Mamusie listopadowo-grudniowe 2016 (4)

LISTOPAD
3.11 Daisy
11.11 Katia - SYNEK
11.11 M..
11.11 Monika_DW
12.11 mentorka - CÓRECZKA Hania
12.11 w.dominika/Szpital w Kartuzach
13.11 mamasia - CÓRECZKA Nina/Zaspa
20.11 Zaskoczona - SYNEK
21.11 a-cha - CÓRECZKA Helenka
23.11 mag-SYNEK/Wejherowo
24.11 EspiacjaMama
25.11 Otemtotem
25.11 Muszka11 - SYNEK
28.11 Czapla
29.11 Kasik - SYNEK Michał Antoni/Kliniczna lub Zaspa
Sas
Andzia_28

GRUDZIEŃ
3.12 Kruszynka82/Szpital w Redłowie
5.12 Lolkakarolka/Kliniczna
5.12 Muminka
6.12 Lilhek
11.12 Ada
14.12 Dimis - córka/ w domu
15.12 Goralka
15.12 Jasminaja
26.12 Olesia
28.12 Mrs.W
Kraska

link do poprzedniego:
http://forum.trojmiasto.pl/?act=show_topic&topic=678965&c=1&k=160#post11797755
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Re: Mamusie listopadowo-grudniowe 2016 (4)

Ale się rozpisałyście.
Ja spaceruje tak do 11, ale to chodzimy z córką do parku czy lasu byle by cień był, a potem znowu od 16 na dworzu i też staram się być w cieniu.
Wczoraj akurat byłam w Wejherowie na chustospacerze i wracałyśmy autem po 12 ... masakra myślałam, że padnę.

Kasik ja raczej nie smaruje pupy jeśli są odparzenia ( a zdarzały nam się b rzadko, raczej przy zebach czy po lekach) to wietrzenie/maką ziemnaczana czy alantan plus, ale zazwyczaj na wietrzeniu się kończyło :)
A i ja też jak mamasia nie używam nawilżanych chusteczek na codzień - tylko na wyjścia - a tak to waciki lub pod kranem :)

Co do podróży to ja ostatnią planuje pod koniec listopada do Warszawy, ale chyba zdecyduje się na pociąg ;)

Czytałam i dlatego nie chce rodzić w szpitalu
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Kruszynka - jak się nazywa Twoja lekarka?
A czy Ty planujesz vbac? Czy Twoja lekarka rozmawiała z Tobą o tym?

Hej dziewczynki!
Wreszcie jestem już dzić po krzywej cukrowej, jupi! Tylko się płaskodupia nabawić można ;)
Muminka - ja też czasem zapominam o brzuchu i mnie nosi po krzesłach, ale trzeba się stopować! Dobrze,że nic się nie stało. W poprzedniej ciąży w 7 mieś wyrąbałam się na zakręcie na chodniku, bo był posypany piaskiem! Tak że wiele niebezpieczeństw na nas czyha niestety.
Otem - udanego wyjazdu! My w pn jedziemy na Kaszuby na wakacje - liczę na świetną pogodę:)
Do pupy maluszka to faktycznie niestety Sudocrem najbardziej daje radę jak tylko są jakieś zaczerwienienia - dlatego warto mieć w razie czego. A tak to różnych używałam (np. alantan fioletowy chyba), a czasami nic. Tylko, że przez 1,5 roku nie używalam chusteczek nawilżanych tylko wacików z wodą i oliwką Hipp do mycia pupy - lepiej brudy schodizły plus od razu pielęgnacja. Teraz planuję chyba linomag maść kupić. Też mnie ciekawią te apteczne maści - jaki skład?
Czytałyście ten raport NIK z kontroli porodówek i oddzialów położniczych? :( można się tylko cieszyć, że u nas nie ma sal 5-7 osobowych, ale co do reszty...

Masz racje ze to szacunkowa wartosc. Z tego co pamietam to mierzone n podstawie dlugosci kosci udowej i chybsa obwod brzuszka. Znam przypadek gdzie na izbie podczas usg stwierdzili ze dzieciatko ma 3500 a urodzilo sie po 2dnich dziecko z waga 4400 wiec 900g to ogromna roznica

Jeżeli chodzi o wagę dziecka o której pisałyście wyżej , dwa dni temu byłam na szkole rodzenia i położna powiedziała że lekarz ocenia wagę na podstawie trzech parametrów dziecka i ta waga jest tylko szacowana nie koniecznie taka jest faktycznie . zdarzały się nawet takie pomyłki w wadze że dziecko wg lekarzy miało wagę 4200 a urodziło się 4700 i odwrotnie :) wskazaniem do cc jest waga urodzeniowa powyżej 4500 dziecka .

hej,
Prośba o dopisanie przy kolejnej aktualizacji termin 14.11 synek :)

Olesiu ja się akurat zgadzam ze stwiedzeniem , że jesli nie ma żadnych wskazań do cc, a kobieta chce je mieć - to tak, dla mnie to jest fanaberia. Ale zaznaczam i uprzedzam minusy , to jest tylko moje zdanie i nikt się z nim zgadzac nie musi.

Ale jesli sa wskazania, np neurologiczne , to jasne ze cc powinno byc wykonane :)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Też słyszałam, że na końcówce częściej, choć piszesz, że u Ciebie tak nie było. Zobaczymy dalej. Powodzenia na wózkowych zakupach :)

Aktualizuję trochę listę, bo pewnie niedługo nowy wątek. Mam nadzieję, że nic nie pomieszałam:

LISTOPAD
1.11 Izabelka - CÓRECZKA
3.11 Daisy
11.11 Katia - SYNEK
11.11 M..
11.11 Monika_DW
12.11 mentorka - CÓRECZKA Hania
12.11 w.dominika/Szpital w Kartuzach
13.11 mamasia - CÓRECZKA Nina/Zaspa
20.11 Zaskoczona - SYNEK
21.11 a-cha - CÓRECZKA Helenka
23.11 mag - SYNEK/Wejherowo
24.11 EspiacjaMama
25.11 Otemtotem - SYNEK
25.11 Muszka11 - SYNEK
28.11 Czapla - CÓRECZKA
29.11 Kasik - SYNEK
30.11 Kraska/Kliniczna
Sas
Andzia_28

GRUDZIEŃ
3.12 Kruszynka82 - CÓRECZKA /Szpital w Redłowie
5.12 Lolkakarolka/Kliniczna
5.12 Muminka - CÓRECZKA
6.12 Lilhek
11.12 Ada
14.12 Dimis - córka/ w domu
15.12 Goralka - CÓRECZKA /Szpital w Redłowie
15.12 Jasminaja
24.12 Monisxd - CÓRECZKA
26.12 Olesia - SYNEK
28.12 Mrs.W

Wychodzi na to, że jednak więcej dziewczynek ;)

image

Ja np z synem chodzilam do gina co 3tyg. Slyszalam ze niby na koncowce chodzi sie co 2tyg a nawet co tydzien. A szanowny Pan doktor Golonko widzial mnie w 37tc i dal skierowanie do szpitala gdybym nie urodziła do 41tc. I rzeczywiscie z tym skierowaniem w 41tc pojechalam na Izbe do szpitala.
Ciekawa jestem jak to bedzie u tej lekarki u ktorej obecnie prowadze ciaze. Ona pracuje w redlowie i to tez daje mi poczucie bezpieczenstwa.

Jestem podekscytowana bo jade obejrzec wozek i w 99% go kupie. Kolor ktory mi pasuje, ma 1.5roku wiec nie jest mocno wyeksploatowany. To zestaw 3w1 wiec pewnie pozostane przy tym foteliku i nie bede kupowala maxi cosi cabriofix.

No właśnie mnie też, dlatego chodzę od początku ciąży do dwóch, jeden robi usg, na które strasznie czekam, drugi bada na fotelu i tak się to uzupełnialo. Strasznie głupio mają w Luxmedzie z tym brakiem usg na wizycie. Zaczyna się robić ciężko jeździć komunikacją i na wizyty, i do laboratorium podwójnie, później będzie jeszcze częściej, ale na razie chyba tak pociagne.

image

Kasik decyzja nalezy do Ciebie jesli chodzi o wybor lekarza jednak ja chyba nie zecydowalabym sie na prowadzenie ciazy u lekarza, ktory nie robi usg na kazdej wizycie. Mi usg daje poczucie bezpieczenstwa i mega mnie rozczula widok maleństwa.

Ojj ciezko chyba autobusem w taka podroz. Autem mozna w kazdej chwili sie zatrzymac a autobusem to pewnie tylko jeden przystanek. Ale to dobry czas na czytanie ksiazki :)

Muminka uwazaj na upadki bo szkoda sobie siniakow ponabijac i lepiej nie ryzykowac zdrowia maluszka. Ja staram sie nie wchodzic na krzesla i jak moge to czekam na meza by coś zdjal z wysokosci.

Od paru dni chodza za mna frytki....wlasnie pieka sie :)

Kruszynka, mam prawie 400 km i muszę jechać dwoma autobusami, bo mąż pracuję i ma auto, zreszta za słaby ze mnie kierowca na taką trasę, ale nawet autem już nie chcę, bo trzęsie mnie strasznie.
Dzięki za opinie o kremach, wczoraj przed snem czytałam jeszcze blog Sroki i dużo więcej wiem na temat kosmetyków dla Maluszka. Jeszcze nie kupuję, ale staram się miec wybrane wszystko. Boję się właśnie szybszego porodu i że później nie będę miała do tego głowy. Obyśmy naprawdę wszystkie dotrwaly do końca ciąży!
Zazdroszczę plaży :) Wybiorę się na pewno po powrocie, choć mam kawałek.
Muszka, pytałam o polowkowe u Brzoski, bo byłam już na usg polowkowym na NFZ w 21 tc i niby jest wszystko ok i nie wiem, czy iść do Brzoski jeszcze, bo umówiona jestem na 24 tc. Wydaje mi się, że to będzie już zupełnie inne badanie.
W ogóle nie wiem, czy nie zrezygnować z jednego lekarza, bo wszystko mi się dubluje i pod koniec ciąży może być to jeszcze bardziej uciążliwe. Chodzę do dwóch lekarzy, bo w Luxmedzie nie ma usg na wizycie i tylko u tego lekarza na NFZ miałam, ale bardziej zadowolona jestem z Luxmedu ogólnie i jest szansa, że od września będę chodziła do mojej lekarki z Luxmedu na NFZ. Tylko co z usg? Nie wiem już sama.

Milego dnia :)

image

Otem, dzieki ;) ale jak obiecalam juz sie poprawiam. Dzis ta sprawa zajmuje sie moja Mama. I wiem, ze zrobi to na moja korzysc ;) wiec jestem spokojna.

Co do witamin. Ja biore w dalszym ciagu wit. D, i pije tran moller. To wwszystko. Za tydzien mam wizyte u dr Maciejewskieegi, to zapytam czy jeszcze jakies mam brac. Bo patrzac na Wasze witaminy, moje takie skape sa :)

Zazdroszcze Wam tych wyjazdow, ale z drugiej strony po ostatniej wycieczce do Warszawy, wiem, ze nie dalabym rady :) juz sie w takich podrozach robie marudna raczej... wiem, ze na pewno we wrzesniu i pazdzierniku czeka mnie wyjazd jakies 130 km od Gdanska, do Cioci mojego M :) moze tez w lisstopadzie, ale to pod wielkim znakiem zapytania, wszysstko zalezy od mojego stanu. Jesli pojedziemy, to bedzie juz na pewno moja ostaatnia podroz, pozniej siedze tu na d*psku i szykuje sie na porod :)

Czy spotkalyscie sie z opinia, ze skoro chcecie cc, to jestescie leniwe badz idziecie na latwizne? Wczoraj moj Wujek, niby zartem rzucil, ze chce isc na latwizne. Nie przejelam sie, ale zastanaawiam sie skad ww ludziach takie durne myslenie? Przeciez to taki sam porod jak sn.

Co do kremow, tez slyszalam o tym, ze sudocrem jest zbawienny. A te Mamusie doswiadcczone, jaak to wyglada z mascia posladkowa? Ona jest robiona na zamowienie w aptece? Trzeba miec na nia recepte?

Pozdrawiam i zycze milego dnia :)

Muszka teraz chyba rzeczywiscie maluszki szybko rosna hehe corcia w pon miala tez 440g a 1.5 tyg u innego lekrza malenstwo mialo 310g wiec roznica spora. Az strach pomyslec bo kolezanka niedawno urodzila synka 870g. Wiec niechaj nasze dzieciaczki siedza do 40tc w naszych brzuszkach.

Ja uzywam sudocrem, ktory nie jest pozytywnie oceniany przez sroke. Jak dla mnie najlepszy krem jaki do d*pci uzywalam. Pamietam z uzywalam od pierwszych dni linomag z cynkiem u synka, tez byl ok ale jednak pozostane przy sudocremie.

Kasik a ile masz km do rodzicow ze podejrzewasz iz to ostatnia podroz? Ja na początku wrzesnia jade do kielc do tesciow i tez podejrzewam ze to będzie ostatnia taka wyprawa w tej ciazy. Podejrzewam ze ok 6h podrozy nas czeka i pewnie z 30min do godziny przerw na rozprostowanie kości.
Ja stosowalam do tej pory folik mama ale od jakiego miesiaca przestalam brac i od razu widzac ze wyniki sie troche pogorszyly. Hemoglobina z 13.3 spadla do 11.9. Niby 11.9 w normie jednak w dolnej granicy wiec od dzis znow zaczynam brac folik tylko teraz taki ktory stosuje sie w 2 i 3trymestrze.

Wczoraj wybralam sie na plaze i bylo mega fajnie. Odpoczelam troche mimo iz nie lezalam na piasku tylko siedzialam. Gofra zaliczylam i do domu przyjechalam uradowana:)

Kasik ja na polowkowym bylam u dr Brzoski 10 dni temu i wtedy maluch wazyl 440g, a dzisiaj u lekarza prowadzącego ok 600g :) tak więc "ladnie" przybiera.
Z badania jestem zadowolona. Mialam monitor przed soba czego nie było podczas usg genetycznego. Wszystko zamierzone i opisane. Niestety nie udalo sie podejrzeć w 3d bo maluszek sie schował.

Ja przy pierwszym synku uzywalam praktycznie tylko i wyłącznie masci posladkowych wyrabianych w aptece. Sprawdziły się super, zero problemów.

Co do witamin to biore falvit mama i wit.D

Czesc dziewczyny,
Ja od kilku dni na wsi u mamy, gdzie upały nie są straszne, tzn. w najcieplejszych momentach siedzę w cieniu i czytam książkę, a rano i wieczorem spaceruje, chodzę po lesie i ogrodzie. Ostatni raz już się wybrałam, za ciężko się robi na takie podróże. Może jeszcze tylko gdzieś bliżej z Mężem się wybierzemy. Otemtotem, udanego i bezpiecznego wyjazdu :)

Odnośnie spania jeszcze - zasypiam na lewym, ale przewracam się na plecy i na prawy.

Muszka, duży Twój synek! A byłaś u dr Brzoski na polowkowym? Zadowolona jesteś? Ja mam w przyszłym tyg.

Chciałam jeszcze zapytać, czym smarowalyscie/planujecie smarować pupę niemowlaka? Przestudiowalam już kremy na blogu Sroki, ale o tych na odparzenia jeszcze nie czytałam.

Odnośnie witamin jeszcze, biorę teraz Femibion Natal 2 i Tardyferon, bo słabo mi się wchłania żelazo.

Pozdrawiam

image

Ja od samego początku biorę symnatal pro baby i witaminę d dodatkowo. Właśnie wróciłam ze szkoły rodzenia i dopiero wzięłam się za pakowanie :D w dzień siedziałam i w sumie niewiele miałam sił na działanie, ale jeszcze jutro mam chwilę. Jutro mam grafik napięty, bo mam fizjoterapię i ginekologa, a jeszcze na sam koniec wpadają do nas mój brat z narzeczoną, bo przyjeżdżają na parę dni do Gdańska - akurat jak my wyjeżdżamy, także jutro jedyny czas żeby się spotkać. Ponieważ jeszcze u nas nigdy nie byli to jeszcze rano muszę trochę chatę ogarnąć, żeby dobre wrażenie zrobić :P

Dziś strasznie bolą mnie plecy, zaczęły w nocy, w dzień miałam trochę spokoju a teraz po 3h na zajęciach znowu się odezwały. Ciekawe jak ja zniosę tyle godzin podróży - jutro okleję się od stóp do głów i wezmę zapasowe plastry na powrót i może jakoś przeżyję :)

Kupiłam sobie książkę-poradnik "W Paryżu dzieci nie grymaszą" po przeczytaniu kilku recenzji wydaje się, że będzie bardzo ciekawa :)

Olesia, czasem trzeba się również wyżalić :)

Przepraszam, ze Wam tu truje... ale chyba mam gorszy czas :D juz sie poprawiam ;)

Muminka, dobrze, ze wszystko ok! I tylko na d*psko spadlas ;)

a ja nawet dzis w miare ok, tylko strasznie pic mi sie chce ;) ale to normalne w ta pogoda...

Dzis odebralam samochod. Mam juz dosc... spieorzyli mi znow samochod i musze go znow oddac :( to jakas masakra. Nigdy wiecej zdunka na mialki szllak. Jutro, zebym to nie ja sie denerwowala, wysylam do Nich Mame, bo mi juz brak po prostu sil... a wiecie co najlepsze jeest? Ze nie dostaje samochodu zastepczego, a gdzie badania? Itp.

Ech... normalnie mnie zalamali :/

Muszka, ale masz klopsika ;) i dobrze, niech rosnie duzy i zdrowy :D

Inne tematy z forum

Ręczniki... Gdzie warto kupić aby nie zbankrutować? (22 odpowiedzi)

Witam, czeka mnie wymiana ręczników... no dobre z 10 sztuk. Poprzednie były z ikea i polskiej...

krem na rozstępy-JAKI NAJLEPSZY??? (38 odpowiedzi)

tak jak w temacie.jaki polecacie krem na rozstępy?? jestem w pierwszych tygodniach ciąży ,ale...

Przedszkole 43 Jantarek Gdynia (3 odpowiedzi)

Witam, drogie mamy czy kogoś pociecha uczęszcza do przedszkola nr 43 "Jantarek ? Jeśli tak to czy...