Mamusie listopadowo - grudniowe 2013 (6)

Dziewczyny, zaczynamy nowy wątek :)

LISTOPAD:
Ageska 02/11 córeczka/Redłowo
amadea99 02/11 córeczka
Agula 02/11 synek
mondar 04/11 - synek
cudzik 04/11
Dorotka86 06/11 - synek
mazar 06/11
anka165 08/11
Tinneraa 09/11 - córeczka i córeczka
Ania 11/11 - synek
Asiulka86 11/11 - Synuś
Cleanna 12/11 - chłopak/ Zaspa :)
agam205 13/11- Syn
Kiki80 14/11 - córeczka / Swissmed
Lollipop 14/11 - synek
mamazosi 16/11 chłopak/ Zaspa:)
sweetangel171 18/11
Katka_Gdynia 20/11
dorcia_86 20/11 - synek
CzekoladowaPralinka 21/11 - Synek:)
lyneth 25/11 - synek
Iwona84 28/11
happymum87 30/11
menri13 30/11 - córeczka

GRUDZIEŃ:
amaria87 01/12 (?)
Puchatkowa 06/12 - synek/ Wejherowo
agnieszkaj 06/12
agnieszka25 06/12
aagusias81 07/12(?)
joahne 07/12
Asiula85 08/12 (?)
filipinka 17/12
Paniqa 18/12
perfectange 19/12
Delie 26/12

link do części 5:
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-listopadowo-grudniowe-2013-5-t476806,1,16.html
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Mamusie listopadowo - grudniowe 2013 (6)

Lollipop te weekendowe są, tyle że płatne, więc odpada:) No nic trzeba będzie 10tyg chodzić i już-nie ma wyjścia. Napisz co powiedzieli na IP, oby wszystko było ok z maluszkiem.

Iwona84 sposób wynagrodzenia nie ma znaczenia, Zus po prostu nalicza za dni w danym miesiącu. Taki mają system. Dlatego wysokość zasiłku będzie się różnić w zależności od liczby dni w miesiącu.

Lollipop trzymam kciuki aby na IP okazało się że wszystko jest ok i będzie ok... będę mocno trzymała kciuki :) obiecuję :) daj znać co i jak :)

Ja przez tą pogodę chyba powariuje...jest tak parno że nawet podłoga po umyciu nie chciała mi schnąć...

W ogóle jestem dziś poddenerwowana i poirytowana ludzm... wyobraźcie sobie że prywatnie umówiłam męża w Clinica Medica na wizytę u laryngologa na dziś na 16:40... wizyta prywatna więc płatna... 100zł na ulicy nie leży... wyjechaliśmy z domu prędzej ale zachaczyliśmy o korki...i tak koło 16:15 zadzwoniliśmy że możemy się chwilkę spóźnić maks do 10 min i czy doktor poczeka? bo mąż był ost w kolejce... pani z recepcji powiedziała że mamy spokojnie jechać...doktor poczeka... przyjechaliśmy na miejsce o 16:42, zapłaciliśmy, idziemy do gabinetu a tam zamknięte... d*pek doktorem wyszedł bez słowa, nawet nic w recepcji nie powiedział... kase oddali, wizyte przełożyli do jakiejś pani doktor na jutro...no ale kurde gdybyśmy wiedzieli to byśmy dalej nie pchali się w tym korku...

W drodze powrotnej zachaczyliśmy o Akpol bo równe 3 tyg temu zamówiłam tam wózek i do tej pory nic... przyjeżdżam pytam o wózek i co się okazało... że chyba nikt mi go nie zamówił nawet u producenta x-landera... a zależało mi na takim limitowanym kolorze...wiem mój wymysł...ale obsługa była tak beszczelna że szok... mówie babcie że jak jest problem to niech powie...a ta że dziś nie zadzwoni bo już za późno, jutro to ona ma wolne, a w środe przekaże kierowniczce i najprawdopodobniej zadzwonią... porażka... a ja im zaliczke nawet zapłaciłam zeby mi na pewno go ściągnęli... i stwierdziłam że zamawiam dziś wózek na allegro bo pierwszy uśmiech w częstochowie ma ten kolor...a jutro z akpolu odbiore zaliczke i nigdy więcej mnie tam nie zobaczą... żeby chociaż przeprosili czy coś to mi babka mówi ,,że tego koloru mało jest i to działa na zasadzie kto pierwszy ten lepszy i nie wiadomo czy mi załatwią"... porażka... eh się wyżaliłam...

mondar : a Ty mialas wynagrodzenie miesieczne czy stawke godzinowa?? bo moze faktycznie to na l4 sie jakos inaczej liczy..hm..

tylko ze ja w pracy nie mialam stawki godzinowej a miesieczna .. wiec ilosc dni nigdy nie wplywala na wynagrodzenie ..mam nadzieje ze teraz bede miala wiecej bo 100 to duzo.. zlodzieje :P

Iwona84- ja również zastanawiałam się dlaczego są różnice w pensji i to właśnie zawsze około 100 zł w jednym m-c więcej w drugim mniej było o tą kwotę. Ale dowiedziałam się w dziale płac w mojej firmie, że pensja zależy od ilości dni w danym m-c, jeżeli jest 31 dni to ~100 więcej jak 30 dni to ~100 mniej, więc za lipiec dostaniemy więcej :)

na pewno bedzie wszystko ok! tzn jest ok:) 3mam kciuki ..

To że brzuch czasami boli w ciąży to normalne tyle że niedobrze jak boli jak na okres a mnie właśnie tak boli i to praktycznie non stop od 5h dlatego wolę żeby jeszcze jeden lekarz to sprawdził. Mam nadzieję że będzie wszystko ok ale boje się strasznie :(

Lollipop: dzieki za info ! :)

Mnie tez brzuch boli ale nie tak jak na okres.. z lewej strony jajnik boli jakby sie dotykalo jakiegos wewnetrznego siniaka.. i w kroczu jakos mnie ciagnie dziwnie... mam nadzieje ze wszystko jest ok bo do ginekologa ide pojutrze ..

Hmm a propo ciuszkow to ja tez nic nie mam bo myslalam ze bedzie chlopiec ale maz przerwal serie (od rodzenstwa) i zamiast osmego chlopca bedzie dziewczynka.. NO i musze tez postarac sie o ciuchy bo na chlopaka to bym miala fulllllllll.. Ale najwazniejsze ze w sumie wozek nam pozyczy szwagierka wiec najwiekszy wydatek poki co mam z glowy . Bylam w smyku dzis w galerii ale jakos nic specjalnego tam nie widzialam..

Iwona84 rozmawiałam z położną z Super mamy i powiedziała że nie ma problemu jeśli na gimnastykę nie będzie się chodziło. W sumie nie wiem czemu mówią że trzeba być na 17 spotkaniach skoro na tą gimnastykę nie każdy może chodzić i nie trzeba mieć zaświadczenia od lekarza. Ja już wiem że nie będę chodził. Dzisiaj od 12 brzuch mnie boli jak na okres, nie pomogła nospa ani magnez, byłam u lekarza i mam brać luteinę. Niby wszystko jest ok, szyjka długa i zamknięta, Mały rośnie i kopię ale i tak się denerwuję bo dokładnie rok temu poroniłam i chyba pojadę jeszcze na IP żeby jeszcze tam sprawdzili czy wszystko jest ok.

Filipinka w Super mamie są też kursy weekendowe tyle że płatne. A 10 tyg to fakt trochę długo ale chyba w każdej SR podobnie trwają.

perfectangel: ja dostaje wyplate normalnie na konto od firmy w ktorej pracuje .. Pewnie Zus im przelewa a oni mi.. MI to odpowiada bo bynajmniej wiem ze zawsze do 9 kazdego miesiaca kasa jest na koncie ;) TYlko zastanawia mnie fakt dlaczego za czerwiec dostalam o 100 mniej niz za maj.. Hmm .. powinnam dostawac tyle samo.. i mam nadzieje ze teraz za lipiec nie bedzie znow nizej z kasa ..

ja w celu suplementacji kwasów omega-3 piję codziennie dwie łyżki oleju lnianego (mieszam sobie z jogurtem albo twarożkiem na śniadanie). a burza chyba na złość nie chce przyjść, bo od wczoraj się zbiera na deszcz i nic...

W SR super mama nie podoba mi się to, że zajęcia są tak rozciągnięte w czasie, ja bym wolała to jakoś bardziej skonsolidować i w zasadzie jak się nie zdecyduję na te zajęcia od 30.08 u nich to później będzie pewnie za późno. Ale jest czas na ogarnięcie się w temacie.

Co do wyprawki to ja większość, jak nie wszystkie, ciuszki mam w kolorach unisex, więc jak się przy porodzie okaże, że jednak dziewczynka, to nie będzie źle. Zresztą specjalnie tak robiłam, żeby na drugiego bobasa było, bo jednak to wszystko tyle kosztuje, a po co wydawać później kasę na to samo, tylko w innym kolorze. No i kupowane było w ratach, żeby budżet domowy jakoś to przeżył. Teraz to tak naprawdę czekają mnie te wielkie wydatki, jak wózek, fotelik, wyposażenie pokoiku itp.

Joahne ja też biorę prenatal classic:) A od niedawna zaczęłam brać kwasy dha i epa.

Pogoda rzeczywiście masakryczna, już niech ta burza przyjdzie i oczyści powietrze.

Perfectangel mi przynosi listonosz do domu, ale jak chcesz to musisz w ZUsie podać konto to będą przelewać. A wypłacają mi tak mniej więcej tydzień po skończeniu zwolnienia. Jak miałam np zwolnienie do 26.06 to kasa była 05.07.

Straszna dziś pogoda, normalnie nie ma czym oddychać... ;/

Puchatkowa żelazo po prostu dobrze się wchłania w połączeniu z witaminą C, więc może też być woda z cytryną, sok grejfrutowy itp (najlepiej taki dobrej jakości 100% lub wyciskany samemu:) warto pamiętać, że kawa i herbata w większej ilości wypłukują nam żelazo z organizmu, więc lepiej ich unikać.

perfectangel wyobraź sobie, że ja też jeszcze prawie nic nie mam, ale się tym nie martwię. od paru dni jestem na zwolnieniu i dopiero zaczynam ogarniać temat wyprawki, 19 sierpnia mam dopiero połowkowe gdzie mam nadzieję poznam płeć. wtedy część rzeczy dostanę od rodziny, a co będzie brakować zacznę kupować:)

a ja nadal nic nie mam... po polówkowym pojde na zakupy ciuszkowe :)

dziewucha a kase z ZUS dostajecie na konto czy listonosz przynosi? jak to wyglada?

joahne - dobrze, że piszesz o tym soku pomarańczowym, bo nie wiedziałam :) A lubię, więc zacznę pić :)

filipinka zazdroszczę poznania płci, też już bym chciała ubranka wybierać. połówkowe mam dopiero 19 sierpnia. muszę uzbroić się w cierpliwość.

Puchatkowa świetnie, że synek zdrowy. Każda przyszła mama oczekuje takich słów:) też walczę z bakteriami w moczu, i tez pojawiła się delikatna niedokrwistość. Lekarz powiedział, że to norma na tym etapie ciąży i że najprawdopodobniej będzie spadać. Biorę witaminy PRENATAL CLASSIC, mają w składzie żelazo (ponad 400% dziennego spożycia). A żeby dobrze się wchłaniało ponoć dobre jest picie soku pomarańczowego.

co do szkoły rodzenia. ja też jeszcze nie wiem gdzie pójdę, a chciałabym właśnie tak od września zacząć. mam nadzieję, że załapię się do przychodni na morenie, a jak nie to faktycznie może ta supermama. jak coś to poszłabym na wawelską na chełmie od 27 sierpnia.

To jest teoria i gimnastyka razem. Zajęcia są dwa razy w tygodniu, jednego dnia teoria na którą można chodzić z osobą towarzyszącą a drugiego gimnastyka tylko dla kobiet. Mi też się nie uśmiecha płacić, w końcu nie dlatego wybrałam bezpłatną szkołę :) Ale same mówiły że na gimnastykę chodzić nie trzeba jak ktoś nie może więc wtedy na 10 zajęciach by się było tylko. Albo jak ktoś urodzi szybciej lub na patologię trafi i nie skończy kursu to też nie płaci :)

Czyli w tych 20 spotkaniach są spotkania teoretyczne i gimnastyka, czy gimnastyka osobno, bo się pogubiłam?

Inne tematy z forum

pierwsza randka (15 odpowiedzi)

Witajcie.Umówiłam sie na sobote na pierwsza randke z super facetem, strasznie mi na nim...

nie moge zajsc w ciaze (97 odpowiedzi)

Juz od dluzszego czasu staramy sie z mezem o dzidzie i nic. Wy tez mialysie takie problemy

Kiedy przekłuwałyście córkom uszka ??? (153 odpowiedzi)

Chodzi mi o wiek maluchów. Widziałam różne opinie, że lepiej do roku, inny, że na rok, a jeszcze...