Mamusie majowo-czerwcowe 2015 (6)

Nasza lista:

Maj:
Fotolama 01.05.2015 - córka Sabina
MamaSynka1984 ---> 03.05.2015 - Synek/Kliniczna
Mariolka 03.05.2015- Synek
Anja 04.05.2015
Suss_martynka- 07.05.2015
Efik 08.05.2015
Nuska83 10.05.2015, synek
xynka 20.05.2015
Aniaaa22 20.05.2015
Yasmine87 22.05.2015 - córka
ema- 23.05.2015- córeczka
EsteraA 26.05.2015
Magda 27.05.2015
Zaskoczona88 29.05.2015
Justicia85 - 30.05.2015/ 06.06.2015 - Zosia, Zaspa

Czerwiec:
Dwupak - 01.06.2015
Justyna90 - 04.06.2015 - córka
Marta- 5.06.2015
MMM90-07.06.2015
Mama87-08.06.2015
Moni - 09.06.2015
Basia 13.06.2015 synek Oliwier:)
Szminka21 15.06.2015, córka Ola
Amelia83 20.06.2015
Amatora 25.06.2015
Agata88 25.06.2015, synek
Olcia88 25.06.2015
Agawera 25.06.2015
Madeline27 26.06.2015 synek
misia-27.06.2015

Link do poprzedniego wątku:
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-majowo-czerwcowe-2015-5-t591525,1,160.html
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Mamusie majowo-czerwcowe 2015 (6)

Mój maluch też się ciągle przekręca, ale obecnie jest w polprzek, bo po bokach brzucha czuję ruchy :)

Łóżeczko będę wykładać w ten sposób- podkłąd, przescieradło, całkiem płaska poduszka, i do przykrycia kocyk lub pieluszka flanelowa, w zależności od temperatury ;) ochraniacz na szczebelki montuję też od razu.

mi bardzo doskwiera rwa kulszowa, wczoraj byłam na 2 godzinnym spacerze z synem, czulam się rewelacyjnie, a w nocy nie mogłam wstać z łóżka taki ból w pośladku, a mąż znów w delegacji i nie miał kto pomóc.. :(
też łapią mnie ostatnio skurcze w łydkach, za tydzien mam wizytę i będę pytać o to lekarza, bo nie chcę sama nic brać bez konsultacji.

Nie mogę się doczekać już kwietnia, bo mamy z meżem rocznicę ślubu i wyjeżdżamy na weekend do Ustki na Hotel, będziemy świeżo po remoncie, więc dodatkowo odpoczynek się przyda :)

a dziś znów piękna pogoda, ale chyba nie pójdę na aż tak długi spacer :(

pozdrawiam dziewczyny i miłego dnia :)

justicia85 - z suplementami diety to jest tak, że niestety zazwyczaj nie są one przyswajalne przez nasz organizm (albo tylko w niewielkim stopniu bądź w formie nieprzyswajalnej przez nasz organizm). Może spróbuj podjadać gorzką czekoladę zamiast suplementować się?

No to mnie pocieszyłyście z tym ułożeniem. Może mój leniuszek zechce się ruszyć? ;)

Justicia to widzę że fajnie było :)
ja ze swojej strony polecam chusty, starszego nosiłam od noworodka i teraz też zamierzam, a dla siedzącego już dziecka polecam ergonomiczne nosidło tula- rewelacja bo mega łatwe w obsłudze nic nie trzeba wiązać, zdrowe dla dziecka bo nie jest to wisiadło i można wygodnie nosić do 20 kg- mega przydatne w podróżach :)

Dziewczyny mam jeszcze pytanie - dzisiaj nad ranem złapał mnie potworny skurcz łydki, aż mąż pomógł mi rozmasowac. Codziennie wieczorem lykam magnez. Od czego zatem mógł być ten skurcz? Jakieś inne niedobory?

Amelia - ja na pewno nie planuję na początek poduszki i kolderki. Raczej tak jak napisałaś + rożek, a pitem spiworki. Zobaczymy jak się to sprawdzi w praktyce :)
Moja mama ułożona główką w dół, za to nogi ma z mojej prawej strony. Dlatego często bolą mnie tam żebra i czuję intensywne kopniaki całkiem z boku. Za to z lewej strony cisza kompletna :)

Jeśli chodzi o warsztaty Mama to ja, to jestem zadowolona, że poszłam. Najciekawsze tematy dla mnie były: chustonoszenie, żywienie niemowląt, rytuały w życiu mamy i maluszka. Zdecydowanie najgorszy temat: jak wspierać i rozwijać dziecko od poczęcia - dla mnie była to tylko reklama produktu. Ogólnie dla tych, które są mamusiami myślę, że niewiele nowych informacji. Ja sporo wiedziałam że szkoly rodzenia, czy książek oprócz właśnie tego chustonoszenia. Za to był mąż że mną i również nie podobały mu się wszystki tematy, ale tak jak chusty w ogóle nie brał pod uwagę, tak po warsztatach wspomniał, że na pewno ją kupimy :)
Oprócz tego trochę próbek dostałam, jeszcze więcej ulotek no i miałam szczęście bo wygrałam w konkursie 3 opakowania pieluch Dada - zawsze to coś :) polecam udział tym, które będą mamusiami po raz pierwszy!

Mariolkka mierzyl tydzień temu to było ok bo miała 39 ale niepokojące była dla niego ze jest bardzo miękka i kazał mi zwolnic. Od wczorajszego wieczora jest ok już nie mam skurczu i nic mnie nie boli, więc może miałam te przepowiadajace skurcze.
Mój malutki ułożony jest glowkowo- poprzecznie, tzn pupa w jeden bok a nóżki rączki w drugi a główką do dołu. Ważył 2 tyg temu 1850.

Mój Mały 2 tyg temu ważył 1700g i od tego czasu jest już odwrócony główką w dół. Mam nadzieje ze juz tak zostanie. Kopniaki mam co raz silniejsze trafiające celnie w żebra.
Nuska - czy doktor mierzył ci ostatnio szyjkę?

spokojnie, dzieci przekrecaja się czasami przed samym porodem i czasami są niespodzianki ;) bo dziecko które cały czas było główka w dół nagle jest ułożone posladkowo lub poprzecznie ;)

Moj synus do 25 tc byl ulozony główkowo, aktualnie od 2 tyg- miednicowo... wydaje mi sie,ze przekrecil sie teraz na poprzeczne ulozone, bo wlasnie z rana czuje wyciaganie na boki;) nie ma sie co denerwowac,dzieci potrafia sie bardzo pozno obrócić;) ja przytyłam 6,5 kg, z czego ostatnie 1,5 kg przez ostatnie 3 dni;D syn też ma juz ponad kg na pewno,jutro dowiem sie dokladnie:)

Hehe ;)
Mój synek cały czas jest ułożony pośladkowo, ani myśli w innej pozycji być i zaczyna mnie to martwić powoli... Lekarz podejrzewa, że już tak zostanie...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

M.IN. ;) poza tym czuje jak prostuje ręce i nogi bo mam wtedy wybrzuszenia po bokach brzucha. Nie pytaj co czuje gdy robi to samo odwrócona główka w dół lub w górę hehe ;)

A to jak jest położona wnioskujesz po miejscach w które kopie? :)

Amelia, moja córka to akrobatka ;) i często zmienia pozycję. Na usg była główka w dół, ale często czuję że się przekreca i np. Aktualnie jest ułożona poprzecznie.

Ale macie dziewczyny śliczne brzuszki!!! Super wyglądacie :)
Bardzo spodobał mi się pomysł kocyka wielofunkcyjnego. Chyba muszę taki nabyć :)
Ja w poniedziałek byłam na kontroli - synek waży 1200g wiec chyba spory chłopak się zapowiada? :) Ja za to przybrałam 6kg od początku ciąży więc chyba jest ok :)
A powiedzcie mi jak są ułożone Wasze dzieciaczki? Już główką do dołu czy jeszcze nie?
I jeszcze jedno pytanie - jak planujecie przygotować łóżeczko dla maleństwa? Już gdzieś była na ten temat rozmowa, ale mi ciągle coś innego wszyscy mówią i zgłupiałam :( Ja myślałam tak: materac, nakładka nieprzemakalna, prześcieradło i maluszka przykrywać pieluszką/kocykiem albo wsadzać do rożka. Ewentualnie poduszka klin w razie problemów z ulewaniem. Te ochraniacze wokół łóżka są konieczne, nie lepiej jak maleństwo ma przewiew powietrza świeżego? Kołderka i poduszka dla takiego maleństwa?

JUsticia jak było na targach? Powiedz czy warto specjalnie jechać? bo mam 15 km i się ciągle zastanawiam... Jak masz ochotę i czas to napisz co dokładnie i jak tam było ok? :)

Ale dziś piękna pogoda. Zaraz idę po syna i ruszamy na zajęcia dodatkowe :)

Syn od września idzie jako 7-latek do pierwszej klasy i na szczęście należymy do rejonu szkoły, która wybraliśmy . Także u nas rekrutacja to tylko formalność ;)

Zamiast otulaczka/ rożka kupiłam kocyk wielofunkcyjny, zobaczymy jak się sprawdzi.
Na targi się raczej nie wybieram, nie jestem pewna czy warto skoro wszystkie tematy, które są podane na stronie będę miała w szkole rodzenia..

Justicia chętnie się dowiem jak było, bo ja raczej nie dotrę- nie mam z kim dziecia zostawić, a i boję się trochę bo wczorajsze skurcze mnie przeraziły.

Otulaczka też nie kupujemy- mój pierwszy synek nie lubił byc tak opatulany, wolę nie ryzykowac.

Dziś także okazało się że starszy synek dostał się do zerówki szkolnej u nas pod domem, zależało nam na niej bo naprawdę fajnie przygotowana dla 5 latków, no i mamy ja w odległości kilkuset metrów od domku, co ułatwi mi poruszanie się z niemowlaczkiem po starszego :)

Ja pewnie też będę się rozgladala za jakimś cienszym kocykiem do wózka. Dzięki za link Nuska.
Co do otulaczka - ja nie zamierzam stosować. Kupiłam rożek motherhood i bardzo mi się podoba. W razie czego będzie później też służył do przykrycia. A z otulaczkiem - jakby okazało się, że dziecko nie chce w nim spać, to już nic nie wymyślimy.
I wybieram się na targi dzisiaj do Gdańska, słyszałam, że z wszystkich organizowanych właśnie te są najlepsze, zobaczymy :)
Mogę jutro podzielić się z wami opinią jak było!

Ja jadę z mężem. Przy zgłoszeniu zaznacza się czy będzie się samemu czy z osobą towarzysząca. A my jeszcze planujemy spacerek bulwarem:-)

Inne tematy z forum

gdzie pole maków?? (10 odpowiedzi)

witam, marzy mi się sesja w makach, w zeszłym roku pamiętam że jak się jechaŁO do Sobieszewa to...

Dobry ortodonta (39 odpowiedzi)

dla osoby dorosłej, wada zgryzu, znacie kogoś?

od którego tygodnia ciąży brałyście kwas foliowy (60 odpowiedzi)

Wszędzie mówią i piszą, jak ważny jest kwas foliowy w rozwoju maleństwa i aby brać go już...