Mamusie sierpniowo-wrześniowe 2012 52* 1*

Pierwszy wątek, kiedy już wszyscy jesteśmy obecni ;)
Wszystkim mamuśkom należą się gratulacje i buziaki, bo jestesmy zarąbiste :P a nasze dzieci przesłodkie ;)

20.06. (02.08) gianella - Rozalka, 2,03 kg, 44 cm / Kliniczna CC
24.06. (11.08) Mamafipcia - Weronika, 1480 gr., 40 cm/ Zaspa

27.07 (09.08) agag_agag - Szymek 3600 gr, 55 cm / Zaspa SN
27.07 (o3.08) sanszajn - Antony Adam 3400gr, 56cm / Redlowo SN
31.07 (03.08) Eliska - Zuzanna 3420 gr, 54cm / Zaspa SN

02.08 (20.08) AgusiaB - Wojtuś 3780 gr, 56 cm / Kliniczna SN
05.08 (04.08) Sylwia- Janek 3700 gr, 56 cm / Kliniczna SN
06.08 (19.08) Paula - Antoś 3200 gr, 53 cm/ Redłowo SN
10.08 (18.08) Zetka - Wojtuś 3310 gr, 53 cm/ Zaspa SN
11.08 (17.08) Kasita- Tymoteusz 3830 gr, 62 cm/ Kliniczna CC
12.08 (05.08) Mariols- Wiktoria 3470 gr, 55 cm/ Kliniczna SN
14.08 (25.08) Martek - Maciej Franciszek, 4150 gr, 56 cm / Swiss Med CC
17.08 (04.09) Jokerkowo Maja / Zaspa
18.08 (30.08) kaska2308 - Zuzanna, 3075gr, 53 cm / Kliniczna SN
18.08 (15.08) Asela - Gaja Daniela, 3700 gr, 56 cm / Redłowo SN
19.08 (17.08) Ola81 - Emilka, 3280 gr, 55cm / Wejherowo, SN
20.08 (18.09) Alana - Laura, 3100gr, 53 cm / Redłowo CC
20.08 (05.09) Asiunia81 -Jaś, 3758, 58 cm/ Swissmed CC
25.08 (20.08) KArolina -Tomasz, Redłowo SN
26.08 (12.08) ania84 - Liwia, 4125, 59 cm/Kliniczna
28.08 (21.08) Bimka - Adaś, 4000g, 60 cm/ Redłowo SN
29.08 (29.08) Olcia- Nicole,3550 gr, 55 cm/Redłowo/SN

01.09.(23.08) Aga81gd-Nikodem 3760g,56cm/kliniczna
03.09 (28.08) Mammamia - Maciuś, 3400g ,57cm/ Redłowo
06.09 (17.09) miskab - Jasiek, 3470 gr,55 cm/ Wejherowo
06.09 (13.09) asik-74-Emilka,3760gr, 57 cm/Swissmed
07.09 (06.09) nat - synek, 3400 gr, 56 cm / Redłowo
08.09 (03.09) nanik- Wiktoria, 2945 gr, 53 cm
09.09 (15.09) agusp-Agatka, 3540gr, 55 cm/Swissmed
10.09 (27.08) Łucja81 - Maciej , 3960 gr, 56 cm/ Wejherowo/SN
10.09 (05.09) kattie - Patryk 3370g, 56cm / Kliniczna CC
11.09 (01.09) ania85 - Weronika, 4100 gr, 57 cm / Far Far Away ;)
13.09 (16.09) LADY_D - Jaś, 3790 gr, 57 cm / Wejherowo
17.09 (22.09) okruszek_ - Marcin, 3295 gr, 55cm / Kliniczna
17.09 (14.09) DaMa - Lilianka, 2960 gr, 55cm/Kliniczna/CC
17.09 (29.09) Olka Fasolka-Lilka, 2720 gr, 51 cm,Redłowo
18.09 (02.09) Galuszka- Nina,3250g 57cm /Wejherowo/SN
19.09 (29.09) Iskierka28-Kornelka, 2950gr,53cm/Zaspa /SN
19.09 (17.09) Roli-synek/Kliniczna/CC
20.09 (20.09) Aguseek- Amelia, 3520gr, 56cm/Kliniczna
22.09 (19.09) ivi83- Olaf, 3490 gr, 55cm/Zaspa/SN
27.09 (22.09) malutka22, Fabian, 3990g, 59 cm, Redłowo
30.09. (24.09)krasnal699,Konradek, 2880 gr, 54 cm/Kliniczna/CC

Poprzedni wątek:
http://forum.trojmiasto.pl/?act=show_topic&topic=414543&c=1&k=16
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: ll

dokładnieBimka, sa dzieci ktore spia a takie ktore nie i juz, dorosli ktorzy zasypiaja wszedzie i ludzie ktorych burczenie lodowki denerwuje i nie moga zasnąc, moja identyko jak Sylwi opatulona zasypia sama, ale głownie to w dzien w ogole nie zasypia wczoraj pobila rekord rekordów około 15 min drzemki od 9-19 w dzień łączni :D i musze ja przekładac z chustawki na kanape, z kanapy na mate, potem troche na rekach i od nowa i wtedy jest ok jak co 15 min zmienia lokalizacje, za to jak nadchodzi wieczor to ja ja chyc do łóżeczka albo gondoli od wozka i spi sama ale dokoła pełno szmat nad głową też i koniecznie smok, potem go wypluwa i spi do rańca :D wczoraj poszla spac o 23 i wlasnie sie budzi heh
ale nic na siłe bo to nie ma sensu,, moja siostra tez tak walczyła z córka a ona ma 8 lat i dalej do niej przylazi do lozka i spi z nia heh ale teraz moja siostra chce zeby przylazila ;)

KRASNAAAL rewelacja ze jestescie juz w domu, w sumie w miare szybko was wypuscili :) ucaluj Konradka i napisz jak pierwsza noc :)

ide robic mlekooo puki dobra :P

a jeszcze Ivi, zauważyłam że im bardziej mi zalezy na tym żeby w końcu zasnął albo sam poleżał tym trudniej mi go odłożyć ;) Dzieci chyba wyczuwają napięcie i to, ze chcesz się go "pozbyć" i sie wtedy bardziej przyczepiają ;)
Jak mam milion pilnych rzeczy do zrobienia, Madzia chce siku, zupkę i koniecznie rysować na przemian z czytaniem to mi ryczy i chce sie tulić. A jak na przykład jest moja mama, nie musze zajmować się Madzią i nie mam nic konkretnego do zrobienia to wtedy on śpi. Jak na złość ;)

Z Adasiem już nie bede tak fisiować, nie bede nas do niczego zmuszać.
Te 2 lata szybko zlecą. A jak bedzie starszy to bede żałować, że sie nie naprzytulałam jak miałam ku temu okazję ;) Ten czas tak szybko zleci... i to nigdy już nie wróci, więc korzystajmy zanim usłyszymy coś w stylu "spadaj matka" ;)
Poza tym badania wykazały że dużo bliskości i wspólne spanie korzystnie wpływa na rozwój emocjonalny i intelektualny dziecka :)
A tak w ogóle człowiek jest jak małpa, musi żyć w gromadzie, jeść w gromadzie, spać w gromadzie. U każdego zwierzęcia młode śpią z matką, nigdzie nie jest tak że młode śpią gdzieś tam osobno samo, zawsze razem, przy cycuszku ;) Tak nas urządziła natura. Po co z tym walczyć?

ivi, terroryzowac to nie, ale dzieci maja rózne charaktery, rózne potrzeby i potrafią o swoje zawalczyć ;) Przecież on nie robi tego po złości albo żeby Cie wymęczyć dla własnego widzi mi się. Widze ze Twój i mój to ewidentny przytulak, musi czuc ciepło mamy zeby czuc sie dobrze i bezpiecznie. Inne dzieci maja w nosie gdzie spia, pod czym spia czy jest cicho czy głosno, itp. Te bardziej wrazliwe już musza mieć specjalne warunki do spania. No niestety. Możesz próbować zmienić jego przyzwyczajenia, ale to nie bedzie łatwe, bedzie okupione Waszymi łzami a nie wiadomo czy się uda.
Dużo w tym racji, że jezeli dziecko nie potrafi samo zasypiać i przesypiać całych nocy to nauczy się tego dopiero ok. 2 roku życia (z moich obserwacji zauwazyłam że tak właśnie jest i u mnie z Madzią i u znajomych z forum 2010).
Przy Madzi czytałam kilka poradników o tym jak nauczyć dziecko spać. Konsekwentnie wprowadzałam do zastosowania te rady i nic.
Wg tych podręczników każde dziecko może zasypiać samo i każde może nauczyć się przesypiać noce. Ale ja myślę że tak nie jest, bo każde dziecko ma inne potrzeby. A jeżeli dziecko jest szczęśliwe przy mamie dlaczego mu tą mamę zabierać?
Teraz żałuję że przy Madzi tak fisiowałam i tak kombinowałam żeby nauczyć ją tego spania. Co sie namęczyłam to moje (i Madzi), bo łatwo nie było, a nie przyniosło żadnych efektów.
Przyszedł czas, ze sama zaczeła ładnie spać w swoim łóżeczku.

aleee napisałyście ;)

chłopaki jakie cudne!!! :D

Krasnalku, super, że jesteście już w domku! Właśnie opowiadaj, dawaj zdjęcia ;)

Jachu coś sam zasypiać nie chce, albo go wrzucam do huśtawki ze smokiem i jakoś zasypia, albo w łóżeczku ale musi być mega opatulony jakimiś kocykami, pieluchami koło glowy no i ze smokiem :D
jedynie w nocy jak się obudzi, bo teraz chodzi wcześniej spać i budzi mi się o 5 na jedzenie, to go odkładam, ten sobie jeszcze porozmawia, ponarzeka że nie chce mu stać nad łóżeczkiem i zasypia ;)

aa ja chciałam się pochwalić, że mój zdolny Jasieniek przekręcił się dzisiaj dwa razy z brzucha na plecy! :D
nie wiem na ile niechcący mu to wyszło, a na ile świadomie ale coś czuje, że dopiero zacznie nam fikać :D

Malutka pomiędzy naszymi maluchami jest tylko 5 dni różnicy a mój z kolei po odbiciu dostaje powera w gardle i jest krzyk więc znów cyc lub butla znów odbicie i znów krzyk i tak w nieskończoność ... dziś np piłował się od 8 rano do 18 z malusimi przerwami ... :(

Asiunia a Ty jesteś zapisana tylko na bioderka ? bo ja bym chciała ten pakiet za 150zł i jakby dało radę to wzięłabym Twój termin. Mały będzie miał akurat 4 tygodnie.

Re: Mamusie sierpniowo-wrześniowe 2012 52* 1*

mój zasypia sam. Może dlatego, że jest jeszcze malutki. Często odlatuje przy butelce i wtedy tylko podnoszę do odbicia i odkładam do łóżeczka.

Wiecie co ... w szpitalu babka mi powiedziała, że wit D mam dawać po 14 dniu życia ... położna jak była powiedziała, że daje się od razu ale nie ważne, w każdym razie jakieś 30min po podaniu witaminy leci kupa ... Tak jak nie robił po 4 dni z rzędu to wczoraj zaraz po witaminie i dzisiaj od razu go przeczyściło. Tak może być ? u którejś też tak jest ??

tzn mi takie skały się zrobiły bo ja wybitna kuchara jestem :P

ja karmię i do dziś jadłam wszystko :) aż dziś młody dostał jakiejś wysypki ... pytanie teraz od czego? hihihi mufiinki zrobione jak sąż ciepłe to pychota a jak zimne to można na nich stracić jedynki :P :)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Karolina u mnie zasypianie to jakaś masakra jest ... dziś cały dzień lulania a zasypiał na 5 minut zanim wyszłam z pokoju to już był krzyk ... jak Wy to robicie dziewczyny że Wasze maleństwa zasypiają same? ja dziś naprawdę miałam dość :( taka wyrodna matka jestem :(tak w ogóle Olaf ma dwa łóżeczka a śpi z nami na łóżku w sypialni w środeczku jak go odkładamy to krzyk jakby go ze skóry obrywali ... czy to możliwe że taki bąk już nas terroryzuje? :/

Krasnalku super, że jesteście już w domku razem :-)))

Jeśli chodzi o usg bioderek to tak naprawde im szybciej tym lepiej, mozna juz robic nawet jak dziecko ma kilka dni, wtedy jesli wyjdzie cos nie tak, mozna szybciej i latwiej wyleczyc, bylo tez tak u nas z Zosia, bylismy z nia na usg bioderek jak miala 3 tygodnie i wyszlo, ze ma lekko dysplazje i przez to, ze tak szybko byla wykryta, leczenie zakonczylismy jak miala 6 tygodni.

Zdjęcia chłopaków super.

Z rejestracją do dr Wyszomirskiej naprawde masakra, bo te babki tam są straszne, jeśli któraś by chciała isc to ja mam termin na 23 października na 9:45 i jeszcze nie dzwonilam odwolac, bo udalo mi sie zalatwic wczesniej.

Bimka, Twoja Madzia taka drobniutka, ale przy tych maluszkach wygląda tak "dorośle".
A ja zrobiłam muffinki z czekoladą i bananami:) Pycha! I wyszły mimo, że jestem antytalentem ciastowym;)

Ale czadowe fotki!!! Boscy faceci.
Kurczę, może mnie też ma ktoś ochotę odwiedzić?:) Bo fajne takie spotkania mamuś z dzieciaczkami. Ja spaceruję codziennie z koleżanką ze szpitala, której synek urodził się tego dnia co Gajka.
Mała już śpi od godziny, aż w szoku jestem, bo o 19 wykąpaliśmy, potem cycek i tuli tuli, odłożyliśmy do łóżeczka i sama zasnęła grzecznie, a ostatni nam zasypiała ok. 23 dopiero.
My mamy USG bioderek dopiero 24.10- Gajka będzie miała już ponad 2 miesiące, ale pediatra mówi, że to nie za późno, więc luz.
Krasnalku, super, że masz synusia w domku, a z badaniami na pewno będzie wszystko dobrze.
Ja też wylicytowałam dwa kombinezony dla Gajusi na 68, bo teraz już niektóre bodziaki nosi w tym rozmiarze i jeden mi wczoraj przyszedł i jest ogromny a na drugi jeszcze czekam. No a ten wystawiłam na sprzedaż, bo raczej do końca zimy Mała nie urośnie aż tyle...

wkleiły mi sie zdjęcia tam wyżej także się cofnijcie trochę ;)

Fabiś to ten najmniejszy z irokezem

Aa... Krasnalku gratulacje !! cieszę się przeogromnie że już jesteście razem !! A jaką młody miał wagę "wypisową"? a na odpoczynek nocny to sie mamuśka nie napalaj zbytnio :P Poczuj smak macierzyństwa i nieprzespanych nocy :P

ja karmię i jem wszystko :) w miniony weekend gołąbki a wczoraj i dziś paprykę faszerowaną mielonym :) mam ochotę na bób :P
Na szczęście moje dziecko nie odreagowuje tego. Ale nie pijam gazowanych

a powiedzcie jeszcze jeśli chodzi o to ciasto z mikrofalówki... czy któreś mamusie karmiące piersią jedzą takie przysmaki?

ja mam strasznie ochotę na słodkie. jem drożdżówki, herbatniczki i kinder czekoladki...

hej!
ale śliczne dzieciaczki!

ja mojego synka uczę zasypiania samodzielnego. Bo wcześniej tak jakoś wyszło że go lulałam... chyba przez te kolki tak sie przyzwyczaił do bujania. w poniedziałek miałam dzien przełomowy, chyba cały dzien go tylko lulałam, spał po 3 min albo po 20 min... Córcia praktycznie cały czas bajki oglądała i sama sie sobą zajmowała :( mąż oczywiście długo był w pracy... masakra! tak mnie to wku...wiło że sie zawzięłam i następnego dnia trenowałam. Troszkę płakał ale nie aż tak przesadnie. To było w poniedziałek. Wczoraj zasypiał odkładany bez problemu :) ale dziś znowu kombinował... i jakby bardziej pakał... już mi brakuje tego zaparcia i najchętniej znowu bym go pobujała żeby sobie spokojnie zasnął... słaba jestem!!
kurde! muszę być konsekwentna!

a wasze dzieciaczki zasypiają odkładane? jak to u was wygląda?

dziś młody zasnął o 16.40 i jak tylko mąż wrócił z pracy to szybko sie ubrałam i "uciekłam" z domu!
kurcze, nie ma człowiek nawet jak odreagować tego zmęczenia! ani sie piwka nie wypijesz ani papieroska nie zapalisz... jakie macie sposoby na odreagowanie? oprócz zakupów oczywiście
bo mi tylko zakupy pomagają, ale ile mozna kupować? zbankrutuję przecież

"My na USG bylismy wlasnie w budynku solidarnornosci u dr Wyszomirskiej i tam USG kompleksowe brzuszka, glowki, bioderek i u chlopcow jaderk, a u dziewczynek czegos tam jeszcze kosztuje 150 zl."
Asiunia a ile sie czeka na ta wizytę?

Krasnal jak juz ochłoniesz z radosci , wklej nam zdjęcie Kondzia :)

Alana a my chyba wracamy do comfortu bo mała juz nie moze sie wykupac :( i dzis miala dzien ulewania..

Inne tematy z forum

Obniżenie /wypadanie macicy (1238 odpowiedzi)

Dziewczyny, które macie obniżenie /wypadanie macicy jak sobie radzicie? Ćwiczycie czy operujecie...

jechać czy nie jechać... oto jest pytanie ;) (58 odpowiedzi)

hej jestem mamą 2 dziewczynek - 4 letniej i rocznej na codzien sama zajmuję się dziećmi, bez...

Pomysły na tegoroczne prezenty : (44 odpowiedzi)

Jakie są wasze tegoroczne pomysły na prezenty - dla męża/chłopaka, mamy, ojca, teściowej. teścia,...