Mamusie marcowo - kwietniowe 2018 cz.2

Hej dziewczyny.
Nowy wątek zgodnie z prośbą :-)
Skopiowałam ostatnią uzupełnioną listę z poprzedniego wątku. Jeśli jakieś daty się zmieniły lub kogoś na niej nie ma to dopisujcie się :-)

xynka 4.03.2018
ika 9.03.2018
koralinaa 15.03.2018
Darnelka 17.03.2018
Mart84 22.03.2018
Kasia 23.03.2018
Hyo 28.03.2018
Dwupak 31.03.2018

Śruba 05.04.2018
yenna 06.04.2018
Dysia 07.04.2018
yevele 12.04.2018
Kateleen1 17.04.2018
Agatka230988 17.04.2018
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

No nie jest to przyjemność... Ja teraz jak pomyślę, że mam mieć to badanie to mam wszystkie kolory tęczy na twarzy ;-)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

u mnie 4 kg do przodu, więc nie jest źle ale staram się uważać na to co jem bo przed ciążą ważyłam minimalnie poniżej nadwagi. Oczywiście moje super postanowienia się kończą jak nagle moja mama przyjeżdża z gorącym ciastem :) Co do kolejek to raz w biedronce kasjerka mnie zawołała żebym podeszła bez kolejki. A na pobraniu krwi jeszcze się nie dopominałam, bo uznałam że narazie mogę sobie spokojnie posiedzieć z książką, ale dzisiaj w lux medzie znowu dwie osoby (faceci po 50) wepchnęły się bez kolejki, więc może zmienię nastawienie i będę dumnie wypinała brzuch i wchodziła bez kolejki. Miałyście już badanie glukozy po obciążeniu? To naprawdę jest takie straszne?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Kurcze 4,5 kg to nie tak dużo. Co ja mam powiedzieć? 6,5 już do przodu. O losie
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

Witam się w nowym wątku :)
I witam też nowe dziewczyny Ania, Inga :)
Co do pierwszeństwa to jeszcze mi się nie zdarzyło, ale generalnie nigdy się nie spieszyłam a pod kurtką jeszcze brzucha nie widać, ale zdarza mi się parkować na miejsca wyznaczonych dla kobiet w ciązy/rodzinnych.
Gratuluję wizyt połówkowych, ja mam na początku grudnia te badania.
Co do dobrych rad to na szczęscie mniej ich niż przy pierwszym dziecku, ale widziałam bodziaka z napisem 'moja mama nie potrzebuje Twoich rad' no idealne dla teściowej ;)
To większość z was mało przybrała, ktoś jeszcze jest na minusie? Wow, ja już 4,5 kg do przodu.
Darnelka ja niestety nie pomogę
Dziewczyny (głównie te co mają już starsze dzieci) będziecie chodzić na szkołe rodzenia?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

Ja jak na razie nie miewam skurczy. A co do przepuszczania to chyba jeszcze za mały brzuszek mam, bo nikt z własnej woli jeszcze mnie nie puścił, ale dwa razy sama poprosiłam (raz w Reserved była mega kolejka, a przy kasie kartka o pierwszeństwie więc podeszłam i zapytałam, nikt nie robił problemu :) i raz w laboratorium, bo spieszyłam się na wizytę) a tak to dzielnie stoję i czekam, bo na razie jeszcze nie jest mi jakoś mocno ciężko, ale jak już będę wielka to zamierzam korzystać z przywilejów :)
U nas dalej brak imienia...już mnie to męczy i śni mi się po nocach :D
Czy ktoraś z Mamuś bierze Dopegyt, albo jest na Clexane???
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2

Jeżeli któraś z Pań nie ma skompletowanej wyprawki zapraszam do siebie na wyprzedaż rzeczy po moim synku. Właśnie wyprzedaję rozmiary 56-62 cm. Dużo uniseksów, więc sprawdzi się też dla dziewczynki. Okazyjne ceny, więc zapraszam do oglądania i wybrania tego, co się najbardziej podoba. Kontakt pod numerem 516-143-992. Możliwość zobaczenia rzeczy - Gdańsk Osowa. :)

Tak, ja też mam, gdzieś od 17 tygodnia, prawie codziennie wieczorem, ale nie bolesne. Szyjka wciąż zamknięta od środka, więc u mnie to tylko takie sobie przepowiadające. Jak młoda kopnie mocniej, albo mnie coś uwiera, to się głównie wtedy pojawiają. Na pewno warto powiedzieć lekarzowi prowadzącemu na wizycie o nich, to dokładnie skontroluje, czy się szyjka nie skraca/rozwiera.

Dziewczyny a miewacie skurcze?
Jakoś mi się wydaje, że u mnie szybko się pojawiły. Z córką miałam później.

Też już mam przygotowaną formułkę w stylu "Przepraszam, czy puściliby mnie Państwo, bo to jest kasa pierszeństwa". I jak na razie zawsze w odpowiedzi usłyszę "Oczywiście" i "Proszę bardzo". Brzuch mi nagle olbrzymi wyskoczył, przydaje się w tych kolejkach;)
Byłam dziś na wizycie kontrolnej, raczej będzie dziewczynka, jutro USG połówkowe, to ma być wiadomo już na 100%. Jestem w lekkim szoku, jakoś tak się nie spodziewałam, że mogę urodzić kogoś innego niż chłopca.

xynka 4.03.2018
ika 9.03.2018
koralinaa 15.03.2018
Darnelka 17.03.2018
Mart84 22.03.2018
Kasia 23.03.2018
Ania 25.03.2018
Hyo 28.03.2018
Dwupak 31.03.2018

Śruba 05.04.2018
yenna 06.04.2018
Dysia 07.04.2018
yevele 12.04.2018
Inga 15.04.2018
Kateleen1 17.04.2018
Agatka230988 17.04.2018

Cześć Dziewczyny! Widzę, że coraz więcej się tutaj dzieje:) u mnie mdłości w końcu przeszły, ale trzymały zdecydowanie dłużej niż do końca pierwszego trymestru. Brzuch urósł mi dosłownie w przeciągu tygodnia! Az weszłam na wagę i przeżyłam szok- ponad 2 kg w tydzień! Niemożliwe, a jednak. Pod koniec tygodnia mam połówkowe i może w końcu dowiem się jak zwracać się do brzucha:)
Jeśli chodzi o przepuszczanie w kolejkach to niestety nie doświadczam tego przywileju dobrowolnie i sama się udzielam. Już mi to dynda co tam będą sobie inni szeptać.

Agatka ooo właśnie uwagi i komentarze wielodzietnych to hit.
Najbardziej mnie śmieszą te czarne wizje typu "ojjjj zobaczysz z dwójką to jest dopiero sajgon, nie to co z jednym, ojjjj będzie masakra ".
Ja tez do tych potulnych i trzymających język za zębami nie należę, wiec wiem o czym mówisz ;-)
Zawsze odpowiadam, że nie wiem jak to było w czyimś przypadku, ale ja świadomie się zdecydowałam na drugie i na wakacje w spa nie liczę ;-)
Tez często spotykam się z uprzejmoscia ze strony innych i przepuszczanie w kolejkach itp.
Ale moja znajoma miała taką sytuację ze Pani w laboratorium była tak zbulwersowana tym, że chce wejść bez kolejki ze na całą przychodnie z wielkim przekąsem powiedziała "pfff brzucha nawet porządnie nie widać a się wpycha przed wszystkich".
W odpowiedzi usłyszała, że nie każdy musi być tak obrosniety tłuszczem jak ona i nawet w ciąży ma mniejszy brzuch.
Pani zrobiła się zielona ze złości i był spokój
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Dysia - zazdroszczę braku "dobrych" rad o komentarzy. U nas to nie mija, wydaje mi się że nawet jest ich dość sporo, ale już jakby level osób doradzajacych sie zmienił bo teraz to matki dwójki i więcej dzieci wszystko komentują... A ja nie jestem zwierzem potulnym więc...bywaja zgrzyty :D ja ostatnio w lux medzie musiałam skorzystać z pierwszeństwa w ciąży w kolejce i wprosilam się 2 razy, a w labolatorium już sami mnie puścili :p a w sklepach niektorych wołają mnie ekspedientki jak z młodą w wózku chodzimy :p

U mnie dopiero widać brzuch, dziś Pani w autobusie chciała mi nawet ustąpić miejsca :-) Wcześniej mogłam sobie stać, podobnie w kolejkach sklepowych, chociaż jeszcze się nie doczekałam, żeby mnie ktoś w kolejce przepuścił. U mnie 4kg na plusie, ale ważyłam się 3 tyg temu. Teraz w czwartek na połówkowych zobaczymy ile przybyło :-) Dziś dostałam od znajomej siatkę ciuszków dla Małego. Sandałki mnie rozbroiły-takie malusie, bodziaczki i kaftaniki. Cieszyłam się jak dziecko :-)
Witamy nowe Mamusie :-)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Hej to i ja dołączę mam już dwoje dzieci-chłopcy 3 i 7 lat.Teraz termin na 15.04.

xynka 4.03.2018
ika 9.03.2018
koralinaa 15.03.2018
Darnelka 17.03.2018
Mart84 22.03.2018
Kasia 23.03.2018
Ania 25.03.2018
Hyo 28.03.2018
Dwupak 31.03.2018

Śruba 05.04.2018
yenna 06.04.2018
Dysia 07.04.2018
yevele 12.04.2018
Kateleen1 17.04.2018
Agatka230988 17.04.2018

Witaj Aniu.
Fajnie, że dołączyłaś :-)
W drugiej ciąży to już nikt mi nie doradza, nie komentuje itp.
Taki plus, że mam doświadczenie i nic nikomu do tego :-)

Co do polowkowego do można robić do 24 tc wiec spokojnie.

Agatka - to prawda, że czasami cierpliwości brak, ale trzeba jakoś ją odnaleźć w sobie. Nie ma już lekko
Bawić się trzeba i setny raz układać te same puzzle zamiast Odpoczywać :-)

Cześć,

dołączam się do wątku ;) mam termin na 25.03. Połówkowe będę miała dopiero w przyszłym tygodniu, bo tak obliczył mi lekarz z Invikty, potem czytałam że to trochę późno (skończony 22 tydzień będzie), ale niby w rejestracji uspokajały mnie że tak też będzie ok. Więc musi być dobrze :) Mimo, że to moja pierwsza ciąża to już mocno mnie wybrzuszyło i wszyscy wokół tylko komentują że mam już wielki brzuch, u Was też wszyscy wszystko komentują? Trochę to męczące...

Ja co do wagi to nadal na minusie, ale brzuch mimo 19 tc wyglada jak w poprzedniej w 7 albo 8 miesiącu :p juz nawet w pracy jak na kawe pojechałam to się ze mnie nabijali :p my czekamy na polowkowe...27.11 wizyta. Nie wiem czy tylko ja tak mam ale zupełnie, zupełnie inaczej znosi się drugą ciążę mając jednego malucha w domu :p szkoda tylko że wraz ze wzrostem brzucha nie wzrasta moja cierpliwość do Marianny :p

Ja idę w piątek na połowkowe. Też nie mogę się doczekać :-)
Co do wagi... Zazdroszczę. Ja rosnę w zastraszającym tempie. Mam 6 kg na plusie. Masakra ;-)
Brzuch taki jak mam teraz to w poprzedniej ciąży miałam dopiero gdzieś w 6 miesiącu spokojnie. No, ale trudno. Widocznie synek tak na mnie działa. Przy dwójce szybko zgubię mam nadzieję ;-)

Inne tematy z forum

Mole spożywcze mi się zalęgły... (25 odpowiedzi)

Wywaliłam już wszystko, mąki, kasze, cukier, ryż, wszystkie pootwierane opakowania przypraw i w...

zapach do mieszkania jaki ??co polecacie (41 odpowiedzi)

drogie mamy wy zawsze coś doradzicie chciałabym aby w mieszkaniu pięknie pachniało macie jakieś...

Życie w Anglii- jak to teraz wygląda ? (61 odpowiedzi)

Mam pytanie do forumek, które postanowiły wyprowadzić się z naszego pięknego Kraju i żyją w...