Mamusie lipiec - sierpień 2011r. *17*

Aktualizacja listy :D

CZERWIEC/LIPIEC

1. mona_g - 3 lipiec SYN / KUBUŚ :) / Szpital Wojewódzki
2. Caroool - 3 lipiec SYN
3. ciezarowska- 5 lipiec CÓRA / Alicja / Szpital Zaspa
4. kasiorek555 - 7 lipiec SYN / Gdynia Redłowo
5. lisiusowa - 8 lipiec SYNEK / Jaś / Szpital Wojewódzki
6. kulka07 - 10 lipiec CÓRKA
7. she_gd - 10 lipiec
8. donnieczka - 11 lipiec CÓRKA
9. aniolqq - 13 lipiec CÓRKA / KLAUDIA / Wojewódzki lub Zaspa
10. annamaria836 - 13 lipiec CÓRKA / ROKSANA / Gdynia Redłowo
11. PysiaKrzysia - 19 lipiec SYN
12. Nikita987 - 19 lipiec CÓRKA Natalka
13. bruxa - 20 lipiec SYN
14. aguseek - 20 lipiec SYN ADAM / Zaspa
15. hania_m - 20 lipiec SYN
16. monika:-) - 21 lipiec CÓRKA AMELIA / Szpital w Pucku lub Wejherowie
17. carmelasoprano - 22 lipiec CÓRKA
18. marta82 - 23 lipiec, CÓRKA / TOSIA / Szpital Wojewódzki Elbląg
19. dadżi - 24 lipiec , CÓRKA / Zuzanna / Szpital Wojewódzki?
20. magda84 - 27 lipiec SYN / Natan
21. iiikkkaaa - 27 lipiec CÓRKA

SIERPIEŃ
22. Tesula - 2 sierpień CÓRKA Julia/ Swissmed
23. agusp - 2 sierpień SYN Mikołajek/ Swissmed
24. Muszczek - 4 sierpień SYN Krzyś
25. wercia83 - 5 sierpień SYN Michał / Szpital na Zaspie
26. Kejt - 5 sierpień CÓRKA
27. kasisyn - 5 sierpień
28. a_guniek - 10 sierpień
29. Anuleczkaa - 12 sierpień CÓRKA
30. Kasia 0606 - 12 sierpień
31. margola13 - 12 sierpień CÓRKA
32. gosia_dim_ - 14 sierpień SYN Wiktor / Swissmed
33. milka0928 - 14 sierpień CÓRKA (?) Laura / Szpital w Wejherowie
34. Umchi - 16 sierpień SYN
35. mamasyna - 17 sierpień
36. kaska2308 - 18 sierpień SYN / Kliniczna
37. kwiatek3081- 18 sierpnia CÓRKA
38. MARKOWA - 26 sierpień CÓRKA ZUZANNA / Kliniczna
39. Tamara - 26 sierpień
40. MamaFilipa - 27 sierpień CÓRKA Ola / Poliklinika Ginekologiczno-Położnicza dr Arciszewki Białystok
41. MissMarple - 27 sierpień CÓRKA Helenka / Kliniczna
42. Maua_mama - 28 sierpnia SYN Borys Patryk/ Szpital w Wejherowie

Rozpakowane:
1. francess - 12 czerwca syn Piotr 4030g 58cm SN
2. arisa6 - 26 czerwca, syn Jaś 3400g 56cm SN

Zapraszam do nwego wątku bo tamten się już długo otwierał.

Arisa6 serdecznie gratuluje lekkiego porodu.Ja też liczę na szybki poród.Podobno przy przy trzecim dziecku wszystko idzie błyskawicznie.Oby... :)
Uczucie mokrości też towarzyszy mi codziennie,szczególnie kiedy się sporo ruszam.I skórcze przepowiadające męczą mnie po kilka razy na dobę.Jedni mówią,że brzuch mam jeszcze wysoko inni,że juz się obniżył.Wiem tylko,że jest mi coraz ciężej,a przede mną jeszcze "podobno" 2 tyg.
No cóż... pożyjemy zobaczymy...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Mamusie lipiec - sierpień 2011r. *17*

Ja tak jak agusp - też się trochę boję, choć znaaacznie mniej niż na początku ciąży, kiedy sama myśl o porodzie wywoływała u mnie dreszcze, ale i tak mnie to czeka, a już się męczę z tym brzuchem. Z figurą to bez przesady, nie bardzo mam za czym tęsknić, ale żeby się chociaż wyspać porządnie, i móc schylić normalnie... Marzenie :)

tesula, mój mąż niestety też do zdjęć dwie lewe ręce, w efekcie z ciąży mam tylko to jedno cudowne co wrzuciłam w poprzednim wątku. Trochę szkoda, ale trudno. Profesjonalną sesję chcemy Krzysiowi zrobić i wtedy na ścianę zdjęcia :)

Melduję się:)

arisa - GRATULACJE!!!! ale zazdroszczę aaaaach:)

Ja się może i boję, ale mam już tak dość, że nie wyrabiam sama ze sobą...poród porodem, prędzej czy później każda musi przez to przejść, więc nie ma co się nad tym rozwodzić a ja wiem tylko jedno - chcę już normalnych ciuchów i swojej figury sprzed ciąży:P A jutro dopiero koniec 35 tygodnia....niech ten czas szybciej leci:(

Ja jeszcze polecam na zaparcia Lactulosum - tak od czasu do czasu. Na mnie czopki jakoś nie działały...Czułam się po nich jakbym miała eksplodować, biegłam do toalety, a tam tylko czopek wracał z powrotem i koniec :)

to meldujemy się w nowym wątku i my :)

kwiatek3081 trzymamy kciuki za maleństwo...

ja dziś byłam na ktg :) i dowiedziałam się że moja koleżanka z SK już urodziła...1,5 tyg przed terminem... bałą się strasznie ale jest zadowolona - tak mówiła położna...

mi się naprawdę nie spieszy bo strasznie się boję... chociaż chciałabym już tulić w ramionach swoje maleństwo.

gosia_dim - mi ginekolog pozwoliła używać czopków glicerynowych (byle nie non stop) i muszę przyznać, że działają zawsze i prawie natychmiast skracając pobyt w toalecie do minimum, a koszt 2,50 za 10 szt więc żaden.

Jak widać na zdjeciu powyżej pomysłowości mojego małża była ograniczona do minimum, zastanawiam się, czy sobie nie zrobić profesjonalnej sesji z brzucholem...

Jakby ktoś chciał posiadam Język niemowląt w wersji pdf.

Zaparcia hmmm dziś totalnie ze mnie wszystko przeleciało, miałam gości 3 dni i przy okazji sesje brzuszkowe w terenie i domku. Pochwale się jak dostanę już efekt końcowy. Ale polecam gorąco, pomysłowość mojej psiapsi była nieoceniona i wstępne pstryki bardzo mi się podobały. Szczególnie malowanie brzuszka farbkami do ciała.

Ja przy zmianie pozycji mam zgagę i czasem mi niedobrze, ale już to "oswoiłam" i nie zawsze lecę po Rennie, czasem przetrzymam, czasem pomaga łyk wody.
Tesula, witam w zaparciowym klubie, najgorzej jest w nocy, można zasnąć na wc :/ Albo co gorsza, rozbudzam się i jestem głodna, zjem coś i mi ciężko na żołądku.

ja też co rano mam wrażenie, że zwymiotuję, gdy się podnoszę, ale posiedzę chwilę na łóżku i przechodzi - wydaje mi się, że to po kilku godzinach z przyciśniętym przez dzidzię żołądkiem (gdy śpimy na lewym boku) jest reakcja na gwałtowną zmianę położenia

co do biegunki - nie miałabym nic przeciwko, niestety u mnie sytuacja odwrotna - notoryczne zaparcie:(

kwiatek, nie strasz iiikkkiii, mnie tez jakos na wymioty ostatnio zbiera a i czasem zdarzy sie jakas biegunka ;) to wszystko przez hormony, nacisk dziecka na zoladek, przepone i jelita :) przed porodem wogole moj organizm sie nie oczyszczal. choc bylam swiadkiem takiego oszczyszczania sie organizmu jak lezalam na patologii, wiec na dwoje z tym babka wrozyla ;)

Dziewczyny dzięki za info o książkach :-)
Tesa chyba skorzystam z Twojego linka bardzo atrakcyjna cena, dzięki :-)

iiikkkaaaa nie chcę straszyć ale twoje objawy "wypróżnieniowe" kojarzą mi się z syndromem oczyszczania się organizmu przed porodem

Muszczek ja przed porodem zawsze łatwiej chudłam niż tyłam i się do tego przyzwyczaiłam ale teraz towarzyszy temu strach o prawidłowy rozwój dzidzi jeśli to będzie ok to nie będę się martwić :-)
Póki co mam już dość zwłaszcza narzekań mojej mamy która co mnie widzi powtarza że marnie/ źle/ blado/ chudo wyglądam etc. a to przykre...

A pranie i prasowanie u nas na finiszu Właśnie na słoneczku schnie różek :-)

arisa - moje gratulacje!!! widze, ze drugi porod calkiem szybki! ja sie tego wlasnie obawiam, bo musze dojechac 89km do kliniki! ale nie mysle o tym, licze, ze zdarze ;)

mokra bielizna w ciazy i po - normalne! w pierwszej ciazy bylam zdziwiona, ze mozna sie TAM tak pocic... a jednak... mozna... byc calkiem mokrym... niestety po ciazy tez, przynajmniej przez kilka miesiecy... teraz mam to samo, pewnie upaly robia swoje... ale co zrobic... dezodorant odpada :D choc przyznam szczerze, ze w pierwszej ciazy, wlasnie przez to uczucie wilgoci, myslalam, ze sacza mi sie wody plodowe ;)

ja jestem dzisiaj padnieta! znowu wystawialam aukcje na allegro, z ciuszkami po synku, tyle ze kazda oddzielnie... to sprzedawanie rzeczy w ramach "super paki" jest bez sensu, bo co rusz dostawalam pytania, czy nie przedam czegos osobno... takze musialam wszystko od nowa sfotografowac, opisac, wystawic... uf, udalo sie... ale bylo ciezko, bo synek od rana nie dawal mi usiasc przy komputerze!!! co sie zblizalam do stolu, to wpadal w histerie!!! spal tez krotko i dopiero niedawno zaczal sie w koncu sam bawic... eh, uroki macierzynstwa ;)

do tego Ola juz tak kopie i sie rozpycha po przekatnej, ze nie moge w nocy spac! ale w sumie wole czuc jej ruchy i przepychanki od snu :)

Ja zazdroszczę wszystkim które chudną :)

Melduję się i gratuluję narodzin dzieciątka :)
moje ucho po Waszej radzie z antybiotykiem działa.. odstawiłam go już lecę na samych kroplach bo jest zatkane,umówiłam się na środę do lekarza mam nadzieje,że na te "zatkanie" poradzi płukaniem czy czymś..
poza tym.. co do mokrej bielizny u mnie chyba też się zaczyna,dziś w nocy wstałam z takim bólem brzucha,tzn chyba jelit bo brało mnie do toalety ale z bólu aż na wymioty..nie wiem czy ja jestem jakiś dziwak ale ze strachu bądź bólu od czasu kiedy jestem w ciąży to strasznie mnie mdli ;/ dramat.. co do przygotowań zostało mi prasowanie pościeli,pieluch i kilku drobiazgów tylko jakoś ciężko mi się zabrać.. jakaś nie do życia jestem..
w tym tyg idziemy na wymaz i krótkie ktg..a za tydzień ja i moje średniej jakości łożysko usłyszymy co dalej..zaczynamy 35 tydzień,stres,panika i koszmary..witajcie! ;/

Ja mam prawie identyczny asortyment, zastanawialam sie czy nie dokupić bodów z krótkim rękawem, ale chyba poczekam aż sie urodzi zawsze przecież można pojechac i dokupić

Melduję się i ja.
Mogę polecić z własnego doświadczenia taką książkę o niemowlaku, typowo o czynnościach obsługowych, higienie, chorobach itd.: http://merlin.pl/Pierwszy-rok-zycia-dziecka-Poradnik-dla-matek-i-ojcow_Arlene-Eisenberg-Sandee-E/browse/product/1,506810.html
Tracy Hogg jakoś mnie nie przekonała, ale i tak próbowałam się zastosować do jej rad, niestety moje dziecko nie przystaje do jej wizji ;-)
Jeśli chodzi o cofającą się wagę, mi od miesiąca prawie nic nie przybyło, trochę się boję czwartkowego USG, chociaż według rodzinki brzuch mi urósł a ogólnie schudłam.

Ja sobie ostatnio zrobiłam listę ciuszków co mam, w jakich ilościach i rozmiarach i zastanawiam się co jeszcze dokupić na początek, może mi doradzicie?

W tych najmniejszych rozmiarach (56/62) posiadam:
body kr. rękaw 11
body dł rękaw 5
pajac 9
śpiochy 1
półśpiochy 2
kaftanik 2
rampers 1
spodenki 8
bluza 3
bluzeczka 3

Wystarczy?

Arisa - gratulacje :) Poród ekspresowy, oby każda z nas taki miała.

U nas dalej bez zmian. Jednak obudziłam się w domu. Muszę męża porządnie poprzytulać.

W nocy spię dobrze. Z przerwami na toalety, ale nie jest źle. W ciągu dnia jestem mimo to zmęczona. Dzisiaj znow ide na spacer, musze tego malucha wykurzyć :D

Ja w Tesco też ostatnio kupiłam ciuszki. Troszkę większe. Trafiłam bodziaki w 5 packu za 25 zł, i pajace w 3 packu za 21 zł.

Ja wspominałam o książce Tracy Hogg Język niemowląt

http://allegro.pl/jezyk-niemowlat-dwulatka-hogg-blau-nowe-i1666993410.html

tu kupowałam:)

My też jesteśmy w nowym wątku :-)
Chorującym Mamusiom życzę szybkiego powrotu do zdrowia!

Mam pytanie: w naszych wątkach przewinął się temat książki (nie pamiętam czy pisałyście o jednej czy kilku książkach) którą niektóre z Was polecały o niemowlętach i sposobach na ich wychowywanie, mogę poprosić o tytuł i autora?
Coś bym poczytała a ulubione dotąd książki mi nie podchodzą a chciałam coś sprawdzonego no i teraz na temat :-)

Arisa Gratuluję!!!
i czekam na następne, nasze powolne rozpakowywanie zaczęło mi uświadamiać jak blisko jestem... niby to jeszcze 8 tygodni ale czas tak szybko leci.

Inne tematy z forum

poszukiwany dobry ortopeda (22 odpowiedzi)

Moja mame czeka operacja, dostała juz skierowanie i po swietach ma isc sie zapisac w kolejkę......

Co jedzą wasze 1,5 roczne dzieci? (37 odpowiedzi)

Ciekawi mnie co jedzą wasze 1,5 roczne dzieci, mój synuś je tylko to co mu smakuje i co zna,...

Matka chrzestna bez bierzmowania? Gdzie? (50 odpowiedzi)

Hey, Bardzo zależy mi na tym, aby moja siostra była matką chrzestną mojej córeczki. Nasz ksiądz...