Mamusie styczniowe i lutowe 2014 (7)

Link do poprzedniego wątku:
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-styczniowe-i-lutowe-2014-6-t508718,1,130.html

STYCZEŃ:
02.01.2014 Kammcia; córeczka Maja, Wejherowo
02.01.2014 Jaagnes; córeczka, Wejherowo/Kliniczna
02.01.2014 Lolkakarolka; córeczka, Kliniczna
05.01.2014 Dzula; córeczka Pola
06.01.2014 Bubelka; synek, Zaspa
09.01.2014 Rauma7; córeczka, Liliannka
13.01.2014 Nalla; córeczka Sara
13.01.2014 Justi; synek, kliniczna
14.01.2014 Aanulkaa; córeczka, Kliniczna
17.01.2014 Karmelek; córeczka
17.01.2014 Jarzebina; synek
18.01.2014 Asikk; córeczka Maja, Wojewódzki
19.01.2014 Malgos.1985; córeczka Marika, Kliniczna
19.01.2014 Antonina; synek Kajko
20.01.2014 Wilczyca246; córeczka Malina, Kliniczna
22.01.2014 Nbk-zuzia; córeczka Zuzia, Wojewódzki
27.01.2014 Aniaa; córeczka Helenka, Zaspa
31.01.2014 Martyna.89; córeczka

LUTY:
01.02.2014 Caroca; synek Tomasz, Zaspa
04.02.2014 Małgosia85; córka Łucja, Zaspa
05.02.2014 Sylwia781122
07.02.2014 Madziemz; synek Emil; Zaspa
07.02.2014 Agasolid; synek, Kliniczna
07.02.2014 Kamczik; synek, Kliniczna/Zaspa
10.02.2014 Magda; córeczka
12.02.2014 Nitka; córeczka
13.02.2014 Zetka
18.02.2014 Kobietka; córeczka, Wojewódzki
18.02.2014 Babelkowa; córeczka
19.02.2014 Patrycja89; córeczka Alicja, Zaspa
20.02.2014 Mamazosi, córeczka, Kliniczna
20.02.2014 Niezapominajka, synek
21.02.2014 Rdomi
24.02.2014 Aga M.; córeczka Maja, Swissmed
27.02.2014 MarchewkaEwka, córeczka, Wojewódzki/Kliniczna
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Mamusie styczniowe i lutowe 2014 (7)

Ja jestem po wizycie u ginekologa. Synek waży już 2100, jestem w szoku, pozatym sprzęt usg jakoś dziwnie wyliczał wielkość brzuszka i wyszło, że za duży jak na ten tydzień, lekarz mówił, żeby się nie niepokoić, ale się zestresowałam i chyba dla spokoju pójdę to gdzie indziej sprawdzić. Caroca też dostałam na ten śluz tabletki dopochwowe.

i zapomniałam dodać, że właśnie zwykle usg doplerowskie się wykonuje-aby sprawdzić co dokładnie się dzieje w żyłach..a przed ciązą miałaś żylaki?

caroca -mi 'standardowo' na żylaki 2 ginów przepisało cyclo 3 forte , nawet chirurg naczyniowy stwierdził, ze to najlepsze tabletki...a ogólnie z żylakami nic się nie robi w ciaży-chyba że jest ryzyko zakrzepicy -to chyba wtedy zastrzyki...czasami kazą też smarować liotonem 1000- jeżeli żylaki są bolesne, także kwestia dość indywidualna..ja sobie na ciażę nakupowałam 'na zapas' wlasnie lioton i cyclo 3 forte-a teraz okazało się ze nie potrzebuję jednak...i kupa kasy 'utopiona' :/
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Tak, mam nadzieje ze bede miala cc. Wskazanie mam jedno, ze ta blizna po poprzedniej jest bardzo cienka i jest zagrozenie pekniecia macicy podczas porodu sn.

Caroca nie stresuj się w pierwszej ciazy tez mnie wystraszył lekarz i twierdził że córa za mało waży poszłam na inne usg i wszystko okazało się ok i mała urodziła nie duża 3250 i króciutka. Moze ja tez powtórze tą toxo.

Ania wolisz cc? masz jakies wskazania?

Dzula - miałam wlasnie dziś z ginem o żylakach pogadać, ale zapomniałam.

Mam pakiet medyczny, wiec do chirurga naczyniowego pojde bez skierowania i niech on już decyduje co ze mna zrobić ;-)
Dzieki dziewczyny za podpowiedz, jesteście niezawodne :-)

Zgadza się Aniu, moje chłopaki byli 2700 i 2800, ale mimo to lekarzowi mojemu się nie podoba, ze następny młody jest taki chudziutki.
Jeśli chodzi o insulinę, to ona raczej wpływu nie ma, bo cukry mam i tak na te chwile wysokie, a insulinę dopiero od tygodnia przyjmuje. No nic, pojde do Zinkiewicza na skonsultowanie i zobaczymy co on mi powie.

Caroca ale z tego co mowilas Twoi synowie tez nie byli duzi jak sie urodzili, wiec to pewnie taka uroda Twoich dzieciaczkow:)
Ja powtarzam toxo po raz trzeci bo nie przechodzilam nigdy, cytomegalie tak, a na rozyczke bylam szczepiona.
Co do bolu spojenia to jest normalne, w ciazy sie raczej nie rozejdzie, a rozejscie podczas porodu podobno bardzo rzadko sie zdarza. Mnie bardziej ciagnie blizna po cesarce, i jak wstaje po dluzszym siedzeniu to mam taki krzyz sztywny i chwile ide zgarbiona, maz to sie ze mnie non stop nabija:)
Jutro mam wizyte, chce zagadac z moim ginem o cc...

Caroca nie martw się na zapas, powtórz na innym usg, bo rzeczywiście od sprzętu dużo zależy i te pomiary mogą się różnić na innych usg.
Lekarz od żylaków to chyba chirurg-naczyniowiec, ale jak na nfz to najpierw ogólny, bo trzeba mieć skierowanie.

Caroca, a ginekolog widział Twoje żylaki? Mówiłaś, że Cię bolą?
Ogólnie żylakami zajmuje się chirurg naczyniowy, tylko że teraz i tak z nimi nic nie możesz zrobić, musisz poczekać na koniec ciąży. Ja do takiego lekarza też będę się wybierała po ciąży.
Jednak jeżeli coś niepokojącego dzieje się w ciąży trzeba to obserwować i konsultować. Mi mój ginekolog wypisał skierowanie na usg dooplerowskie, żeby sprawdzić przepływ krwi w żyłach, ale u mnie moja cała lewa noga słabo wygląda. Na usg wyszło, że będę miała jedną żyłę do usunięcia, a drugą do zaklejenia, wszystko przez "zepsutą" zastawkę, ale to dopiero po ciąży i okresie karmienia i z tym już trzeba się udać do chirurga naczyniowego. Profilaktykę jaką teraz stosuję to zastrzyki z fraxi i noszę pończochy uciskowe, dodatkowo najlepiej nie obciążać nogi i jak najwięcej siedzieć z nogami u góry, żeby był lepszy przepływ krwi.
Także wszystko zależy, jak u Ciebie to wygląda, bo mi receptę na zastrzyki wypisywał ginekolog.

a mi ostatnio siostra powiedziala, ze mi usta spuchly :D a palce u rak niby wygladaja normalnie, a obraczka i zareczynowy nie pasuja ;/...

za to w nogach mnie "kręci" wieczorami... niewiadomo co z nimi robic...
na plecki nie moge narzekac narazie :), bo po szkole rodzenia maz doskonali swoje umiejetnsci masazysty :P

Caroco to twój synek mimo cukrzycy nie rośnie, może ta insulina powstrzymuje jego wzrost? Może na innym usg będzie miał wagę w normie.
Spuchnięte ręce to ja mam już od dawna tak jak stopy i łydki... już nawet się do nich przyzwyczaiłam;) takie są gąbczaste i w białe plamki;)

Co do szczepionek to my zdecydujemy się na te skojarzone. Myślę, że na gruźlicę i wzw zaszczepimy w szpitalu. Jeżeli chodzi o dodatkowe szczepienia pneumokoki itd. to zobaczymy. Ogólnie moja ciocia jest pediatrą, więc chcemy poznać jej opinię na temat szczepień i szczepionek i wtedy podejmiemy ostateczną decyzję. :)

niezapominajko my planujemy tylko podstawowe tzn obowiązkowe szczepienia, myśleliśmy o dodatkowych ale moja gin powiedziała że jeśli planuje się żłobek to są zalecane, ale jak dziecko nie będzie przebywało w dużych skupiskach ludzi to jest to nie potrzebne obciążenie dla organizmu i portfela. inna sprawa jest taka że dziecko mimo szczepienia na np pneumokoki może zarazić się jakąś mutacją i przechodzić to dużo gorzej lub lżej dzięki szczepieniu. Wszystko zależy od organizmu dziecka.

czesc dziewczyny,

bylam dziś u gina, trochę mnie zmartwil, bo Tomek wazy tylko 1700 g. Jestesmy z waga do tylu jak na ten tydzień ciąży :( Mam powtórzyć usg na innym sprzęcie, żeby te wage skonsultować.

Pytalam o ten sluz nadmierny i niestety dostałam globulki dopochwowe.

Tez dostałam dziś skierowanie na paciorkowca, HIV, WR, wątrobowe.

A toxo tez powtarzałam, bo wcześniej nie przechodziłam, a na dodatek mam dwie kocice w domu.

Rece tez mi pochna i budze się ze zdretwialymi czasem.

Dziewczyny, do jakiego lekarza mam isc? Mam straszne zylaki pod kolanami i przy stopie, czasem az mnie to boli.

Tak stan błogosławiony tylko dla dziecka w brzuchu, bo jest cieplutko, milutko i mamusia dba o wszystko, a dla naszego organizmu to mega obciążenie, ale warto :)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

he he normalne w ciąży;) a mówią że ciąża to nie choroba tylko stan błogosławiony....

nie ma to jak czule wsparcie :P... :) dzwonie do mojej lekarz, mowie jej ze ledwo sie ruszam i boli jak nie wiem, a ona na to: "to normalne w ciązy, bedzie tylko gorzej.... widzimy się bez zmian"... czulam, ze to powie :D....

Dziewczyny, a myślałyście już nad szczepionkami? Ja nie jestem jeszcze zdecydowana, ale myślę o 6w1 i pneumokokach.

nbk-zuzia jeszcze nie konsultowałam, ale dziś mam wizytę i mam zamiar o wszystko wypytać... ciekawa jestem ile moja gigantyczna córka urosła przez tydzień, bo mój brzuch to już tak tańczy że czasami myślę że bokiem mi wyskoczy;))))

Dzula z jednej strony nie mam nic przeciw grudniowi, jako jedna z ostatnich będzie obchodzić np 18 urodziny czy tym podobne uroczystości, ale z drugiej strony będzie miała tylko 5,5 roku a już pójdzie do szkoły, a jak urodzi się w styczniu to cały rok w domu...

Ale i tak najchętniej to bym nawet dziś urodziła, aby mieć to już z głowy;))))

No dziewczyny możecie mieć piękne świąteczno-noworoczne prezenty :)

Inne tematy z forum

Dieta 1000 kcal- szukam dobrej i przejrzystej rozpiski produktów (38 odpowiedzi)

Dziewczyny postanowiłam się wziąć za siebie. Chciałabym spróbować spożywać ok. 1000-1200 kcal...

Jaki fotelik samochodowy polecacie? (98 odpowiedzi)

Witam. Chodzi mi o taki fotelik dla rocznego dziecka. Chcialabym aby posluzyl nam jak najdlużej....

Kiedy przekłuwałyście córkom uszka ??? (153 odpowiedzi)

Chodzi mi o wiek maluchów. Widziałam różne opinie, że lepiej do roku, inny, że na rok, a jeszcze...