Mamusie listopadowo-grudniowe 2016 (4)

LISTOPAD
3.11 Daisy
11.11 Katia - SYNEK
11.11 M..
11.11 Monika_DW
12.11 mentorka - CÓRECZKA Hania
12.11 w.dominika/Szpital w Kartuzach
13.11 mamasia - CÓRECZKA Nina/Zaspa
20.11 Zaskoczona - SYNEK
21.11 a-cha - CÓRECZKA Helenka
23.11 mag-SYNEK/Wejherowo
24.11 EspiacjaMama
25.11 Otemtotem
25.11 Muszka11 - SYNEK
28.11 Czapla
29.11 Kasik - SYNEK Michał Antoni/Kliniczna lub Zaspa
Sas
Andzia_28

GRUDZIEŃ
3.12 Kruszynka82/Szpital w Redłowie
5.12 Lolkakarolka/Kliniczna
5.12 Muminka
6.12 Lilhek
11.12 Ada
14.12 Dimis - córka/ w domu
15.12 Goralka
15.12 Jasminaja
26.12 Olesia
28.12 Mrs.W
Kraska

link do poprzedniego:
http://forum.trojmiasto.pl/?act=show_topic&topic=678965&c=1&k=160#post11797755
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Re: Mamusie listopadowo-grudniowe 2016 (4)

hej

nie ma co słuchać "dobrych rad", inaczej byśmy zwariowały:) pamiętam jak po porodzie synka moja mama do mnie przyjechała, po jednym dniu miałam jej dosyć:)

Muszka co do podwyżek wynagrodzenia, to ja w poprzedniej ciąży jak byłam już na zwolnieniu dostałam podwyżkę, co prawda odczułam ją dopiero po powrocie do pracy:), ale bardzo miło mi się wtedy zrobiło,że moja szefowa o mnie nie zapomniała:)

Muminka, Otem współczuję bólów, u mnie jeszcze nie jest tak źle,ale wczoraj mąż mi napompował wielką piłkę do ćwiczeń, fajnie odciąża kręgosłup, w pierwszej ciąży bardzo mi pomogła

mój syn po ścianach nie maluje, no raz mu się zdarzyło;)ale mam farbę zmywalną i nie widać, ale za to robi dużo dziur;)

co do naklejek nad łóżeczko, to ja miałam, takie piankowe, jak tylko syn zaczął wstawać zostały tylko po nich dziury;)

materace kokos-gryka niepolecane, bo podopbno w tej gryce mogą być robaki, które się gryka żywią, nie wiem ile w tym prawdy..

dominika gratulacje!!, niestety nie podpowiem w kwestii ośrodków w Ocyplu

dla mnie przewijak tak jak wcześniej pisałam must have;) wanienkę mieliśmy też najzwyklejszą,a co do stojaka pod nią, to dla mnie zbędny wydatek, podpowiem wam pewien patent;) wanienke stawiamy na deskę do prasowania i jest super, kręgosłup odciążony ;))

co do wychowania to ja zdecydowanie na więcej pozwalam synkowi:) mąż to by ciągle nad nim latał:)

Kraska wg. mnie dobra położna to 90% sukcesu;)

byłam dzisiaj z młodym u laryngologa, zmokliśmy jak kury:) na szczęście wszystko ok, teraz czeka nas wizyta u alergologa
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Oj rzeczywiscie nadrobic posty nie jest łatwo ;)

Co do wychowania, to mysle ze jest coraz wiecej mam, które wyjscia na plac zabaw nie traktuja jak pokazu mody. Moj Antek zawsze powtarzal, ze on sie moze brudzic bo my mamy w domu pralke ;) Ale fakt ze w weekendy nie wypuszczalismy sie np na bulwar bo tam wygladalibysmy jak ludzie z buszu ;)

Co do przewijaka to mysle ze na poczatku sie na pewno przyda, ale rzeczywiscie pozniej to juz miejsce na przewijanie nie ma wiekszego znaczenia. Ja na kolanach nawet przewijalam. My kupimy taki zwykly, na łóżeczko wlasnie. To samo z wanienka, z doswiadczenia nie polecam tych na stojaku. Zabieraja tylko miejsce.
Materacem mnie zaskoczylyscie, nie wiedzialam ze kokos-gryka juz nie jest polecany. O lateksowym nie wiedzialam. Wszystko sie zmienia ;)

Ja wciaz nie moge zdecydowac sie na wozek. Poprzednio mielismy mutsy urban rider. Generalnie byl ok, ale to byla wiosna/lato teraz bedzie zima, a gondola nie jest zbyt duza. Przegladam olx i dostaje oczoplasu ;)

Co do Klinicznej to dla mnie argumentem jest jedynie to ze tam jest wszystko pod reka. Wolalabym rodzic w Redlowie,bo blizej, mimo ze mam tez niemile z nim wspomnienia. Najwazniejsze zeby trafic na polozna ktora pracuje z sercem. Czego sobie i Wam zycze ;)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Trzepiecie te posty jak szalone
Muminka gratuluje córeczki :)

Ja się właśnie wzięłam za segregacje ciuchów... masakra ;) Jakby któraś mama chciała podejść i przejrzeć czy coś dla malucha znajdzie to zapraszam na kawę :P

Co do wychowania naszykujcie się na złe spojrzenia na placach zabaw i innych rodziców biegających za waszymi dziećmi ;)
No niestety teraz rodzice są helikopterami i dzieci nie mają swobody rozwoju :P muszą być czyste, grzeczne i siedzieć bez ruchu.
Moja córka wśród znajomych ma opinie jedynego dziecka, które przetrwało by w buszu po zagładzie świata :P

Mrs W, gdzie w Gdyni mieszkacie?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Witam Was dziewczyny :)

Kilka dni mnie nie było, i cieszyłam się, że tak mało postów do nadrobienia, aż tu na końcu patrzę, że nowy wątek ;)... ojj

Pochwalę się, że jestem już po obronie - teraz mogę się skupić tylko na maluszku i przeprowadzce ;) i jeszcze kilka dni pracy mi zostało i zwolnienie..

Dimis - cybex pasuje nam do auta :) co do ciężaru fotelika to pewnie odczuję to jak już będę małego klopsika nosiła :)

Andzia - ja chodzę aktualnie na kurs do szkoły rodzenia na pogórzu - polecam :)

Muminka - każdemu zazwyczaj służy zmiana klimatu, moi znajomi z gór, którzy generalnie nie narzekają to po powrocie z urlopu nad morzem twierdzą, że nasze powietrze lepiej im służy :)

Katia - opowiadaj jak w sobotę było? Jak uroczystość? No i oczywiście jak sukienka? :) :)

Ja też po wizycie u dentysty, u mnie na szczęście tylko coś malutkiego i nie muszę się pojawiać przez jakiś czas.

Otem - wg Twojej rady wybraliśmy materac w jysk'u :)
Gratuluję synka! :)

My w weekend kupiliśmy dużą szafę do sypialni i stoliki nocne :)
Ale też pół dnia spędziliśmy na ogrodzie, gdzie kosiliśmy trawę, zrywaliśmy wiśnie i czereśnie - dużo tego i będą kompoty :)
Dodatkowo w dobrej cenie dostałam 15 kg jagód i mniej malin i też będziemy zaprawiać :)

Muszka- fajnie, że napisałaś o tej panice na wiadomość o synku, ja mam podobne myśli - co zrobię gdy w listopadzie ukaże nam się chłopczyk :)
Ale prawdę mówiąc wiem, że zawsze bliżej było mi do tego co chłopięce" więc nie ma znaczenia co siedzi w brzuszku :) najważniejsze żeby było zdrowe! :)

Co do Borów T. - Ocypel - to miejsce gdzie spędzałam każde wakacje jak byłam malutka, uwielbiałam to miejsce, wspaniałe wspomnienia, kiedyś był tam ośrodek związkowy, moja mama miała tam domek.
Czapla, Mag - orientujecie się czy dalej tam coś funkcjonuje?

Kruszynka - świetnie, że dzisiaj lepszy humorek, hamburgera zazdroszczę! :)

Hej Izabelka i MonisxD :) :)

Co do szpitali i obecności osób "dodatkowych" powiedzmy, czy to nie jest tak, że najpierw powinno się nas zapytać czy wyrażamy zgody na takie "dodatki"?

Otem - co do Kartuz, to mówiłaś, że raczej odpadają bo nie ma zzo?? zmiana decyzji?

Co do wielkości brzucha, moja przyjaciółka jest w tym samym tc co ja i ma dwa razy większy brzucho. Mi wszyscy mówią, że mam malutki jak na ten etap, ale nie martwię się, bo wg badań i usg maluszek jest idealnej wielkości co do terminu :)
A ruchy czuję i wtedy nie należy mi przeszkadzać, bo rozmawiam z maluszkiem :) hihihi

Otem - my też mamy białe ściany i choć bardzo chciałam białe łóżeczko, ale teraz raczej rozglądam się za kolorem dębu (bo inne meble też takie mamy).
Też chciałabym w pokoju maluszka jakiś duży fotel mieć :)

Co do materaców to dużo osób poleca (w tym położne) kokos - gryka. Powinien nie był zbyt miękki.
Ja jeszcze nie zakupiłam..

Co do przewijaka to opinia, którą najczęściej słyszę, że to zbyteczność.. i nie planuję kupować.

Izabelka - jaki macie wymarzony wózek?
Ja w zeszłym tygodniu kupiłam wymarzony używany - super okazja :) polukaj na olx

Fototapety - super! :)

Olesia - co do szkoły rodzenia - dla chętnych chodzi się z tatusiami i tylko na teorię, na ćwiczenia nie.

Muminka - gratulacje!

Pozdrawiam Dominika :)

Dziewczyny, nawet nie wiecie jak sie ciesze, ze nie jestem sama co do kwestii wychowania ;) oczywiscie wiadomo, ze zycie wiele zweryfikuje, ale wiem, ze nie chce wychowac dziecka na czysciocha, placzka itp. To jest moj cel i cieszy mnie, ze moj M mnie ww tym popiera... :) bo Jego Siostrzenica, to zawsze czysta musi byc... kiedys jadla jagodzianke, to pamietam, zze Szwagierka nakrzyczala na Nia, zze ma jesc jak czlowiek a nie swintuch (4letnie dziecko) a dla mnie to wygladalo slodko, umorusane dziecko. Szczesliwe dziecko, to brudne dziacke, a co! ;)

Co do przewijaka, to tez mam w planach kupic ten nakladany na lozeczko, szybko, malo miejsca zajmuje i praktyczny. Ale Otwm, jak Tobie Malz zrobi, to tylko sie cieszyc, ze masz taka zlota raczke w domu ;)

Mamasia... az spojrzalam na maila, jak korespondowalam ze sszkola rodzenia i jak byk jest napisane, ze zappraszaja pary na wyklady a panie na cwiczenia. Stad moje pytanie, bo moze tak po prostu napisano... tez mnie to dziwi, w koncu cwiczenia sa tez po to, aby partner pomog przy porodzie, mi to akurat niewiele da, ale idziemy ze wzgledu na inne tematy... ;)

Ja czytalam, ze najlepszy szpital w Gdansku to niby Zaspa, mam dwie kolezanki co tam rodzily i byky zadowolone... ale czy tak jeest? Trudno mi ocenic :(

No tam mi moja gin mówiła w czwartek - ale kiedy ten remont bedzie, to nie wiem. Może jak Zaspę skończą.
W Redłowie też dziecko za szybą zostaje, choć ponoć robią wyjątki dla tatusiów.
No właśnie - te tłumy to zawsze niedobre - kichające, prychające, w kurtkach itd.

mamsia, ale mnie pocieszyłaś z tym remontem...na kliniczną bym nie chciała trafić, przy poprzednich ciążach dużo czytałam i same negatywne opinie ;p co do przewijaka miałam zwykły z akpolu za 19zł :D jak młody zaczął się kręcić to zaczełam przebierać go na kanapie, początkowo na ceracie a teraz już bez bo cicho leży :) pokój odwiedzin na zaspie podobał mi się bo maluch wychodził ze mną, ale czasem tłumy nie zachęcały aby z maluchem wychodzić, z koleji w wojewódzkim, wychodzi się samej, a dziecie zostaje za szyba na oddziale, i niestety ja miałam pecha bo co wyszłam do ślubnego to młody się budził i trzebabyło wracać :) ale też bym nie chciała aby cała rodzinka wspóllokatorek pchała mi się na salę gdzie odpoczywamy po porodzie...

Cześć dziewczyny!
Gratulacje dla kolejnych mam, które poznały płeć maluszka:)
Otem, my mieliśmy ten najtańszy przewijak z Ikei i nie powiem, żeby był badziewny - używaliśmy prawie 2 lata i bardzo się przydawał. No nie jest to jakiś najpiękniejszy mebel, ale stał w kącie. Byliśmy b. zadowoleni.Teraz przy większym mieszkaniu nie będzie na niego miejsca jakoś :( Więc musimy kupić taki nakładany na łóżeczko. Kiedyś byłam ich przeciwniczką (klaustrofobia w lóżeczku itd.), no ale nie ma wyjścia. Przy osobnym przewijaku-meblu masz wszystko pod ręką, a tu trzeba bedzie kombinować, ale damy radę. Potem na bank będę przewijać na łóżku, ale takiego zasikującego i gorzej ;) non stop niemowlaczka nie wyobrażam sobie przewijać na łóżku;)
Dziewczyny - ale wy mebli kupujecie! Mój synek ma 3 szufladową komodę na ciuchy i regał otwarty na zabawki i to wystarcza... Córeczki ciuszki chcę tymczasowo upchnąć w pudełkach skubb do naszej szafy. Chyba jestem wyrodną matką;)
Materac mamy koko-gryko po synku. Ponoć te materace uczulają, ale u nas nie było tego problemu. Najwyżej zmienimy. A lateksowe nie są "potliwe"?
Mrs W - w Wojewódzkim ma być też remont niedługo.
Ktoś twierdzi, że Kliniczna wygrywa wśród dziewczyn tutaj? Jakoś nie wydawało mi się tak... Mi się tam zupełnie nie podobają odwiedziny w pokojach. Na Zaspie wkurzałam się, że ciągle ktoś się zapowiadał z wizytą do pokoju odwiedzin, a tu na nic czasu nie było, nawet zjeść, na chwilę zamknąc oko itd., a jakby mi się mieli jeszcze do pokoju ładować, to bym nie zniosła. Zwłaszcza, że to będzie późna jesień = choróbska.
Olesia - ja idę do Super mamy od 19 lipca - myślisz, że ćwiczenia tylko dla kobiet? W inej szkole rodzenia ćwiczyliśmy z partnerami i to było dobre, bo trochę też pod kątem porodu.

muminka, gratuluję córeczki :)
otemtotem co do znieczulenia, też słyszałam, że w 2 trymestrze bezpieczniej, ja tą 8 miałam wcześniej mieć wyrwane ale,że poczatki ciąży były to przełożyłam wizytę, a teraz mam koszmary, że odmówi mi wyrwania i z bólem będę się męczyć do końca ciąży;p

otemtotem dziękuje poczytam o tym tapingu

Muminka, gratuluję poznania płci i masz rację, najważniejsze, że zdrowa :) Z tymi plecami to niestety usłyszałam to samo ale mi neurolog zamiast apapu (paracetamol przecież) polecił właśnie taping.

Czytam o tym 500 plus i nie wierzę, że zdarzają się ludzie nie wywodzący się z najgłębszych otchłani patologii, którzy dali się pokusić na kolejne dzieci dla 500 zł - chociaż oglądając spoty propagandowe można nieźle się uśmiać, bo wg nich jakaś rodzina już wyjechała na wakacje, kupiła rowery, wyprawkę i jeszcze remont zrobiła, a przecież wypłaty o ile się nie mylę od kwietnia były. No ale to ten sam poziom co reklama antydopalaczowa, więc nikt trzeźwo (słowo klucz) myślący raczej tego na poważnie tego nie weźmie :)

Mag, to chyba jesteś mistrzynią, bo z kim nie rozmawiałam i jakich for nie czytałam to każdy używał przewijaka dopóki małe nie było mobilne, a potem to już gdzie popadnie :) Mój mąż chce zrobić osobny mebel, co ja biednemu chłopu bronić będę, zawsze dodatkowe półki się znajdą dzięki temu.
Ja po wczorajszym researchu chyba kupię ten materac hevea baby coś tam, o którym pisałam, bo w porównaniu z tym ikeowym, na którym nie ma zaznaczonego stopnia twardości, ten ma oznaczenie średnio twardy i bardzo dobre opinie. Te kokosowe nie są już polecane z tego względu, że niektóre dzieci mogą mieć alergię, a no i w kokosie mogą się zalęgnąć jakieś organizmy żywe gdy przypadkiem się taki zamoczy - a lateks to lateks, pewnie by i bombę atomową przetrwał bez uszczerbku.

Ja właśnie chcę komodę MALM ale tą 6 szufladową, 2 małe i 4 duże plus jakaś tam szafę której nazwy teraz nie pamiętam, więc jako jedynak będzie miał miejsce dopóki nie zniszczy mebli lub się nie wyprowadzi - wolna wola, miejsca raczej nie zabraknie :) Wczoraj już złożyliśmy łóżeczko, bo nie mogłam wytrzymać i chyba dopiero dotarło do mnie, że jestem w ciąży i jak na nie patrzę to się trochę boję - mam nadzieję, że szybko to uczucie minie.

Mrs W. ja kilka razy w ciąży wzięłam paracetamol na ból głowy - bo miałam ataki 4 dniowe, niestety więcej zyrtecu zjadłam, bo jestem totalną alergiczką mieszkającą na wsi i moja alergolog twierdzi, że efekty alergii robią większą szkodę niż tabletka, ale i tak mam wyrzuty sumienia. Po znieczuleniu dentystycznym też się trochę bałam, ale wyczytałam wszędzie, że w 2 trymestrze jest ok, na szczęście ząb nie zdążył mnie boleć, bo poleciałam do dentysty 2h po wypadnięciu plomby. Dentysta powiedział, że mam jeszcze jednego zęba do zrobienia, ale to już po porodzie bo jak się zacznie 3 trymestr to znieczulenie może przyspieszyć poród.

Kasik, rozmawiałam wczoraj z mamą i ja zaczęłam bazgrać po ścianach jak miałam 13 mcy :D
Ja najpierw też byłam przeciwniczką malowania na kolor, bo niewiele mi się kolorów na stałe podoba, jak jednak bierzemy białe meble to spanikowałam, że będzie źle, ale jak poszukałam różnych inspiracji to już wiem, że będzie dobrze - kupię kolorowy worek sako, nad łóżeczko naklejki jakieś dam (chociaż wszystkie jakie znalazłam są strasznie infantylne), na podłogę dywan w ulicę (zawsze o takim marzyłam) może kolorowe ramki lub półki i będzie gites. Muszę przestać się tak nad tym wszystkim spinać, bo już widzę, że to co robię, to całe sterowanie, szukanie i wymyślanie jest objawem stresu, a nie zdrowego rozsądku :)

Olesia, też chciałabym wychować dziecko w ten sposób :) Jedynymi rzeczami jakie na obecną chwilę (życie zweryfikuje resztę) zabezpieczającą dziecko przed domowymi zagrożeniami chcemy zrobić są barierki na schody, żeby sam nie schodził i osłona przed kominek - ale to na przyszły rok dopiero. Wychodzę z założenia, że jak sam nie doświadczy to się nie nauczy, ale wiadomo, wszystko w granicach rozsądku. Jak wykańczaliśmy dom to położyliśmy w salonie na podłodze kafle, bo jest w nim wyjście na ogród i już pojawiały się głosy, że powinniśmy zrobić panele albo deski, bo dziecku będzie zimno - sąsiad nasz tak zrobił, bo "ma dzieci" - taaaa, 5 i 11 lat. Nie zamierzam też hajcować w domu do 24 stopni zimą, nasze 20-21 wystarczy w zupełności.

Muminka, mój kręgosłup zwinięty w chińskie Z, nie mogę znaleźć sobie pozycji, boli mnie odcinek piersiowy i szyjny - czekam tylko aż moja fizjo wróci i pójdę do niech choćby boso, bo już nie daję rady - szkoda, że w ciąży nie wolno się masować :(

Dimis, ja wczoraj miałam jakiś złośliwy atak zgagi - wypiłam ponad litr mleka a i tak nie przeszło, zasypiałam w męczarniach.

A słyszałyście o nosidle tula? Ja chyba będę snuć rozważania w tym kierunku, bo na chusty jestem zbyt niecierpliwa, a zwykłe nosidła mnie nie przekonują. Pozytywne opinie na jego temat mam z pewnego, zaufanego źródła :)

DIMIS pogada to porażka dzisiaj właśnie wrodziłam i zdycham nie ma czym oddychać a gin mi dziś powiedział ze ból kręgosłupa do końca ciąży taki będzie bo mi macica uciska na jakiś nerw eh neurolodzy niby nie wiele mogą w ciąży zalecił apap no i znam płeć jest to dziewczynka wiec będę mieć dwie córy hehe a myślałam ze chłopiec przeczucie mnie oszukał o ale co tam ważne ze wszystko jest wporzadku

mój starszak odkąd się przeprowadziliśmy do Gdyni, ma wielkie podwórko i dopiero teraz zaznał przyjemność poobijanych nóg i zadrapań :D co chwila chwali się jakimś nowym nabytkiem :Dz młodszym wiem, że nie bedzie problemu w samodzielności bo już po nim widać, że gotowy do szybkiego działania( jak ja :D) jestem ciekawa jaki 3 maluch będzie :) wszystkie te które planowały dzieci przed 500+, będą spotykać się z "krytyką" że na kase poleciały :) nie powiem, dodatkowa kasa zawsze się przydaje, ale tak jak dziewczyny piszą, żłobki i przedszkola też by się przydały, bo iść do pracy po to, żeby całą pensję przeznaczyć na dojazdy i opłacenie prywtej opieki, to niezbyt się opłaca, lepiej z dzieckiem w domu być...na bolący kręgosłup są dobre lekkie ćwiczenia rozciągające:) przynajmiej mi pomagają, ale nie robie tych dla ciężarnych tylko z moich starych treningów tyle, że powoli i z umiarem:) u mnie torszkę grzmi i przez chwilę lało, eh już miałam nadzieję na burzę a to chwilowe :D niestety gardło jeszcze dokucza:(

Muminka leżenie, basen i taping.
Mnie śmieszą komentarze 500 plus. Wychodzilam z synem i cora w chuscie na plecach z przedszkola i jakiś dziad "500plus niesie" i się smialam, że taki obeznany w cenach chust, bo byłam w pozyczonej warte ok 500zł ;)
Zresztą każde z dzieci planowalam zanim o 500 zaczęli mówić. Pisałam wcześniej że wolałabym miejsca w przedszkolu i dobre szkoły.. Bo teraz więcej na przedszkole wydaje, bo przez reformy się do państwowego nie dostał...
Mnie pogoda dobija... Ledwo oddycham, do tego już mam zgage... I kamień w żołądku od piątku :(

hej dziewczyny jak wasze kręgosłupy bo mój chyba chce mi odpaść eh ból kręgosłupa mam nie do zniesienia macie jakieś porady?

Mag nawet nie wiesz jak Cię rozumiem jeśli chodzi o 500+.
Przecież nie zdecydowałam sie na dziecko ze wzgledu na pieniądze!

Jakis czas temu w pracy poruszony zostal temat podwyżek i powiedzialam ze pewnie ze względu na ciążę nikt mnie nie wezmie pod uwagę i uslyszalam od kolezanki ze przecież dostane 500zl na dziecko!?!?! Myslalam ze krew mnie zaleje.

Olesia popieram Twoj pomysl na wychowanie dziecka. Gdybys widziała jak wygladaja nogi mojego dziecka od tego skakania po kamieniach i wspinania sie po drabinkach :) jedyne czego się obawiam to tego ze moje dziecko mysli ze jest niezniszczalne i nigdzie nie widzi zagrożenia. No ale pracuje nad tym zeby jednak mial jakies hamulce :)

Miłego dnia.

Kasik, trzymam kciuki aby Synus sie potwierdzil ;) ja odliczam dni do kolejnej wizyty, a mam ja dopiero 4.08 :/

Witam Mamusie :)

Tak jak wspomnialam, my za wszystko chcemy siebwziac nie wczesniej jak we wrzesniu ;) Maz tylko nie wytrzymal i kupil bodziaka dla synusia (uznal, ze pierwszy zakup musi byc od niego;)). Ale oczywiscie juz byl komentarz odbJego Cioci, ze za zimno dziecku bedzie (bo to na krotki rekawek i krotkie spodenki), ale my chcemy wychowac angielskim stylem, nie przegrzewac itp. :) hehe... juz sie odzywaja c*otki madre rady :/ w ogole jak Jej opowiadam, ze chce wychowadz dziecko - szogun, czyli zeby bylo zaradne, biegalo pp drzewach, bylo samodzielne, zaczelo szybko chodzic w dlugie trasy bez wozka, plywalo w jeziorze, robilo szalasy - mysle, ze kazda z nas o takim wychowaniu marzy... to slysze, ze przesadzam, ze zobaczymy jak sie dziecko urodzi, ze to wychowanie lat 80-90, dziala to na mnie jak plachta na byka i wiem, ze beede robila tej kobiecie na zlosc ;)

Dzis rani odwalilam maly motyw... jutro mialam isc do endo, a dzis w planach badania, na spiocha z rana szlam do toalety i wzielam z rozpedy tabletke euthyrox ;) mialam zagwostke isc, czy nie isc ;) zadzwonilam do lux medu i na szczescie dr moze mnie przyjac w poniedzialek, wiec nie ma takiej tragedii ;) ale sklerotyczka jestem straszna...

Mam pytanie do Mam, ktore chodzily/chodza do szkoly rodzenia super mama, jestesmy juz zapisani na 10.08 na Przymorzu... w srody mamy wyklady a w piatki cwiczenia i jak to wyglada? Czy na cwiczenia chodzi sie tez z partnerem? Bo zz tego co tam zrozumialam, to raczej sama kobieta chodzi na te cwiczenia... ktoras cos wie?

Zycze milego dnia :)

Czesc dziewczyny, nie wiem czemu obudziłam się o tak nieludzkiej porze, bo już od godziny wierce się i pewnie już nie zasne.
Ja z wybieraniem mebelkow to jeszcze nie szybko, na razie urządzamy kącik i też dużo jeszcze nam brakuje, jak i z całej wyprawki. Mam dużo rzeczy obiecanych, ale jeszcze ich nie dostalam, więc na razie wstrzymuje się z kupowaniem, żeby nie powielic. Czasem się martwię, że nie zdążę i śni mi się, że nie mam w co ubrać Malucha.
Otemtotem, zanim dziecko będzie malowalo po ścianach to jeszcze sporo czasu i to chyba też ważne, aby Tobie pokój się podobal, ale z kolorowymi dodatkami też na pewno będzie ładnie.
Olesia, ja najpierw ruchy czułam nieregularnie, jednego dnia bardziej, drugiego mniej, a teraz, tak od 19 tc już czuję codziennie.
Dzisiaj mam wizytę z usg, zobaczymy, czy synek się potwierdzi.
Milego dnia :)

image

Inne tematy z forum

Obniżenie /wypadanie macicy (1230 odpowiedzi)

Dziewczyny, które macie obniżenie /wypadanie macicy jak sobie radzicie? Ćwiczycie czy operujecie...

Matka chrzestna bez bierzmowania? Gdzie? (50 odpowiedzi)

Hey, Bardzo zależy mi na tym, aby moja siostra była matką chrzestną mojej córeczki. Nasz ksiądz...

dr Włodzimierz Sieg-opinie prowadzenie ciąży (22 odpowiedzi)

Jak w temacie proszę o opinie o tym lekarzu, zmieniam ginekologa w połowie ciąży i jestem...