Mamusie listopadowo - grudniowe 2013 (7)

zaczynamy nowy wątek, sprawdziłam listę i poukładałam wg terminów.

LISTOPAD:
02/11 Ageska - córeczka / Redłowo
02/11 amadea99 - córeczka
02/11 Agula - synek
04/11 mondar - synek
04/11 cudzik
06/11 Dorotka86 - synek
06/11 mazar
08/11 anka165
09/11 Tinneraa - córeczka i córeczka
11/11 Ania - synek
11/11 Asiulka86 - Synuś
12/11 Cleanna - chłopak / Zaspa :)
13/11 agam205 - Syn
14/11 Kiki80 - córeczka / Swissmed
14/11 Lollipop - synek
15/11 kaja_84 córeczka / Wejherowo
16/11 mamazosi - chłopak / Zaspa:)
20/11 sweetangel171 - synek / Kliniczna albo Zaspa
20/11 Katka_Gdynia
20/11 dorcia_86 - synek
21/11 CzekoladowaPralinka - Synek:)
25/11 lyneth - synek
28/11 Iwona84 - dziewczynka :D
30/11 happymum87 - niespodzianka / Swissmed
30/11 menri13 - córeczka

GRUDZIEŃ:
01/12 amaria87
04/12 jednorozec - córeczka
06/12 Puchatkowa - synek / Wejherowo
06/12 agnieszkaj
06/12 agnieszka25
06/12 muzynia
07/12 aagusias81 córeczka / Redłowo
08/12 Asiula85
17/12 filipinka
18/12 Paniqa
18/12 joahne
20/12 perfectangel synek / Wejherowo
26/12 Delie
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Mamusie listopadowo - grudniowe 2013 (7)

mamazosi co chodzi o kspotyki to ja uzywalam nivea i babino(oliwke)a co chodzi o krem na brodawki mi sie sprawdzil bepanthen. przynosil ulge bardzo szybko:)niew iemc zy probowalas?a na odparzenia uzywalam sudocrem jezli byal taka potrzeba oczywiscie:)
a czy pilas jakies specyfiki na laktacje te herbatki?

hej
ja za ostateczne kompletowanie ciuszków i za pranie wezmę się dopiero na 4tyg przed porodem, chce żeby wszystko było świeże. Poza tym mam masę innych spraw na głowie i jakoś ciężko zająć mi się kompletowanie wyprawki. Jutro wyjeżdżam na 3tyg urlop. Jupi!!!

Muzynia nie ty jedna ja z mezem czekamy do wrzesnia. Napisz prosze cos wiecej o tej sr ( jakie dni, cena ) ja sie caly czas wacham czy isc. porod chcemy rodzinny ale ze wzgledu na zmianowosc w pracy meza nie moze chodzic ze mna.

Wy tu gadu gadu o ciuszkach, proszkach, kosmetykach, łóżeczkach itp. a ja daleko w polu. W sumie to zaczniemy cokolwiek pod sam koniec wakacji (przecież jest jeszcze tyle czasu ;))
Wczoraj byłam pierwszy raz w SR na Zaspie -na razie był to wykład -zobaczymy potem jak wyglądają ćwiczenia.

Ostatnio ginekolog potwierdził po raz drugi, że będzie dziewczynka ;)

hej
no ja chyba zostanę tez przy Loveli, no i przy kosmetykach Hipp dla malucha, bo to się sprawdziło przy córci.
Nie wiem tylko co z pieluchami i chusteczkami nawilżającymi....Nie znalazłam ideału. No i krem na brodawki też nie wiem jaki, bo żaden się nie sprawdził.

Co do ubranek to jakoś ciężko mi się za nie zabrać i posprawdzać, cały czas mam wrażenie że mam jeszcze dużo czasu....

hej..alez tematy sie przewijają:) a ja jutro mam usg polowkowe(troche po czasie) i pietra czy wszystko ok...

moj szkrabek wierci sie i dzien i na noc:) smieszne uczucie ale i fajne...no cóż jesli chodzi o ciaze i objawy to 2 razy zlapala mnie zgaga, a tak nic...no i juz jest z górki, ja sie robie coraz bardziej spokojna, ale czasem jak mysle o szpitalu porodzie to az mnie trzesie ze strachu, straszna jestem :)

Hehe u Nas nie bylo wybierania .. ktoregos razu kuzynka zapytala jak nazwe corke .. powiedzialam po krotkim zastanowieniu ze Zuzia ...no i pozniej w sumie mezowi oznajmilam ze bedzie Zuzia i sie zgodzil tez od razu na to imie , wiec wole nie zaglebiac sie w swiat imion :-) Chociaz pewnie to zrobie bo mam ksiazke " znaczenie imion" wiec pewnie tam jeszcze bede sobie patrzec ale mysle ze nie zmienie , choc kto wie.. :P NO i mam nadzieje ze nie zmieni sie plec ... bo juz mam troche rozowych ciuchow nakupowanych , ale musze sie wstrzymac juz ...zeby pozniej sie nie okazalo ze w ogole ich nie zaloze ..

Dziewczyny a jakie proszki i plyny polecacie za bardzo w dziale kosmetyka sie jeszce nie rozgladalam wiem jedynie ze ubranka dziecka trzeba prac w innych detergentach niz nasze

mamazosi ja pralam w proszki w fairy i plynie zreszta tez. ale jezlei bylabym w polsce to zapewne pralbym w loveli:)
a co chodzi liste to najlepszy sposob na sprawdzenie ile trzeba jeszcze czego ja mialm liste przy mlodym i teraz tez lista zrobiona:)

Gdzieś tam z tylu głowy mam właśnie imie Dominik :) może namowie męża na te listę :P

My jesteśmy na imie zdecydowani gorzej z ciuszkami mam takiego pietra ze jak teraz pojde na usg okaze sie ze to nie chlopak ze wole nei kupowac

Wypisz sobie na kartce imiona, mąż może zrobić to samo i potem wspólnie wybierajcie te, które wam sie podobają. Ja miałam kilka imion, które od zawsze mi się podobały, oraz takie, które od zawsze mi się nie podobały. Potem mąż powiedział które tak a które nie. I wybraliśmy :) Ale też może się tak stać, że jak się bejbik urodzi to stwierdzimy, że nie pasuje i sie wybierze jeszcze inne:) Ostatnio tak było u naszych znajomych. Miał być Kacper vs. Jakub, po urodzeniu nazwali synka Dominik :)

a ja ciągle nie moge zdecydować się na imie... a moj maz twierdzi ze "jeszcze czas, jeszcze czas..."

Wracając do staników, to owszem, tabela rozmiarów jest, natomiast gdybym kupiła w necie te staniki, które mi sie podobały na stronie, to byłabym totalnie niezadowolona. Modele które w internecie wydawały mi się ładne, po prostu na mnie ładnie nie leżały. Natomiast sam rozmiar no to owszem, dobierzemy wyłącznie dzięki mierzeniu. Finalnie kupiłam w sklepie po przymierzeniu zupełnie inne niż zamierzałam. Biust biustowi nierówny ;)
Co do ciuszków, my mamy kupionych body x3, czapeczke, jakiś dresik, ale generalnie na razie ciągle się wstrzymuje póki nie dojade do szwagierki, która ma przygotowane dla nas ciuchy po 2 córeczkach :) ale fakt, że już nie mogę się doczekać... Na szczęscie jeszcze tylko 10 dni :D

Cześć dziewczynki :)
Ja też gdzieś miała listę ciuszków spisaną, ale na kartce niestety i oczywiście gdzieś ją zgubiłam. Także muszę jeszcze raz zrobić przegląd ciuchów Małego i zrobić listę, co muszę jeszcze dokupić, Ale z tego co pamiętam większość ciuszków mam na 62 i 68, na 56 tylko po kilka sztuk. I mnóstwo czapeczek :P pewnie połowy Małemu nie ubiorę.

Z dolegliwości ciążowych doszły mi problemy ze spaniem, a dokładnie z pozycją do spania. Nauczyłam się już zasypiać na lewym boku (co było dla mnie tragedią, bo zawsze zasypiałam na brzuchu) i tak mi się śpi najlepiej, ale jak się przekręcę na plecy, to zaraz się budzę z bólem brzucha. Chyba muszę zainwestować w tą poduszkę do spania albo jakąś inną blokadę wymyślić.

Sesji brzuszkowej w sumie nie planowałam, chciałam Synkowi zrobić po urodzeniu, ale okazało się, że męża znajomy chce nam zrobić za darmo obydwie sesje, więc na pewno skorzystamy :)

A teraz zmykam na drzemkę, bo dzisiaj od rana zamulona chodzę...

filipinka ja fanem excela nie jestem ;) a ten spis naprawdę mi się przydał! Pewnie, że ubranka większe się przydadzą, tym bardziej, że są to uniwersalne body, rampersy, spodenki, bluzeczki, to myślę zawsze się przyda. Teraz muszę kupić kilka mniejszych, bo nie za dużo, ale jednak coś trzeba mieć, a nie wyobrażam sobie siebie zimą z maluchem biegającej po sklepach.

A z rozmiarami dzieciaczków tj. baaardzo różnie właśnie. My jesteśmy w sumie wysocy (171cm i 183cm) więc maluszek też może szybko być długi; u moich znajomych dokładnie tak samo, dzieci noszą większe ubranka niż są wiekowo. Synek mojej koleżanki to już przebija wszystko! Ma 7,5 m-ca a nosi ubranka na 9-12 taki jest dłuuuuugi po tatusiu ;)

lyneth to wcale nie tak źle, że większość ubranek masz na 68. Ja mam większość na 62, a ostatnio znajomym urodziła się córka i już mierzyła 61. I się trochę załamałam, bo tak naprawdę tydzień lub 2 i wchodzić będzie w większe rozmiary. Mam nadzieje, że mój synek nie będzie taki długi, bo nawet nie ubierze części ubrań i trzeba będzie większe.

joahne mi ogólnie jest bardziej słabo niż zwykle, tzn zmęczona jestem nawet zrobieniem sobie prysznica, ale serce mi nie wali szybko przy tym.

Tabelkę ubrań i ogólnie całej wyprawki, to mój mąż zrobił, bo on jest fanem excela i różnych tabelek:) I to jest bardzo dobry pomysł, bo się wie czego brakuje, a czego nie.

Zawsze można zmierzyć w sklepie a potem kupić w internecie :) jak kto woli :) co do sesji zdjęciowej to ja bym chciała jedna i druga :) zobaczymy jak z finansami wyjdzie :) myśle ze to piękna pamiątka.

kaja_84 "*perfectangel to ja mówiłam, że w Mama i Ja są staniki firmy Alles :) sama kupiłam tam 2 sztuki, jestem jak na razie bardzo zadowolona. Ładnie uszyte, ładnie leżą, tylko koniecznie trzeba przymierzyć. Dlatego właśnie pojechałam do sklepu zamiast kupić w necie. Koszule do karmienia też są, ale ja akurat trafiłam na takie dość drogie, więc akurat koszule kupiłam na allegro :)"

nie do końca się zgadzam, że trzeba przymierzyć, na stronie ich sklepu jest kalkulator rozmiaru, no i zawsze można zwrócić :) ja zamawiałam trzy biustonosze z Allesa bez mierzenia i nigdy nie narzekałam :)

co do sesji zdjęciowej to ja bardzo chciałabym zrobić już z dzieckiem, po urodzeniu, ale zobaczymy jak wyjdzie.

filipinka ja też nie mogę długo stać, od razy robi mi się słabo. to chyba ma związek z moim niskim ciśnieniem. a ostatnio mam tak, że siedząc lub nawet leżąc (w szczególności z rana i w południe) tak mi szybko serce bije jakbym była zmęczona bardzo... i ciężko mi się oddycha. miała któraś z was tak?

lyneth super pomysł z tą listą ciuszkową. już się biorę za tworzenie:)

Inne tematy z forum

pilnie prawnik (24 odpowiedzi)

Witam...mam pytanie czy wiecie może gdzie jest dobry prawnik w Gdńsku od spraw rodzinnych(a...

Czy ktoś korzystał z pomocy psychoterapeuty? (63 odpowiedzi)

Czy ktoś korzystał z takiej pomocy i może polecić? Ja próbowałam dwa razy, u dwóch różnych osób,...

Pomysł na prezent dla 60latki (164 odpowiedzi)

podsuńcie pomysły na prezent dla 60latki, z okazji okraglych urodzin,bliska ciotka najchętniej...