Mamusie lipcowo-sierpniowe 2015 (cz. 2)

Witamy wszystkie mamusie, które spodziewają się swoich pociech w lipcu lub sierpniu 2015!

Mamusie LIPCOWE 2015:

patrycjamir tp. 1.07.
aurinio88 tp. 2.07.
k0tt 23 l., tp. 3.07.
agunineczka 24l., tp. 7.07.
ja tp. 10.07.
goś tp. 13.07.
sylwiaagnieszka tp. 14.07.
malaniunia 28 l., tp. 15.07.
magda90 24 l., tp. 15.07.
joanna86 tp. 16.07.
Marynarka tp. 20.07.
Ania tp. 25.07.
Anielkowa 27 l., tp. 26.07.
Ilka tp. 27.07.
aniaa88 tp. 28.07.
Tysiiiak 23 l., tp. 31.07.

Mamusie SIERPNIOWE 2015:

Karolina tp. 2.08.
Lineczka tp. 8.08.

Mamusie, które się jeszcze nie ujawniły - ZAPRASZAMY! ;)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Mamusie lipcowo-sierpniowe 2015 (cz. 2)

U Nas nie byłoby problemu z pobraniem moczu,wiec nie wiem co doradzić :(

Nyzosia widze,masz dzisiaj to co ja,zjadlabym cos a nie wiem co .
Ostatnio tylko zdrowo i mało kalorycznie,zjadlabym jakas pizze albo cos,a problem w tym,ze tutaj dookoła nie ma nigdzie dobrej :)

Ja łapałam siku mojej pod prysznicem:) rano szybkie obmycie a potem sikanie - nie ma bata żeby pod prysznicem nie poszło.

A mnie dzisiaj naszło na kanapkę z subwaya:))) cały czas szukam jakiegoś fajnego smaku i nie mogę go znaleźć:( coś bym zjadła dobrego ale nie wiem co.

Mała poczuła Twoje ciśnienie na sikanie, emocje biorą górę. Odpuść na kilka dni, a badanie na mocz można dostarczyć i później- prywatnie to nie duży koszt. Sama zawoziłam do brussa po10. Myślę, ze to lepsze rozwiązanie niż nerwowa sytuacja.

Pierwszą ciąże o wiele lepiej znosiłam .. do 9 wymioty, złe samopoczucie a po 9 jak ręką odjął, pracowałam fizycznie w sklepie do 5 miesiąca.
Druga ciąża od 8tyg na L4 złe samopoczucie,nudności, brak energi dla mnie gorzej znoszę drugą ciąże.

Co do spodni ciążowych zakupiłam sobie już jedna parę na początku stycznia .. za bardzo uciskały mi spodnie wszystkie biodrówki.

Dziewczyny mam problem mam córkę 4,5 letnia nie mam pomysłu jak już pobrac od niej mocz .. często robi siku ale gdy chce by rano zrobila siku to mala sie upiera i potrafi 2 godz nie robic mija godz 8 gdzie laboratorium zamkniete to sika co 5 min. nie wiem co robic a inaczej nie pomoge jesli nie zbadamy

cześć ale nas dużo ciekawe czy może sięspotkamy w szpitalu ?Ania ja spodziewam się 3 dziecka i ciągle myślę jak sobie poradze jeśli chodzi 9o podejście w tej mi najgorzej okropne samopoczucie nudności wymioty bóle głowy a do tego strach czy wszystko się uda będzie to moje 3 cięcie i wiem ze w moim przypadku nie jest łatwo . Jeśli chodzi o prace narazie chodzę i myślę że do końca lutego popracować to będzie prawie 20 tydzień tez wtedy nie myślę o całej sytuacji , na szczęście prace mam fajna i lekką . a jeśli chodzi o zajęcia syn oprócz angielskiego chodzi 2 razy w tygodniu na gitarę i tenisa o raz w tyg basen wcześniej chodził na piłkę nożną ale mu się z nudziło córka na zajęcia z baletu i gimnastyki artystycznej ale z baletu rezygnujemy wiec u nas każde popołudnie jest zajęte a ja czuję się jak szofer dziewczyny a gdzie kupiłysię spodnie ciążowe czy tylko są w H&M

Ja czuje się dobrze w drugiej ciąży o niebo lepiej.Mimo,ze od 8 tyg nudności,mdlosci (bez wymiotow),senność,codzienny bol glowy to pikus w porównaniu z pierwsza ciaza.
Teraz już po 16tygodniu czuje ,ze energia mi wraca :D

Dziewczyny jak znosicie drugą ciąże? Jak podchodzicie do niej spokojniej niż w pierwszej? Ja po 6 latach jestem w drugiej wyczekanej i wystaranej ciąży;))))) na razie wszystko jest dobrze dobrze też się czuję pracuje także nie jest żle;))) To dopiero koniec 6tc ale mam nadzieję że do końca będzie dobrze;))) Wiadomo są obawy i strach ale jestem dobrej myśli;))) Stracha mam nie powiem ha ha jednak te 6 lat zrobiło swoje i wiele już zapomniałam ha ha. Powiedzieliście już o dzidzi swojemu pierwszemu dziecku jeśli tak to kiedy? My na razie nie powiedzieliśmy bo Agatka to by chciała już aby dzidzia była ha ha.

Moja na balet na wiosne ruszymy jazde konną, balet jej się już znudził powoli

Mój Kuba nie chodzi na żadne zajecia dodatkowe, ma ich sporo w przedszkolu. Maja zumbe,angielski,rytmike,taniec itp. jak dla mnie to dużo :)
Ale jak będzie chciał to od 1 klasy mogę Go zapisac na piłke lub judo u Nas obok blokow do szkoły ,ale to jeszcze trochę czasu :)

Anielkowa moja chodzi na balet i basen:)

Smerfeta wiem ze normalnie dostaje sie wyniki badan do reki bo robilam prywatnie te badana w 1 ciazy. Nowoscia jest dla mnie spotkanie z genetykiem:)
co do pakietu jakim zostałam objeta to faktycznie z jednej strony skierowanie od lekarza i to co tam napisal ale z drugiej pani dr w invicie mi wczoraj powiedziała ze 35 lat liczy sie rocznikowo. Ja mam urodziny w listopadzie wiec praktycznie nie mam skonczonych 35 lat ale rocznikowo mam 35:) i powiedziała ze to tez jest wskazaniem do objecia mnie tym pakietem. Z reszta to mam napisane w skierowaniu od niej na usg w 22 tyg.
a pisze to dlatego ze moze komus sie przyda ta informacja, choc chyba nie ma tu takuch statych mamusiek, bo moj lekarz bym przekonany ze musze byc po 35 urodzinach zeby miec te darmowe badania. Na najbliższej wizycie powiem mu co sie dowiedzialam.
I w sumie to slabo ze sa takie sprzeczne informacje bo gdyby moj lekarz nie dociekal i sie mna tak nie przejal to bym sie nie dowiedziala ze te badania tak czy siak mi sie należą z racji wieku.

Wczoraj odebrałam swoje wyniki szczerze trochę mnie przerażają :(
TSH3 -4,002
FT4 - 14,54
ATG - 108,70
ATPO - 968,30

w pierwszej ciaży też miałam problem z tarczyca lecz moje wyniki nie byly takie duze ... po ciazy bylo wszytsko ok :(( endokrynologa mam dopiero za 10 dni a moja gin na urlopie .

Mamusie ktore maja juz starsze dzieciaki 4-6lat ... czy Wasze Pociechy chodza na jakies dodatkowe zajecia ?

Pierwszy dzień mam energir czy to ten śnieg za oknem :-)

nyzosia, badanie na które załapałaś się w ramach NFZ jest z racji ciąży podwyższonego ryzyka a nie tylko ze względu na wiek, to taka informacja dla dziewczyn, które również mogłyby się na to załapać. W tym pakiecie jest test PAPPA i wolna beta hcg, wyniki otrzymuje się dopiero u genetyka, bo tak przewiduje procedura, gdyby ktoś robił sobie prywatnie test z krwi, to dostałby od ręki. No i to badanie połówkowe.
Wskazaniem są choroby genetyczne w rodzinie, które wyjdą w rozmowie z lekarzem oraz przebyte poronienia.

Noi pochwalę się,właśnie dziś,tyle że 6 lat temu zostałam po raz pierwszy mamą,jakież było moje wzruszenie kiedy zobaczyłam na swych piersiach mojego długo oczekiwanego synka,już od wczoraj wspominałam to raz jeszcze,najpierw szpital,mieli wywoływać bo ciąża po terminie a póżnym wieczorem samo się zaczęło i rano urodziłam.

Teraz z perspektywy czasu mogę stwierdzić co to jest cała noc w bólach do póżniejszego wychowania dziecka,zwłaszcza takiego troszkę samotnego,bez rodziny,czy spotkań ze znajomymi,bo tak to przynajmniej czas szybciej i milej płynie.

Ja żelazo brałam w obu ciążach,być może dlatego że 3 miesiące nie mogłam jeść a już szczególnie mięsa,wędlin itp,około 5-6 miesiąca zawsze mi spadało,ale ja też z natury mam niski poziom hemoglobiny bo 13,czyli w dolnej granicy normy.Teraz zobaczymy jak będzie,ale nie powiem najchętniej jadłabym nabiał,warzywa i owoce a tam niestety żelaza nie ma.

Powiedzcie ile z Was spodziewa się 3 dziecka,bo wiem że jedna napewno,ale zapomniałam która,noi drugie pytanie ile razy wstajecie w nocy do toalety?Bo mnie to okropnie męczy,wstaję 3-5 razy,nie wysypiam się przez to,a od niedawna dopiero poprawiło się spanie mojego dziecka,wcześniej to ja spałam po 5 godzin na raty,a tu znów bezsenność,eh...życie

Z tarczycą nie pomogę ale jeśli chodzi o żelazo to brałam w poprzedniej ciąży i w sumie brałam tak w kratkę a wyniki się poprawiły i pod koniec już nie musiałam brać.

Byłam dzisiaj na badaniach genetycznych. wszystko ok chodź dzidzia uparta i nie chciała pokazać wszystkiego na usg. trzeba było do niej pukać:) a najlepsze że zostałam objęta programem do kobiet w wieku 35 lat i mam spotkanie z genetykiem żeby porozmawiać o wyniku testy pappa a potem w 22 tyg usg. i to wszystko w ramach nfz w invicie:) miło:)

Witam, wczoraj byłam u lekarza i dzidzia pięknie rośnie, jest aktywna, serduszko bije 154 uderzeń na minutę. Niestety nie wiem ile dzidzia mierzy, bo skończył się papier :-( właśnie wchodzimy w 17 tydz, TP bez zmian na 17.07. Płci jeszcze nie poznaliśmy, bo póki co to wiemy ze dzidzia ma piękne plecy :-)
Trzymajcie się Mamusie cieplutko :-)

Witam przyszłe mamusie :)
Ja byłam wczoraj na usg prenatalnym, robilam też test pappa - wszystko ok, dzidzia zdrowa :) Termin porodu wg daty: 29.07.2015 a wedlug USG 3.08.2015 :)
Czuje się ciut lepiej, ale więcej spię :)

Lineczka - czasem bywa i tak że płeć można rozpoznać dopiero w 30tc kiedy to własnie jądra zejdą do moszny, aczkolwiek zazwyczaj jest to możliwe dużo wcześniej. Nie wiem dokładnie w którym tc jesteś, ale w okolicach 17-18 tc lekarz może już zobaczyć penisa i własnie worek mosznowy u chłopca, a wcześniejsze usg to zazwyczaj spekulacje i jeszcze wiele może się zmienić :)
Uczulam na to, że nie widziałas samych jąder dlatego bo w późniejszych usg (właśnie po 30tc) będzie bardzo ważne czy jąderka zeszły do moszny.

Inne tematy z forum

Jaki wozek wybrac? (79 odpowiedzi)

Dziewczyny jaki wozek wybrac? 2w1, 3w1? Jakiej firmy polecacie? Rodze w wrzesniu :)

ciąża a żelowe paznokcie (13 odpowiedzi)

Witam koleżanki......czy wiecie o jakiś przeciwskazaniach do robienia sobie żeli w trakcie...

Jak radziłyście sobie z bólem głowy w ciąży? (13 odpowiedzi)

Dziewczyny jestem w 18 tygodniu ciąży i od paru dni boli mnie głowa. Lekarka powiedziała, ze mogę...