Mamusie sierpniowo-wrześniowe 2012 52* 1*

Pierwszy wątek, kiedy już wszyscy jesteśmy obecni ;)
Wszystkim mamuśkom należą się gratulacje i buziaki, bo jestesmy zarąbiste :P a nasze dzieci przesłodkie ;)

20.06. (02.08) gianella - Rozalka, 2,03 kg, 44 cm / Kliniczna CC
24.06. (11.08) Mamafipcia - Weronika, 1480 gr., 40 cm/ Zaspa

27.07 (09.08) agag_agag - Szymek 3600 gr, 55 cm / Zaspa SN
27.07 (o3.08) sanszajn - Antony Adam 3400gr, 56cm / Redlowo SN
31.07 (03.08) Eliska - Zuzanna 3420 gr, 54cm / Zaspa SN

02.08 (20.08) AgusiaB - Wojtuś 3780 gr, 56 cm / Kliniczna SN
05.08 (04.08) Sylwia- Janek 3700 gr, 56 cm / Kliniczna SN
06.08 (19.08) Paula - Antoś 3200 gr, 53 cm/ Redłowo SN
10.08 (18.08) Zetka - Wojtuś 3310 gr, 53 cm/ Zaspa SN
11.08 (17.08) Kasita- Tymoteusz 3830 gr, 62 cm/ Kliniczna CC
12.08 (05.08) Mariols- Wiktoria 3470 gr, 55 cm/ Kliniczna SN
14.08 (25.08) Martek - Maciej Franciszek, 4150 gr, 56 cm / Swiss Med CC
17.08 (04.09) Jokerkowo Maja / Zaspa
18.08 (30.08) kaska2308 - Zuzanna, 3075gr, 53 cm / Kliniczna SN
18.08 (15.08) Asela - Gaja Daniela, 3700 gr, 56 cm / Redłowo SN
19.08 (17.08) Ola81 - Emilka, 3280 gr, 55cm / Wejherowo, SN
20.08 (18.09) Alana - Laura, 3100gr, 53 cm / Redłowo CC
20.08 (05.09) Asiunia81 -Jaś, 3758, 58 cm/ Swissmed CC
25.08 (20.08) KArolina -Tomasz, Redłowo SN
26.08 (12.08) ania84 - Liwia, 4125, 59 cm/Kliniczna
28.08 (21.08) Bimka - Adaś, 4000g, 60 cm/ Redłowo SN
29.08 (29.08) Olcia- Nicole,3550 gr, 55 cm/Redłowo/SN

01.09.(23.08) Aga81gd-Nikodem 3760g,56cm/kliniczna
03.09 (28.08) Mammamia - Maciuś, 3400g ,57cm/ Redłowo
06.09 (17.09) miskab - Jasiek, 3470 gr,55 cm/ Wejherowo
06.09 (13.09) asik-74-Emilka,3760gr, 57 cm/Swissmed
07.09 (06.09) nat - synek, 3400 gr, 56 cm / Redłowo
08.09 (03.09) nanik- Wiktoria, 2945 gr, 53 cm
09.09 (15.09) agusp-Agatka, 3540gr, 55 cm/Swissmed
10.09 (27.08) Łucja81 - Maciej , 3960 gr, 56 cm/ Wejherowo/SN
10.09 (05.09) kattie - Patryk 3370g, 56cm / Kliniczna CC
11.09 (01.09) ania85 - Weronika, 4100 gr, 57 cm / Far Far Away ;)
13.09 (16.09) LADY_D - Jaś, 3790 gr, 57 cm / Wejherowo
17.09 (22.09) okruszek_ - Marcin, 3295 gr, 55cm / Kliniczna
17.09 (14.09) DaMa - Lilianka, 2960 gr, 55cm/Kliniczna/CC
17.09 (29.09) Olka Fasolka-Lilka, 2720 gr, 51 cm,Redłowo
18.09 (02.09) Galuszka- Nina,3250g 57cm /Wejherowo/SN
19.09 (29.09) Iskierka28-Kornelka, 2950gr,53cm/Zaspa /SN
19.09 (17.09) Roli-synek/Kliniczna/CC
20.09 (20.09) Aguseek- Amelia, 3520gr, 56cm/Kliniczna
22.09 (19.09) ivi83- Olaf, 3490 gr, 55cm/Zaspa/SN
27.09 (22.09) malutka22, Fabian, 3990g, 59 cm, Redłowo
30.09. (24.09)krasnal699,Konradek, 2880 gr, 54 cm/Kliniczna/CC

Poprzedni wątek:
http://forum.trojmiasto.pl/?act=show_topic&topic=414543&c=1&k=16
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: ll

czesc dziewczyny.
U nas na noc Niki zasypia sama, wlaczam jej karuzelke i wkoncu sie zamuli i spi, wiec nie ma tragedi, ale juz w nocy i to raczej z wygody dla siebie biore ja do lozka i spimy razem. Maks tez ze mna spal tak do 6 miesiaca pozniej juz tylko w lozeczku.
co do samodzielnego zasypiania, z pierwszymn dzieckiem mielismy masakre bo Maks byl przyzwyczajony do noszenia na rekach i tak go nosilam przed snem nawet godzine:( kregoslup mi siadal, az wkoncu zastosowalismy metode 357(jakos tak) ale to jak mial gdzies pol roku, dwa dni masakry ale pozniej juz sam zasypial, wiadomo raz szybciej raz dluzej. w nocy budzil sie bardzo dluzo i dlugo, tak naprawde cale noce przesypia dopiero od skonczonego roku a i tak jeszcze zdarza mu sie budzic. taki jego urok
asela nam tez sie zrobila taka gulajka na raczce po szczepieniu ale tym w szpitalu i lekarka powiedziala ze sie tam ropa zbiera i ze moze to peknac ale nie musi i zeby nic z tym nie robic.

Mariols ja przykrywam dwoma kocykami- cieniutkim i troszkę grubszym a ubieram do snu w body z krótkim i pajaca, jak widzę, że jej za ciepło i marudzi to zostawiam jeden kocyk.

Iskierka, Ty to się masz z tym cipcokiem swoim:/
U nas z zasypianiem jest różnie, czasem chce się dłużej potulić, a czasem zasypia sama w łóżeczku. Po kąpaniu daję jej cycka i jak widzę, że robi się senna to odkładam, a jak nie to tatuś troszkę ponosi, polula i śpi. W nocy budzi się raz, chyba, że już o 20 śpi, to wtedy dwa razy, ale dostaje jednego cycka, potem Sławek ją przewija i przy drugim cycku zasypia, więc jest luz, ja nawet nie muszę z wyrka się podnosić, chyba, że mam dużo mleka, to ściągam w nocy.
W dzień też różnie, teraz na przykład śpi, to chyba zależy, ile mam pokarmu, jak się porządnie naje to pośpi trochę w dzień, a czasem ma taki dzień, że ciągle by na cycku wisiała.
Dziś jak przebierałam Gajkę, to zobaczyłam, że ma takie zgrubienie na rączce tam, gdzie miała szczepionkę wkłutą, myślicie, że to normalne? Szczepienie było w poniedziałek.
Mój mąż ma treningi w Dębogórzu od miesiąca i jak jest ładna pogoda to z nim jeździmy i tam spacerujemy, zawsze trochę lepsze powietrze niż na Chylońskiej;) Dziś chyba też się wybierzemy.

fajne te wasze dzieciaczki :)
a jak sie zachowuja widzac drugie takie malutkie dzieciatko? :)
szkoda ze moja nie ma kontaktu z takimi maluszkami :(

mam pytanie czym przykrywacie w nocy dzieciaczki?
bo nasza znow si upocila :( raczej wit D powinnam wykluczyc bo juz 4 dzien jej nie podajemy...

|Krasnal gratulacje ;]
~mariols Marek to ten po lewej, a Fabianek w środeczku jest ;]
Ja dzisiaj też byłam na usg bioderek i u chirurga z pępuszkiem.

Powróciłam,malutka byla grzeczniutka uff.
A u mnie dalszy ciag lekow:( ginekolog wyciągnął mi 2 cholernie długie szwy,miały po 7-8cm!! Przy ściąganiu mali d*paki mi nie odpadło i się okazało,ze z nerwem odbytu mnie zszyli:( mam dzisiaj odpoczywać i lezec najlepiej. Ale niezbyt się to uda. Na spacerek choc na 30 minut wyjdę bo taka piękna pogoda ze żal w domku siedziec.

Krasnalku jak się ogarniasz z kondziem? Jak pierwsza nocka? Mam nadzieje,ze niedlugo na spacer pójdziemy razem:)

do dr wyszomirskiej na pazdziernik nie ma juz terminow a jak ktos chce na listopad to po 18 pazdziernika mozna sie zapisac:)

witam dziś.

no z moją mamą jest tak samo!! :) ona jest jakąś zaklinaczką dzieci! :) co się nauskarżam, nażale, przychodzi mama niby do pomocy, a tu dziecko smacznie śpi cały dzień... jak na złość

trochę sie z Wami zgadam z tym zasypianiem, ale jestem jakoś pośrodku. Bo jak ta teoria ma sie do sytuacji kiedy jest dwoje dzieci?? mi w tym wszystkim było żal starszej siostry... ona ma zaledwie 2,5 roku, czy to jej wina że spłataliśmy jej takiego figla i dostała braciszka, który ukradł jej mamusię? właśnie z tego względu postanowiłam nauczyć synka zasypiania samodzielnego, we własnym łóżeczku aby ten mój czas podzielić dla dwójki dzieciaczków :)

dzis znowu wszystko ładnie sie ukłąda z zasypianiem :)
jak ładnie zaśnie to jestem z siebie taka dumna!! gorzej jak troszkę więcej płacze i marudzi to wtdy jestem bliska złamania!
ale mam prv motywatora, to moja siorka, ma dwoje starszych dzieciaczków i jest moją księgą wiedzy na temat wychowania!

z reszta to sie jeszcze wszystko może zmienić

Na przykład koleżanki dziecko od poczatku przesypiało noce (jest w podobnym wieku co Madzia), śmiali sie ze mnie że Madzia sie budzi milion razy, że śpi ze mną, pouczali mnie co mam robić żeby Madzia spała lepiej. Minął rok i sie odmieniło. Teraz Madzia przesypia noce w swoim łóżeczku, a Marysia budzi sie co 2 godziny :P Wzieli ją do swojego wyra a i tak się budzi. A tacy mądrzy byli ;) Niech sobie zastosują teraz swoje własne rady... :P

Ja sie rejestrowalam na usg na poczatku miesiaca, wiec terminy jakies 3 tygodnie, ale caly wrzesien lekarka byla na urlopie, wiec moze teraz juz beda troche krotsze terminy.

Mój Jasiek ostatnio budzi sie w nocy 2 razy z czego raz zazwyczaj zje i nie chce mu sie juz spac, ale naszczescie wezme go do nas do lozka, dam smoka i nie placze tylko sobie lezy i wierzga przez np godzine. Z zasypianiem samemu to roznie, czasem sie uda, czasem nie, ale ja sie nie stresuje bo mam nadzieje, ze tak jak z Zosia na wszystko przyjdzie czas.

Bimka tak jak piszesz, tylko ludzie jako ssaki oddzielili od siebie dzieci, a tak wszystkie spia w stadzie, bo poprostu potrzebuja bliskosci.

U nas niestety w dzien jest troche ciezko, bo Jasiek jak nie spi to sam polezy max 10 min, a tak to na raczkach najlepiej, majac w domu drugie dziecko to troche ciezko, tym bardziej, ze jak na zlosc on zawsze spi sobie do poludnia, jak Zosia w przedszkolu, a jak wraca i chcialabym sie nia pozojmaowac to on wtedy nie spi i musze sie nim zajmowac i czasami niestety Zosia siedzi przezd telewizorem i oglada bajki :-( bo nie za bardzo chce sie bawic jak mam Jasia na rekach, pomimo ze na szczescie nie jest jakas mega zazdrosna.

Malutka napisałam do ciebie na priv.

hej :)

Krasnalku, fajnie, że już Kondzio jest w domu, głowa do góry, pozytywne myślenie i będzie dobrze :)

dziewczyny, przystojniaków małych macie jak widać :) super chłopaki:)

my byliśmy wczoraj u lekarza, mały dostał wit. C i fenistil na przeziębienie i lakcidbaby na kupkę :0 zobaczymy czy zadziała ...
z tym zasypianiem to widzę, że wszędzie jakieś przeboje... u Wojtka to zależy od dnia... czasami potrafi leżeć sam i jest ok, a czasami trzeba go tulić cały dzień bo marudzi. Wypracowujemy z M rytuał wieczorny, żeby mały wiedział co po czym i tp itd.. tzn. kąpiel, karmienie, przytulenie, później kładę go do łóżeczka i czytam bajkę, jak jeszcze nie śpi to śpiewam kołysanki, na koniec karuzela z pozytywką i zasypia. Chyba że ma zły dzień... z zasypianiem po nocnym karmieniu jest gorzej, więc wtedy ląduje u nas w łóżku, trochę też dla mojej wygody, żeby nie musieć siedzieć przy nim...bo teraz mu się przestawiło i znów co 3 godziny na karmienie się budzi :)
wczoraj go ważyliśmy, no i mamy 4400 gr, a wzrostu 60 cm :)
teraz ładnie śpi, oczywiście w naszym łóżku, ale chociaż mam chwilę spokoju :)

Asiunia.. nosz tez bym poszla na tego 23 :D no ale trudno.. a mozesz w przyblizeniu okreslic kiedy sie rejestrowalas ze zapisali cie na 23 pazdziernika? tak sobie mysle by isc na yto usg bo i nie tak drogasno i bardzo blisko:)

Ivi moze przenies lozeczko do waszej sypialni narazie, maly poczuje ze nie jest sam w pomieszczeniu, sprobuj go odlozyc do lozeczka a jak bedzie plakal najwyzej wstaniesz , ja wiem ze z poczatku to moze byc meczace ale tak bedziesz czuwala nad maluszkiem a on moze z czasem sie przyzwyczai... no nie wiem czy to dobre spac z dzieckiem... bo jak potem nie odzwyczaisz to co?
u nas mała zasypia sama ... w foteliku, na poduszce, w lozeczku... no tez marudzi i sie drze ..normalne :) ale noc przesypia z przerwa na jedzonko, wiecej niz 5h nie przespi niestety....

Sylwia gratuluje skoku rozwojowego :) no ale teraz musisz go tez bardziej pilnowac :P

witam:)

Krasnalku jak fajnie,że synus w domu, a jak karmienie? dajecie rade?

chłopaki słodziaki:)))

150 zł za kompleksowe usg? to bardzo mało, w Redzie prywatnie usg jednej części ciała kosztuje 140 zł!!

ja sie staram,żeby mały sam zasypiał, w dzień i noc nie mam problemu, cyc i sam odlatuje:) gorzej wieczorem tak od 19 do 23, wtedy jakos ma ochote na przytulanki:) ale wtedy troszkę poprzytulam, potem opatule kocykiem i daje smoka, czasami wypluwa ze 20 razy, ale w końcu zasypia

to ja mam odmieńca :)
Najstarszy z naszych maluchów, a najwięcej śpi.. I w sumie nie wiele mu przeszkadza, bo jak go emi obudzi to potrafi na nią spojrzeć z byka i spać dalej - jak będzie dorosłym większy to pewnie tylko się na drugi bok kulnie :P a jako dorosły facet będzie zasypiał na kanapie przed tv, albo z gazetą na twarzy w nosie będzie miał własne dzieci skaczące nad nim, bo on przecież będzie miał swoją drzemkę "po pracy" :P
A tak na poważnie, to troszkę się martwię, że on taki śpioch. Może jakby był bardziej aktywny, to by nie był taki utyty :/ A tak budzi się tylko na jedzenie i i jego aktywność między posiłkmi to ok 30-45 minut.

c***ks, tsytski... całe życie się człowiek uczy... ;)

Adaś dziękuje za komplementy. Skwitował je swoją ponurą miną :P

"dorosli ktorzy zasypiaja wszedzie i ludzie ktorych burczenie lodowki denerwuje i nie moga zasnąc"

- o dokładnie! dobre porównanie

ale sobie myslę, że chociaż Adaś budzi się w nocy z 5 razy to i tak dobrze, że w nocy śpi. Pociucia tego cyca i śpi dalej. Bo znam przypadki, że dzieciaki robią w nocy 3 godzinną przerwę na zabawę! Albo 2 letnia dziewczynka, która chodzi spać grubo po północy, a w dzień już tez nie śpi (chociaż ostatnio coś sie ponoć poprawiła). Takze cieszmy się z tego co mamy, bo zawsze może być gorzej ;)

Poza tym znajoma ładnie powiedziała: Przestałam się dołować tym, że czegoś nie mam. Zaczełam się cieszyć tym co mam.
Więc cieszmy się tym co mamy ;)

Witam się z poczekalni u c***ksa... Mam dosc mojej waginy:(

Bimka,nat,malutka chłopaki Wasze są przecudowne:) a fabisia irokez pierwsza klasa:) a Madziulka jest slodziutka jak trzyma braciszka za raczke:)

Mi mala zasypia sama jak jest ze mna,a jak tatuś jest to tylko buju buju na rączkach dziala :)wie z kim moce pofolgowac.niunia sama z babcia została i się zamartwiam bo mleka nie zostawiłam,a ona taka miałcząca od wczoraj jest:/ x pewnoscia zasługa mojego antybiotyku:(

dobry ;)

a mój właśnie postanowił w nocy nie spać ;) ja go do łóżeczka a ten oczy jak 5 zł, ja mu smoka do buzi,a ten buzi nie otwiera i się cieszy hahah, i mówię do niego, Jasieńku nie rozmawiamy teraz, idziemy lulu .. ale chyba nie zrozumiał :D hahaha
z 10 razy wstawałam i podrzucałam mu smoka i pozytywkę na nowo, ale w końcu padł ;)

za to ja dzisiaj jakaś nieprzytomna, w nocy przyniosłam "mleko", przebieram go, daję butelkę, a tam sama woda, taka zakręcona mleka nie wsypałam ;).
Przed chwilą się obudził na jedzenie, to mi butelka z wodą wypadła z ręki ;), dobrze, że miałam w czajniku bo byłaby afera hahah

no i zasnął, także mam chwilę ciszy zanim Lena wstanie, potem zbieramy się na to usg, a później jadę do przychodni po tą receptę na mleko i zważyć Malucha ;)

kurna, ja chyba znowu okres dostałam :/

Inne tematy z forum

Pierwsze dni w przedszkolu - przyzwyczajanie (51 odpowiedzi)

Dziewczyny, naczytałam się w necie, że warto stopniowo wydłużać pobyt dziecka w przedszkolu. No...

Jak wyprawiacie urodziny dla dzieci? (27 odpowiedzi)

Witajcie! Jak bardzo hucznie obchodzicie urodziny dzieci? Głownie chodzi mi o to czy urządzacie...

polećcie pakiet medyczny (112 odpowiedzi)

jestem w trakcie poszukiwań i chętnie poznam oferty, jakie macie. Nie ukrywam, że szukam pod...