Mamusie Grudniowe 2010 cz.16

Rozpakowane :-)
MRtusia – 11.11. – chłopczyk Szymon, 3380g, 54cm – ZASPA – cc
Aniak;) - 17.11 - chłopczyk Mikołaj, 3300g i 55 cm - cc
Mar-chew – 26.11. (05.12) – dziewczynka Hania, 2920g – UK – cc
Asienkaj - 01.12. (06.12.) - dziewczynka Hania, 3570g i 56cm - ZASPA
Sbj - 01.12. (12.12.) - chłopczyk, 3100g, 53cm, 8:30 - REDŁOWO - SN
Agus878 - 01.12 (10.12) - chłopczyk Patryk 2810g, 53cm - ZASPA - SN
Dziobus - 02.12 (30.11) - dziewczynka Zuzia, 2840g, 54cm - ZASPA - SN
Agusia:) - 05.12 (10.12) - dziewczynka Kornelia, 3580g, 53cm, 7:10 - KLINICZNA - SN
Anka165 - 06.12 (09.12) - chłopczyk, Łukaszek
Justa2684 - 07.12 - dziewczynka Aleksandra 4000g, 52cm, 10:20- REDŁOWO - SN
Dagmarka - 07.12 (12.12) - dziewczynka Laura - 3090g, 55 cm, ZASPA - cc
Michalowa - 08.12 - dziewczynka Lenka, 3050g, 54cm, 17:35 - REDŁOWO - SN
wiolka210 - 08.12 (24.12) - chłopczyk Oliwier, 3400g, 55cm, - REDŁOWO
Aniewa - 09.12 (11.12) - dziewczynka Basia 3550g, 57cm, 7:35
Maja - 10.12 (11.12) - chłopczyk Miłosz, 3700g, 60cm, 4:00 - WOJEWÓDZKI
Misica3 - 10.12- dziewczynka Hania 4770g, 60 cm godz 6:35 Wałbrzych
sylwia80-12.12(04.12)-chłopczyk Filipek 3820g,57cm godz 17:35
mamka - 13.12 (12.12) - chłopczyk Bartuś, 3550g, 56cm, 5:40 - REDŁOWO - SN
queen- 14.12 (25.12) - chłopczyk Michaś, 3495g, 57 cm, CC
LidkaJ-15.12 (11.12) - Magdusia 3680g, 56 cm, kliniczna- SN
Wiola77 - 16.12 (11.12) - chłopczyk, cc
Ania-Gd - 20.12 (30.12) - dziewczynka Nikola, 2830g, 49cm, 20.45 - KLINICZNA - SN
BlueBell - 21.12 (31.12) - Natalka 3200g, 55cm, ZASPA - CC

Dwupaki ;-)

Anula78 -06.12-chłopczyk
Ola77 - 10.12
monika84-10.12
Kasiula_83 - 13.12 - dziewczynka Amelia
GrudniowaIwona - 15.12 - dziewczynka
Linaa - 17.12 - dziewczynka Aleksandra - WEJHEROWO
Malinka0316 - 18.12
Tusia27 - 18.12 dziewczynka Magdalena
Magda - 23.12 dziewczynka Milenka
muszelka - 24.12 dziewczynka Zuzanna Natalia
ola_h - 28.12 - chłopczyk Wojtuś - ZASPA
Justyna - 28.12 chłopczyk Marcin Jacek
Trotka - 29.12 - dziewczynka Nikola - WEJHEROWO
Ania1979 - 30.12-chłopczyk - Jacek
Kulkaa - 31.12 - dziewczynka Zuzia - ZASPA
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Mamusie Grudniowe 2010 cz.16

hejka:)
Basieńka śpi...więc popiszę troszkę ;]

po świętach dobrze..jadłam prawie wszystko i moja mała ładnie to przyjmuje :} nie ma problemów z brzuszkiem, ale za to z ulewaniem.. oj czesto czesto, a czasem nawet wymiotuje :/ ale ponoć to normalne u większości noworodków..ale aż czasem strach zasnąć :(

ps. ile spadło wam po ciąży? ja przytyłam 18 kg..tydzień po porodzie spadło 12 kg ( dzidzia wyszła, wody odeszły :P) teraz zostało 6kg tłuszczyku..i tu będą potrzebne cwiczenia...
w sumie nie widać aż tak bardzo tych kg oprocz brzucha, tu mi zostało...ale jestem wkurzona bo mam nadal opuchnięte palce i nawet obrączki nie mogę ubrać :/

Mrtusia
jeśli chodzi o zachowanie maluszka po świętach, to wczoraj mi trochę marudził. Także byc może dopiero wychodzą potrawy świąteczne???
Poza tym wczoraj jedna kupka była zielonkawa, a to może świadczyć o tym, że coś moglo mu zaszkodzić.

Hej
dzisiaj bylismy na pierwszej wizycie u pediatry. Dała nam skierowanie na usg bioderek i kazała je zrobic jak maly skończy 2 m-ce.
Sama juz nie wiem jak to jest ? Kiedy powinno się je zrobić? Niektóre z Was juz to mają za sobą, dlatego nie wiem czemu moja lekarka kazała je zrobić tak późno????
Poza tym dostaliśmy tez informacje na temat szczepień - brrr masakra ile kasy trzeba szykować - na pewno wykupię szczepionki 6 w jednym i pneumokoki. A jak u Was ze szczepieniami?
Poza tym wczoraj maly skończył 2 tygodnie i przybrał 620gram, jak na karmienie tylko piersią to chyba dobrze...???
Pozdrawiam

Nie wiem jak to jest z tym nabiałem w diecie karmiącej, bo dziecko potrzebuje wapnia i wyciąga go od nas to skąd mamy go mieć nie jedząc nabiału? ja jem w sumie dużo nabiału i mała ma trochę kolki ale nie wiem czy po tym, ale juz z tylu rzeczy zrezygnowałam ze chyba niedługo zacznę jeść chleb z masłem ;/

Witam
moje dziecko cierpi przeze mnie boli go brzuszek i robi wodniaste kupki dziś uświadomiła mnie położna że muszę zmienić dietę zero słodyczy zero nabiału a wiecie jak to po świętach:(
co do ilości wypijanego mleczka to nie mam pojęcia ile moje maleństwo pije gdyż karmię piersią.

Co do ilości wypijanego mleczka to jak sie karmi piersią to ciezko to zmierzyć, ale ja na jeden dzień trafiłam do szpitala wiec musiałam ściągać i moja mała w trzecim tygodniu wypijała na raz 90 plus 30, 40 lub 50ml za chwilkę w dzien, za to w nocy 90 jej wystarczyło takze mam jako takie rozeznanie ile wypija

Blue Bell ja kupiłam ta kawkę na allegro ale wyrzuciłam ja po pierwszym zaparzeniu bo jest ochydna!:( to nie jest kawka tylko jakis napar ziolowy...przynajmniej dla mnie

teraz czasami pije herbatke hipp i mi pomga na laktacje chociaz w sumie nie mam z nia problemow ale czasami sobie wypije to widze ze mam wiecej mleczka:)

czesc dziewczyny:)
BlueBell ja maiłam takie parówy, że nie wierzyłam że mozna mieć takie nogi- zwłaszcza stopy.. lekarz w szpitalu mi powiedział żebym altacetem w żelu sobie posmarowała i... po 2-3 smarowaniach miałam nogi jak przed ciążą:) polecam..byłam w szoku, że zwykła maśc może tak pomóc!
któraś z was się pytała, jakie mleko dają na zaspie- nan1 :)
a ja wam powiem, że mamy z Szymonkiem pierwszą podróż za sobą:)
mój Skarb spał w jedną i druga stronę (po 200 km) i budził się na 5 minut przed wysiadką! co za kochane dziecko:) i ogólnie dobrze zniósł dwa dni poza domem w innych warunkach:)
tylko po świętach troszkę cierpi jego brzuszek, mimo, że uważałam na to co jadłam, a jak wasze maleństwa po świętach?

wiolka - dzięki - zaraz wyślę męża do apteki :)

a z kombinezonem nie pomogę :(

tak w trakcie karminia polozna mi polecila i w aptece tez mowili ze mozna zreszta na ulotce tez niema zadnych przeciwwskazan

ja mam straszny problem z kombinezonem nie umniem wsadzic mu nozek do konca a raczki ma takie odchylone do tylu niewiem czy ten kombinezon jest za maly ale chyba nie bo w nogach jest jeszcze duzo miejsca ale ja nie umniem go wkladac;(

wiolka210 - a ten apap c to już teraz w trakcie karmienia piersią brałaś?

mój maluszek też charczy i lekarka mówiła że mu psikać solą fizjologiczną do noskiem, bo zimowe dzieci często maja z tym problem.

hej ja na przeziebienie bralam apap c taki do rozpuszczenia po trzech dniach minelo:) a ja wczoraj bylam z moim maluszkiem na 10 min na spacerku werandowalam go wczesniej 4 dni co dzien dluzej o 5 min moj maluszek w nocy charczy ale to podobno normalne

BlueBell - mi zeszła opuchlizna w ciągu 2 tygodni.

justa - nie przejmuj się - to faktycznie zależy od tego co jemy - przynajmniej narazie w dużym stopniu dopóki maluszkow uklady pokarmowe się rozwijają.

asienkaj -dziecko wie ile potrzebuje i tyle chce zjeść. Źródła podają, że niby dziecko powinno jeść 150 ml w drugim miesiącu. Ale dzieci są różne tak jak i my i wszystkie statystyki podają średnie dane. Tak samo jak i my jednego dnia jesteśmy głodni a drugiego nie, tak samo dzieci jedne jedzą po 120 ml inne po 150ml a jeszcze inne po 180ml.

Ja wiem że to wszystko się łatwo mówi, ale nie można się nakręcać.

Powodzenia

BlueBell z tymispuchnięty nogami to spokojnie.... może tak być 2-3 tygodnie a 12 to chyba przesada mi zeszły już a miałam banie!Moja mała ma 2 tygodnie i 4 dni.

aaa nie wiecie może gdzie można kupić kawkę Bocianek? w aptekach mówią że nie ma w hurtowniach...że tylko przez internet - to prawda?

Moje nogi wciąż są bardzo spuchnięte, zwłaszcza stopy, położne mówiły że może się to utrzymać nawet 12 tygodni (!!!) a jak to było u Was? Spuchły Wam nogi? Ile to się utrzymywało?

Cześć :)

Ehh znowu mrozy i nie pospacerujemy ... jak tak dalej pójdzie to mały z gondoli wyrośnie :)

Justa z tymi kupkami miałam tak jak ty. Mały robił może jedną/dwie dziennie i się zamartwiałam czy nie za mało. Kilka dni później coś mu się odblokowało i nie nadążałam pieluch zmieniać :) i wkręcałam sobie, że może mały ma biegunkę. U mnie to zależało od tego co zjadłam.

Asienkaj mój mały ma ponad mniesiąc i zjada max 120 a przeważnie 100 tak 6/7 razy dziennie.

Bluebell gratulacje :)

dzięki sbj :)
co do przeziębienia to mam ten sam problem bo choróbsko od paru dni sie mnie czepia i nie bardzo wiem jak sie leczyć :(
dziewczyny jeszcze jedno pytanie.. pewnie wymyślam problemy ale bede spokojniejsza jak się wygadam :)

Wydaje mi się że moja mała robi za mało kupek i za mało je.
Od kilku dni robi 3 kupki na dobę a karmię ja około 7 razy na dobę. Może to przez te kolki? Wczesniej bylo o wiele więcej wypróżnień i karmień.
Jak jest z Waszymi maluszkami?? Tydzien temu bylismy na wazeniu i ładnie przybrała 500g w dwa tyg więc całkiem ładnie. Karmię tylko piersią.

justa - mam nadzieję, że wystarczy co drugie karmienie, u nas też tak mniej więcej to wychodzi i generalnie jest lepiej.

a z innej beczki - dziewczyny - mam kaszel a wczoraj wieczorem i w nocy bolalo mnie gardło - co można brać doraźnie, żeby się całkiem nie rozlozyć jak się karmi piersią?

Inne tematy z forum

Gdzie najlepiej kupić dziecku okulary? (11 odpowiedzi)

Wiem, ze było już trochę wątków na tt., ale za wiele nie wyczytałam...Muszę zrobić okulary dla...

Jaki wozek wybrac? (82 odpowiedzi)

Dziewczyny jaki wozek wybrac? 2w1, 3w1? Jakiej firmy polecacie? Rodze w wrzesniu :)

Gdzie lepiej zrobić okulary? (74 odpowiedzi)

J.w. Zastanawiam sie pomiędzy Vision Express a Centrum okulistycznym OPTIMUM na chełmie...może...