Mamusie lipiec - sierpień 2011 r. *13*

Witam, w nowym wątku bo ostanio coś leniwe jesteśmy i długaśne te nasze wątki.. :)

Linki do poprzednich wątków:
http://forum.trojmiasto.pl/LIPIEC-2011-t192711,1,16.html
http://forum.trojmiasto.pl/lipiec-sierpien-2011r-t202216,1,16.html
http://forum.trojmiasto.pl/lipiec-sierpien-wrzesien-2011r-t206064,1,16.html
http://forum.trojmiasto.pl/lipiec-sierpien-wrzesien-2011r-3-t208324,1,16.html
http://forum.trojmiasto.pl/lipiec-sierpien-wrzesien-2011r-4-t209793,1,16.html
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-lipiec-sierpien-wrzesien-2011r-5-t212158,1,16.html
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-lipiec-sierpien-wrzesien-2011r-6-t214161,1,130.html
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-lipiec-sierpien-2011-r-7-t217525,1,130.html
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-lipiec-sierpien-2011-r-8-t220530,1,16.html
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-lipiec-sierpien-2011-r-9-t221819,1,16.html
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-lipiec-sierpien-2011-r-10-t225144,1,16.html
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-lipiec-sierpien-2011-r-11-t227447,1,130.html
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-lipiec-sierpien-2011-r-12-t232368,1,130.html

CZERWIEC/LIPIEC
1. arisa6 - 21 czerwiec SYN
2. francess - 2 lipiec SYN
3. mona_g - 3 lipiec SYN / KUBUŚ :) / Szpital Wojewódzki
4. Caroool - 3 lipiec SYN
5. ciezarowska- 5 lipiec CÓRA / Alicja / Szpital Zaspa
6. kasiorek555 - 7 lipiec SYN / Gdynia Redłowo
7. lisiusowa - 8 lipiec SYNEK / Jaś / Szpital Wojewódzki
8. kulka07 - 10 lipiec CÓRKA
9. she_gd - 10 lipiec
10. donnieczka - 11 lipiec CÓRKA
11. annamaria836 - 17 lipiec CÓRKA / ROKSANA / Gdynia Redłowo
12. PysiaKrzysia - 19 lipiec SYN
13. Nikita987 - 19 lipiec CÓRKA
14 bruxa - 20 lipiec SYN
15 aguseek - 20 lipiec SYN ADAM / Zaspa
16. hania_m - 20 lipiec SYN
17. monika:-) - 21 lipiec CÓRKA AMELIA / Szpital w Pucku lub Wejherowie
18. carmelasoprano - 22 lipiec CÓRKA
19. marta82 - 23 lipiec, CÓRKA / TOSIA / Szpital Wojewódzki Elbląg
20. dadżi - 24 lipiec , CÓRKA / Zuzanna / Szpital Wojewódzki?
21. magda84 - 27 lipiec SYN
22. iiikkkaaa - 27 lipiec CÓRKA

SIERPIEŃ
23. Tesula - 2 sierpień
24. agusp - 3 sierpień SYN Borys / Swissmed
25. Muszczek - 4 sierpień SYN Krzyś
26. wercia83 - 5 sierpień SYN Michał / Szpital na Zaspie
27. Kejt - 5 sierpień CÓRKA
28. kasisyn - 5 sierpień
29. a_guniek - 10 sierpień
30. Anuleczkaa - 12 sierpień CÓRKA
31. Kasia 0606 - 12 sierpień
32. margola13 - 12 sierpień CÓRKA
33. gosia_dim_ - 14 sierpień CÓRKA (?) Zofia
34. milka0928 - 14 sierpień CÓRKA (?) Laura / Szpital w Wejherowie
35. Umchi - 16 sierpień SYN
36. mamasyna - 17 sierpień
37. kaska2308 - 18 sierpień SYN / Kliniczna
38. kwiatek3081- 18 sierpnia CÓRKA
39. MARKOWA - 26 sierpień CÓRKA ZUZANNA / Kliniczna
40. Tamara - 26 sierpień
41. MamaFilipa - 27 sierpień CÓRKA Ola / Poliklinika Ginekologiczno-Położnicza dr Arciszewki Białystok
42. MissMarple - 27 sierpień
43. Maua_mama - 28 sierpnia SYN / Szpital w Wejherowie
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Re: Mamusie lipiec - sierpień 2011 r. *13*

Umchi ja imię dla dziewczynki mam już wybrane od czasów pierwszej ciąży i choć trochę Tosi się już narobiło wokoło to ja pozostaję przy swoim pierwszym typie i u nas będzie Antonina.
Myślę, że fajnie pasuje Jasiek i Tosia :)

kati29 zdaje mi się, że w większości szpitali w końcowej fazie leżysz na fotelu, bo tak jest wygodniej położnej i lekarzowi
uwierz, że pod koniec już ci wsio ryba jak leżysz, bo marzysz tylko o tym aby TO się skończyło :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Dziewczyny powiedzcie mi, te ktore chodza do szkoly rodzenia na Kliniczna.....czy w tym szpitalu uczą was,że mozna rodzic w jakiej pozycji sie chce?? bo słyszalam,że to tylko teoria a tak naprawde w kocowej fazie każą leżeć większości.....a pytam o ten szpital, bo zamierzam tam urodzić.

dziewczyny w gazetce reala jest proszek dzidziuś 1,9kg za 11,99zł

MamoFilipa i dziewczyny dzięki za wyjaśnienie z tymi pampersami:) To ja się zacznę rozglądać za active baby 1 :) I chyba najpierw 1 paczkę kupimy, dokupić zawsze można.

Ja na gardło używałam Tamtum Verde zapisała mi moja kuzynka-lekarka i mówiła że w ciąży jest bezpieczny właśnie ten lek i nic innego mi nie poleca, poza domowymi sposobami np. malinki:)

Ja na wyjście ze szpitala mam zamiar ubrać body z długim rękawkiem, śpiochy i przykryć małego kocykiem, myslę że w lipcu to wystarczy ale wezmę ze sobą bluzę w razie co bo mam taką bez kaptura żeby było małemu wygodnie.

Mam jeszcze pytanie jakie polecacie chusteczki do pupy? Bo do domu chciałam sobie kupić w tym plastikowym opakowaniu żeby było wygodnie wyciągać a widzę że są tylko z serii Nivea.....czy polecacie bardziej chusteczki Pampers?

A czy Wy już wszytskie macie imiona wybrane dla swoich dzieci??

Bo my pomysłu nadal brak i zaczyna mnie to męczyć, ze mowię do niego bezosobowo.

kąpać można tylko w małej ilości wody i tak, żeby nie zamoczyć kikutka :)

co do ubrania, to jak będzie zimniej, to zawsze można założyć welurowy pajacyk (nieco cieplejszy od bawełnianego), można nawet polarkowy, ale to jak będzie na prawdę chłodno (choć mam nadzieję, że wakacje będą ciepłe) :)

w poprzedniej ciąży byklam kilka razy przeziębiona i też starałam się kurować naturalnie, czyli np. hallsami... smaku ziołowych tabletek nie byłam w stanie znieść, a niektóre są chyba nawet zabronione w ciąży - niestety nie pamietam które, więc nie będę wprowadzać w błąd.

u nas strasznie brzydka pogoda, rano było słońce, a teraz....deszcz, wichura...szkoda, liczę że ciepło zagości wreszcie an stałe, na kilka miesięcy, uwielbiam lato :)

Hanu_m ja na początku ciąży miałam podobną sytuację z lekami i lekarzami dermatolog na moje uczulenie skórne przepisał mi tabletki i maści na których pisało np. że w testach na zwierzętach dochodziło do uszkodzenia płodu oraz że nie powinny być stosowane przez kobiety w ciąży oczywiście odpuściłam ich stosowanie...
Ogólnie sceptycznie podchodzę do jakichkolwiek leków więc jak już mam cokolwiek zażyć (tym bardziej w ciąży) to zawsze czytam ulotkę.

Wiem że na zaspie od samego początku codziennie kąpią maluszki (robią to położne) Ja sobie nie wyobrażam jakoś żeby nie myć dzidzi tyle czasu przecież jeśli nie wolno (zdania są różne) to kikutka nie trzeba moczyć.

A pieluszki na początek mi polecono takie:
http://allegro.pl/pieluszki-nevborn-z-bawelna-huggies-2-5kg-i1609187433.html
W Tesco opakowanie 27szt kosztuje niecałe 17zł.

jak się rozchorowałam, to piłam wodę z miodem i cytryną (nie za dużo witaminy c, bo w ulotce też piszą, że niewskazana dla ciężarnych). do tego wapno, syrop z cebuli (taki domowy, bo ten z apteki zawiera etanol, farmaceuta doradził, żebym sama zrobiła). płukałam gardło szałwią. no i zjadłam kilka hallsów (nie było napisane, że są szkodliwe, a w tymianku i podbiale w ulotce piszą "nie stosować", juz nawet nie ma po konsultacji z lekarzem:P). do tego czosnek bezzapachowy w kapsułkach. po 3 dniach zaczęło mi przechodzić, a byłam baaaardzo przeziębiona. wszystko trwało standardowy tydzień.

można kąpać dzieci z kikutkiem, ale trzeba uważać, żeby pępka nie zamoczyć. poza tym wiadomo, takiego maluszka to się dwie minuty myje, nie ma co mu fundować długich kąpieli.

co do ubierania to nastawiam się na piekną pogodę. krótkie rękawy (czy nogawki) na wyjście ze szpitala raczej wykluczam, ale mam dużo takich cienkich bawełnianych pajaców, a ostatnio dokupiłam jeszcze body na szerokich ramiączkach. w szpitalu samo body i bawełniany kocyk (w domu to samo, boję się, że dziecko będzie czały czas spocone, jak pod pajac ubiorę jeszcze body). na brzydszą pogodę body z krótkim ewentualnie długim rekawem, pajac, kocyk polarowy do przykrycia. mam tez kilka bluz, ale takich rozpinanych .
bajeranckie branka dla dzieci sa mega niepraktyczne. szczególnie sukienki. sliczne, ale wiecznie zawinięte:) ubieranie przez głowę czegokolwiek (nie mówię o body, bo one sa zwykle na zakładki - szeroki otwór), jest niepraktycznne baaaaardzo długo. u mnie był mega wrzask chyba nawet po pierwszych urodzinach:)

No właśnie a jak jest z tym kąpaniem ? Kąpie się dopiero jak odpoadnie kikutek, czy wcześniej te można?

Zamiast pajaca można jeszcze ubrać śpiochy lub rampersy:) sama zobaczysz co będzie najlepsze dla Twojej dzidzi:)

hania_m może lekarz przepisał Ci ten lek, bo to było na początku ciąży. objawy o których piszesz, są groźne raczej pod koniec ciąży. jeśli do tej pory miałaś wyniki w normie, to nie ma się czym przejmować. maluch pewnie świetnie sobie poradził z podbiałem :)

Dzięki, MamaFilipa, ale to w samym bodziaku i skarpetkach, oczywiście jak będzie cieplo, to nie będzie mu za zimno? A jak będzie chłodno to pajacyk i coś na to czy przykryć kocykiem?

Ja mam dzisiaj taki dzień, że już chyba nic gorszego nie może się stać... jeszcze do tego te tabletki na gardło, przekopałam już cały internet i nie mogę znaleźć żadnej konkretnej informacji z wyjątkiem: Należy unikać stosowania podbiału u kobiet w ciąży i w okresie karmienia piersią, ze względu na obecność alkaloidów pirolizydynowych mających słabe właściwości cytostatyczne. Chociaż należy on do surowców słabo działających, przyjmowany zbyt często albo w zbyt dużych ilościach w ciągu dnia może być przyczyną zatrucia, z takimi objawami jak nudności, wymioty, rozdrażnienie, bezsenność i wzrost ciśnienia tętniczego. w dawkach toksycznych może doprowadzić do bezdechu i omdlenia.
I boję sie, czy Dzidziusiowi może się coś stać...
Poza tym ja jak idę do lekarza, to ufam, że skoro skończył medycyne, to zna się na swoim fachu i na tym co jest najlepsze dla każdego pacjenta, a nie że wypisuje leki firm, z którymi ma podpisane umowy. Co za kraj!

Moim zdaniem ciuszki typu bluzy, jeansy, sukieneczki (czyli jak dla dorosłego) są przy nowo narodzonych maluchach mega niepraktyczne. Fajnie wyglądają jak je oglądasz, ale zakładanie i noszenie ich przez takie maleństwo nie jest wygodne...

hania_m - na samym poczatku, tak przez ok 14 dni nie uzywa sie spodenek, bo moga urazic pepek. zanim nie odpadnie lepiej ubierac dziecko w bodziaki i pajace :) poza tym, na poczatku, tak przez pierwszy miesiac, dziecko jest "lejące się" i bardzo trudno wkładac mu np bluzy przez glowe. bodziak wiadomo tez przez glowe, ale zakladasz go raz na caly dzien a bluze pewnie trzeba byloby raz zakladac raz zdejmowac, w zaleznosci od temperatury :) mozesz wziac tez pieluszke tetrowa zeby nakryc fotelik przez owadami no i ewentualnym sloncem w samochodze, bo daszek nie zawsze zakrywa do konca:)

lekarz też człowiek, mylić się może.
ja ulotki zawsze czytam, tak na wszelki wypadek ;)

odnośnie pieluch jedynek, to słyszałam że podobno jedna paczka starcza dla malucha. dwójkę się omija i przechodzi od razu na trójkę.

mam pytanie do doświadczonych mam. słyszałam że dzidziusia z "nieodpadniętym" pępkiem się nie kąpie. myje się go wtedy wulgotnym ręcznikiem czy chusteczkami nawilżonymi? czy to nie ma znaczenia. i jak jest w tym okresie z nawilżaniem skóry?

O, Marteczka, to niezbyt dobra wiadomość- lekarz mi je przepisał, jak byłam chora w styczniu, a od razu jak tylko do niego weszłam grzmiałam, że jestem w ciąży! Myśłałam, że można skoro są ziołowe...A czym grozi przyjmowanie tych tabletek? ( ulotkę już wyrzuciłam).
Lekarze oczywiście znają się na wszystkim...szkoda gadać

w ulotce tymianek i podbiał jest napisane, że nie można w ciąży.

aguseek, pieluszki Premium (czy Sensitive) weszły jak moja mała miała już kilka miesięcy, więc nie wypowiem się o najmniejszych rozmiarach. Próbowałam i szczerze mówiąc jak dla mnie nie ma różnicy między nimi a Active Baby a są droższe, więc po co przepłacać? Nie polecam Sleep&Play, bo nie maja ściągacza w pasie, przez co jest luz na pleckach i siku/kupa mogą wylecieć, np. u nas mała podnosiła nóżki do góry i kupka ciekła jej po plecach. My na początku używaliśmy Huggies (bo takie były w szpitalu i się sprawdziły). Mogę szczerze polecić, w dodatku były tańsze. Potem przeszliśmy na Pampki przy rozmiarze 2/3, bo Huggiesy miały za dużo luzu przy udach i siuśki wypływały, a Pampersy mają siateczkę która trochę uszczelnia a do tego gumeczkę przytrzymującą pieluchę przy udach.

cześć :)

Ja dziś tylko zapytam trochę z innej beczki, czy wiecie gdzie można kupić WORKI PRÓŻNIOWE? Bo mam dużo rzeczy dla dzidzi na zimę i muszę je gdzieś upchnąć na sezon, a mało mam miejsca... chodzi mi głównie o okolice Władysławowo - Puck - Reda - Rumia - Wejherowo ewentualnie.
Wiem, że na allegro są ale nie mam czasu czekać na przesyłkę. Muszę zrobić porządek w tym tygodniu bo mąż ma urlop specjalnie na porządki przeznaczony ;) Pomóżcie :)

Dzięki, Milka:) zakupiłam tantum verde za namową którejś z Was i będę się leczyć:) do tego herbata z miodem i cytryna. Mam nadzieję, że szybko mi przejdzie, bo zapowiadają od jutra cudowną pogodę, a ja nie lubię siedzieć w domu, jak świeci słonko :)

Jeśli chodzi o pampersy, to ja chyba kupie te new baby, o tych drugich też slyszałam niezbyt dobre opinie, a te new baby są podobno rewelacyjne. A ile opaowań kupujecie? Jedno na początek, a potem ewentualnie mężowie dowiozą albo dokupią?

A jeszcze się tak zastanawiałam- jak ubrać dziecko na wyjście ze szpitala? Jak będzie cieplo to bodziak, pajacyk, skarpetki czy moze jakies spodenki, czy bluza? Okrywać kocykiem w samochodzie czy wystarczy pielucha? A jak będzie chlodny dzień?

Inne tematy z forum

firanki przez internet??? (18 odpowiedzi)

kupiłybyście? np z allegro..bo ja się zastanawiam właśnie... a może jakiegoś sprzedawcę polecicie?

kolorowanki do druku (30 odpowiedzi)

czy znacie jakieś fajne strony z kolorowankami do wydruku ?

ksiadz nie chce doposcic mnie jako chrezstnej!!! (101 odpowiedzi)

witam wszystkich! i prosze o rade,bo juz sama nie wiem co mam robic:(moja siostra poprosila...