Mamusie listopadowo - grudniowe 2013 (7)

zaczynamy nowy wątek, sprawdziłam listę i poukładałam wg terminów.

LISTOPAD:
02/11 Ageska - córeczka / Redłowo
02/11 amadea99 - córeczka
02/11 Agula - synek
04/11 mondar - synek
04/11 cudzik
06/11 Dorotka86 - synek
06/11 mazar
08/11 anka165
09/11 Tinneraa - córeczka i córeczka
11/11 Ania - synek
11/11 Asiulka86 - Synuś
12/11 Cleanna - chłopak / Zaspa :)
13/11 agam205 - Syn
14/11 Kiki80 - córeczka / Swissmed
14/11 Lollipop - synek
15/11 kaja_84 córeczka / Wejherowo
16/11 mamazosi - chłopak / Zaspa:)
20/11 sweetangel171 - synek / Kliniczna albo Zaspa
20/11 Katka_Gdynia
20/11 dorcia_86 - synek
21/11 CzekoladowaPralinka - Synek:)
25/11 lyneth - synek
28/11 Iwona84 - dziewczynka :D
30/11 happymum87 - niespodzianka / Swissmed
30/11 menri13 - córeczka

GRUDZIEŃ:
01/12 amaria87
04/12 jednorozec - córeczka
06/12 Puchatkowa - synek / Wejherowo
06/12 agnieszkaj
06/12 agnieszka25
06/12 muzynia
07/12 aagusias81 córeczka / Redłowo
08/12 Asiula85
17/12 filipinka
18/12 Paniqa
18/12 joahne
20/12 perfectangel synek / Wejherowo
26/12 Delie
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Mamusie listopadowo - grudniowe 2013 (7)

My zrobiliśmy małe zakupy na rozmiar 56 i 62 - choć dużo tego nie ma jak narazie :) ale wiem, że mamy dostać trochę ubranek od znajomych, więc zobaczę najpierw co nam przyniosą i wtedy będziemy walczyć dalej z zakupami :)
ostatnio dostałam kręćka z innego powodu :) chcemy kupić różek, a jest ich tyle, że nie wiem jaki byłby najodpowiedniejszy na zimę... Może jakieś sugestie mam? :)

Hej Dziewczyny,

Podczytuje Was w miarę regularnie i widzę, że temat ubranek się pojawił :) więc się zmobilizowałam i zrobiłam sobie wczoraj listę rzeczy, jakie już mamy i na jaki rozmiar. Piękna tabelka w excelu powstała z podziałem na rozmiary i rodzaj ciuszków i zaczęłam spisywać. Część rzeczy kupiliśmy nowe, korzystając z wyprzedaży, a to spodenki były ładne, a to bodziak, część dostajemy stopniowo od znajomych, a jeszcze kolejną część kupuje Teściowa, która wpadła w szał zakupów i zawsze coś przywozi maluszkowi. I wiecie co się okazało? Po przejrzeniu i spisaniu trzech kartonów z ciuszkami, gdzie byłam przekonana, że wszystko już zapewne mamy, bo tyle ciuszków, wyszło, że na start dla maluszka nie mamy prawie nic! Na rozmiar 50-56 mamy jeden cały 5-cio częściowy komplet z H&M, misiowy kombinezonik reniferek, pajacyk, body i 4 czapeczki, na 62 jeden pajacyk, spodenki, bluza, sweterek, czapeczki i kilka par body za to króluje rozmiar 68 i 74 gdzie ciuszków jest multum! Powiem Wam, było to dla mnie duuuże zaskoczenie! Faktycznie Teściowa zawsze mówiła, że kupuje troszkę większe, ale nie myślałam, że aż tak :) Także polecam Wam ze swojej strony zrobienie sobie takiej listy, która ładnie wszystko uporządkuje, szczególnie jak się coś od kogoś stopniowo dostaje. Widać czeka mnie jeszcze zakup małych rzeczy dla Synusia.

hej
widzę, że my doświadczone mamusie mamy podobne doświadczenia:) Ja na początku też miałam mniej ubranek,ale potem trochę dokupiłam, każdy gość też coś przyniósł maluszkowi i jest więcej. A z praniem to prawda, zwłaszcza że zima i nie schnie tak szybko jak latem. O ile pranie się włączy i wypierze to suszenie nie jest takie szybkie:)N
A co do prania to ja prałam do 4miesięcy chyba w Loveli a Ty Amadea jaki proszek używałaś?

a to prawda z tym praniem:)ja mojego malego pralam do roku oddzielnie a teraz zoabczymy jak bedzie:)bo maluchy trzeba przebierac po pare razy dzienie bo to siusiu kupka ulalo sie :)i tak w kolko a prlka tylko jedna:)

hej
ale dziś super pogoda, ani ciepło ani zimno:)
Co do ubranek już widzę góry prania,które mnie czekają. Od mojej 4latki są sterty, a co dopiero od noworodka...Zwłaszcza, że rzeczy małego planuje do 3-4miesięcy prać oddzielnie. No nic trzeba przeżyć:)

mamazosia to nie lenistwo to poprostu wygoda i pratycznosc:)trzeba sobie ulatwiac a nie utrudniac a teraz w szczegolnosci jak bedzi to nasze drugie:)

Ja na przykład przez pierwsze trzy miesiące w ogóle nie ubierałam spodenek, bluz, bluzeczek czy rajstopek... Tylko pajace lub śpiochy,ale głównie pajace. Mam różne cieplejsze i takie cieńsze. No,ale ja stawiałam na wygodę dziecka i na praktyczność, łatwo zdjąć, łatwo ubrać, łatwo wyprać. Znowu moje lenistwo...
Co do czapeczek to fakt przydadzą się 2-3cieńsze i 1 na spacery na pewno, jak nie dwie.
A no i jakieś śmieszne buciczki dziecięce,ale to pewnie goście kupią...
No i ręczniki kąpielowe.

hej
co do dolegliwości to u mnie super, bo ich nie ma. Staram się być w ruchu plus zdrowa dieta, no czasem łydki mnie bolą jakoś tak dziwnie ale nie wiem skąd ten ból, bo na pewno nie są to skurcze.

Co do ubranek to ja mam o wiele więcej na 56, na 62 również, bo po prostu wiem że nie będę często prała,a maluchy non stop się brudzą:) Także po 10par pajacy i body z krótkim rękawem oraz śpiochów i kaftaników to dla mnie minimum. Tak wiem leniuch jestem:) Półśpiochy i body z długim mam kilka po córci,ale nie zamierzam używać.

Kombinezon zimowy,ale bez nóżek mam 0-3miesiąca, jak mały wyrośnie to kupię większy. Póki co nie kupuję. Śpiworek mam do wózka, a w domu będę używała różka do spania przez pierwszy miesiąc. Różki też mam dwa, bo jak dla mnie super sprawa bo i do spania i do karmienia i do noszenia wykorzystywane.A że są ciepłe-ja kupiłam polarowe to z doświadczenia wiem, że długo mi schną. Kocyka jakoś nie ogarniałam, mam dwa ale póki się dało korzystałam z różków.

Mam też 5pieluch flanelowych i 10 tetrowych.

co chodzi o ubranka to moze ja napisze z mojego doswiadczenia na poczatek
wiec co napewno sie przyda
rozmiar 56
nie kupywalm za duzo bo to wszytsko zalezy jaki duzy bobas sie urodzi ja ma
body 4 szt
body dl rek 4sz
pajac 4 szt
a reszta 62
body 8-10 szt
body dl rekaw 4-6 szt
pajace 8-10 szt
sweterki ma na razie 2 ale zapewne zakupie jeszcze z 1 szt
spodenki 4 szt
bluzeczek z dl rekawek jeszcze nie ma ale 4 szt wystarcza
kurteczke kupuja wieksza poprostu zawine rekawki
kombinezom ma 0-3 m-ca
duzo pieluch tetrowych
skarpetki tez sie przydaja:)
1 grubsza czapeczke
3 cienkie czapeczki
spworki ma 3 wieksze ale na pocztek mi sie akurat nie przydaly bo maly i tak byl zawijany w koc w rozku bylo mu za cieplo dzieciaczki na pocztku lubia miec ciasno:)
a moj spal w gondoli w lozeczku bo lozeczko bylo dla niego za duze:)
a i rastopki
na pocztku robilam tak poki pepek nie odplad zakladla mu body skapetki pajac spodenki i sweterek i kombinezon(jak wychodzialam na spacer)balam sie o kikut ze zaczepie a jak odplad to normalnie rajstopki pod spod:)
a pajce cale odpinane nie wkladane przez glowke bo przy takim malenstwie to poprostu wygodniej
iwonka84 jak chcesz o cos zapytac to wal:)
a ja mialam wieksze grubsze pajace na 62-68

aaaa i mam jeszcze 2 grube bluzy rozm 62, jedna polarowa, druga taka "misiowa" z kapturem.

Mi się wydaje, że tego jest bardzo dużo, mąż, że to takie minimum. Chętnie poczytam, co Wy macie i o tym myślicie:)

Iwona ja większość ubranek mam w rozmiarze 62. Trochę ubranek w rozmiarze 56 ale to tylko z myślą o pierwszych dniach w szpitalu. Kombinezon taki typowy zimowy mam w rozmiarze 3-6 m-cy, podobnie śpiworek do spania. Chcę jeszcze dokupić drugi śpiworek do spania i też większy, że było na zaś:)

ubranka jakie mam:
1) rozmiar 56:
3x pajace
1x body długi rękach
1x śpiochy
1x piżamka (bluzeczka+spodenki)

2) rozmiar 62:
2x kaftanik
2x czapeczka z nakładkami na uszy
3x niedrapki
5x body długi rękaw
2x body krótki rękaw
5x pajace
5x śpiochy
4x półśpiochy
4x skarpetki
1x kombinezon gruby
1x kombinezon na typowy na zimę z rękawiczkami i czapką (rozm 3-6 m-cy)

Mozecie napisac co jest niezbedne I najlepiej w jakich rozmiarach na sam poczatek? Spiworki kombinezony pajace itp) ?

Hmm w smyku sa fajne grube ocieolane pajace na 62 cm zastanawiam sie nad kupnem czy beda przydatne? Jestem totalnie zielona w tej kwestii I nie wiem co kupeic dlatego moje pytanie moze wydawac sie smieszne:)

*perfectangel to ja mówiłam, że w Mama i Ja są staniki firmy Alles :) sama kupiłam tam 2 sztuki, jestem jak na razie bardzo zadowolona. Ładnie uszyte, ładnie leżą, tylko koniecznie trzeba przymierzyć. Dlatego właśnie pojechałam do sklepu zamiast kupić w necie. Koszule do karmienia też są, ale ja akurat trafiłam na takie dość drogie, więc akurat koszule kupiłam na allegro :)
Co do dolegliwości ciążowych, no cóż, kręgosłup daje mi się ostro we znaki... Wczoraj poraz pierwszy poprosiłam męża o masaż bo naprawdę myślałam ze nie wyrobie :( ale jak się pół dnia sprząta i lata z mopem to sie nie ma co dziwić :( i zdarzają mi się bóle brzucha, w sensie podbrzusza... często mnie to wybudza w nocy nawet, ale biorę nospe i jakoś mija:)

Moje dolegliwości ciążowe, to w zasadzie tylko to (póki co pewnie), że długo nie mogę stać, bo zaraz mi niedobrze jest i słabo, a do tego też siedzieć za bardzo też nie mogę, bo zaraz mnie tyłek boli. Więc jedyne, co mi pozostało, to chodzenie, ale wtedy po dłuższym spacerze bolą mnie nogi i pieką pięty:)

Staniki ładne usztywniane widziałam w Mama i Ja. Tam zresztą są też ładne koszule nocne do karmienia.

w h&m są takie gładkie usztywniane, całkiem nieżle leżą, ale też szukam jakieś alternatywy może coś ładniejszego, więc dołączam się do pytania :)
ktoś chyba wspominal że w Mama i Ja jest firma Alles?? :>

Dziewczyny, ja też mam taki ból, takie "zakwasy". Szczególnie wieczorem i jak dużo chodzę. Do tego coraz częściej zaczynają mnie plecy boleć. Ech, zaczynają się ciążowe niedogodności :/
Orientujecie się może, gdzie można stacjonarnie w trójmieście kupić fajne usztywniane staniki do karmienia? Dostałam od kumpeli jeden miękki, bo jej rozmiar nie pasował. Rozmiarowo jest dobry, ale biust strasznie w nim wygląda. Na allegro widziałam fajne, ale jednak wolę przymierzyć przed zakupem.

happymum ja tez ma taki bol tzn teraz juz mniej bo sowjego czasu to ciezko bylo sie przekrecic. to normalne wszytskonam sie tam rozciaga naciga. w pierwszej ciazy nic takiego nie mialam tylko bol parcie jakby maly chcial zaraz wyjsc a teraz o takie uczucie jakby cie cos ciagnelo zakwasy pochwy.ja sie pytam lekazra i mowil ze norma.
a pord po mimo ze drugi i tak mam stracha tylko ja rodzilam za pierwszym razem 46 godz:)ale to prawda masz zakodowane w glowie dziecko jest najwzniejsze:)

Obejrzałam przed chwilką kilka porodów na youtube... wow poryczałam się na dwóch... i wiecie co... póki co nie panikuje... ból bólem ale te dzieciaczki są takie takie słodkie do schrupania że coś za coś... damy radę :)

Właśnie skończyłam oglądać świetny film na TVP1 ,,Oszukana" polecam... co do sesji zdjęciowej brzuszków to bardzo mi się podobają ale sama chyba się nie odważę na nią :) chce zrobić maleństwo sesję jak się urodzi :) żeby była ładna pamiątka :) ogólnie przez okres ciąży zrobiono mi 1 zdjęcie haha muszę nad tym popracować bo potem nie będzie żadnej pamiątki :) we wrześniu z mężem chcemy pojechać na kilka dni na urlop nad morze z psiakiem naszym to może nadrobię wtedy jakimiś fotkami :)

Strasznie boli mnie dziś głowa... eh i kurcze dziewczyny mam pytanko... ost czuję ból hm jak wstaje taki jakby rwący gdzieś od środka przez pochwę... to moja pierwsza ciąża więc się zastanawiam czy tam się coś rozciąga powiększa że mam takie wrażenie...i ten ból zauważyłam że nasila się hm wieczorami... eh każda z nas wszystko przechodzi inaczej ...ciekawe jak będziemy marudzić za 2 miesiące :)

Inne tematy z forum

Wycieczka w przedszkolu (46 odpowiedzi)

Córka ma mieć w piątek wycieczkę w przedszkolu, jadą autokarem do Pucka i Rzucewa. No i tak się...

bałagan u nastolatki (26 odpowiedzi)

Czy nastolatke da sie nauczyć porządku? Jak to zrobic skoro już nic nie pomaga...W swoim pokoju...

Wybór auta :) (83 odpowiedzi)

Jeśli macie któreś z niżej wymienionych aut - proszę o opinię :) wszystkie auta diesel,...