Mamusie sierpniowo-wrześniowe 2012 5*

Sierpień:
gianella - 02.08.
Eliska - 03.08
Sylwia- 04.08
Sanszajn - 04.08
Mamafipcia (Pati 25) - 06.08
karing - 07.08
agag_agag - 09.08
ania84 - 12.08.
Ania32 - 13.08.
asela - 15.08.
Kasita - 17.08.
Ola81 - 17.08.
GosiaS - 18.08.
Paula - 19.08.
Bimka - 21.08.
Martek - 25.08
Mammamia - 28.08.
Olcia_ - 29.08
kaska2308 - 30.08

Wrzesień:
ania85 - 02.09.
nanik - 03.09.
Asiunia81 - 05.09.
pierwsze_baby - 05.09.
Kocur86 - 06.09.
nat - 06.09.
ivi83 - 09.09.
Fretka - 15.09.
agusp - 15.09.
Roli - 17.09.
Alana - 18.09.
Fiolka - 20.09.
aguseek - 20.09.
krasnal699 - 24.09.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Mamusie sierpniowo-wrześniowe 2012 5*

u mnie na plusie 1,5 ale podejrzewam że to takie zwyczajne wahanie wagi a nie przytycie ciążowe ..

byłam u ginki i zrobiła mi usg ..
nie wiem czy miała to w planach czy dlatego, że jej powiedziałam, że mnie kłuło kilka razy w brzuchu ..
ale wszystko okej u Maluszka :)

i chwalę się ... uwaga ..
MAMY SIUSIAKA!!!!!!!!!!! :D hahaha

ja tez juz na plusie mam 3 kg

a ja 3 schudłam buuuuu

Dziewczynki moje czy ja wam się chwaliłam że przytyłam 3 kilo :D

Jeśli chodzi o cerę to mi wyskakiwały zawsze przed miesiączka tak zawsze miałam miedzy 25 a 30. Nawet teraz mi wyskakują w tym okresie, a tak poza tym jest wszystko ok :)

Witaj AgusiaB:)

Ale mi sie cera pogorszyla ze fiu fiu jak sie rano spojrzalam w lustro to sie przerazilam znowu nowe syfki i pory max rozszerzone bleeee ale to chyba dobry znak na pipeczke:))))

Paula - wypełnia się wniosek o przyjęcie do przedszkola. Wpisujesz 3 przedszkola na liście, jako pierwsze to, gdzie byś najbardziej chciała żeby było przyjęte. Deklarujesz też ile godzin ( i dokładnie je definiujesz) Twoje dziecko będzie przebywało w przedszkolu.
Na wniosku są tez kryteria przyjęć:
Kryteria główne (zgodne z przepisami prawa oświatowego)

1. Dziecko pięcioletnie lub sześcioletnie odbywające roczne obowiązkowe przygotowanie przedszkolne,
2. Dziecko matki lub ojca samotnie je wychowującego (Przez osobę samotnie wychowującą rozumie się pannę, kawalera, wdowę, wdowca, osobę pozostającą w separacji orzeczonej prawomocnym wyrokiem sądu, osobę rozwiedzioną),
3. Dziecko matki lub ojca, wobec którego orzeczono znaczny lub umiarkowany stopień niepełnosprawności, bądź całkowitą niezdolność do pracy oraz niezdolność do samodzielnej egzystencji na podstawie odrębnych przepisów,
4. Dziecko umieszczone w rodzinie zastępczej.

Kryteria dodatkowe (obowiązujące w przedszkolach na terenie miasta Gdańsk)

5. Dziecko obojga rodziców/prawnych opiekunów pracujących (w wymiarze pełnego etatu)/rodziców studiujących/uczących się (w systemie dziennym),
6. Dziecko posiadające rodzeństwo w przedszkolu pierwszego wyboru,
7. Dziecko, które będzie korzystało z pełnej oferty przedszkola (powyżej podstawy programowej wraz z posiłkami),
8. Dziecko z rodzin wielodzietnych (troje i więcej dzieci).

Generalnie masz większe szanse na przedszkole, jesli Twoje dziecko skorzysta z pełne oferty przedszkola - czyli powyżej 5 bezpłatnych godzin i z pełnego wyżywienia, dziecko rodziców obojga pracujących, lub samotnej matki.. Innymi słowy - im więcej TAK odpowiesz na te kryteria tym masz większe szanse :)

A więcej informacji - co prawda dotyczących rekrutacji zeszłorocznej jest tu:
http://www.gdansk.pl/edukacja,1186,17715.html

Heloł AgusiaB :)

Ja tez tak miałam, w I ciązy chodziłam do ok. 14 tyg. do jednego lekarza, potem do drugiego i ten drugi wystawił mi zaświadczenie na podstawie wpisów w kartę ciąży. Ale to zaświadczenie wziełam sobie po porodzie, jak byłam na zdjeciu szwów.

AgusiaB - witaj :) Hihi ale u Ciebie ewidentnie niechęć do słodyczy potwierdziła chłopaków :))) Ciekawe jak będzie teraz :)

AgusiaB witaj :)
Współczuję tych wymiotów. Ble.

W pierwszej ciąży miałam dwóch lekarzy, na poczatku poszłam do innej a potem już po 10 tyg przeszłam do innej. Jak urodziłam synka to poszłam do tej pierwszej i poprosiłam o zaświadczenie. Nie było problemu, oni mają to wszystko wpisane w karty :)

AgusiaB witamy :)

Eliska to bardzo Cie proszę o podpowiedź w sprawie tej rekrutacji :)

Pozwolę sobie się dopisać do listy :)

Sierpień:
gianella - 02.08.
Eliska - 03.08
Sylwia- 04.08
Sanszajn - 04.08
Mamafipcia (Pati 25) - 06.08 - dziewczynka:)
karing - 07.08
agag_agag - 09.08
ania84 - 12.08.
Ania32 - 13.08.
asela - 15.08. - dziewczynka
Kasita - 17.08.
Ola81 - 17.08.
GosiaS - 18.08.
Paula - 19.08.
AgusiaB - 20.08.
Bimka - 21.08.
Martek - 25.08
Mammamia - 28.08.
Olcia_ - 29.08
kaska2308 - 30.08

Wrzesień:
ania85 - 02.09.
nanik - 03.09.
Asiunia81 - 05.09.
pierwsze_baby - 05.09.
Kocur86 - 06.09.
nat - 06.09.
ivi83 - 09.09.
Fretka - 15.09.
agusp - 15.09.
Roli - 17.09.
Alana - 18.09.
Fiolka - 20.09.
aguseek - 20.09.
malutka22 - 22.09.
krasnal699 - 24.09.

No to poproś, by wystawiła Ci teraz zaświadczenie, że jestes pod opieką od 5 czy 6 tygodnia. Powiedz, że zbierasz teraz dokumenty bo potem nie będziesz miała do tego głowy :)

Cześć,
no to i ja się ujawnię. Mam termin na 20 sierpnia.
Płci jeszcze nie widać - może na następnym USG dzidziuś pokaże co ma między nóżkami.

Czytam co piszecie o mdłościach i zachciankach.
To już moja trzecia ciąża i w dwóch poprzednich wymiotowałam do 4 m-ca. Przez ten okres nie mogłam prawie nic jeść oprócz suchych bułek, nawet produkty spożywcze, które widziałam w gazetkach sklepowych wywoływały u mnie torsje. Po tym okresie specjalnych zachcianek nie miałam aha i całe ciaże nie jadłam wcale słodyczy. W obu przypadkach byli to chłopcy!!!!
Teraz równiez wymiotowałam do 4 m-ca. Co jakiś czas wkręca mi sie chęć na pizze, albo Mc'Donalda, nie jem słodyczy. Najważniejsza i chyba jedyna różnica to to, ze muszę codziennie zjeść minimum jeden talerz zupy - a normalnie nienawidze zup!!! i nigdy ich nie jem.

Więc z tego co widzicie to raczej mdłości czy ochota na coś nie ma wpływu na płeć dziecka - poprostu każda z nas jest inna i innaczej odczuwa pobyt tego małego człowieczka w środku.

Eliska właśnie jeśli chodzi o kartę ciąży to ona nie zakłada wcześniej niż w 10 tyg a ja juz do niej chodzę od 5 tyg ona to ma u siebie w komputerze. wiecie niby nie duzo bo 1000 zł ale i to jest dobre

Paula - ja moge powiedzieć jak wyglądała w zeszłym roku w Gdańsku :)

nanik - najlepiej jakbyś wyciągnęła od obecnego gina prowadzącego zaświadczenie że byłaś pod opieką przed 10 tygodniem.
Ja też własnie nie wiem jak to zrobić, bo chyba będę zmieniać lekarza a mój obecny prowadzący nie dał mi jeszcze żadnego zaświadczenia.. Mam co prawda wpisy w karcie ciąży i na wydrukach opisówki ze zdjęciem, ale to podobno nic nie daje, trzeba mieć zaświadczenie.

dziewczyny,a czy któraś z Was zapisuje w tym roku dziecko do przedszkola?możecie mi powiedzieć,jak wygląda ta cała rekrutacja?

Jak tak piszecie, to ja sobie przypomniałam, że na frytki z McDonald's to też już miała kilka razy ochotę, nawet tydzień temu byłam z mężem na turnieju i w przerwie musieliśmy wyskoczyć do McDrive:) Więc może można to uznać za moją zachciankę. Poza tym, to jem prawie wszystko co przed ciążą, może więcej owoców, a na obiad najchętniej zupy. Ale nie mam tak, że albo słodkie albo kwaśne- raczej wszystkiego po trochu:)

Inne tematy z forum

krem nawilżający do twarzy (44 odpowiedzi)

Jaki krem jest dobry bo nie wiem jaki kupić używałam garniera ale mi nie służy i teraz mam taka...

Jak radziłyście sobie z bólem głowy w ciąży? (13 odpowiedzi)

Dziewczyny jestem w 18 tygodniu ciąży i od paru dni boli mnie głowa. Lekarka powiedziała, ze mogę...

Nie mam ochoty na seks (21 odpowiedzi)

Czy jest to możliwe w zaledwie kilkuletnim związku? Rozumiem,zę rutyna może przyjść po 20-30...