Mamusie majowo - czerwcowe 2016 (4)

Zapraszam do nowego wątku :)
Link do poprzedniego http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-majowo-czerwcowe-2016-3-t646575,1,160.html#npu1

zianinka 1.05.2016
kararinah 03.05.2016
Mięta 05.05.2016
Mała mi 09-10.05.2016
Sylwa 11.05.2016
Aga_Kr 15.05.2016
Chmurka 16.05.2016
Pegisu 17.05.2016
weronikaz 19.05.2016
Dysia 21.05.2016
Aga M. 24.05, Julka, jak sie uda Redłowo
Queen 26.05.2016
Karoluś 28.05.2016
Groszkowa11 31.05.2016
Kmina 31.05.2016

Zapatrzona 5.06.2016
arnika 09.06.2016
Amo 11.06.2016
KasiaQ 13.06.2016
Marcelinka 17.06.2016
Adelajla 20.06.2016
Pyska 24.06.2016
bosa1 25.06.2016
Sierpniowa 29.06.2016
Buba 30.06.2016
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Mamusie majowo - czerwcowe 2016 (4)

Amo wspolczuje dylematu. Na pewno następna wizyta trochę Ci wyjasni. Zdrowka dla Was

tak myślę o tych gatkach i ja tez mialam jednorazowe takie siateczkowe. Byly ok. A jeszcze na bank po sn przyda sie Tantum Rosa plus woda z dziubkiem do polewania tym krocza. Ja poprzednio kupilam 3 saszetki tylko i dobrze zrobiłam bo mialam cc i sie nie przydalo

aha. My przy Bartku do pepuszka tak staromodnie tj rozcienczony spirytus. Bardzo szybko kikutek odpadl! Teraz to tak jak czytam wszyscy octanisept stosują
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Dysia pokrzywa ma duzo zelaza.sprobuj pic codziennie :)

Morenianki odezwijcie sie na prv:)

Cześć dziewczyny :-)
Odebrałam wyniki morfologii i glukozy. Na szczęście cukrzycy nie mam. Tylko morfologia ciągle nie jest ok bo mam niską hemoglobinę już od 3 miesięcy. Stosuję podwójną dawkę żelaza i tylko nieznacznie się podwyższyła. Miałyściemoże kiedyś tak? Staram się jeść dużo warzyw i owoców ale jakoś widać to mało.

Moja kuzynka rodziła w maju w Wejherowie i tak jej to mydło zalecał, że później musiała z córką po chirurgach jeździć - poczernial Małej, to się ziarnica czy ziarniewica nazywa. Jakoś tak. Trzeba po prostu o ten kikut dbać ;-)
Właśnie, żeby to była końcówka ciąży... A tak...
Jutro jadę na echo serca Malej. Przez pół godziny będę musiała nie kaszlec ;-) nie wiem czy dam radę... Jednak nie wzięłam tego leku. Zobaczymy - we wtorek idę na jeszcze jedno osluchanie u ogólnego, może nie będzie najgorzej. W Skandynawii wcale antybiotyków nie używają...
W czwartek planuje zrobić próbę insulinowa. Sąsiadka jest na miejscu, wiec zajmie się Starszakiem ;-)

AMO, nie wiem skąd masz wieści o tym, że w okolicach Rumia- Wejherowo zalecają wodę z mydłem na pępuszek :) Mnie wszyscy kazali używać Octeniseptu. A rodziłam w Wejherowie, położną mam z Rumi :) Z resztą na wizytach w szpitalu wejherowskim (bo musiałam jeździć z małym na kontrole po ciężkim porodzie) też wszyscy zalecali Octenisept. Teraz też kupię wielką butlę od razu :)
Fajnie, że tak wypisujecie teraz te rzeczy, wzięłam kartkę i notuję :) Bo ciężko mi przysiąść do zrobienia listy zakupów...
AMO, ja bym wzięła antybiotyk... Twoja choroba maleństwu też nie służy... A czasem antybiotyk jest niezbędny. W pierwszej ciąży musiałam brać antybiotyk na samej końcówce. Małemu raczej nie zaszkodziło.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

podkłady miałam mamma belli- okropne, lepsze sa Molimed. z tym mierzeniem Dziecia to różnie jak oni to mówią "bez rozciągania"

Ja też używałam tych siateczkowych majtek. No i ręczniki papierowe (ja chyba miałam kuchenne) używałam do osuszania krocza, bo były delikatne, a bałam się pocierać te okolice.
Co do rozmiarów ciuszków, to moja córka urodziła się ze wzrostem 56cm, ale większość ciuszków na 56 była jej za duża o dziwo. Więc na początku dokupiliśmy kilka ciuszków rozmiaru 50. Przez pierwsze dwa tygodnie raczej w 50/56 ją ubierałam.
Teraz dla chłopca myślę, że przygotuję się na 56-62.

Hej laski.Ja siedze na glukozie i czekam :/ wypilam to,lubie slodkie wiec nie bylo zle a babeczka dala mi troche cytryny bo zapomnialam komplentnie :)
Jak pisalalam o podkladach poporodowych to myslalam o podpaskach "canpol" nie widzialam ich w akpolu ani rossmanie :/ moze w gemini beda.
Co do majtek siateczkowych sprawdzcie przed kupnem czy nie beda za male bo ja pamietam ze na rozmiar kupilam a potem maz moj do domu jechal po zwykle bawelniane bo tamte mi sie wrzynaly :/
Teraz kupilam inne i wyglada ze bedzie ok :)
https://www.naszsmyk.pl/pl_PL/p/Wielorazowe-poporodowe-majtki-siatkowe-od-60-120cm/1977?gclid=CMzJztC22MoCFUTnwgodqsUKZw
Amo trudna sprawa z tym antybiotykiem,sama mialabym dylemat :/

Amo mysle ze w twoim przypadku powinnas wziasc antybiotyk bo sie nie wyleczysz a po co ci powiklania.
mysle ze lekarz przepisał ci bezpieczny lek. Ja na samym początku mialam angine i tez antybiotyk dostalam a w sumie dopiero podejrzewalam ze moge byc w ciazy.

Właśnie, mam dylemat. Właściwie - dramat ;-)
Nie wiem - brać antybiotyk, czy nie? Lekarz przepisał, w necie - piszą jak zawsze, że po konsultacji z lekarzem, tra la la la... Położna mówi, że może nie brać... Pediatra, że brać. Matka- brać, brać.
O, najlepiej teściowa - zapytaj się ginekologa. ;-) Ginekolog ma trochę daleko do płuc... jak by nie patrzeć. Ale - napisałam smsa. Pisze, ze chyba brać... Bo różnie bywa.
Chyba, chyba... Nie wzięłam. Juz i tak 3ci dzień choruje bez leków...

AMO ja używałam do pielegnacji pępka i mojej rany po cc także sie przydał bardzo. Do szpitala warto tez wziąść reczniki papierowe jednorazowe, bo rane czy krocza czy po cc sie szuszy takim jednorazowym recznikiem delikatnie, a nie zwykłym

dokupie te wielorazowe siateczkowe, bo faktycznie siateczkowe sa "wygodniejsze", choć ja jeden raz je użyłam i na śmietnik, a spedziłam w szpitalu okrągły tydzień

Ja tylko siatkowe gaciorki po porodzie bo lepsze sa jak dla mnie.
Amo to sie kuruj bo to zartow niema.
Ja jutro z mlodym znowu chyba do lekarza bede szla bo dostal dziwnej wysypki na calym brzuszku, obawiam sie szkarlatyny wiec wole nie czekac.
A ja pepek tez octeniseptem traktowalam i szybko odpadl kikutek.

Oooo, tak!! Octanisept! Bardzo się przyda i do pępka niemowlaka i przy ściąganiu szwów po porodzie. I nie dajcie sobie kochane wmówić, że na kilku pepowinowy starczy woda z mydłem. Litości! Takie praktyki są stosowane w okolicach Rumi i Wejherowa. A później z pepkiem do chirurga...
Co do gaci po porodzie - to te jednorazowe są ok, ale... d*psko się w nich poci ;-) Fajne są te z siatką. Z resztą... Najlepsze jest to, że szwy się suszy po porodzie i i tak tylek odkryty. Rodzimy tak fajnie, że ciepło będzie, wiec nic tylko się odkrywać ;-)
U nas - ja zapalenie płuc, Młoda - zapalenie oskrzeli i ucha...

Karoluś ja do szpitala wzięłam rozmiar 56, położne męża wyśmiały i mojego synka ubrały w szpitalne ciuszki, M pojechał do domu po 62. Także 56 nigdy nie założył, mimo, 4140g,56cm :)

Kaftaników co prawda nie miałam, ale sa praktyczne, bo nie trzeba zakładać ubranka przez ta maleńką główkę. Ja używałam głównie bodziaków na długi rękaw + śpiochy

Dysia ja nauczona poprzednim razem spakuje 56 ale o 62 tez nie zapomne :) choć córcia mniejsza sie szykuje niż synek

Queen ja tez sie pakuje do walizki na kółkach :) zreszta wygodniejsza, bo np. na klinicznej mimo, że byłam po cc mąż nie mógł wejść na oddział aby siaty wziąść pamietam, maja za to takie wózeczki na kółkach także zawsze można wypożyczyć

Ja zakupy typowo porodowe robie w gemini, w tym majtki poporodowe jednorazowe (wielorazowe sa niepraktyczne dla mnie), podkłady na łóżko, te wielkie podpaski na połóg (zużyłam chyba 10 opakowań, ale ładowałam po 2 :P), octanisept

Ja nie cierpie lidla mimo, że mam na osowie, dzikie tłumy ciężko sie przebić, odpuściłam :) fajne rzeczy ostatnio kupiłam w rekids i hm aaa i pepco odkryłam, że maja dość ładne i ponoć nawet w miare jakosc ubranek, dla dziewczynek, bo dla chłopców mi sie tam ubranka nie podobaja

w gdansku lidl rzy galerii i na hynce zawsze cos ma nawet kilka dni po, wiec udalo sie kupic wszytsko, a byly bardzo duze ilosci w koszykach , na morenie zwykle 8.10 zostaja 50/56

3d dr Puzio invicta na rajskiej 280 zl z plytka

Czesc dziewczyny.
strasznie dlugo mnie nie bylo i niestety nie nadrobie wszystkiego ale witam nowe mamusie :-)
U nas nadal w 100% nie wiadomo ale na 80% bedzie dziewuszka :-)
Mam do was pytanko.
Gdzie i za ile robilyscie USG polowkowe? Ale tak zeby w 3d bylo i z plytka a najlepiej jak by w sobote przyjmiwala. Oczywiscie gdansk.
pozdrawiam wszystkie serdecznie
my niestety chorzy. Mnie od 2tygodni kaszel meczy i mlodego tez na szczescie cora jest zdrowa.
Jeszcze raz pozdrawiam

Dotarłam do Lidla ale na Grabowku, przy okazji odwiedzając rodziców. Prawie nic już nie zostało, a jak już to duże rozmiary. Udało mi się jedynie zakupić spodenki :) chociaż coś ;)
Z tymi chorobskami oszalec można! :( niech już będzie wiosna i ciepło!!! godziny rejestracji niezle, myślałam, że źle widzę ;)

Dokładnie zwykła frida wystarczy, nie jakaś elektryczne cuda ;)

My juz od piątku w domu chorujemy :-( bieda. Ale dziś udało się zarejestrować do lekarza! Ja na 13.15, a Małą na -15.12. Czad! To jest podział godzin pediatry. 3min, recepta i bye!
Dziewczyny - szukajcie na trójmiasto.pl w ogłoszeniach - paki dla dzieciaka. Za śmieszne pieniądze można ciuchy super kupić! Ja kiedyś kupowałam pake dla ciężarnej - Frida, koszule nocne, laktacji, butelki, podkłady i inne cuda.
Właśnie, dla tych młodych mam - polecamy z Lidla jeszcze inhalator do kupienia za 99zł, bo na pewno się przyda! ;-) i obowiązkowo - Frida. Dziecko tak do 3r.z. Nie smarcze a katar jakoś trzeba odciągnąć.

Inne tematy z forum

Sposób na kołtuny u dziecka. Polecam (19 odpowiedzi)

Witam Ostatnio miałam straszny problem z moją 2,5 latką, ponieważ zrobił jej się z tyłu główki...

alimenty. Jak to załatwić? (9 odpowiedzi)

Czy ktoś zna ten temat? Nie potrafię dogadać się z ojcem dziecka w sprawach finansowych. Twierdzi...

Badania prenatalne ! Kto miał ? (65 odpowiedzi)

We wtorek zrobiłam sobie badania prenatalne w 12 tygodniu ciąży. Tak żeby wydać kasę i uspokoić...