Mamusie listopadowo-grudniowe 2013 (9)

LISTOPAD:
02/11 Ageska - córeczka / Redłowo
02/11 amadea99 - córeczka
02/11 Agula - synek
04/11 mondar - synek
04/11 cudzik
06/11 Dorotka86 - synek
06/11 mazar
08/11 anka165
09/11 Tinneraa - córeczka i córeczka / Wejherowo
11/11 Ania - synek
11/11 Asiulka86 - Synuś
12/11 Cleanna - chłopak / Zaspa :)
13/11 agam205 - Syn
14/11 Kiki80 - córeczka / Swissmed
14/11 Lollipop - synek
15/11 kaja_84 - córeczka / Wejherowo
16/11 mamazosi - chłopak / Zaspa:)
19/11 MAMA LISTOPADOWA
20/11 sweetangel171 - synek / Kliniczna albo Zaspa
20/11 Katka_Gdynia - synek Franuś / Redłowo ew. Zaspa
20/11 dorcia_86 - synek
21/11 CzekoladowaPralinka - Synek:)
25/11 lyneth - synek
28/11 Iwona84 - dziewczynka :D
30/11 happymum87 - córeczka / Swissmed
30/11 menri13 - córeczka

GRUDZIEŃ:
????? AAbym - synek?
01/12 amaria87
04/12 jednorozec - córeczka
06/12 Puchatkowa - synek / Wejherowo
06/12 agnieszkaj
06/12 agnieszka25
06/12 muzynia - córeczka / Zaspa
07/12 aagusias81 - córeczka / Redłowo
08/12 Asiula85
15/12 filipinka - chłopak / Wojewódzki
18/12 Paniqa
18/12 joahne - córeczka / Kliniczna
20/12 perfectangel - synek / Wejherowo
26/12 Delie
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Mamusie listopadowo-grudniowe 2013 (9)

lyneth ja sobie upatrzyłam leżaczek fisher price cudowna planeta - czytałam opinie i ponoć świetny, i do 18 kg można go używać tym bardziej na plus.

co do wyprawki i kolorów - rożek, pościel, ochraniacz, kocyki mam zamiar mieć w neutralnych kolorach. i to nie względu na uniwersalność, choć też, ale nie chcę patrzeć na wszechobecny róż. jeszcze będę córci szukać w łóżeczku jak wszystko będzie różowe;) ubranka też mam w różnych kolorach.

a szlafrok myślicie, że niezbędny do szpitala? słyszałam, że na oddziałach jest mega gorąco. w domu mam taki gruby na długi rękaw i nie wiem czy specjalnie kupować na te kilka dni lżejszy? a przy cc też lekarze nakazują chodzić w koszulach?

Lollipop ja jeden śpiworek mam bez rękawków, z drugi cieńszy polarkowy z rękawkami.

Lyneth a może to chodziło że bez majtek leży się 2 godziny na tej sali co z Mężem się jest? Nie wyobrażam sobie leżeć bez majtek na tej sali poporodowej jak będzie ze mnie leciało...
A w listopadzie to nie będzie właśnie ciepło w szpitalu? Już pewnie grzać będą.

mamazosi - właśnie na Zaspie na SR położna tak mówiła. Oczywiście trzeba mieć rożek, tego nie napisałam, ale tak zrozumiałam, że w rożku to maluszek w samym kaftaniku i pieluszce leży. Nawet bez czapeczki, bo w szpitalu jest ciepło.
Ja jestem zmarźlakiem, dlatego mi się wydaje, że za lekko będzie ubrany, ale może będzie ok, sama nie wiem.
I mocno wbiło mi się w pamięć, że potem bez majtek się leży, może pierwszego dnia tylko w majtkach? Kurcze, a może ja coś już pomieszałam...

A ja już mam wszystkie te małe ubranka poprane, wyprasowane i ułożone w komodzie :) Większe będę prała na bieżąco. Teraz muszę jeszcze skompletować wyprawkę dla mnie no i kosmetyki dla Małego. Ale powiem Wam że jak wybierałam te najmniejsze ubranka do prania to myślałam że pełno takich małych mam a teraz jak układałam to większość jest jak dla mnie jednak duża. A w jakim rozmiarze bierzecie ubranka do szpitala?

A jeszcze co do śpiworków to kupujecie takie z rękawami czy bez? Ja właśnie nie wiem jaki wybrać, wydaje mi się że ten bez rękawów będzie wygodniejszy w nocy do karmienia i przewijania jak by wyjąc trzeba było ale za to czy w takim zimno w rączki nie będzie dziecku?

tutaj jezli urodzilabym rano i z dzieckiem i ze mna wszytsko oki to poludniu juz wypuszczaja do domu. ja bylam w szpitalu 3 dni bo organizm odwodniony i ze tak dlugo rodzilam bylam pod obserwacja. nastepnego dnia po powrocie przysla polozna i takie pytania kontrolne jak sie czuje i dziecko czy wszystko oki tylko tyle

mamazosi jezeli bylabym w Polsce to tez teraz apewne wybralabym pieluszki dada:)i tak dziecko przeciez przebiera sie co chwile:)
a co chodzi o ubior szpitalny to ja przypordzie mialam koszule a ze pord dlugi(46 godz)w miedzy czasie wymiotowalm jedna polozna byla taka uprzejma i dalm i kreacje szpitalna bo mowila ze jeszcze nei wiadomo jak to bedzie ze mna i przy pordzie zamurudzic sie moze no i miala racje:) a pozniej w koszuli luzne majtki bawelniane i szlafrok. nie zauwazylam zeby inne dziewczyny byly w pizamach(spodniach) tylko koszule i szlafroki bo wygodnie tak jak napisala mamazosi bo leci...:)

Ja tez wezmę jakieś spodenki od piżamy na czas odwiedzin bo będzie mi bardziej komfortowo. Ciągle liczę na to że w Wejherowie uda mi się dorwać sale "jedynkę"...

hej
co do położnej to ja wybrałam po porodzie taką, która ma do mnie najbliżej. Taka położna to i tak na nic się nie przydaje, więc w sumie nie ma różnicy co to za osoba. Wchodzi obejrzy dziecko i wychodzi:) ALe wybrać można już w ciąży i nie ma rejonizacji, wybierasz gdzie chcesz tylko musi dojeżdzać do domu. Jej zadaniem jest sprawdzenie głównie warunków socjalnych dziecka i zdejmuje szwy jak trzeba matce.

Co do spania to mój maluszek będzie spał w różku póki z niego nie wyrośnie, potem w pościeli do wózeczka bo ona jest mała, a dopiero jak będzie miał pół roku to w normalnej pościel. Ja mam taką kołdrę 65cm na 130 i mała ma 4 lata i dalej w niej śpi. Jakoś te otulaczki i śpiworki mi się nie podobają, choć sama mam dwa ale jakoś ich nie wykorzystywałam-może tym razem mi się odmieni...Ale to sprawa indywidualna.

Co do pieluch to wciąż się waham,ale chyba zacznę od Dada, najwyżej zmienię.

Amadea 99 ja akurat zmieniałam pieluszki póki mi nie podpasowały Dadowe, a przetestowałam przez pierwsze pół roku małej większość dostępnych na rynku. Co do prania to ja prałam do pół roku rzeczy malucha w proszku dla maluchów, potem już w naszym. Niestety ale plamy po marchewce czy jabłku nie chciały się spierać w tych dziecięcych proszkach i to mnie wkurzyło i przeszłam na nasze. Proszek też nie wiem jaki wybrać.

Przy drugim dziecku dużo się ma, myślę że gdybym miałam druga dziewczynkę to nic bym nie musiała kupić. W końcu te ciuszki po maluchach nie są w ogóle zniszczone a i zabawek cała sterta. A tak jak jest chłopak to kilka ciuszków, kocyk, różek i niebieska pościel-to małe zakupy.Te najdroższe elementy wyprawki mam po małej-wózek, fotelik, łóżeczko, materacyk, kilka kompletów pościeli unisex, także tak nie daje ciąża po kieszeni.

Lyneth a w którym szpitalu dzieci leżę w kaftaniku i pieluszcze? Bo na Zaspie lezą w ubrankach normalnie, plus w różkach, bo byłoby im zimno w listopadzie. Jak ktoś nie ma to dają różek i kocyk od nich. A babeczki po porodzie też muszą być w majtkach bo przecież wszystko z ciebie leci....chyba że ktoś chce leżeć na zakrwawionym podkładzie. U nas na Zaspie dziewczyny na poporodowym miały pidżamy i ja też biorę na jakoś lepiej się czuję, bardziej komfortowo.
ps ale super pogoda!!!

witam się i ja w piątek :)

Piękna pogoda i kolejna tura prania suszy się na balkonie :)
Jeśli chodzi o pralkę, to ja jestem zachwycona funkcją opóźniony start. Rewelacja! Przed snem nastawiam, pralka włącza pranie ok 5 rano, o 7 już jest wyprane, mąż wiesza przed wyjściem i pięknie cały dzień schnie na słonku.
Ja piorę wszystkie ciuszki, które mam kolorystycznie; nowe ze sklepu i te, które dostałam. Potem sobie posegreguje rozmiarami.

joahne - współczuję Ci tych porannych dolegliwości. Mi się nic takiego nie przytrafia, może ma to związek z Twoim ciśnieniem? Wypoczywaj, jak to pomaga.

Do spania planujemy śpiworek. Ten z fisher price mi się okropnie podoba i się skuszę, a dostałam jeszcze jeden, taki puchaty z długim rękawkiem.

Pieluszki kupiliśmy Pampers premium care białe, podobno na początek najlepsze i te zielone jak była promocja w Super Pharmie. Na razie po jednej paczce, bo mówią, że zdarza się, że i Pampers uczula, choć chyba najmniej.

Pieluszki tetrowe kupiłam w necie, najgrubsze jakie mieli, tak mi koleżanka poradziła i 5 flanelowych kolorowych. Faktycznie są bardzo fajne i nie takie prześwitujące.

Wczoraj na SR położna mówiła, że do porodu i szpitala to dłuższy t-shirt lub koszula. W żadnym wypadku piżama! Na sali po porodzie leży się bez majtek i ma się wszystko ładnie wietrzyć i ma być swobodny dostęp do pacjentek.

Zanim odpadnie kikut od pępka maluszek leży przy mamie w kaftaniku i samej pieluszce. Też ma się wszystko wietrzyć, bo lepiej się goi. Do odwiedzin można założyć śpioszki, ale na sali sama pieluszka + kaftanik.

Do mnie właśnie przyszedł kurier z leżaczkiem :) A dokładnie 5 minut temu zobaczyłam, że w necie pojawił się inny leżaczek, którego wcześniej nie było na bank i kurcze, kolorystycznie bardziej mi się spodobał! O nie! 2 dni różnicy tylko!
Mąż się śmieje, że jak aż tak bardzo mi się bardziej podoba, to zawsze mogę ten odesłać, ale czy ja wiem, czy chce mi się w to bawić... Ech teraz będę myśleć, kurcze no!

Dziewczyny mam pytanie do doświadczonych mam - jak się wybiera położną? I kiedy trzeba to zrobić? Na SR położna mówiła, że trzeba ze swojej przychodni wybrać, ale ja się w swojej nie leczę, to co mam tak iść i powiedzieć, że chcę wybrać położną? Może ma to związek z miejscem zamieszkania?

Mi się też wydaje, że ciągle mam braki straszne i że się nie wyrobie. Ale tak to jest jak się ciągle nie wie czy zostanie tu na miejscu czy wyjedzie. Bo mąż już jest na emigracji i jak uda mu się mnie ubezpieczyć to wyjeżdzamy do DE, a jak sie nie uda to rodzę w Wejhu i zostaje przez jakiś czas u swoich rodziców. I część rzeczy mam tu, część tam. Ehh, porażka. Ciągle w takim zawieszeniu. Mam nadzieję ze do października wszystko się już wyklaruje, bo też tam czekamy aż teście zwolnią nam mieszkanie, bo z nimi też już nie wyrabiam, z resztą mąż też nie. Tak to jest jak sie przez 4 lata mieszka na swoim a teraz nagle u kogoś...
I chyba normalnie zacznę prać i prasować to co już mam, pogoda jest tak zachęcająca że szok :) Uwielbiam takie pranie smagane wiatrem :)
Spojrzałam na paragon wczorajszy z Lidla i ten Jelp proszek+płyn zmiękczający 23,99zł.
Do spania ostatnio w Tesco dorwałam śpiworek bawełniany taki w miarę ciepły za 39zl, z 80zl, więc kupiłam, acz nie był to planowany zakup ;)

joahne ja mialam dla mojego synak pampersy od poczatku i nie zmienialam.
co chodzi o zmiany tak mi poradzono zeby takim maluszkom nie zmieniac co chwile wiec
proszek, plyn ten sam do roku pralam a pozniej pojednym ubranku w naszym pralam i sprawdzlam czy nie ma uczulenia
plyn do kapieli dopiero zmienilam jak mialm ok 10 m-cy
oliwka ciagle ta sama pozniej zamienilam na balsam tak ok 6 m-cy
pampersy zaczelam zamieniac dopiero po 1 roku
ale kazdego to indywidalna sprawa:)
mamazosi to prawda ze przy drugim dziecko duzo mniej rzeczy potrzeba. a mi sie wydaje ze brakuje mi czegos ze za malo bo przy synku bylo duzo:)ale wiekszosc juz mam:)

ja pieluchy flanelowe i tetrowe kupiłam w smyku internetowo. na stronie smyka 10 szt. pieluch tetrowych lux (ponoć najlepsze) kosztowało 36 zł, a jak byłam w stacjonarnym to te same 50 zł! zdzierstwo;) falnelkowe kupiłam 5 sztuk za 25 zł.
właśnie postanowiłam zgłębić temat pieluch jednorazowych i wyczytałam, że huggiesy maja być wycofane do końca 2013 roku. najwięcej pochwał mają pampersy active baby i premium care (więc myślę, że je zakupię na początek). ale bardzo dużo pozytywnych opinii mają pieluchy dada z biedronki, pewnie póxniej je wypróbuję, bo cena faktycznie powala. bella happy niby jakieś sztywne. pampersy kids&play beznadziejne. ponoć też dobre są bambino.

Hej dziewczyny:)
U mnie z krwią też nie najlepiej, ale też i nie najgorzej i muszę brać tardyferon. Generalnie nie przejmuję się tym, bo nic mi to nie da.

2 dni temu zrobiłam pyszne czekoladowe babeczki i bym zjadła je wszystkie naraz, ale pilnujemy się z mężem, żeby nie zniknęły od razu, więc na dzisiaj do cappuccino będzie:D

U nas też śpiworek do spania będzie na początek. Mam 2 kupione. Jeden jest taki gruby welurowy, a drugi cieńszy bawełniany. I chyba dam sobie spokój ze śpiworkami póki co i poczekam do przecen w smyku i kupie ten z fisher price'a, bo mi się bardzo podobają.

Tak wczoraj doszłam do wniosku, że kończę póki co kompletować ubranka. Praktycznie mam już rozmiar 62 i 68 skompletowany, ewentualnie dokupię coś jak będą przeceny w smyku. A ubranka to piorę tylko te, co odkupiłam od kogoś, ale i tak całość wypiorę dopiero na początku grudnia, jak już się przeprowadzimy.
Dzisiaj idę do rossmanna po pieluchy flanelowe z promocji, bo tam wychodzi najtaniej, więc kupię 5 szt i będzie po sprawie. Tetrowe też tam kupiłam, bo gramatura wyższa niż w innych sklepach i szt wychodziła za 2,4 zł.

jeden mam bawełniany bez rączek, drugi dostałam cieńszy polarkowy z rączkami.

Ja też jestem za spiworkiem. Ewentualnie dodatkowo jakiś kocyk.
Joahne jaki kupujesz spiworek? Taki bez raczek?

witam w piątek:) ja jak zwykle z rana opanowana dusznościami muszę leżeć na lewym boku. powoli mnie to męczy. czy któraś z was też ma takie objawy?

Iwona84 ale w końcu na swoim jesteście:) też myślałam o imieniu Zosia. ale tatuś się nie zgodził. uwierzycie, że zaproponowałam mu 5 imion i żadne kategorycznie mu się nie podoba? zaproponowałam kolejne 5 i nad dwoma się waha... a on z kolei zaproponował m jedno, którego ja nie chcę;) i tak na razie nasza córcia jest bezimienna. ciekawe na jak długo jeszcze..?:)

na początku mam zamiar kłaść córcię w śpiworku. kołderka pójdzie w ruch dopiero pewnie koło 5 miesiąca. ale zobaczymy jak to będzie.

a jak będziecie maleństwo klasc spac jak się urodzi bo zastanawiam się co kupic .. aaa i jeszcze mam 3 rozki .. Hmm.. gdzies czytałam ze kołderki pościeli na początek ne trzeba kupować bo to dopiero później się niby używa, dlatego mam dylemat co kupic do spania.. Kocyki rozki czy co ?? i w jakich ilościach - ja się opieram na waszych zakupach wiec czekam na info:) Bo bez forum to chyba bym zginela w tym temacie hehe .. dostalam pare kocyków, ale niestety sierść trudno usunąć i nawet pralka z funkja pupil nie pomaga ( nie warto kupować , a ja skusiłam się na ta pralke bo myslalam ze działa i nie będę miała problemu z sierscia jak już nabede kota lub psa;P bo po tyg brakuje mi mojego psa którego mama mi nie pozwolila zabrać na moje mieszkanie.. sama w domu została wiec niech jej już będzie:P )

joahne ; hm.. a propo tej koszuli do szpitala , nam polozna na szkole rodzenia powiedziała ze warto wziazc se sobą do szpitala dres żeby nie siedzieć w koszuli caly czas bo wtedy człowiek się czuje na chorego .. wiec mysle ze można w piżamie być skoro o dresie mowila..

masakra ja się przeprowadziłam na Pogorze na swoje i nie mam chwili dla siebie ... na razie zaczelam od poukładania swoich ciuchow i rzeczy , no i zaczelam prac ciuszki które dosttalam .. było już 6 pralek i jeszcze leza siatki.. wczoraj trochę poprasowałam , nienawidzę tego ale będę musiala chyba się przyzywczaic.. od rana do 15 miałam wlaczone żelazko, bo probowalam je segregować rozmiarami rodzajami.. Okropne jest to ze tak roznia się rozmiarami..wykonczylo mnie to wczoraj.. Meza rzeczy caly czas w kartonach, kuchenne tez bo mebli kuchennych jeszcze brak.. Dziwnie się mieszka tak na dziko bez drzwi i mebli kuchennych, okna wszystkie sa takie jak balkonowe to kartony w oknach żeby nie było widać jak spimy :P No ale coz fundusze się skonczyly wiec trzeba poczkac trochę na kase z książeczki mieszkaniowej.. wiec dopiero wtedy reszte rzeczy zaczne kompletować bo poki co to mam tylko ubranka wozek i wanienke .

Jej poprawilam na pitolki a znowu wyszly pitolki... Wkurza mnie to! Mamazosi tak, slyszalam wlasnie ze troszke inaczej jest jak ma sie pierwsz diewczynke. A tak na marginesie moja corcia tez bedzie Zosia:)

Hej no mam 120000 tych płytek,ale w zeszłym miesiacu było 210000 także duży spadek.Dostałam żelazo tardyferon z kw foliowym.Dzięki za rady zadbam więc też o witamine C.
Aagusia 81 fakt,ze przy drugim dziecku inaczej się myśli,ale ja mam pierwsza dziewczynke także dokupiłam trochę typowo chłopiecych ubranek,niebieskie kocyki i różek,ale fakt mało tego jest.

Inne tematy z forum

budowa domu czy mieszkanie?? przekonajcie mnie!! (137 odpowiedzi)

witam, wiem ze niektóre forumki budują własne domy za miastem, inne mieszkają w centrum miasta....

Niania- jaki macie zakres obowiązków? (55 odpowiedzi)

Chodzi mi o czas, w którym np dziecko śpi- powiedzmy 2-3h w ciągu dnia. Czy niania gotuje obiad,...

alimenty. Jak to załatwić? (9 odpowiedzi)

Czy ktoś zna ten temat? Nie potrafię dogadać się z ojcem dziecka w sprawach finansowych. Twierdzi...