Mamusie listopadowo-grudniowe 2013 (9)

LISTOPAD:
02/11 Ageska - córeczka / Redłowo
02/11 amadea99 - córeczka
02/11 Agula - synek
04/11 mondar - synek
04/11 cudzik
06/11 Dorotka86 - synek
06/11 mazar
08/11 anka165
09/11 Tinneraa - córeczka i córeczka / Wejherowo
11/11 Ania - synek
11/11 Asiulka86 - Synuś
12/11 Cleanna - chłopak / Zaspa :)
13/11 agam205 - Syn
14/11 Kiki80 - córeczka / Swissmed
14/11 Lollipop - synek
15/11 kaja_84 - córeczka / Wejherowo
16/11 mamazosi - chłopak / Zaspa:)
19/11 MAMA LISTOPADOWA
20/11 sweetangel171 - synek / Kliniczna albo Zaspa
20/11 Katka_Gdynia - synek Franuś / Redłowo ew. Zaspa
20/11 dorcia_86 - synek
21/11 CzekoladowaPralinka - Synek:)
25/11 lyneth - synek
28/11 Iwona84 - dziewczynka :D
30/11 happymum87 - córeczka / Swissmed
30/11 menri13 - córeczka

GRUDZIEŃ:
????? AAbym - synek?
01/12 amaria87
04/12 jednorozec - córeczka
06/12 Puchatkowa - synek / Wejherowo
06/12 agnieszkaj
06/12 agnieszka25
06/12 muzynia - córeczka / Zaspa
07/12 aagusias81 - córeczka / Redłowo
08/12 Asiula85
15/12 filipinka - chłopak / Wojewódzki
18/12 Paniqa
18/12 joahne - córeczka / Kliniczna
20/12 perfectangel - synek / Wejherowo
26/12 Delie
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: mamusie listopadowo-grudniowe 2013

Iwona84 a byłaś już może w Rewie? :) Masz niedaleko z Pogórza, a jest pięknie :) i powietrze super :)

Iwona84 to zapraszam na spacerek do parku oliwskiego, wybieram się na 12 :)
Nadgodziny wchodzą na pewno do podstawy chorobowego, a mialas je w pelnym miesiącu czy w miesiącu w ktorym mialas juz zwolnienie lekarskie? bo wylicza się podstawe za pelne miesiące. Jak bedziesz miala wątpliwości to zapytaj w kadrach, bo masz zawsze prawo wiedzec jak jest wyliczona Twoja pensja

ja tez ide na roczny.. Ja miałam nadgodzin sporo przed l4 a wyplata jest prawie taka sama jak była.. wiec nadgodziny chyba nie wchodzą w gre jeśli chodzi o wynagrodzenie zus..
Dzis ma być niby ostatni ladny dzień, zastanawiam się co robic aby go nie stracic...gdzie się wybrać, hehe w Oliwie wiedziałam gdzie isc ale tu na Pogorzu to nie wiem... może zwiedzę Kosakowo hehe .Jednak Oliwa to Oliwa..:-)

mamusie listopadowo-grudniowe 2013

Ja dziewuszki idę na roczny macierzyński na sto procent... właśnie dlatego że nie wiadomo czy przy kolejnym dziecku będę miała jeszcze taką możliwość w przyszłości... w sumie mnie w pracy nie będzie dobre z 18msc... no cóż... wiem że praca jest ważna ale z drugiej strony to ,,tylko" praca i ważniejsze jest dla mnie maleństwo i ten czas który spędzimy razem... z resztą 80% płatnego przez 12 msc mi się opłaca...bo pracę mam w Gdańsku...mieszkam w Redzie...więc jak odlicze koszty dojazdu autem do pracy to te 80% to i tak więcej niż zostawało mi z wypłaty....

Re: Bezpłatne warsztaty - Kampania Bezpieczny Maluch

joahne, wybieram się jakoś w poludnie - moze 12 lub 13?
Mysle ze my na te roczne sie jeszcze zalapiemy na szczęscie, ale po wyborach pewnie zniosą, alebo podniosą podatki zeby starczalo ;) na pewno na czymś będą musieli przyciąć ;)
ja tez zastanawiam sie nad rocznym, tylko zastanawiam się czy bede miala po co wracac do pracy po roku niebecnosci, he he :(

Dziękuję dziewczyny za wyjaśnienie rozliczeń pensji. Zobaczę jaki przelew będzie za wrzesień, bo na pewno miałam premię świąteczną i jakieś nadgodziny, więc może co miesiąc będę dostawać więcej:) a urlop biorę roczny. w przyszłym roku biorę ślub, mam na głowie wykańczanie domu i przeprowadzkę, więc wolne na pewno się przyda.

AAbym myślisz, że zniosą te roczne urlopy? To na ten moment jedyna chluba naszego premiera i jakby je zniósł chyba by go państwo zlinczowało za tę decyzję. no chyba, że po kolejnych wygranych wyborach.

Wczoraj widziałam w carrefour express pampersy premium care białe 78 szt. i zielone chyba active baby za 38,89 zł. promocja trwa do jutra. Chyba warto.

Aabym a o której wybierasz się jutro do parku?

Dziewczyny, a ja jutro wybieram się na spacer do parku oliwskiego, bo podobno to ma byc ostatni tak cieply dzien. Czy ktoraś z Was ma ochotę dołączyć? :) park jest cudny teraz, bardzo sloneczny,pelno zieleni i kwiatow...trzeba korzystać :)

happymum ma racje - w firmach powyzej 20 osob na etacie placi pracodawca, a w nastepnym mcu do 15-stego - jak jest termin na zus, odejmuje siebie nadplate, na szczesie dzieki temu nie ma mowy o oszustwach :) Ktoras z Was pytala jak sie liczy podstawe - to srednia z 12stu ostatnich mcy zakonczonych, wiec jesli w tym czasie mialyscie premie to pensja bedzie wyzsza. A jelsi podwyzke dostalyscie dopiero niedawno, to niestety nizsza. W kolejnych mcach jest ciagnieta ta sama podstawa.
Duzo z Was mysli o rocznym macierzynskim? ja sie caly czas zastanawiam... ale mysle ze warto skorzystac, bo to niezapomniany czas dla dziecka, z z drugiej strony nie sądzę żeby te przepisy dlugo sie utrzymaly,b o za duzo kosztują budżet ;)

Leżenie jednak u mnie się sprawdza..za uważyłam że jak w ciągu dnia odpoczywam te kilka godzin to ta szyjka mnie mniej boli i w nocy mogę lepiej spać i z mniejszym bólem przy zmianie pozycji ciała :) także się oszczędzam

Dziś za waszym przykładem zabrałam się za pranie pieluszek tetrowych i bawełnianych a potem jak zdąże to upiorę pierwszą partię ciuszków :)

Co do płac to jak miesiąc ma 31 dni to dostajemy więcej niż w miesiącu który ma tylko 30 dni :) stąd te różnice

A co do pracodawcy to jest tak że on pierw nam płaci a potem sobie ściąga kase z Zusu ale raczej na 100% bez oszustw...bo on odzyska tyle z ZUS-u ile nam przeleje :) wszyscy się kontrolują wzajemnie hehe

*joahne ja dostałam dokładnie tak samo jak za lipiec, po prostu może w sierpniu wyszło im więcej dni "przepracowanych" dlatego dostałaś więcej

Mnie zastanawia natomiast fakt, że dostaje pensje od pracodawcy a nie od zusu, nie, żebym się czepiała, ale jest to po prostu dziwne. Wychodzi na to, że Zus przelewa "moją" kasę pracodawcy a dopiero on mi... Ciekawe ile obcina ;)

Ja dziś za Waszym przykładem piore dzidziusiowe ciuszki, tzn tą część którą mam w domu u rodziców :) Szkoda mi marnować tak piękną pogodę.

Pampki kupiłam Pampers Premium Care 1, na razie 3 paczki, plus jedną mam w torcie :) Jakoś na początek nie chciałam innych. W zasadzie ani mąż ani ja nie jesteśmy alergikami, ale ja mam dość wrażliwą skórę i tak też traktuje malucha.

Trochę mnie też niepokój ogarnia, bo do tej pory naprawde jakoś z niczym mi się nie spieszyło i uważałam, że mam jeszcze masę czasu... Ale weszłam w 31 t.c i zdałam sobię sprawę, że moja siostra urodziła się w 32 tygodniu ciąży mojej mamy, mimo, że nic na to nie wskazywało. Niby z moją ciążą jest wszystko ok, ale nigdy nic nie wiadomo. Pamiętam jak jako 15- latka latałam po sklepach i robiłam małej wyprawkę... Masakra ;) I być może dlatego mnie tak wzięło ;)

ja dostałam pierwsza wyzsza.. a później już nizsze...i w tym miesiącu miałam tak samo jak zeszłym razem.. ale za wrzesień będzie nizej, bo ma 30 dni ...

witam w sobotni poranek:)

pogoda dziś piękna na spacer, nieprawdaż? ja na razie biorę się za generalne porządki.

mama listopadowa ja jeszcze nie przygotowałam sobie wniosku o macierzyński. w sumie to nawet nie myślałam, że muszę to już niedługo napisać... ja będę szła od razu na rok najprawdopodobniej. a wy?

jak już jesteśmy w temacie pracy, to mam do was pytanie o wysokość wynagrodzenia za sierpień. ja wczoraj dostałam przelew z firmy i ku mojemu pozytywnemu zaskoczeniu dostałam ok. 100 zł więcej. jak to zus rozlicza? też miałyście taką sytuację?

no właśnie!!! to data taka sama jak 5 września, jej tez położna nie podała a potem ćwiczenia były, zapewne tego 19 też tak jest, ale cóż rano chyba można będzie nie przyjść -zapewne więcej z nas będzie chciało iść na te warsztaty

Mam pytanko czy już sobie przygotowywałyście wniosek o urlop macierzyński i rodzicielski?

muzynia - a widzę, że 19.09 to czwartek, nie mamy wtedy SR na Zaspie?

Zawsze dobrze zorientowana jesteś :)

My na leżaczek dostaliśmy kasę od Teściowej i właśnie ostatnio jak była, to chciała go zobaczyć, dlatego już kupiliśmy, bo niedługo znów przyjeżdża, ale myślę, że faktycznie warto się wstrzymać i dostać w prezencie od rodzinki. Zawsze kilka osób może się złożyć, a rzecz przydatna.

Mi się wydaję, że jak od czasu do czasu położę maluszka w leżaczku, to nic mu nie będzie; przecież nie będzie w nim leżał cały dzień! Tylko np. jak będę coś w kuchni robić lub w łazience. Tam kocyka nie rozłożę, żeby małego widzieć. A taki do 18kg to faktycznie dłużej posłuży; koleżanki karmiły w nich dzieci.

Nam też położna mówiła, że one nie są za bardzo zdrowe, bo dziecko samo się w nim buja i kiwa leżaczkiem góra - dół i przez to może ominąć pewien etap rozwoju. Faktycznie synek koleżanki tak szalał.

Ale zwróciłam uwagę, że jakby są dwa rodzaje: taki na metalowych nóżkach bez podpórki z tyłu, gdzie kiwa się cała góra - taki jak mi się podoba ten zielony i taki jak kupiłam, z możliwością blokady na sztywno i tą podpórką z tyłu. Wtedy on stoi sztywno i dziecko samo nie ma szans nim bujać. Tak mi się wydaję. Zostanę przy niebieskim, sprawdzonym.

Jak dam radę to na warsztaty pojadę, zobaczę bliżej terminu.
A jak to w szpitalu się będzie leżeć to nie mam pojęcia. Pewnie i tak bez gadania będziemy robić, co nam każą ;) Teraz to się tak fajnie planuje, a potem może nie być na to czasu, choć mi się też nie uśmiecha leżeć w samej koszuli! Zobaczymy jak będzie.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

A i jeszcze pewnie będą Fikuszki też od Fiki Miki :)

Trzymam kciuki! Jak nie fotelik, to może chociaż materacyk do łóżeczka - też fajny, bo od Fiki Miki ;)

Re: Mamusie listopadowo-grudniowe 2013 (9)

Na warsztatach Bezpiecznego Malucha będzie można dostać płyny do prania :). Tak było w maju :)
http://nauka.trojmiasto.pl/Bezpieczny-Maluch-imp380922.html

ja się wybieram i liczę, że poszczęści mi się i ten fotelik będzie mojej Maleńkiej
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Inne tematy z forum

tabletki antykoncepcyjne- jakie polecacie?? (71 odpowiedzi)

chciałabym zacząć brac tabletki antykoncepcyjne, wiem że lekarz powinien je dobrać. Ale jestem...

Gdzie najlepiej kupić dziecku okulary? (11 odpowiedzi)

Wiem, ze było już trochę wątków na tt., ale za wiele nie wyczytałam...Muszę zrobić okulary dla...

niepracujaca zona, czy to zle? (142 odpowiedzi)

Na rodzinnym niedzielnym obiadku bylo dzis nawet milo ale pol zartem, pol serio ktos zrobil...