Mamusie listopad - grudzień 2015 część 4

MAMUSIE 2015:

Listopadowe:

jankaa - 8 listopada - córka
Niesia_86 - 9 listopada - syn
kwiatuszek23 - 9 listopada - córka
karolka404-89 - 16 listopada
ewela_07 - 17 listopada - córka ?
Ewciuś - 20 listopada - syn
Nitka90 - 20 listopada - syn
Ewelina - 20 listopada
Klaudia_Michal. - 21 listopada - córka
Yoasia698 - 23 listopada - syn
Maman - 24 listopada
Paulina - 24 listopada

Grudniowe:

shani - 1 grudnia - syn
KamCiia - 3 grudnia
Ania.83 - 14 grudnia
CytrynowaMama - 14 grudnia - syn
Ania.83 - 12 grudnia
Rahhel - 14-16 grudnia - syn ?
rybka31 - 17 grudnia
Limonka - 23 grudnia
Szmaragdynka - 23 grudnia
heke1990 - 23 grudnia
innabajka - 26 grudnia - córka ?

Styczeń:

WinnieThepooh - 05 styczeń
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Mamusie listopad - grudzień 2015 część 4

Ja z ostatnich badań to mam zlecone morfologia + mocz i na wizycie GBS :) reszta była robiona wcześniej i lekarz stwierdził że nie trzeba powtarzać .

Heke no miałam na początku wr i hbs a teraz muszę powtórzyć. Jakoś niedawno powtarzałam toxo i cmv, ale cmv chyba nie trzeba, ja robiłam ze względu na podwyższenie płynu w mózgu małej bo lekarka myślała ze to infekcja jakaś i wspomniała że można to powtórzyć, natomiast toxo jeśli nie przechodziłaś to trzeba powtórzyć.

Wydaje mi się, że te wyniki trzeba mieć tak czy siak. A nie robiłaś niektórych na początku ciąży? Ja je miałam od razu - oprócz oczywiście GBS (paciorkowca). A morfologię, mocz i tarczycę i tak robię co wizytę :) Muszę się dowiedzieć od lekarza czy nie powinnam powtórzyć np. badania na toxo czy CMV.

Hejka ;-) No z tymi porodami to tak właśnie jest i z lekarzami to samo, co lekarz to opinia, zależy też na jakiego człowieka się akurat trafi w szpitalu.Mój synuś dostał tylko 3 pkt i też w zamartwicy się urodził, ale nie chcę już o tym pamiętać, cieszę się że jest teraz zdrowy i właściwie szybko wyszedł z tego stanu i na szczęście nie ma tego konsekwencji.
A chciałam was zapytać czy wasi lekarze zlecają wam badania do zrobienia przed porodem do szpitala? Bo ja mam do zrobienia dużo i zastanawiam się czy naprawdę te wszystkie trzeba? Kazała mi zrobić: hcv, hiv, wr, hbs, wymaz na te paciorkowce (gbs), tarczycę na świeżo, i świeza morfologia i mocz. Kurcze tyle kasy to wszystko kosztuje, te badania + wizyty że cieszę się że już ostatnią wizytę mam za sobą ;-)

Cześć, ja po wizycie mała waży już prawie 3 kg. Ktg też ok. Tylko ten test na paciorkowca wyszedł dodatni :/ lekarka mówiła ze dadzą antybiotyk i powinno być ok.
Mój synek jak się urodził to dostał tylko 4 punkty i był w częściowej zamartwicy. Na szczęście po nocy spędzonej w inkubatorze było ok. I w sumie do dzisiaj nie wiem co było tego przyczyną cz za późno cc, czy znieczulenie. Teraz jestem wstępnie umówiona na cc, chyba, że samo zacznie się szybciej to zobaczymy jak będzie :D staram się myśleć pozytywnie.
Ja też chcę się na dady przerzucić potem ale na razie nie chcę za dużo wszystkiego kupować bo nie mam gdzie tego trzymać i nie wiem czy młodą coś nie będzie uczulało.

hipp podobno nie uczula, ja tym razem sprobuje ta dade do kapieli bo poki co dzieciaki nie mialy uczulen zadnych tego typu.

Jankaa nooo, ida jak woda na poczatku te pieluszki. Kolo 8 dziennie z tego co pamietam. Moja Szwagierka niedawno w Kartuzach rodzila, niestety ciaze prowadzila jakas polecana dotorka,ale zawalila, nie rozpoznala zatrucia i... dlugo by opowiadac, wspomniany doktorek na sam Jej wyglad zorientowal sie,ze cos na rzeczy,plus mega wysokie cisnienie od jakiegos czasu. Byla u Niego na wizycie to z dnia na dzien zrobili Jej cesarke, a na poczatku wyznaczyli ja na 13 dni pozniej..., nawet jakis mlodszy lekarz wczesniej jak sie do szpitala zglaszala,ze zle sie czuje to stwierdzil,ze pewnie chce "wymusic wczesniejsza cc" takze... niewesolo bylo. Szybciutko jednak doszla do siebie po cc, gorzej ze skutkami zatrucia.

Ja jeszcze nie spakowana. Ale mam nadzieję, że w przyszłym tygodniu to zrobię. Im dłużej siedzę w domu, tym mniej mi się chce robić cokolwiek. :( Oczywiście oprócz jedzenia. A dziś to już w ogóle masakra. Ja do kąpieli biorę Johnson&Johnson taki żółty. I też Linomag - maść i oliwkę. Z Klarą się sprawdziło to może teraz też :) Jutro ktg.

Ru.minka dzięki, faktycznie słyszałam kiedyś że dada to pampers. Ja mam kupioną paczkę pampersów i 2 paczki dady, no zobaczymy, z tego co pamiętam w tych pierwszych tygodniach pieluchy szły mega szybko.
Kwiatuszek nie boję się, wiem co mnie czeka, po pierwszej nie miałam żadnych komplikacji i bardzo szybko do siebie doszłam, mam nadzieję że teraz będzie podobnie choć oczywiście nie wiadomo do końca. Z kolei panicznie bałabym się porodu naturalnego, dlatego że pierwszy tak się zaczynał i niestety przez to że za długo trzymali mnie ze skurczami, wody odeszły 12 godzin wcześniej, ja dostałam jakąś infekcję wewnątrzmaciczną i moje dziecko urodziło się w bardzo złym stanie, gdyby wcześniej zapadła decyzja o cc nie było by takiej sytuacji. Dlatego teraz cieszę się że mam już termin wyznaczony i mam nadzieję, że z maleństwem nie będzie takich "atrakcji" już.
Co do kąpieli to ja kupiłam mustele, akurat w gemini była promocja na 500 ml to wzięłam.

Witajcie.
Ja juz tez z grubsza spakowana. Zostaly mi klapki, reczniki, linomag dla Synka i rzeczy o ktorych juz pisalyscie typu pasta,szczoteczka,szampon. Aha no i pieluchy. Mam zamiar sie dopakowac w najblizszym czasie na w razie "w". W sumie wsyztsko do rozm.68 wyprane,wyprasowane. Jak dobijemy do porodu to pewnie blizej 60 cm bedzie mial.

Imię Franek :)

Zakatarzona jestem od chyba miesiaca z maa przerwa ;/ a teraz i z kaszlem takze slabo no i zgaga coraz czesciej i inne rewelacje,ale damy rade.

Jankaa ja chyba juz wspoinalam, dada to wlasciwie pampers( w sensie producent ten sam tylko produkowane dla biedry). Mi tam nawet dady z lekka bardziej odpowidaja bo sa dosc troche grubsze.
Alez Ci zazdroszcze tego wyznaczonego terminu hehe.

Do kapieli dla Frania dade probuje tez. W szpitalu jak jest ok to raz kapia a jak co to w domu kupie juz co innego, gdyby cos sie zadzialo.

Jankaa w Kartuzach starszy lekarz fajny, byly ordynator bodajze ;)duza wiedza.

Jakas nerwowa chdze wiecznie wrrrrr

Jankaa sorki jakoś sobie wkręciłam ze Ty na Klinicznej rodzisz. To będzie twoje drugie cc? Nie boisz się? Ja miałam trochę komplikacji po pierwszym i boję się że teraz będzie tak samo.

Shanti trzymaj się i wypoczywaj :)

Shani to wypoczywaj, niech maleństwo jeszcze posiedzi w brzuszku jak najdłużej.
Ewciuś nie trzeba żadnych zaświadczeń o ubezpieczeniu, oni to sprawdzają w kompie w Ewuś i tyle.

A jak to jest z tym ubezpieczeniem? Czy trzeba z pracy zaświadczenie o idprowadzaniu składek czy skoro funkcjonuje EWUŚ to oni sobie sprawdzą? Bo u mnie to od ręki nie wystawią... a to ważne jest miesiąc...

Hej Mamusie, dawno mnie nie było. Niestety odwiedzałam patologię ciąży w szpitalu Lęborku. Weszłam z podejrzeniem cukrzycy ciążowej, a wyszłam z niewydolnością wątroby i teraz jestem na mega rygorystycznej diecie.

Mamy 33 tyg i 1 dzień i synuś waży 2,1kg. Dowiedziałam się też, że nie mam co się nastawiać na 1 grudnia, bo przy obecnym moim stanie zdrowia mały na pewno urodzi się wcześniej.

Ogólnie praktycznie cały czas leżę i odpoczywam. Kompletnie nie mam siły na nic.

Hejka ;-) Kwiatuszek ja będę miała cc w kartuzach, bo mieszkam najbliżej, poza tym tam lekarze nie dyskutowali w ogóle, bo z moją wadą wzroku nie da rady urodzić naturalnie a jeszcze pierwsza była cc, więc umówili termin już dawno.
Ja dziś po lekarzu, ktg książkowe, młoda waży 3300, niezły klopsik będzie :-)
Co do dolegliwości, to zgaga mnie nie opuszcza od nocy dzisiaj a pachwiny dalej bolą i ja też kuleje prawie już z tego powodu, myślę ze az do porodu tak będzie.
Ja do szpitala mam swoje rzeczy spakowane w małą walizkę na kółkach, a dla małej mam drugą torbę, mąż przywiezie w dniu porodu. Wezmę też swoją torebkę na podręczne rzeczy, dokumenty itd., a że ona jest w miarę duża, to pewnie coś tam jeszcze dopchnę

Hmm... muszę spróbować się spakować do tej sportowej i rzeczywiście mąż może dowieźć :)

Heke, na ich stronie znalazłam informację, nie wiem, czy aktualna:

http://klinikapoloznictwa.gumed.edu.pl/index.php/co-zabra-do-szpitala

Niesia_86, a masz może szczegółową informację co na Kliniczną trzeba ze sobą zabrać?
My do kąpieli kupiliśmy pielęgnacyjny płyn do kąpieli Hipp i do ewentualnego masażu oliwkę Babydream różową z Rossmanna. Mam nadzieję, że Małego nie uczulą :)

Ja planuję i siebie i Małego zapakować w jedną torbę sportową. Nie jest niewiadomo jakich rozmiarów - do samolotu na 100% wejdzie. Więc chyba można ją określić jako torbę podręczną ;) Jak czegoś mi braknie, to Mąż wsiądzie w samochód i dowiezie.

Ja się pakowałam w torbę na pobyt w szpitalu, a mały plecak miałam przygotowany na poród i to się sprawdziło. Potem ten plecak mąż zabrał.

Co do pieluch to na początku pampers, a potem będą dada.
Co do środków myjących to póki dziecko nie ma problemów z skórą, najlepsze są najprostsze środki.

Sorki za literówki ale wszystko mi się w tablecie zmienia nie cierpię tego słownika wrrr.........

Ja się spakowaną w torbę sportową ale dla malucha rzeczy mi tam nie weszły muszę małą dopakować. Poprzednio miałam tak samo tylko te rzeczy dla malucha mąż mi chyba następnego dnia przywoził bo skończyło się cesarką ale pewna nie jestem.

Cześć dziewczyny, też mnie dawno nie było.

Już myślałam, że tylko mnie pachwiny dokuczają, a właściwie jedna, że aż kuleję. Potem okazało się, że moja mama miała tak samo. O zgadze nie wspomnę :/

Mi stuknął 36 tydzień :) W piątek usg, zobaczymy jak duży jest. A dopiero 28.10 KTG pierwsze. Mój Mały jednego dnia tak szaleje, że potem 2 dni odsypia ;)

Torbę mam spakowaną do połowy, bo nie mieszczę się w taką jak na trening, a mam tylko taka walizkę mniejszą i nie wiem, czy mnie nie wygonią, bo np. na Klinicznej jest napisane, że tylko torba podręczna. Ale jak to upchnąć w jedną torbę, gdy same pieluszki jednorazowe i podkłady dla mnie zajmują dużo miejsca. A jak Wy się pakujecie i w co?

Ja mam pampersy newborn, a resztę na bieżąco, bo chcemy zobaczyć jak zareaguje. A co macie do kąpieli, bo ja na początek kupiłam oilatum, ale dość drogi jest, choć fajnie, że to jest bez spłukiwania. Macie może jakiś tańszy odpowiednik?

Pozdrawiam Was :)

Inne tematy z forum

Przedszkole 43 Jantarek Gdynia (3 odpowiedzi)

Witam, drogie mamy czy kogoś pociecha uczęszcza do przedszkola nr 43 "Jantarek ? Jeśli tak to czy...

księgowa?? czy warto? (40 odpowiedzi)

post dotyczył będzie pracy.. a właściwie jej zmiany...obecnie pracuję jako powiedzmy pracownik...

Czy terapia małżeńska ma sens? (27 odpowiedzi)

Do terapeuty poszłam sama w kiepskim stanie psychicznym. Mam małżeński kryzys, kolejny. Mam dość....