Mamusie styczniowe i lutowe 2014 (7)

Link do poprzedniego wątku:
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-styczniowe-i-lutowe-2014-6-t508718,1,130.html

STYCZEŃ:
02.01.2014 Kammcia; córeczka Maja, Wejherowo
02.01.2014 Jaagnes; córeczka, Wejherowo/Kliniczna
02.01.2014 Lolkakarolka; córeczka, Kliniczna
05.01.2014 Dzula; córeczka Pola
06.01.2014 Bubelka; synek, Zaspa
09.01.2014 Rauma7; córeczka, Liliannka
13.01.2014 Nalla; córeczka Sara
13.01.2014 Justi; synek, kliniczna
14.01.2014 Aanulkaa; córeczka, Kliniczna
17.01.2014 Karmelek; córeczka
17.01.2014 Jarzebina; synek
18.01.2014 Asikk; córeczka Maja, Wojewódzki
19.01.2014 Malgos.1985; córeczka Marika, Kliniczna
19.01.2014 Antonina; synek Kajko
20.01.2014 Wilczyca246; córeczka Malina, Kliniczna
22.01.2014 Nbk-zuzia; córeczka Zuzia, Wojewódzki
27.01.2014 Aniaa; córeczka Helenka, Zaspa
31.01.2014 Martyna.89; córeczka

LUTY:
01.02.2014 Caroca; synek Tomasz, Zaspa
04.02.2014 Małgosia85; córka Łucja, Zaspa
05.02.2014 Sylwia781122
07.02.2014 Madziemz; synek Emil; Zaspa
07.02.2014 Agasolid; synek, Kliniczna
07.02.2014 Kamczik; synek, Kliniczna/Zaspa
10.02.2014 Magda; córeczka
12.02.2014 Nitka; córeczka
13.02.2014 Zetka
18.02.2014 Kobietka; córeczka, Wojewódzki
18.02.2014 Babelkowa; córeczka
19.02.2014 Patrycja89; córeczka Alicja, Zaspa
20.02.2014 Mamazosi, córeczka, Kliniczna
20.02.2014 Niezapominajka, synek
21.02.2014 Rdomi
24.02.2014 Aga M.; córeczka Maja, Swissmed
27.02.2014 MarchewkaEwka, córeczka, Wojewódzki/Kliniczna
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Mamusie styczniowe i lutowe 2014 (7)

Ja jestem po wizycie u ginekologa. Synek waży już 2100, jestem w szoku, pozatym sprzęt usg jakoś dziwnie wyliczał wielkość brzuszka i wyszło, że za duży jak na ten tydzień, lekarz mówił, żeby się nie niepokoić, ale się zestresowałam i chyba dla spokoju pójdę to gdzie indziej sprawdzić. Caroca też dostałam na ten śluz tabletki dopochwowe.

i zapomniałam dodać, że właśnie zwykle usg doplerowskie się wykonuje-aby sprawdzić co dokładnie się dzieje w żyłach..a przed ciązą miałaś żylaki?

caroca -mi 'standardowo' na żylaki 2 ginów przepisało cyclo 3 forte , nawet chirurg naczyniowy stwierdził, ze to najlepsze tabletki...a ogólnie z żylakami nic się nie robi w ciaży-chyba że jest ryzyko zakrzepicy -to chyba wtedy zastrzyki...czasami kazą też smarować liotonem 1000- jeżeli żylaki są bolesne, także kwestia dość indywidualna..ja sobie na ciażę nakupowałam 'na zapas' wlasnie lioton i cyclo 3 forte-a teraz okazało się ze nie potrzebuję jednak...i kupa kasy 'utopiona' :/
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Tak, mam nadzieje ze bede miala cc. Wskazanie mam jedno, ze ta blizna po poprzedniej jest bardzo cienka i jest zagrozenie pekniecia macicy podczas porodu sn.

Caroca nie stresuj się w pierwszej ciazy tez mnie wystraszył lekarz i twierdził że córa za mało waży poszłam na inne usg i wszystko okazało się ok i mała urodziła nie duża 3250 i króciutka. Moze ja tez powtórze tą toxo.

Ania wolisz cc? masz jakies wskazania?

Dzula - miałam wlasnie dziś z ginem o żylakach pogadać, ale zapomniałam.

Mam pakiet medyczny, wiec do chirurga naczyniowego pojde bez skierowania i niech on już decyduje co ze mna zrobić ;-)
Dzieki dziewczyny za podpowiedz, jesteście niezawodne :-)

Zgadza się Aniu, moje chłopaki byli 2700 i 2800, ale mimo to lekarzowi mojemu się nie podoba, ze następny młody jest taki chudziutki.
Jeśli chodzi o insulinę, to ona raczej wpływu nie ma, bo cukry mam i tak na te chwile wysokie, a insulinę dopiero od tygodnia przyjmuje. No nic, pojde do Zinkiewicza na skonsultowanie i zobaczymy co on mi powie.

Caroca ale z tego co mowilas Twoi synowie tez nie byli duzi jak sie urodzili, wiec to pewnie taka uroda Twoich dzieciaczkow:)
Ja powtarzam toxo po raz trzeci bo nie przechodzilam nigdy, cytomegalie tak, a na rozyczke bylam szczepiona.
Co do bolu spojenia to jest normalne, w ciazy sie raczej nie rozejdzie, a rozejscie podczas porodu podobno bardzo rzadko sie zdarza. Mnie bardziej ciagnie blizna po cesarce, i jak wstaje po dluzszym siedzeniu to mam taki krzyz sztywny i chwile ide zgarbiona, maz to sie ze mnie non stop nabija:)
Jutro mam wizyte, chce zagadac z moim ginem o cc...

Caroca nie martw się na zapas, powtórz na innym usg, bo rzeczywiście od sprzętu dużo zależy i te pomiary mogą się różnić na innych usg.
Lekarz od żylaków to chyba chirurg-naczyniowiec, ale jak na nfz to najpierw ogólny, bo trzeba mieć skierowanie.

Caroca, a ginekolog widział Twoje żylaki? Mówiłaś, że Cię bolą?
Ogólnie żylakami zajmuje się chirurg naczyniowy, tylko że teraz i tak z nimi nic nie możesz zrobić, musisz poczekać na koniec ciąży. Ja do takiego lekarza też będę się wybierała po ciąży.
Jednak jeżeli coś niepokojącego dzieje się w ciąży trzeba to obserwować i konsultować. Mi mój ginekolog wypisał skierowanie na usg dooplerowskie, żeby sprawdzić przepływ krwi w żyłach, ale u mnie moja cała lewa noga słabo wygląda. Na usg wyszło, że będę miała jedną żyłę do usunięcia, a drugą do zaklejenia, wszystko przez "zepsutą" zastawkę, ale to dopiero po ciąży i okresie karmienia i z tym już trzeba się udać do chirurga naczyniowego. Profilaktykę jaką teraz stosuję to zastrzyki z fraxi i noszę pończochy uciskowe, dodatkowo najlepiej nie obciążać nogi i jak najwięcej siedzieć z nogami u góry, żeby był lepszy przepływ krwi.
Także wszystko zależy, jak u Ciebie to wygląda, bo mi receptę na zastrzyki wypisywał ginekolog.

a mi ostatnio siostra powiedziala, ze mi usta spuchly :D a palce u rak niby wygladaja normalnie, a obraczka i zareczynowy nie pasuja ;/...

za to w nogach mnie "kręci" wieczorami... niewiadomo co z nimi robic...
na plecki nie moge narzekac narazie :), bo po szkole rodzenia maz doskonali swoje umiejetnsci masazysty :P

Caroco to twój synek mimo cukrzycy nie rośnie, może ta insulina powstrzymuje jego wzrost? Może na innym usg będzie miał wagę w normie.
Spuchnięte ręce to ja mam już od dawna tak jak stopy i łydki... już nawet się do nich przyzwyczaiłam;) takie są gąbczaste i w białe plamki;)

Co do szczepionek to my zdecydujemy się na te skojarzone. Myślę, że na gruźlicę i wzw zaszczepimy w szpitalu. Jeżeli chodzi o dodatkowe szczepienia pneumokoki itd. to zobaczymy. Ogólnie moja ciocia jest pediatrą, więc chcemy poznać jej opinię na temat szczepień i szczepionek i wtedy podejmiemy ostateczną decyzję. :)

niezapominajko my planujemy tylko podstawowe tzn obowiązkowe szczepienia, myśleliśmy o dodatkowych ale moja gin powiedziała że jeśli planuje się żłobek to są zalecane, ale jak dziecko nie będzie przebywało w dużych skupiskach ludzi to jest to nie potrzebne obciążenie dla organizmu i portfela. inna sprawa jest taka że dziecko mimo szczepienia na np pneumokoki może zarazić się jakąś mutacją i przechodzić to dużo gorzej lub lżej dzięki szczepieniu. Wszystko zależy od organizmu dziecka.

czesc dziewczyny,

bylam dziś u gina, trochę mnie zmartwil, bo Tomek wazy tylko 1700 g. Jestesmy z waga do tylu jak na ten tydzień ciąży :( Mam powtórzyć usg na innym sprzęcie, żeby te wage skonsultować.

Pytalam o ten sluz nadmierny i niestety dostałam globulki dopochwowe.

Tez dostałam dziś skierowanie na paciorkowca, HIV, WR, wątrobowe.

A toxo tez powtarzałam, bo wcześniej nie przechodziłam, a na dodatek mam dwie kocice w domu.

Rece tez mi pochna i budze się ze zdretwialymi czasem.

Dziewczyny, do jakiego lekarza mam isc? Mam straszne zylaki pod kolanami i przy stopie, czasem az mnie to boli.

Tak stan błogosławiony tylko dla dziecka w brzuchu, bo jest cieplutko, milutko i mamusia dba o wszystko, a dla naszego organizmu to mega obciążenie, ale warto :)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

he he normalne w ciąży;) a mówią że ciąża to nie choroba tylko stan błogosławiony....

nie ma to jak czule wsparcie :P... :) dzwonie do mojej lekarz, mowie jej ze ledwo sie ruszam i boli jak nie wiem, a ona na to: "to normalne w ciązy, bedzie tylko gorzej.... widzimy się bez zmian"... czulam, ze to powie :D....

Dziewczyny, a myślałyście już nad szczepionkami? Ja nie jestem jeszcze zdecydowana, ale myślę o 6w1 i pneumokokach.

nbk-zuzia jeszcze nie konsultowałam, ale dziś mam wizytę i mam zamiar o wszystko wypytać... ciekawa jestem ile moja gigantyczna córka urosła przez tydzień, bo mój brzuch to już tak tańczy że czasami myślę że bokiem mi wyskoczy;))))

Dzula z jednej strony nie mam nic przeciw grudniowi, jako jedna z ostatnich będzie obchodzić np 18 urodziny czy tym podobne uroczystości, ale z drugiej strony będzie miała tylko 5,5 roku a już pójdzie do szkoły, a jak urodzi się w styczniu to cały rok w domu...

Ale i tak najchętniej to bym nawet dziś urodziła, aby mieć to już z głowy;))))

No dziewczyny możecie mieć piękne świąteczno-noworoczne prezenty :)

Inne tematy z forum

pierwsza randka (15 odpowiedzi)

Witajcie.Umówiłam sie na sobote na pierwsza randke z super facetem, strasznie mi na nim...

Gdzie najlepiej kupić dziecku okulary? (11 odpowiedzi)

Wiem, ze było już trochę wątków na tt., ale za wiele nie wyczytałam...Muszę zrobić okulary dla...

od którego tygodnia ciąży brałyście kwas foliowy (60 odpowiedzi)

Wszędzie mówią i piszą, jak ważny jest kwas foliowy w rozwoju maleństwa i aby brać go już...