chusteczek, ale jak jakieś dziecko bardziej wrażliwe to J&J zdecydowanie nie jest dobry na początek.

My matę edukacyjną, karuzelkę, leżaczek i inne takie dostaliśmy na chrzciny, weźcie takie rzeczy pod uwagę, bo wiele więcej nie da się kupić takiemu maluchowi ;) No ale to jak ktoś zamierza szybko chrzcić albo w ogóle chrzcić :)

O 22 to ja chodzę spać codziennie...

Ubrań ciążowych mam 10x więcej niż w pierwszej ciąży, szczególnie spodnie bo bluzki i sweterki noszę cały czas te z przed ciąży.
Kosmetyki raczej hippa, używamy głównie takie dla starszej i bardzo je lubię, są od pierwszego dnia życia:) czasami używamy J&J ale wydaję mi się, że dla noworodka są za bardzo perfumowane
Obcinaczki do paznokci nie będę kupować mam dwie dla starszej i będę nimi obcinać maluchowi
Z rzeczy dla malucha kupiłam już kołderkę i podusię, szczotki do butelek i gąbkę- taką matę którą wkłada się do wanienki żeby dziecko mogło sobie leżeć wygodnie a rodzice nie mają stresa, że je podtopią, sprawdziło się ze starszą i polecam o wiele lepsze rozwiązanie niż pielucha tetrowa itp. kosmetyki i chusteczki nawilżane kupuję cały czas głównie większe ilości na promocjach, właśnie w akpolu są J&J za 5,50- to wg. mnie dobra cena a i te chusteczki lubię:) aha i kupiłam dwie paczki pampersów rozmiar 2- też jakoś na promocji były.
Ubranka będę miała od siostry i szwagierki co rodziła w grudniu- chłopięce, a jak będzie dziewczynka to będę używała tylko te bardziej neutralne a jak się urodzi to dokupię sukieneczki:)
A materacyk dostałam nowy od siostry:) i łóżeczko w sumie też ale zastanawiam się nad kupnem łóżeczka razem z szufladami- więc z tym jeszcze nie wiem.

Wiem natomiast, że największe wydatki przed nami:) zaczynając od wózka, fotelika do auta, szafek i chyba jeszcze jakąś chustę będę chciała kupić itd...
ja z zakupami wolę nie czekać na ostatnią chwilę, nigdy nie wiadomo jak wszystko się potoczy, wcześniaczki też przychodzą na świat:( a wiem, że mój mąż sam by sobie z zakupami nie poradził ja jestem z tych co wolą same:) a i wydatki też lepiej rozłożyć w czasie:)

A kupiłam jeszcze dla malucha matę edukacyjną i leżaczek w okazyjnej cenie tu na forum:) zapomniałam napisać bo na razie pożyczyłam siostrzeńcowi, a co tam niech się wybawi co ma się u mnie kurzyć:)

Mikolaj ma swoj zestaw do paznokci i taki sam kupilam dla malucha teraz. ja z mezem mamy wspolny obcinacz, ale powiem szczerze, ze czasami mnie drazni jak widze jak on go uzywa :) chyba mam takie zboczenie na tym punkcie :)

co do kosmetykow Miko jak byl maly ( i dla mlodego mamy tak samo kupione) na poczatek mydlo zwykle w kostce bo tak na bylo najtawiej Bubchen i pozniej szampon johnsonsa. sudocrem/bepanten zaleznie co w promocji, a chusteczki i pieluchy tylko pampersa. jeszcze czasem wpady chusteczki johnsonsa. wszytko inne bylo dla nas porazka. teraz planujemy tak samo :) Synek teraz uzywa tylko kosmetykow johnsonsa, chyba ze spodobaja mu sie w sklepie inne kosmetyki dla dzieci to wtedy kupujemy cos innego.

chyba dzisiaj znowu szybko pojde spac, bo cos mnie bol glowy dopadl.

Każde dziecko będzie miało włąsną obcinaczkę to paznokci? :O U nas obcinamy wszyscy jednymi nożyczkami i nic nam nie jest :D
Kosmetyków to wiele do kupowania nie mamy - synek ma jeden żel z Rossmana całe życie i jeszcze jest i szampon tak samo ;) Sudocremu nigdy nie miałam, używamy tylko mąki ziemniaczanej, do kąpieli jakieś Oilatum na początek, chusteczki kupujemy jakie się nawiną, a pieluchy z Rossmana, więc zawsze są tanie :) Od razu kupowałam rozmiar 2.

Ja mam kilka ciążowych rzeczy na krzyż, jedną spódnicę, dwie pary spodni, kilka bluzek i płaszczyk wiosenno-jesienny, ale jakoś nie chce mi się więcej kupować. I tak w poprzedniej ciąży prawie do końca chodziłam w wielu zwykłych rzeczach. A po porodzie ja od razu po przyjściu ze szpitala przebrałam się w normalne rzeczy, oczywiście nie wszystkie od razu były dobre, ale generalnie po ciąży chodziłam już w swoich starych. A przytyłam dużo, bo 20kg. Ale to u każdego inaczej.

My tak jak Grosik kupujemy łóżko dla starszego, a łóżeczko będzie siłą rzeczy cały czas rozstawione czekało, nikt nie będzie go składał na miesiąc.

Przed wizytami się nie stresuję, zawsze się cieszę że jedziemy :)

oj to sie naczytalam:-))

co do ciuszkow - to dla synka mamy po moim siostrzencu 3 kartony najmniejszych ciuszkow, a dla córeczki- koleżanka ma po swojej i chce dac, ale poki co nie wiemy co mamy w brzuszku..choc po cichu licze na parke:-))

co do zakupow to osobiscie kupilam 1paczke 3packu mokrych chusteczek, sudocrem z forum trojmiasto bo dziewczyna miala na sprzedaz nowe najwieksze opakowanie za 20zl i chyba to wszystko..no i ostatnio kupiłam 2 przescieradelka..ale wiem,ze moja mama ma juz kupione 5 paczek pieluszek 3x w rozm.1 i 2 paczki w r.2 no i siostra dala mi 2 paczki w rozm.2 bo zostaly nowe po jej synku..

no i dostalam od kolezanki z innego forum na swieta 2 reczniki z kapturkami i 6 par skarpetek - 3 dla dziewczynki i 3 dla chlopca, a od kolezanki z pracy na swieta 2 czapeczki..

mamy tez kilka butelek 2albo 3 avetna i 2 tt i pieluszki tetrowe (ale to moja mama kupila) i sterylizator bo maz dostal od kolegi jak dowiedzial sie,ze mamy blizniaki to kupil:-)

a tak to chyba tyle.. poki co jeszcze nic wielkiego sama nie kupilam..

i tez mam tak,ze przed kazda wizyta sie denerwuje,czy wszystko jest ok, czy bija serduszka, czy sie rozwijaja itd.. dzisiaj np. od rana boli mnie brzuch..a ja juz mam schizy.. najpierw bolal mnie zoladek a potem jakby caly brzuch..a wizyta dopiero za tydzien..i tak mysle,czy jutro przed praca nie isc do gin..moze zrobi mi jakeis usg i powie czy wsio ok czy nie..ehh.. sama nie wiem co mam zrobic.. nie plamie, nic mi nie jest..nie mam apetytu i pobolewa mnie brzuch jakbym byla obzarta..:(

kosmetykow nie mam.

Każdy robi jak uważa i co czuje ;) ja po prostu sobie w maju czy czerwcu nie wyobrażam z brzuchalem wielkim i jeszcze jak będzie ciepło robić wszystkie zakupy - drobne ok, ale na miesiąc przed porodem bym chciała mieć już prawie wszystko.

Co do ubrań ciążowych to ja w sweterki, kurtkę się mieszczę, spodnie mam tylko ciążowe i tez dopiero zaczynam coś kupować, ale ogólnie w ciążowych się topie wiec raczej biorę rozmiar większe w "normalnych" ciuchach niż nosiłam do tej pory i mam jeszcze luz :) także pewnie jeszcze z miesiąc dwa do takiego prawdziwego ciążowego brzuszka :)

Hejka, ja na razie jeszcze nic nie kupuję, co prawda usg w 17 tyg. wykazało, że drugi będzie chłopiec, ale czekam na potwierdzenie na połówkowym za tydzień, i wtedy może jakieś niewielkie zakupy.

Dużo ciuszków mam po córce, w tym sporo neutralnych kolorów, także nie będziemy jakoś mega szaleć. Bardziej myślę o urządzeniu pokoiku dla dwójki, małej chcemy już kupić łóżko bez szczebelków, młode odziedziczy łóżeczko po Lence, poza tym jakieś dodatkowe półki, szafa, o tym teraz myślę.

No właśnie, dlatego wcześniej warto sie zaopatrzyc no i jest czas na przemyslenie co potrzeba i w jakiej ilości.

A do mycia maluchów to kupujecie jakieś specjalne specyfiki?

Ja przy pierwszym dziecku używałam mydła z apteki Oillan i na poczatku smarowałam oliwką, a potem przerzuciłam się na Emolium, a do pupy Sudocrem, no i szampon Johanson's baby i tak też zostało do dziś. Wiec tak tez będzie przy drugim.

image

a ja pamietam jak bylo w panice jezdzenie i suzkanie najtanszych pampersow w srodku nocy przez mojego meza, bo sie okazywalo, ze nagle czegos zabraklo.
takie zapasy o jesc nie wolaja, a napewno sie przydadza. po co wydawac na to fortune jak mozna zaaoszczedzic. a znajac moje szczescie jak sie maluch urodzi to akurat nie bedzie nigdzie zadnej promocji :/

No z ciuchami to dla mnie też musze się wybrac, spodnie jakieś no i bluzki bo na razie bluzki noszę jeszcze te nie ciążowe, ale w jakieś też będę musiała się zaopatrzyc.

Co do zapasu kosmetyków,chusteczek,pieluch to zaczne robictak ok 2 miesiecy przed, chociaż jak teraz widze jakie są promocje np. na chusteczki to zastanawiam się. Jak nasz synek był mały to pamiętam jak dziś szukania promocji w gazetkach na chustki papmersa i jak mąż jechał to kupował z 5-6 6-cio paków na raz co by było na dłużej.

image

hehe ja dzisiaj byłam w H&M i kupiłam w przecenach bluzkę i sukienkę większą ale nie stricte ciążową. Muszę też brać pod uwagę, że muszę coś nosić po porodzie zanim doprowadzę się do porządku.

tez mam pelno i caly czas zastanawiam sie co by sobie jeszcze dokupic, ale wiem, ze to juz by byla przesada bo to w sumie tylko 5 miesiecy zostalo.
no chyba ze trafi sie jakas super okazja na ebaju :)

Julka mam tak samo przed każdą wizytą!

A ciuchów ciążowych też mam już mnóstwo i ciągle coś dokupuje. LUBIĘ TO!!!!!!

ale ostatnio szybko piszecie. poszlam sie zdzemnac na godzinke, wracam a tu tyle czytania :d

co do zapominania, to ja ostatnio polozylam pieniadze na obiady do przedszkola, zalozylam buty kurtke i w przedszkolu patrze, a pieniadze w domu zostaly. dyrektorka do mnie mowi, ze mam sie nie martwic bo mam "nappy brain" no i cos w tym chyba jest. siostre to chyba juz ze 20 razy pytalam o ktorej ma samolot. az sie dziwe, ze na mnie nie nakrzyczala.

ciuchy ciazowe to juz od dawna u mnie. nawet spodnie takie pod brzuch co mialam, jeszcze mi przed swietami spadaly a teraz sa super.

co do zakupow to w zwiazku z tym, ze po synku duzo zostalo to nie musimy dokupowac wiele. ale ze minelo az 4 lata od poprzedniej ciazy to tez sie troche uzbieralo. wizyta w polsce tez spowodowala troche wydatkow, bo latwiej bylo mi przywiezc graty samochodem niz wysylac i placic za paczke. no i tak mamy juz: gondole do wozka (stelaza brak), wanienke + stojak, przewijak. ubrania mamy po Mikolaju, ale wszytkie art higieniczne w tym obcinacze, szczoteczki itd musi miec swoje. nie wyobrazam sobie, gdyby mieli to dzielic.
wczoraj w mothercare dorwalam koszule dla siebie, za polowe ceny, wiec tez juz nie czekalam. no i w wielu sklepach zaczely sie baby eventy i mozna dostac pieluchy i kosmetyki za polowe ceny. nie mowie, ze robie bog wie jakie zapasy, ale powoli i do celu. zreszta przy 2 dzieci to kosmetyki beda znikac szybciej niz sie wydaje.

dobrze, ze jestesmy z mezem tacy leniwi i nie chce sie nam rozpoczynac remontu u chlopakow w pokoju, bo tak to pewnie niedlugo bym lozeczko stawiala:D

U mnie 18 tydzień i też jeszcze nic nie kupiłam, jakoś się boję. Wiem że kupienie ciuszków niczego nie zmieni ale jakoś nie mogę. Nie wiem czy Wy też tak macie ale ja się strasznie boję przed każdą wizytą. Jutro idę do lekarza a dziś już stres!!! i myślenie czy serduszko będzie biło, czy rośnie prawidłowo same głupie myśli!!!!a sio!!!!
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

ja też nie ! żeby nie zwariować.

Ja dopiero niedawno przerzuciłam się na ciążowe spodnie, a bluzki noszę zwykłe i ciążowe z poprzedniej ciąży, bo je po prostu lubię :)

Ja sobie jakiejs specjalnej daty nie wyznaczam, jak bede juz miala ochote na zakupy to kupie:)

Inne tematy z forum

Galeria twarzy - pytanie. (18 odpowiedzi)

Czy ktoś coś wie o firmie galeria twarzy - centrum Filmowe ATV. Bo mój synek dostał się ale wiem...

niepracujaca zona, czy to zle? (142 odpowiedzi)

Na rodzinnym niedzielnym obiadku bylo dzis nawet milo ale pol zartem, pol serio ktos zrobil...

tabletki antykoncepcyjne- jakie polecacie?? (71 odpowiedzi)

chciałabym zacząć brac tabletki antykoncepcyjne, wiem że lekarz powinien je dobrać. Ale jestem...