Mamusie majowo-czerwcowe 2014 *11*

*MAJ*

29.04 klara83 córeczki Lena i Laura (Tymon jeśli okaże się chłopiec)- Zaspa
01.05 magda30- synek OSKAREK - ZASPA
01.05 katelajda
02.05 mila
04.05 devil83 - córa - Zaspa
05.05 trzydziestka - córeczka - Redłowo
06.05 enjoy - synek
06.05 moonika - synek Mareczek - Redłowo
07.05 asia87
16.05 Ola synek Wejherowo
17.05 gaskaa - Synek
18.05 Hope - córeczka - Kliniczna
18.05 Usiaa - synek Borys - Zaspa
24.05 ja3 - Synek
26.05 Graszka - córeczka Aleksandra -Wejherowo
26.05 Aga Swissmed/Redłowo
27.05 ewwa - córeczka - Swissmed/Zaspa
30.05 Pocahontas - córeczka
31.05 aśku_85 - córeczka - Swissmed/ Redłowo

*CZERWIEC*

02.06 Luna- Synek - Kliniczna/Swissmed
07.06 justyna1 - synek - Wejherowo
07.06 czerwcowa2014 - córeczka - Wejherowo
08.06 monica88 - Córeczka Martynka - Redłowo
12.06 mamma - synek - Wejherowo
12.06 Beata
13.06 mimmossa - synek - Kliniczna
13.06 Adrienne - Córeczka
17.06 Takaja_84
18.06 aniax - synek
19.06 kamiku - synek
20.06 nusia85 - synek Szymon, Kliniczna
21.06 Laguna_m - wymarzony synuś - Kliniczna
22.06 Rija666 - najprawdopodobniej Kliniczna
22.06 kalitta - córeczka
25.06 kkasita
25.06 Mar-chew
26.06 styczniówka - Synek
29.06 LidkaJ - córeczka
29.06 Niuta - Kliniczna
29.06 dariia
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Mamusie majowo-czerwcowe 2014 *11*

dziewczyny dziś od rana nasila mi się ból podbrzusza - w zasadzie od kilku dni już mnie boli tak ze co 15 minut biegam siusiu bo mi strasznie uciska na pęcherz. poszłam sobie dziś na spacer do Lidla i ledwo doszłam - ból jakby kolka, ból więzadeł - nie wiem - nie umiem opisać, ale coraz bardziej narasta - jak chodzę. Wiecie ja to sie wogole nie oszczedzam - dzwigam mojego synka, sprzatam, odkurzam (mój odkurzacz też waży z tonę) - czy takie bóle mogą świadczyć o czymś niepokojącym czy to po prostu macica uciska mi tak szyjkę i pęcherz? zaczęłam się dziś trochę denerwować... :/

marketa właśnie też musiałam sobie wygooglować bo wszystko co dziecięce jest mi obce :)

ewwa ja mam całkiem podobnie. Ostatnio wybrałam się do Akpolu, chciałam kupić jakieś butelki, smoczki, rozejrzeć się za pościelą, rożkiem i całą resztą, a skończyło się na tym, że na nic nie potrafiłam się zdecydować i wyszłam bez niczego. Beznadziejnie mi idzie robienie tej wyprawki. Jak do tej pory to mam większość ciuszków i wózek ale nic ponad to.

marketa, wcale nie głupie pytanie. Klin to rodzaj poduszki do łózeczka, cos takiego.
http://www.free-trade.cracow.pl/380-poduszka-klin-do-lozeczka-maran.html

Chodzi o to zeby dzeicko nie leżało w łózeczku całkiem płasko. Ale jak pisała Asku wiele mam zamiast klina podkłada coś pod materac, aby było podwyższenie, znam niektóre mamy które pod nogi łóżeczka podkładały ksiązki, zeby zrobić spadek:) Ja osobiście miałam klin, nie trzymałam go na materacu, ale pod. Dla mnie się sprawdził, bo mogłam go sobie zawsze wyjmować i przekładac w różne miejsca, chociażby na łózko, na którym młody z nami leżał. Ale co mama, to inne przyzwyczajenia i upodobania.

Dzięki, Asku, już wszystko jasne ;)
Przyznam, że te wszystkie decyzje przy pierwszym dziecku to masakra. Każdy radzi coś innego a własnego doświadczenia się jeszcze nie ma :( Obym tylko nie skończyła z piwnicą pełną niepotrzebnych rzeczy ;)

Dokładnie. Co człowiek to inaczej.
Ja w ogóle nie mogę sie zebrać do tej wyprawki. Mam spis rzeczy, ale jak jestem w sklepie, to głupiego body nie umiem wybrać, bo zawsze stwierdzam, ze szału nie robi a poza tym mam czas.
Pod koniec marca wpadam do kąpieli i kupuje co sie da z listy. Kosz Mojżesza powinnam już w sumie zamówić. To z Allegro chce kupić.
Czuje, ze nie ogarniam :(

taka skośna poducha, wpisz w google to zobaczysz:)

Pytanie będzie dla Was pewnie głupie, ale co to jest ten klin do łóżeczka? :)
To moje pierwsze dziecko, dopiero zabieramy się za kompletowanie wszystkich rzeczy i pierwszy raz słyszę o tym klinie.

no i to dowodzi temu, że co dziecko i co mama, to inne nawyki, sposoby:) ja miałam miękki rożek, nie usztywniany, często służył głównie jako "kocyk" na spód wózka.

Ja tak samo. Płaska podusia i kołderka. W rożku mi było jakoś tak dziwnie, nie korzystałam z niego. Śpiworków Magdusia nie lubiła. No ale to był grudzień. Na lato zupełnie nie wiem jak się przygotować. Teraz muszę właśnie jej kupić większą kołderkę bo ta pod którą śpi pójdzie do łóżeczka dla dzidzi. Poszukam niedługo jakiegoś ekstra wzoru dla niej. Pościel z Dorą albo kucykami Pony to by była chyba największa radość :)

Ja tak jak Usiaa - płaska poduszka i kołderka od początku. rożek nie zdał egzaminu, śpiworek też :/

Mój starszy synek od początku miał w łóżeczku podusię (taką płaską) i kołderkę i tak śpi do teraz. Rożek okazał się u nas zbędny - jakoś nie umiałam maluszka w tym trzymać

dla mnie akurat klin jest zbędny...dziewczyny radziły by coś pod materacyk podłożyć i tak też zrobiłam :podłożyłam segregator, który miałam i efekt był taki sam:) mój młody spał na początku w śpiworku z mothercare i ten mam po nim...w kołdrze by chyba się za mocno motał:)

jednak, nie mogę oprzeć się tym ślicznym pościelom, z ochraniaczem, przybornikiem i baldachimem:) a rożek też gdzieś mi się zapodział, a był bardzo przydatny

ewwa to ja juz teraz zaczynam mieć taki stan a jeszcze nie zaczęłam 3 trymestru hehe,, jak to mój mąż zawsze tłumaczy zmianą czasu....trzeba przestawić i wszystko wróci do normy:) oby miał rację:) Ale to fakt....chciałoby się zeby już było cieplo, słonecznie...a tu jeszcze trzeba chwilę poczekać:/

Jesli chodzi o posciel to fakt, na samym początku, tymbardziej ze bedzie to lato nie bedzie sie z niej korzystało...wystarcza kocyki, spiworki do spania.

Jak pisała ewwa lepiej zaopatrzyć się w "klin" bo będzie bardziej niezbędny w pierwszych miesiącach życia maluszka.

Jejku, ja pościeli na początek nie kupuję, bo noworodek nie śpi ani na poduszce, ani pod kołdrą. Rożek mam po starszej córce (jak się okazało). I mam też śpiworki dwa.
Do łóżeczka na początku poza rożkiem niezbędny jest tak na prawdę "klin" i prześcieradło.
Z resztą u nas na początku młoda będzie spała w koszu mojżesza, bo mamy mały metraż i dwa pokoje, więc będzie ją mozna przenosić podczas snu jak zajdzie potrzeba (a zajdzie :D).

Czerwcowa - oby wyniki były dobre. Przypomniałam sobie, że w poprzedniej ciąży około 32tc też miałam uczucie wilgotności i myślałam, że to wody. Nawet pojechałam na IP, żeby to sprawdzić. Okazało się, że nie miałam racji.

Ja 3 trymestr zaczynam też ciężko. Ciaża mi się dłuży bardzo, jestem obrażalska i płaczliwa :((( Do tego coraz mi ciężej chodzić i wstawać, żołądek sie ściska... Aż strach się bać co to będzie za miesiac czy dwa :(((
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

hej

jak pisała Luna mampościel keczmerskiego wzór łączka i wyprała się ładnie- jest miękka. wiecej trzeba włożyć siły w jej uprasowanie- ja mam żelazko ze stacją parową, wiec jestem przyzwyczajona ze wszystko jest jak z magla, przy zwykłym żelazku może być potrzebne trohe wiecej prasowań, ale moż eto ja tak mam po prostu - żurnalowo:)

driugą chyba kupie z ala i as, ale cena wysylki to polowa ceny pościelei i nie ma innej opcji...

przescieradla dobrej jakosci - grube i w ładnej kolorystyce kupiłam tu

http://allegro.pl/przescieradlo-frotte-140x70cm-polska-gruba-frotka-i3956691194.html
mam też od nich przybornik i okrycie kąpielowe- ładnie i szybko uszyte.

Zapomniałam powitać nową mamę z gdyni :)

pościele kieczmerskiego bardzo ładne... ja dostałam ochraniacz feretti princess yellow szczerze, jak zerknęłam na pościele z linku to zauważyłam bardzo duże podobieństwo pomiędzy nimi. Ja ochraniacz już wyprałam, tak samo jak baldachim, bawełna dobra jakościowo, ale jakaś specjalnie zachwycająca to nie jest, ale nie bardzo mam porównanie do tych gorszych jakościowo :)

Przeżyłam noc...:) uczucie wilgotności w nocy ustało, dzisiaj po dłuższym chodzeniu pojawiło się ponownie, ale dzisiaj wygląda to jak typowa może bardziej rozwodniona wydzielina nie jest przezroczyste jak woda, także wygląda na to, że to jednak nie wody płodowe. W każdym razie jutro i tak jeszcze dodatkowo zrobię posiew moczu, zobaczę co wyjdzie z tego badania CRP. Mam dziwne przeczucie, że mam stan zapalny i stąd te wodniste upławy.Także jestem już spokojniejsza, obym się nie myliła, dziękuję za wszystkie rady.
Za chwile obdzwonię apteki popytam o te papierki, na pewno się mi przydadzą.
U mnie 3 trymestr zaczął się depresyjnie, zauważyłam znaczną zmianę nastroju, jestem mega senna, mogłabym nie wychodzić z łóżka, nie chce mi się nawet z nikim rozmawiać, oby było to chwilowe osłabienie.

Co do wymiarów brzuszka, to dobrze, że nie mierzyłam go wcześniej, mam 23 cm więcej niż we wrześniu, podejrzewałam, że sporo mi doszło, ale nie że aż tyle:) Muszę jednak zmienić moje bryczesy nie ciążowe na jakieś typowo ciążowe spodnie, dzisiaj rano musiałam je podwinąć pod brzuch tak mnie cisnęły, a mają gumkę w pasie, jednak chyba za mocno opinającą, bo poczułam taki ucisk, że nie wytrzymałabym 10 min spacerując w nich.
Przypomnicie mi dziewczyny te leginsy, które kupowałyście?

Za tydzień mam wizytę u dermatologa, moje problemy skórne się nasilają, nie jest to typowa alergia skórna, na pewno nie uczulenie na kosmetyki, które używam, bo pojawiło się na zewnętrznej stronie dłoni i na brzuchu, dłoni po zewnętrznej stronie nie smaruje, a pozostałe części ciała nie mają takich, małych swędzących krostek.

oooo dzięki luna, zaraz pooglądam:)

asku - my pościel jak pisałam zamawialiśmy w akpolu (mają różnych firm) - my akurat zamawialiśmy z kieczmerskiego:
http://www.kieczmerski.pl/

jest wg mnie ładna jakościowo - koleżanka ma i już prała i mówi, że wszystko ok.
Kieczmerski jest też w smyku - tylko w smyku komplet 3el na małe łóżeczko kosztuje 150 zł, a nam w akpolu szyli pokrowiec na zamówienie na większe łóżeczko i zapłaciliśmy 110 :)

Ja chcę jeszcze kupić jedną pościel na pewno na zmianę. Myślę nad feretti , bo ma moja przyjaciółka i super się sprawdza i wg mnie jest super odszyta, ale zobaczymy. Może kupię z allegro "w ciemno" - na razie pisałam do ludzi, ktorzy kupili z firmy baby-raj (podoba mi się tam wzór poscieli), ludzie pisali, ze sa bardzo zadowoleni, tylko sprzedajacy w zasadzie nie odpowiada na zadne maile i pytanie co mnie irytuje. patralam jeszcze na firme ala i as.

przescieradła mam firmy ty i my, gdzies z neta kupowane, tylko sie pomylili i zamiast jersey przysłali frotte :( no,ale stwierdziłam, że nie bede odsyłać.

Luna - jestem z Gdyni :) to moje pierwsze dziecko :) i jestem bardzo podekscytowana a jednocześnie trochę przerażona :)
Co do sesji zdjęciowej to nie robiłam a tez się zastanawiam, myśle ze to fajna pamiątka - tak samo jak zdjęcia maluszka 3d choć rożne opinie czytałam i zastanawiam się czy robić.
Tak jak Was tu czytam to zaczynam się stresowac ze ja jeszcze niczego nie mam a dziewczyny tu już pokoiki urządzają :)

Inne tematy z forum

dr Maciej Krynicki - endokrynolog - ktoś zna??? (64 odpowiedzi)

j.w. przyjmuje prywatnie w Pruszczu Gd., zastanawiam się, czy warto iść??

Jaki wozek wybrac? (79 odpowiedzi)

Dziewczyny jaki wozek wybrac? 2w1, 3w1? Jakiej firmy polecacie? Rodze w wrzesniu :)

Jak radziłyście sobie z bólem głowy w ciąży? (13 odpowiedzi)

Dziewczyny jestem w 18 tygodniu ciąży i od paru dni boli mnie głowa. Lekarka powiedziała, ze mogę...