Mamusie styczniowe i lutowe 2014 (7)

Link do poprzedniego wątku:
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-styczniowe-i-lutowe-2014-6-t508718,1,130.html

STYCZEŃ:
02.01.2014 Kammcia; córeczka Maja, Wejherowo
02.01.2014 Jaagnes; córeczka, Wejherowo/Kliniczna
02.01.2014 Lolkakarolka; córeczka, Kliniczna
05.01.2014 Dzula; córeczka Pola
06.01.2014 Bubelka; synek, Zaspa
09.01.2014 Rauma7; córeczka, Liliannka
13.01.2014 Nalla; córeczka Sara
13.01.2014 Justi; synek, kliniczna
14.01.2014 Aanulkaa; córeczka, Kliniczna
17.01.2014 Karmelek; córeczka
17.01.2014 Jarzebina; synek
18.01.2014 Asikk; córeczka Maja, Wojewódzki
19.01.2014 Malgos.1985; córeczka Marika, Kliniczna
19.01.2014 Antonina; synek Kajko
20.01.2014 Wilczyca246; córeczka Malina, Kliniczna
22.01.2014 Nbk-zuzia; córeczka Zuzia, Wojewódzki
27.01.2014 Aniaa; córeczka Helenka, Zaspa
31.01.2014 Martyna.89; córeczka

LUTY:
01.02.2014 Caroca; synek Tomasz, Zaspa
04.02.2014 Małgosia85; córka Łucja, Zaspa
05.02.2014 Sylwia781122
07.02.2014 Madziemz; synek Emil; Zaspa
07.02.2014 Agasolid; synek, Kliniczna
07.02.2014 Kamczik; synek, Kliniczna/Zaspa
10.02.2014 Magda; córeczka
12.02.2014 Nitka; córeczka
13.02.2014 Zetka
18.02.2014 Kobietka; córeczka, Wojewódzki
18.02.2014 Babelkowa; córeczka
19.02.2014 Patrycja89; córeczka Alicja, Zaspa
20.02.2014 Mamazosi, córeczka, Kliniczna
20.02.2014 Niezapominajka, synek
21.02.2014 Rdomi
24.02.2014 Aga M.; córeczka Maja, Swissmed
27.02.2014 MarchewkaEwka, córeczka, Wojewódzki/Kliniczna
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Mamusie styczniowe i lutowe 2014 (7)

Mnie też bolą kości łonowe, szczególnie przy rannym wstawaniu.

Jaagnes 27.12 to bardzo fajny termin :), ja się tego dnia urodziłam i uważam, że wcale nie jest źle urodzić się pod koniec roku. :D Na ten dzień mam też wizytę u gina. :) Mój mąż się śmieje, że nasza córcia też się urodzi 27.12 i prosto od lekarza trafię na porodówkę. :D

Ja powtarzam toxo, bo nie przechodzilam nigdy.
Mnie ogólnie mocno bola biodra rano po wstaniu albo jak zastygne na kanapie na dlużej. A dziś w nocy jak wracalam z toalety to przeszedł mi taki dziwny skurcz po brzuchu, że aż krzyknęłam z bólu i troche się wystraszyłam, że to już :)

Mnie też bolą kości łonowe przy wstawaniu, przekręcaniu się w łóżku i po dłuższym chodzeniu. Mam też wrażenie, że mała mi wypadnie:/. Mi też dobrze się dzisiaj spało

Ja zrobilam badania na Hiv, wr, bo mi brakowalo w karcie ciąży i świeżą morfologię
Dziewczyny dlaczego powtarzacie badanie z toxo?

Jaagnes a konsultowalas to z lekarzem? kurcze... naczytalam sie o rozejsciu spojenia lonowego i jeszcze bardziej sie zmartwilam :(

nbk-zuzia ból spojenia mi dokucza szczególnie jak wstaje i przy pierwszych krokach, często też mam problem z wejściem i wyjściem z auta, wczoraj jak jechałam na badania to musiałam odchylić sobie oparcie fotela i jechałam prawie na leżąco he he...

Ból jest dobitny a czuję go jak bym miała zaraz zgubić córkę;) po prostu mocny ucisk, a chodzę jak pingwin już od jakiegoś czasu na rozstawionych nogach bujając się boku na bok;))))

Mam dość tej ciąży... ale liczę na poród jednak w terminie z om czyli w styczniu, a nie z pierwszego usg który wypada na 27.12... szkoda że nie od nas to zależy tylko naszych pociech...

Z tego, co wiem to w każdym szpitalu, bynajmniej w Trójmieście, nie ma problemu z TENS.
Ja też coraz częściej myślę o porodzie i się boję, jak to będzie wyglądało.

czesc dziewczyny :) mi sie dzisiaj rozpoczal 35tc... rano bylam na ostatnich badaniach w laboratorium (morfologia, mocz, powtroka z TOXO, plytki krwi na cytrynian-bo od jakiegos czasu musze je kntrolowac i TSH, FT4 ze wzgledu na niedoczynnosc tarczycy), kolejna wizyta za niecaly tydzien,
a dzisiaj juz 2 dzien meczy mnie cos w rodzaju bólu spojenia
(chyba.... ;/ ) napiszcie prosze konkretnie jak to odczuwacie...

ja mam wrazenie jakbym jezdzila na koniu i poobijala "co nieco".... to taki rozrywajaco klujacy ciagnacy czasem pulsujacy bol w dole brzucha, tak jakby od srodka nad samymi wloskami naszej kobiecosci... nie moge podniesc nog, schylic sie i boli przy kazdej zmianie pozycji... a chodze jak pingwin na szeroko rozstawionych nogach :((( i nawet to, duzej ulgi nie daje... zaczynam sie troche tym martwic i nie wiem czy dla wlasnego komfortu nie poradzic sie mojej lekarz prowadzacej... dzidzia sie rusza jak zawsze, wiec mam nadzieje, ze o nic powaznego...
o porodzie mysle tak samo czesto jak piszecie, a najbardziej to juz bym chciala byc po, bo strach przed nieznanym zawsze ma wielkie oczy i najbardziej paralizuje
moj maz wrocil wczoraj ze szkolenia, wiec musze go zmotywowac na ostatnie zakupy przed rozwiazaniem, brakuje nam kosmetykow i pampersow dla malej i cieplej czapeczki na wyjscie ze szpitala.
dla mnie musze zadbac o biustonosze do karmienia i kosmetyki na porodowke.
a co z przygotowywaniem krocza do porodu? masujecie? ja kupilam wczoraj olejek z migdalow i dzisiaj zamierzam zrobic 1 podejscie do tematu, oby gladko poszlo :P
jesli chodzi o przygotowania swiateczne, to 2 tyg. temu nakleilam i zamrozilam ponad 140 pierogow z kapusta i grzybami, a reszte smakolykow bede szykowala na swiezo przed sama wigilia :) choinke tez bedziemy mieli zywa w donicy-mam nadzieje, ze kupimy i ubierzemy ja w przyszly weekend... pozostale elementy wystroju swiatecznego pojawily sie u nas z okazji mikolajek :) bedzie pieknie!!!
a jakie macie plany Sylwestrowe? ja jak doczekam, to pewnie z mezem w pizamach przed TV bedziemy lezec :P no, bo co tu zaplanowac w takiej sytuacji???
trzymajcie sie babki ;*

Tylko jestem ciekawa czy w każdym szpitalu pozwalają go użyć. Ja z dnia na dzień coraz więcej myślę o porodzie, ile będzie trwał i jak to wszystko będzie wyglądać. Z jednej strony chciałabym już mieć to za sobą, a z drugiej chyba będzie mi troche brakowało ciąży, bo pomimo tych dolegliwości ciążowych z brzuszkiem czuje się bardzo fajnie :)

Niezapominajka, jak tylko wypróbuję to dam znać. :) Mam nadzieję, że choć trochę pomoże. :)

A ja znowu podziebiona, gdzies sie zalatwilam. Non stop kicham i smarkam, miesnie mnie bola i przez to w nocy nie moglam spac, nie moge sie wygodnie ulozyc.
Jutro mam wizyte i bede miala pobrany posiew na paciorkowca, a dzis robilam badania, i oprocz standardowych mialam powtorzyc toxo, kile i zapalenie watroby c.

Dzień Dobry :)
No dziś chyba dobra noc była, bo ja też dobrze spałam, trzy pobudki do toalety, ale też w miare szybko po nich zasypiałam. Jestem wyspana, ehh jakie to przyjemne uczucie :)
Dzula ja czekam na Twoją opinie o Tensie, bo też się nad nim zastanawiam.

Ja robiłam te badania na początku, ale teraz, jak lekarz w pon. robił mi posiew dal skierowanie jeszcze raz na te badania. Nie wiem tylko czy zdążę je zrobić, bo może mała będzie chciała szybciej przyjść na świat. :)
Od wczorajszego wieczora mam coraz częstsze skurcze podbrzusza, więc jestem na dobrej drodze do rozwiązania. :)
Ja nie potrafię zaobserwować czy mój brzuch opada, nie wiem jakoś tego nie widzę, ale znajoma, która mnie nie widziała 3 tyg. mówiła, że widać różnicę i że opadł.
O dziwo dzisiaj dobrze spalam, mimo że budziłam się dwa razy, żeby iść do toalety to i tak później mogłam zasnąć.

A te badania do porodu, które robicie - np. HIV, to powtarzacie kolejny raz teraz?
Ja robiłam je na samym początku ciąży, ale teraz żaden z lekarzy nic nie mówił, aby powtarzać. Jedyne, co mam zrobić to ten posiew.
Po wczorajszej wizycie u lekarza strasznie bolał mnie brzuch i miałam wrażenie jakby opadł. No i coraz bliżej mi do porodu w Wojewódzkim.

Witajcie! Ja wracam do domu za 2 dni i nie moge sie doczekac juz. Zaczynam wtedy porzadki generalne. Choinke kupimy pewnie przed swietami ale u nas co roku jest prawdziwa. Uwielbiam zapach swiezo scietego drzewka. Mi puchnie jedna stopa a wlasciwie dretwieje mi w zimowym bucie tak ze mam go calkowicie rozpietego i tylko lewa stopa dziwne ...mam wrazenie ze brzuch mi opada bo lepiej mi sie oddycha i lezy mi brzuchol na nogach. W pon ide do lekarza i bedzie pobieral mi wymaz z pochwy. Dzisiaj zrobilam sobie reszte badan niezbednych do szpitala

hej Niezapominajko u mnie podobnie, budze sie z klucha w nosie, wiec dmucham i niestety czesto potem żyłki puszczają, a rutinoskorbinu czytalam, ze nie powinno sie brac. kilka pajaczkow na udach- ja ogolnie mam slabe naczynka, a po babci i dziadku skłonnosc do zylaków. na opucniete dlonie- czasem dretwieja, "wykrecam żarówki"

Caroca mi też od jakiegoś czasu zwiększyła się ilość upławów/śluzu, ale podobno w trzecim trymestrze to normalne i jeśli upławy nie mają niepokojącego zapachu i koloru to nie ma czym się martwić.
Ja z takich dolegliwości ciążowych to codziennie rano zaliczam lekkie krwawienie z nosa. Jeśli chodzi o żylaki to ja już przed ciążą miałam jednego porządnego pod kolanem, ale na szczęście nowe się nie pojawiły i mam nadzieje, że juz się nie pojawią,a stopy mi wogóle nie puchną. Jedynie co zauważyłam, że mam jakby troche większe i lekko opuchnięte dłonie.

Caroca mój glukomierz przy wyniku poniżej 70 pokazuje :-( smutną buźkę, tak samo przy wyższym niż 120... tak więc to brałam pod uwagę te buzie;) ale jak mówisz że od 60 jest norma to dobrze, choć ja tak niski to miałam tylko 3-4 razy, mój rekord na czczo to 23;((( .......

normy cukru w ogole sa:
na czczo - 60-90
godzine po posilku - do 120
spisane z mojego poradnika, to sa normy dla zdrowego czlowieka.

ja mam cukrzyce ciazowa, wiec mam duzo wyzsze cukry, mimo przyjmowania insuliny.

To przy cukrzycy nie powinien być niższy niż 80 czy jak ktoś jej nie ma to tez?

Jaagnes - w moim dzienniczku cukrzyczki sa normy 60-90 na czczo.
Ja to ponizej 90 nigdy nie spadam :(

Pytalam tez ostatnio mojej diabetolog o porod, mowila ze poleca i Kliniczna i Zaspe pod katem cukrzycy ciazowej, bo w obu szpitalach sa swietne diabetolozki.

Jutro ide do gina, ma pomierzyc i powazyc Tomka, ciekawa jestem jaki juz duzy jest. Od dwoch tygodni tak sie przeciaga i wygina, ze malo przez brzuch mi nie wylezie ;-)
Zapytam tez o nadmierna ilosc sluzu, bo tez mam i troche mnie to dziwi.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Inne tematy z forum

niepracujaca zona, czy to zle? (142 odpowiedzi)

Na rodzinnym niedzielnym obiadku bylo dzis nawet milo ale pol zartem, pol serio ktos zrobil...

Dobry ortodonta (39 odpowiedzi)

dla osoby dorosłej, wada zgryzu, znacie kogoś?

nie moge zajsc w ciaze (97 odpowiedzi)

Juz od dluzszego czasu staramy sie z mezem o dzidzie i nic. Wy tez mialysie takie problemy