Mamusie listopadowo-grudniowe 2013 (10)

Witam w nowym wątku :)

LISTOPAD:
02/11 Ageska - córeczka / Redłowo
02/11 amadea99 - córeczka
02/11 Agula - synek
04/11 mondar - synek
04/11 cudzik
06/11 Dorotka86 - synek
08/11 anka165
09/11 Tinneraa - córeczka i córeczka / Wejherowo
09/11 mazar - synek / Kliniczna lub Zaspa
11/11 Ania - synek
11/11 Asiulka86 - Synuś
12/11 Cleanna - chłopak / Zaspa :)
13/11 agam205 - Syn
14/11 Kiki80 - córeczka / Swissmed
14/11 Lollipop - synek
15/11 kaja_84 - córeczka / Wejherowo
16/11 mamazosi - chłopak / Zaspa:)
19/11 MAMA LISTOPADOWA
19/11 MarcysiaS - córeczka
20/11 sweetangel171 - synek / Kliniczna albo Zaspa
20/11 Katka_Gdynia - synek Franuś / Redłowo ew. Zaspa
20/11 dorcia_86 - synek / Redłowo
21/11 MamaMichalka - Synek - Michałek :) / Wojewódzki
25/11 lyneth - synek
28/11 Iwona84 - dziewczynka :D
30/11 happymum87 - córeczka / Swissmed
30/11 menri13 - córeczka

GRUDZIEŃ:
????? AAbym - synek?
01/12 amaria87
04/12 jednorozec - córeczka/
04/12 muszka - synek
06/12 Puchatkowa - synek / Wejherowo
06/12 agnieszkaj
06/12 agnieszka25
06/12 muzynia - córeczka / Zaspa
07/12 aagusias81 - córeczka / Redłowo
08/12 Asiula85
15/12 filipinka - chłopak / Wojewódzki
18/12 Paniqa
18/12 joahne - córeczka / Kliniczna
20/12 perfectangel - synek / Wejherowo
26/12 Delie
30/12 Justyna
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Mamusie listopadowo-grudniowe 2013 (10)

Ja tej linii na brzuchu nie mam, za to zrobiły mi sie ostatnio 2 rozstępy :( doła mam jak nie wiem... To, że na piersiach i udach sobie są to tam kij, ale brzuszek, ehh..A smarowałam sie tak, że szok, cholernego biooilu już wsmarowałam w siebie 3 flachy! Dobrze chociaż ze w gemini jest w normalnej cenie... I codziennie oliwką Hippa, i masaże i peelingi a i tak, wszystko na nic :(
I już też bym powoli chicała urodzić, z jednej strony cofnęłabym sie do drugiego trymestru, gdzie mogłam góry przenosić, a z drugiej już bym mogła mieć Malutką przy sobie... Ale chyba przyspieszać na siłę nie ma co, wyjdzie jak będzie chciała, moje zdanie już coraz mniej się liczy ;)

No z tym przyspieszaniem to bym nie przesadzala. Zawsze masz trochę więcej czasu ciszy i spokoju:-) ja kreske na brzuchu też juz mam. Spokojnie, znika pare tygodni po porodzie. A jak skóra swędzi to porządnie smarujcie.

Ja tam i tak spróbuje z przyspieszaczami :) Nie widzi mi się chodzić z brzuchem jeszcze dwa miesiące a tyle może być jak Mały zdecyduje się po terminie wyjść :) Wolę coś robić i liczyć że to pomoże :D Tylko najpierw muszę mieć spakowaną torbę :D No i wiedzieć kiedy to będzie bezpieczne dla Małego :)

muszka to żelazo, jak czytam, to ogólnie się słabo wchłania, zaledwie parę paręnaście procent z żywności.

Ja płaszczyk odkupiłam od dziewczyny z forum i nie jest to dedykowany dla ciężarnych, tylko taki z reserved, ale fason ma taki odcinany pod biustem, że brzuch się mieści. A po ciąży też będę go mogła nosić. Może warto poszukać w sieciówkach takie płaszczyki, bo te typowo dla ciężarnych, mają kosmiczne ceny, a kupować na miesiąc, czy dwa, to trochę szkoda kasy.

Też mam kreche na brzucholu... :-( nie lubię jej...
Donoszenie chyba jest po zakonczonym 37 tygodniu. Ja bym chciała tak właśnie urodzić :-)
Dzięki za info o kurtkach... nie wiem czy kupować czy nie... chyba przejrzę jeszcze allegro i tablice.pl żal kasy na dwa miesiące bo liczę że w połowiestycznia zmieszczę się w stara :-P

Hej dziewczyny :)
Tineneraa, zazdroszczę Ci, że już niedługo będziesz miała swoje Maleństwa przy sobie. Ja już się nie mogę doczekać mojego Syneczka.

Co do szczepionek to my jeszcze nie zdecydowaliśmy, jaką opcję wybieramy, na pewno nie będziemy szczepić na rota, ponieważ to i tak nie daje gwarancji, że dziecko nie zachoruje. A nad całą resztą musimy się jeszcze zastanowić.

Kreskę na brzuchu mam już od jakiegoś czasu :) i coraz bardziej się powiększa. Ale podobno po porodzie znika. Brzuch mnie raczej nie swędzi, ale dzisiaj mnie obudził w nocy ból taki jak na okres, który pojawiał się i znikał co kilka minut, oczywiście zaczęłam sobie wkręcać różne rzeczy, ale po jakiejś godzinie przeszło i narazie nie wraca. Czyżby to były jakieś skurcze przepowiadające??

Lollipop, z moich informacji wynika, że dziecko zupełnie donoszone jest od pełnego 38 tygodnia (czyli zaczętego 39), ale rózne źródła podają inne terminy. A czy jakieś przyspieszacze działają? raczej się nie spotkałam z przypadkie, żeby którejś znajomej seks, mycie okien, picie naparu z liści malin, szorowanie podłóg na kolanach czy czterogodzinne spacery pomogły w przyspieszeniu porodu. Myślę, że dzieciaczki same wiedzą najlepiej, kiedy się ewakuować :)

Co do szczepionek to my właśnie chcemy poprosić rodzinę żeby Małemu nie kupowali zabawek, ubranek czy nie wiadomo czego na święta tylko dali kasę na szczepionki. Myślę że to będzie leprze niż kolejny miś czy spodenki. Tylko ciekawe czy oni też tak będą uważać :) A ile po porodzie dziecko jest pierwszy raz szczepione? Chodzi mi ile czasu Mąż będzie miał żeby dowieźć szczepionkę jeśli nie zdecydujemy się na tą ze szpitala :)

Jeśli chodzi o kurtkę na zimę to ja się nie rozglądałam ale teraz jak wychodzę na dwór to nie wiem czy jednak czegoś nie poszukać. Na razie ubieram bluzę i na to kurtkę zakładam ale odpiętą bo zapiąć niby bym dała radę ale strasznie brzuch mi ściska. Jeszcze teraz mogę tak chodzić ale to będzie coraz zimniej więc nie wiem jak to później będzie.

Joahne ja od jakiegoś czasu mam już tą kreskę, no i skóra mnie swędzi strasznie ostatnio ;/ I jeszcze doszedł taki ból u góry brzucha, takie swędzenie, pieczenie szczególnie jak siedzę.

A od którego tygodnia dziecko jest donoszone i spokojnie można rodzić? 38, 36? Bo zastanawiam się kiedy zacząć pomagać Małemu :) Znacie jakieś sposoby jak przyśpieszyć poród? Oprócz wykorzystywania Męża ;)

Joahne ja również wybrałam na odbiór aptekę na ul. Trzy Lipy, zamówienie miało być wczoraj po południu, więc pewnie jakaś mała obsuwa, meila ani sms nie dostałam ale spoko mogę jeszcze troche poczekać ;)

Filipinka to masz takie wyniki jak ja. Spróbuję się podkarmic troche wolowina i burakami bo to żelazo w tabletka się średnio wchlania. Na szczęście na razie płytki w normie.

No to też tak na granicy masz tą hemoglobinę.

Mąż się śmieje tylko, że będzie mi kaszankę na śniadanie robił teraz, a mi na samą myśl już niedobrze się robi.

Te sweterki i bluzy też są ładne, także będę miała dylemat co kupić i na jaki rozmiar, ale chyba skuszę się tylko na dresik.

no to faktycznie spada. ja miałam 11.8 na początku września. w pon na wizycie nie dał mi lekarz skierowania na morfologię, więc się nie dowiem czy hemoglobina spadła.

mi ten dresik też się podoba i cena ładna:)

joahne teraz mam 10,8, a 5 tyg temu miałam 11,5, a na początku ciąży miałam ponad 13. Cały czas biorę ten tardyferon i nie polepsza się.

Co do Gemini, to kiedyś czekałam na odbiór zamówienia ponad tydzień, a ostatnio czekałam może 2 dni i wysłali sms, że do odbioru. Odbierałam z tej na ul. Obrońców Wybrzeża.

W lidlu właśnie chcę czatować na ten dresik:)

zapomniałam dodać, że od poniedziałku 7 paź w lidlu będą ciuszki dziecięce w rozmiarach 62-92 (body z długim rękawem, bluzy, sweterki, komplety dresowe, bluzki z długim rękawem, spodnie jeansowe ogrodniczki, sukienki, rajstopki, skarpetki).

i pościel też.

http://www.lidl.pl/cps/rde/SID-DB595D4F-838FD774/www_lidl_pl/hs.xsl/oferta.htm?id=76

Wiesz co, jak termin realizacji był na wczoraj to powinnaś już móc to odebrać... Nie dostałaś nic na maila albo sms?

filipinka a jaki miałaś poziom hemoglobiny?

Dorotka86 ja odbieram zawsze w Gdańsku na ul. Trzy Lipy i nigdy czas odbioru nie przekroczył 24 godzin, ale oni chyba mają magazyn na miejscu dlatego tak szybko. wysyłają smsa kiedy zamówienie jest gotowe do odbioru. i plus taki, że stoi się w osobnej kolejce, która nigdy nie jest długa:)

Dziękuję kaja, przewidywany termin realizacji był na wczoraj i tak się zastanawiałam czy to już czy nie :) no to jeszcze muszę poczekać...

Dorotka zafaktrowane oznacza, że dostali Twoją wpłatę, do odbioru nie potrzebujesz numeru zamówienia, jedynie podajesz swoje dane, wystarczy nazwisko. Nie wiem gdzie odbierasz, ale zazwyczaj podczas zamawiania jest podana wstepna informacja nt. przewidywanego terminu odbioru. Ja odbieram w Wejhu i czekam zazwyczaj 5 dni, a odbiór zawsze jest potwierdzany i mailowo i sms.

Dziewczyny mam pytanie, robiłam po raz pierwszy zamówienie w gemini - czy status zafakturowane oznacza, że zamówienie jest do odbioru? I czy do odbioru potrzebuję nr tego zamówienia?

Wczoraj miałam wizytę u ginekologa i się dowiedziałam, że z moją krwią jest jeszcze gorzej, pomimo brania od miesiąca tardyferonu. Także załamka z tym żelazem i muszę uważać na to co jem i teraz szukam w necie, co z czym łączyć żeby dobrze się to żelazo przyswajało. Kupiłam już 1 kg buraków i marchewki i jabłek i będę z tego sok robić. Najważniejsze jednak, że z maluchem wszystko ok i waży już 1,55 kg.

My się nad szczepionkami nie zastanawialiśmy jeszcze, trzeba poczytać, tylko każdy co innego pisze i mówi. Podpytam szwagra, bo on właśnie zaczął praktyki w szpitalu i do tego na ginekologi, także mu nagadam, żeby wszystkiego się dowiedział:)

dziewczyny po wizytach, super, że wasze dzieciaczki są zdrowe i rosną:)

Delie ja mam piłkę jeszcze z dawnych czasów, wyjęłam ją i leży taka nienadmuchana już z dwa tygodnie:) olejku jeszcze nie kupiłam, ale to zrobię. ćwiczenia pewnie nam pokażą jak wykonywać po wykładach, ale pewnie chodzi o jakieś krążenia biodrami w lewo, w prawo, w tył, przód, zataczanie kółek itp. może delikatne podskoki? zwykłe siedzenie też jest dobre, więc chyba w końcu napompuję tę moją piłę i zacznę "przygotowywać" krocze:)

dziś mamy na sr m.in o szczepionkach, zobaczmy jakie będzie stanowisko położnej w tej sprawie. ale jeśli chodzi o ratawirusy to tez słyszałam, że nie ma sensu, bo odmian jest miliony i to tylko wyłudzanie kasy.

perfectangel ja kurtkę na zimę zupełnie przypadkiem kupiłam w lumpeksie. piękny czerwony płaszczyk welurowy z h&m. jest z przodu i z tyłu marszczony, mam nadzieję, że się dopnę w grudniu.

ostatnio zauważyłam, że mam wybrzuszony pępek, śmiesznie to wygląda:))) a pojawiła się wam ta brązowa kresa na brzuchu? i swędzi was skóra? bo u mnie na razie tylko ten pępek na wierzchu;)

Inne tematy z forum

Jaki fotelik samochodowy polecacie? (98 odpowiedzi)

Witam. Chodzi mi o taki fotelik dla rocznego dziecka. Chcialabym aby posluzyl nam jak najdlużej....

od którego tygodnia ciąży brałyście kwas foliowy (60 odpowiedzi)

Wszędzie mówią i piszą, jak ważny jest kwas foliowy w rozwoju maleństwa i aby brać go już...

niepracujaca zona, czy to zle? (142 odpowiedzi)

Na rodzinnym niedzielnym obiadku bylo dzis nawet milo ale pol zartem, pol serio ktos zrobil...