Mamusie majowo-czerwcowe 2014 *18*

Rozpakowane:

*MARZEC*
18.03 (29.04) klara83 - Córeczki Lena i Julka - Zaspa - CC

*KWIECIEŃ*
15.04. (01.05.) magda30 - Synek Oskarek (3360g, 54cm) - Zaspa - CC
29.04. (04.05.) devil83 - Córka Zuzanka (3520g, 55cm) - Zaspa - SN

Dwupaki:

*MAJ*
01.05 katelajda- synek - Zaspa
02.05 mila
04.05 devil83 - córa - Zaspa
05.05 trzydziestka - córeczka - Redłowo
06.05 enjoy - synek
06.05 moonika - synek Mareczek - Redłowo
07.05 asia87
08.05 Andjaaa
16.05 Ola synek Wejherowo
17.05 gaskaa - Synek
18.05 Hope - córeczka - Kliniczna
18.05 Usiaa - synek Borys - Zaspa
24.05 ja3 - Synek
26.05 Graszka - córeczka Aleksandra -Wejherowo
26.05 Aga - Swissmed/Redłowo
27.05 ewwa - córeczka - Swissmed/Zaspa
30.05 Pocahontas - córeczka
31.05 aśku_85 - córeczka - Swissmed/ Redłowo
31.05 Witch_B - Synek Mateusz - Wojewódzki/Kliniczna

*CZERWIEC*
02.06 Luna- Synek - Zaspa/Swissmed
07.06 justyna1 - synek - Wejherowo
07.06 czerwcowa2014 - córeczka - Wejherowo
08.06 monica88 - Córeczka Martynka - Redłowo
12.06 mamma - synek - Wejherowo
12.06 Beata
13.06 mimmossa - synek - Kliniczna
13.06 Adrienne - Córeczka
18.06 aniax - synek
19.06 kamiku - synek
20.06 nusia85 - synek Szymon - Kliniczna
20.06 pirat - Córeczka - Wejherowo
21.06 Laguna_m - wymarzony synuś - Kliniczna
22.06 Rija666 - najprawdopodobniej Kliniczna
22.06 kalitta - córeczka
24.06 GosiekG - córeczka
25.06 kkasita - córeczka - Zaspa
25.06 Mar-chew - synek Gabriel
26.06 styczniówka - Synek
28.06 marketa - córeczka
29.06 Eljotka- córeczka Oleńka
29.06 Niuta - Kliniczna
29.06 dariia

Link do poprzedniego wątku:
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-majowo-czerwcowe-2014-17-t537471,1,160.html
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Mamusie majowo-czerwcowe 2014 *18*

devil a Ty rodziłaś na Zaspie i tam dają bez szemrania?
a pamiętasz coś z tego porodu? czy przez gaz tak średnio?
no i najważniejsze czy faktycznie chociaż w małym stopniu ten ból uśmierza?

Ja smoka mojej córce dałam jak zaczęła marudzić przed wieczornym spaniem. Wyszłam z założenie, że lepiej potem odzwyczajać od smoka niż od noszenia na rękach :) I się udało bez noszenia...
Smoka dość długo miała, ale jedynie do spania. W końcu któregoś wieczoru dwa, które miałam się zepsuły i siłą rzeczy nie dostała. Wtedy odzwyczailiśmy.

Ja rodziłam z gazem, także jak macie jakieś pytania to śmiało:) z tych co już tu padły to dostałam go jak tylko powiedziałam, że już potrzebuję (ok 6ciocentymetrowego rozwarcia) a zabrali tuż przed partymi (chyba, bo nie do końca kojarzę:p). Świadomość wraca na tyle szybko, że jak dają Ci dziecko na brzuch to już wiesz co się dzieje:p więcej pytań nie pamiętam a piszę z tel więc nie cofnę się teraz;)

Jeśli chodzi o czop to z Bartkiem odszedł mi na dobry tydzień przed odejściem wód, a teraz jakoś 2 dni przed skurczami.

A smoczek? Też uważam, że to nic złego tylko trzeba w odpowiednim momencie odsmoczkować. Bartkowi dałam pierwszej nocy w szpitalu bo taki ssak z niego był i odzwyczaiłam go bez najmniejszych problemów jakoś w okolicach roczku. Teraz też już Zuzia ma smoka, ale jest mniej na niego chętna niż jej brat:)

póki co brzuch mi się stawia jakieś pojedynczy skurcz się pojawiają. Mała sie wierci ale czuje ją bardzo nisko.
Torba spakowana ale jeszcze ful roboty w domu . Pierwsza ciąże przenosiłam 12 dni wiec nie liczyłam ze tym razem będzie szybciej.
Teraz zaczynam się stresować. Chyba dopiero do mnie dotarło ze może być w każdej chwili.

no ja tez dam jeszcze w szpitalu dydola.. żeby od razu załapał..

gaz Ci zabrali bo się bali, że za szybko urodzisz?? a czemu.. że tak rozluźnia?? kurczę..

u nas też co wizyta opóźnienie.. umawiają co 10 min... a czasami w gabinecie siedzi się jakieś 25 min... więc nie ma siły aby opóźnienia nie było

a pokoik faktycznie śliczny.. ja też bardzo lubie biel.. i bardzo mi się podoba ta komoda z ikei..

To siedzenie w poczekalni czekając na wizytę na końcówce ciąży to jedna wielka męczarnia. Ja jak idę do swojego gin to zawsze muszę się nastawić na co najmniej 1-1,5h czekania. Ostatnio to już sama nie wiedziałam jak mam siedzieć na tym krześle. Powinni zamontować jakieś leżanki dla ciężarnych ;)

Hope to możesz być następna rozpakowana :) Mi w pierwszej ciąży czop odpadł w niedzielę rano, w poniedziałek dopołudnia miałam skurcze przepowiadające, jak pojechałam na wizytę do lekarza to wszystko się uspokoiło i zaczęło na nowo po południu, a mały urodził się po północy

Co do smoczka to ja zaczęłam dawać już w szpitalu, jak nie miałam już siły na uspokajanie brzdąca. Używamy do teraz, ale tylko w czasie spania. Od samego początku staraliśmy się, żeby w ciągu dnia Igor nie "cmokał"

Kamiku, pokoik piękny!
zakochałam się w tej ciązy w bieli :)

Laguna_m - zabrali mi bo powiedzieli, że mogę za szybko urodzić...

styczniówka - nie... siedziałam i myślałam, że tam już urodzę... koszmar jakiś w tej poczekalni.
Jeśłi chodzi o wielkość młodego to spojrzałam na kwitek z USG 3474g! (to bliżej mu do 3500, niż 3400 :P)

Co do smoczka to ja mam elastyczne podejscie - jak bedzie taka potrzeba to dam, ale nie bede mu wpychać za wszelką cenę, tak samo jak będę widziała, że ma potrzebę dużą ssania, to mu dam także.
Przezpierwsze 2 tygodnie będę starała się nie dawać bo tak radzą w książkach i na SR, żeby nie zaburzyć odruchu ssania czy jakoś tak...?
ale zoabcyzmy w praktyce :)
Staram się do tego podejść "na miękko" :)

ale działa to w ogóle?? czemu Ci zabrali.. bo się śmiałaś??

ja się zastanawiam od kiedy oni go dają i kiedy właśnie zabierają. I czy jak mi położą małego na piersi to będę w stanie go utrzymać i np. do piersi przystawić...

Laguna-m - ja miałam gaz przy Hani... uśmiałam się jak norka ;P zabrali mi go po 20 minutach ;P
Ja Hanie nuczyłam ssać smoka jak miała 4,5 miesiąca.. zabrałam jak miała 9 miesięcy (bo już jej nie uspakajał) - jedna noc i zapomniała o smoczku :D

hope powiem Ci co kiedyś powiedział mi lekarz.. ze jak odchodzi czop bez krwi to poród może być nawet za dwa tygodnie, ale jeśli z krwią to może nastąpić po kilku godzinach :)

masz torbę spakowaną?? :)

A mi dziś rano odszedł czop albo jego część - chyba taki śluz z krwią. w pierwszej ciąży był bardziej zwarty. Więc nie wiem czy to napewno czop. No i wtedy zaczęły się odrazu skurcze (15h później urodziłam) a teraz cisza.

ja też się stresuję właśnie tymi l4, bo nigdy nie pamiętam czy mam wystawionę do dnia wizyty, czy z dniem wizyty łącznie- i tu możliwość pomyłki o jeden dzień się pojawia..

A do mnie dziś z pracy dzwonili, że mam dzień przerwy między zwolnieniami.
Idę w pt do gina i liczę na to, że wystawi mi nowe z dobrymi datami. Niby może jeśli jeszcze ma mój druczek, a mieć powinien, bo to było 2 tyg temu... Zawsze coś :(

Co do smoczka to popieram - niektóre dzieci po prostu są większymi ssakami niż inne i szkoda piersi na zaspokajanie ich potrzeb ssania.
Mój pierwszy synek był takim małym ssakiem, smoczek okazał się wybawieniem. Zabraliśmy smoka jak miał 8 m-cy - wykorzystaliśmy do tego okazję, jaką był katar - przez zatkany nosek nie mógł ciągnąć smoka, więc go schowałam i więcej nie wyciągnęłam :)

dlatego właśnie pisałam, chociaż wiadomo, że każda mama zrobi jak uważa. Ale to dobra rada i warto z niej skorzystać. Smoczek nie jest niczym złym.. pod warunkiem, że jest w porę zabrany. U nas obie córy miały zabrany jak skończyły 1,5 roku i żadnej wady wymowy nie mają. A i tęskniły za nim może dwa dni..

a z tą krtanią to Basia też raz miała.. to był hardcore jak się dusiła. Też skończyło się zastrzykiem w przychodni.. mam nadzieje ze dotrwamy do 17.40 i nie trzeba będzie wcześniej gnać na sygnale..

Laguna, jak coś z krtanią to dobrze że idziecie do lekarza..mój synek często ma zapalenie krtani i niestety u nas bez zastrzyku się obejdzie jak młody zaczyna szczekac jak piesek.
Co do smoczka to fakt - ja nie dawałam przy pierwszym od razu a pozniej załowałam bo wisiał praktycznie non stop na cycu..nie jadł tylko sobie trzymał i co jakis czas memłał..a jak po miesiacu chciałam wprowadzić smoka to wypluwał..

mamuśki która z Was pisała, że miała gaz?? chciałabym zadać kilka pytań..

bo tak myślę, że czasami lepiej tego dydola dać niż cały czas trzymać malucha przy cycu... jedzenie jedzeniem ale niektóre dzieci mają silny odruch ssania.. i ssą bo je to uspakaja, zwłaszcza jeśli ma się starsze rodzeństwo w domku

czasami jak się nie da od razu dyda to później maluszkom jest ciężko się tego smoka nauczyć ssać i go ciągle wypluwają

a teraz ja dołączam do mamusiek z chorymi starszakami... moja córcia ma chyba coś z krtanią.. brzydko kaszle szczekająco i ma od wczoraj stan podgorączkowy. Na 17.40 mąż pojedzie do lekarza. A w sobotę mieliśmy wyprawiać jej urodzinki.. zawsze coś :(

Inne tematy z forum

Jaki fotelik samochodowy polecacie? (98 odpowiedzi)

Witam. Chodzi mi o taki fotelik dla rocznego dziecka. Chcialabym aby posluzyl nam jak najdlużej....

nnt. Wymiana drzwi - jaką firmę z Gdańska polecacie? (20 odpowiedzi)

Zastanawiamy się nad wymianą drzwi do mieszkania. Czy możecie polecić jakąś firmę z...

Gdzie najlepiej kupić dziecku okulary? (11 odpowiedzi)

Wiem, ze było już trochę wątków na tt., ale za wiele nie wyczytałam...Muszę zrobić okulary dla...