Mamusie styczniowe i lutowe 2014 (7)

Link do poprzedniego wątku:
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-styczniowe-i-lutowe-2014-6-t508718,1,130.html

STYCZEŃ:
02.01.2014 Kammcia; córeczka Maja, Wejherowo
02.01.2014 Jaagnes; córeczka, Wejherowo/Kliniczna
02.01.2014 Lolkakarolka; córeczka, Kliniczna
05.01.2014 Dzula; córeczka Pola
06.01.2014 Bubelka; synek, Zaspa
09.01.2014 Rauma7; córeczka, Liliannka
13.01.2014 Nalla; córeczka Sara
13.01.2014 Justi; synek, kliniczna
14.01.2014 Aanulkaa; córeczka, Kliniczna
17.01.2014 Karmelek; córeczka
17.01.2014 Jarzebina; synek
18.01.2014 Asikk; córeczka Maja, Wojewódzki
19.01.2014 Malgos.1985; córeczka Marika, Kliniczna
19.01.2014 Antonina; synek Kajko
20.01.2014 Wilczyca246; córeczka Malina, Kliniczna
22.01.2014 Nbk-zuzia; córeczka Zuzia, Wojewódzki
27.01.2014 Aniaa; córeczka Helenka, Zaspa
31.01.2014 Martyna.89; córeczka

LUTY:
01.02.2014 Caroca; synek Tomasz, Zaspa
04.02.2014 Małgosia85; córka Łucja, Zaspa
05.02.2014 Sylwia781122
07.02.2014 Madziemz; synek Emil; Zaspa
07.02.2014 Agasolid; synek, Kliniczna
07.02.2014 Kamczik; synek, Kliniczna/Zaspa
10.02.2014 Magda; córeczka
12.02.2014 Nitka; córeczka
13.02.2014 Zetka
18.02.2014 Kobietka; córeczka, Wojewódzki
18.02.2014 Babelkowa; córeczka
19.02.2014 Patrycja89; córeczka Alicja, Zaspa
20.02.2014 Mamazosi, córeczka, Kliniczna
20.02.2014 Niezapominajka, synek
21.02.2014 Rdomi
24.02.2014 Aga M.; córeczka Maja, Swissmed
27.02.2014 MarchewkaEwka, córeczka, Wojewódzki/Kliniczna
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Mamusie styczniowe i lutowe 2014 (7)

Ja tam sie ciesze ze dziecko wieksze, jest takie przeswiadczenie ze jak duze to zdrowe, pozatym bardziej "poreczne" jako taki noworodek hehe:)
Ale z tym ze waga nie ma znaczenia w czasie porodu sie nie zgodze, nie bez przyczyny wieksze dzieci to wskazanie do cc. Moze nie chodzi o roznice miedzy 3 a 3,5 kilo, ale takiego 4,5 kilogramowego bobasa to juz ciezej wydac na swiat.

Dziewczyny, mam do Was takie pytanie. Co Was tak bardzo przeraża w wadze Waszych dzieci? Bo wg lekarzy oraz położnych czy dziecko ma 3200 czy też 4200 kg wagi, obwód głowy,barków, i klatki piersiowej jest podobny. Na pewno zdarzają się różnice, ale waga do tego nie bardzo się ma:).

no mąż postawny ;) ja z resztą do małych nie należę, przy kości zawsze byłam ;) więc bobo pewnie po rodzicach takie dorodne :) choć nastawiałam się, że skoro ja ważyłam 2800 a mąż 3500 to może mała będzie coś pomiędzy ;)

podejrzewam, że lekarz umówił mnie szybciej na wizytę, bo musi chyba sprawdzić ile mała przybierze w ciągu tygodnia. u mnie rozwarcie jest już, szyjka skrócona... także jestem już gotowa ... (powiedzmy!!! bo boję się jak cholera)

nie mogę sobie poradzić z moimi stopami.... boże kostek nie widać... tak bolą jak ruszam nimi... mąż masuje wieczorami stopy, pomaga jedynie na chwile.... w buty, ktore kupiłam o 2 nry za duże są już za małe ;( i pozostaje mi chyba tylko w japonkach pojechać na porodówkę ;)

Kammcia, nie obraź się, ale ile ważysz Ty i twój mąż?
Wiesz moja też przybiera dużo, i właśnie gin mi mówiła, że przecież jej ojciec jest duży, wysoki i bardzo dobrze zbudowany.
Kurcze starsznie duży przyrost masy.

No mój synek w 27 tyg ważył 1400g, a wczoraj w 30 tyg 2100, więc w sumie przyrost przez 3 tygodnie 700g :), ale jak już tak czytam po innych forach to rzeczywiście na te wymiary i wage z usg trzeba patrzeć z przymrużeniem oka.

Właśnie, masz córkę, małe dziecko. Największy problem jest z mąką, bo przy normalnym robieniu to zawsze coś opadnie dziecko rozniesie i później masz cały dom uwalony. Moja ciotka przez to że ma dzieci jedno rok drugie 3 lata, to już nic z mąki nie robi

Kammcia nie martw sie tak ta waga, dasz rade:) A co do przybierania to moja 3 tyg temu miala 1400g a dzisiaj miedzy 2400 a 2800! Czyli wychodzi na to ze mogla przytyc ponad kilogram w 3 tyg.

wrócę tak szybko do wagi maluszków ;)
w 31 tygodniu moja mała ważyła 1889 g
w 34 - 2614 g
w 37 - 3600 g
Od 34 tygodnia do 37 mała przybrała 1kg... (czyli książkowe 200g/tydzień u mnie się nie sprawdziło). Jutro idę na wizytę i będę wiedziała, ile przybrała w ciągu tygodnia. Martwi mnie też ta waga, jednak pocieszam się, że u większości moich koleżanek waga była dużo zawyżona ;)

jak jutro okaże się, że będzie ważyła 3900... to przez weekend będę spacerowała wokół bloku, żeby tylko przyśpieszyć poród ;) tym bardziej, że jestem teraz już w 38 tygodniu i ciąża jest już donoszona :)

10 to napewno, bo kupila go moja babcia, pozniej troche podupadla na zdrowiu i juz tyle nie gotowala wiec dala go mnie, ja z niego korzystam z 6 lat. Nie popsul sie ani razu. Z tym ze tak jak mowie, ja mam ten stary model, ale wszytsko co potzebuje to ma:) Przydatna jest dla mnie tez waga w nim, nawet jak robie cos innego nie w thermomixie to sobie odwazam na nim. A i czesto robie w nim koktajle owocowe. A w kwestii syfu to wkladam go do zmywarki i nic mnie nie interesuje, dobrze sie domywa;)

Pirogi hmm, fajnie, mój bardzo lubi, nawet gniecenie ich mnie nei denerwuje, ale za to mąka w całej kuchni już tak bo zawsze się gdzieś uniesie do tego ja mam aneks kuchenny, więc mam jeszcze mąkę w salonie raj na ziemi. Muszę to dobrze przemyśleć, bo może warto. 4 tysiące to nie jest mało, ale czas który zajmuje mi sprzątanie syfu mogłabym zrobić coś innego i pewnie by się szybko zwróciło

Strasznie nie lubię mieć coś czego nie używam. Nawet jak mam ubrania w które się nie mieszczę to mnie złości, bo dom to nie magazyn. Teraz spoko, ciąża to może być wytłumaczenie jakieś, ale zbieranie kupowanie wszystkiego bo może za 5 lat się przyda raczej nie jest w moim stylu.
10 lat masz już go, i jeszcze się nie zepsuł?

A no widzisz, a ja nawet miksera nie mam, jak mam thermomixa, ani parowaru:) Mam tylko blender, ale to z wygody bo jak robie zupe w wiekszym garze to mi wygodniej blenderem rozdrobnic. W thermomixie to zalezy co sie robi na codzien, ja wyrabiam w nim ciasto, kruche, drozdzowe, na pierogi. Ubijam smietane, robie zupy-krem, gotuje na parze, robie placki ziemniaczane, swoja bulke tarta i cukier puder, ciasto na nalesniki. Nie wiem co tam jeszcze, generalnie jak musisz cos posiekac to sie przydaje, pierwsze zupki dla dziecka tez dobrze sie w nim robi. Mieso mozna zmielic, pokruszyc lod. Musialabys poczytac ksiazke kucharska thermomixa, tam sa przepisy wiec bedziesz wiedziala co jeszcze mozna zrobic:)

O dzięki Aniu za odpowiedź.
A co w nim robisz? Każdy pisze wszystko, czyli co?
Szczerze to ja mam już tyle sprzętu, że z trudem znajdę miejsce, więc wolałabym dobrze wiedzieć do czego on służy :)

masaż jest fajny w http://www.masumasu.pl w orłowie. chodziłam w zeszłym roku, a teraz wybieram sie na "ciążowy"

dzięki!

Kamczik- http://www.prestigebeauty.pl/o-nas.html, mają też nowy salon w Gdańsku niedaleko Manhattanu,ale jeszcze nie ma na stronie:). Polecam!

dziewczyny - troszkę z innej beczki - znacie jakieś fajne spa w 3mieście, gdzie można sobie zafundować masaż relaksacyjny. Chcę kupić pod choinkę rodzince ? dzięki!

Ja dzis bylam na wizycie, moja Mloda sie rozszalala bo 3 tyg temu miala 1400g, a dzis w 34 tc juz gin mowi ze miedzy 2400 a 2800:) Co za klopsik. Generalnie wszystko ok, szyjke mam 18mm, zadnyc globulek mi nie dawal na ta zwiekszona ilosc sluzu, powiedzial ze to normalne.
Martyna ja mam thermomixa, jeszcze stara wersje, ma chyba z 10 lat i uwazam ze warto wydac ta kase. Sprzet jest niezniszczalny i mozesz zrobic na nim praktycznie wszystko:) Jesli bedziesz uzywac a nie bedzie stal i sie kurzyl to jak najbardziej warto zainwestowac.

Ja mam teraz USG co 1-2 tyg., ale to dlatego, że mam dwóch lekarzy prowadzących.
Jeden wyznacza mi już terminy co 2 tyg., a drugi co ok. 4 tyg. Wychodzi więc teraz co tydzień, a później przerwa świąteczno-noworoczna na 2 tygodnie:)

Mi w zeszłej ciązy często robili usg. Doszło chyba nawet do 4 razy na miesiąc w ostatnim 9miesiącu. Dziewczyny idę się pakowac i wracam do domu jupiiii:D. Porządki, przygotowania do świąt i szykowanie wyprawki dla dzidzi ale się ciesze:D w końcu tyle czekania

Inne tematy z forum

podłoga jasna+ ciemna czy sama ciemna???????? (44 odpowiedzi)

Dziewczyny!!!jestem na forum od niedawna aż do czasu kiedy sama potrzebuję Waszej rady a...

Synek rozbił głowę i dziwnie mruga oczami-kto zna dobrego okuliste?;/ (30 odpowiedzi)

W czwartek mój 3letni synek spadł z krzesła i rozbił główkę trzeba było szyc ale poza tym nic mu...

budowa domu czy mieszkanie?? przekonajcie mnie!! (137 odpowiedzi)

witam, wiem ze niektóre forumki budują własne domy za miastem, inne mieszkają w centrum miasta....