Mamusie styczniowe i lutowe 2014 oraz Maluszki (10)

Link do poprzedniego wątku:
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-styczniowe-i-lutowe-2014-oraz-Maluszki-9-t5.html16577,1,130

MAMUSIE Z MALUSZKAMI:

GRUDZIEŃ:
24.12.2013 (06.01.2014) Bubelka;synek Maksiu,SN 3060g,55cm; Wojewódzki
28.12.2013 (02.01.2014) Kammcia;córeczka Maja,SN 4195g,60cm; Wejherowo

STYCZEŃ
03.01.2014 (14.01.2014) Aanulkaa; córeczka Iga, SN, 3435g, Kliniczna
04.01.2014 (02.01.2014) Lolkakarolka; córeczka Majka, CC, Kliniczna
04.01.2014 (09.01.2014) Rauma7; córeczka, Liliannka, SN, Redłowo,
05.01.2014 (02.01.2014) Jaagnes; córeczka Ania, CC, Kliniczna
07.01.2014 (19.01.2014) Antonina; synek Kajko, CC, Wojewódzki
08.01.2014 (05.01.2014) Dzula; córeczka Pola, SN, 3480g, 56 cm, Chojnice
11.01.2014 (22.01.2014) Aniaa2, córeczka Helenka, SN, Zaspa
13.01.2014 (17.01.2014) Karmelek; córeczka Natalia, SN, Kliniczna
16.01.1014 (22.01.2014) Nbk-zuzia; córeczka Zuzia,SN, 2370g,52cm, Wojewódzki
17.01.2014 (13.01.2014) Justi; synek Kamilek, SN, Kliniczna
19.01.2014 (27.01.2014) Aniaa; córeczka Helenka, CC,3500g, 55cm, Redłowo

DWUPAKI;)

STYCZEŃ:
13.01.2014 Nalla; córeczka Sara
17.01.2014 Jarzebina; synek
18.01.2014 Asikk; córeczka Maja, Wojewódzki
19.01.2014 Malgos.1985; córeczka Marika, Kliniczna
20.01.2014 Wilczyca246; córeczka Malina, Kliniczna
31.01.2014 Martyna.89; córeczka

LUTY:
01.02.2014 Caroca; synek Tomasz, Zaspa
04.02.2014 Małgosia85; córka Łucja, Zaspa
05.02.2014 Sylwia781122
07.02.2014 Madziemz; synek Emil; Zaspa
07.02.2014 Agasolid; synek, Kliniczna
07.02.2014 Kamczik; synek, Kliniczna/Zaspa
10.02.2014 Magda; córeczka
12.02.2014 Nitka; córeczka
13.02.2014 Zetka; córeczka Zosia
18.02.2014 Kobietka; córeczka, Wojewódzki
18.02.2014 Babelkowa; córeczka
19.02.2014 Patrycja89; córeczka Alicja, Zaspa
20.02.2014 Mamazosi, córeczka, Kliniczna
20.02.2014 Niezapominajka, synek
21.02.2014 Rdomi
22.02.2014 na_talia synek?, Redłowo/Wejherowo
24.02.2014 Aga M.; córeczka Maja, Swissmed
27.02.2014 MarchewkaEwka, córeczka, Wojewódzki/Kliniczna
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Mamusie styczniowe i lutowe 2014 oraz Maluszki (10)

No ja jeszcze nie byłam na spacerze i nie werandowałam. Jak na razie jest dość sporo na minusie, więc się wstrzymałam z tym werandowaniem, ale w weekend ma przyjść ocieplenie, więc może się w końcu uda. :) W niedzielę małą czeka dłuższa podróż, bo wracamy do Gdańska. Mam nadzieję, że dobrze to zniesie i prześpi ten czas.

Mamusie a Wy juz po pierwszych spacerkach jesteście? Czy werandujecie dzieciaczki?
Ja byłam na zakupach, kupiłam sobie ciepłego pączka mhhh i tak sobie pomyślałam, że w tym roku ominie mnie tłusty czwartek :P U mnie pięknie sypie śnieg, fajnie, bo ferie trwają to dzieci chociaż będą mogły na sanki iść :)

Antonino moja też budzi się chyba po zapachu;) jak tylko mam zamiar zacząć jeść śniadanie lub obiad, to ona się budzi i też chce albo jeść albo po prostu żeby się nią zająć, a ja każdy posiłek jem zimny i na raty;))) pewnie dba o moją linię;)
A co do aktywności to w ciągu dnia znajdzie się z godzina czy dwie kiedy leży z otwartymi oczami i się wyciąga wydając śmieszne dźwięki, nazywam ją ostatnio "chrobotkiem" gdyż wydaje takie chrobotanie z siebie;).
U nas na ból brzuszka, stękanie i napinanie się puki co pomagają kropelki delicol które dodaję do mleka, wczoraj już był spokój zobaczymy na jak długo...

U nas mała też stęka przez sen, robi miny, nawet czasami krzyknie. Na początku biegłam do niej od razu, teraz czekam, bo już wiem, że może być jeszcze w fazie snu, więc nie interweniuję. No u nas jak na razie jest problem z tym cyckiem, że ona niby z niego pije, ale chyba bardziej chciałaby się przy nim uspokajać, dlatego z tym walczę i czasami mam godzinne arie. :) Ale zależy to od dnia, jak tam jej się widzi, a brzuszek też ją czasami boli i to ją wybudza ze snu, a wtedy jest ją trudno uspokoić.

U nas ja zakłócam jakikolwiek rytm dnia. Nie potrafię żyć z taką rutyną. Mały dostaje jedzenie o takiej porze, jaka nam pasuje (tak, żeby się wyspać, gdzieś iść/pojechać itd.). Tylko w nocy podporządkowuję się dziecku. No ale nie wiem, czy tak się da na dłuższą metę. Z drugiej strony nie wiem, co robić, jeśli przyjmiemy jakąś rutynę dnia codziennego i karmienie wyjdzie np. o 13.00, a my będziemy o tej 13.00 stać w korku, albo w kolejce do lekarza.
Mały coraz mniej śpi. Ze snu wybudza się, pręży się i stęka. Chyba boli go brzuch. Nie wiem, co robić. Bio gaja nie pomaga, a chyba nawet pogorszyła sprawę.
Poza tym cały czas coś gada, robi wielkie oczy i chce, abyśmy się nim zajmowali:) Regularnie budzi się, gdy zaczynamy jeść obiad i płacze dopóki nie weźmiemy go do stołu:)

No my walczymy o jakiś rytm dnia i powoli się to zaczyna stabilizować. Ja małą z butli karmię już najczęściej w łóżeczku, bo jak najpierw daje pierś to ona już odpływa, więc wkładam ją do łóżeczka i biegnę po butlę. :) Najczęściej po tym zasypia, czasami muszę chwilę poczekać bo jej się ulewa, ale nie zawsze. Czasami jest aktywna po jedzeniu, a czasami od razu zasypia. Ogólnie jak męczy ją kupka albo gazy to wybudza się ze snu i wtedy najczęściej do następnego karmienia nie śpi, popatrzy na świat i ostatnie 30-60 min. ryczy bo chce pierś, ale chyba bardziej jako smoczek, a smoka wypluwa no i z tym, jak na razie staramy się walczyć. Karmię ją mniej więcej co 3h.

Jeżeli chodzi o harmonogram dnia to jest coś takiego jak ławy plan wg. Tracy Hogg i ja osobiście chciałabym to wprowadzić, bo po prostu wprowadza to pewien porządek w życie rodzinne i można lepiej wywnioskować czego chce maluszek. Ogólnie łatwy plan zakłada 2,5-3h odstępy między karmieniami, później nawet 4h, gdy dziecko jest większe. Przed karmieniem sprawdzamy pieluszkę, potem karmienie, aktywność i sen i tak non stop. Oczywiście jeżeli po karmieniu pojawia się kupa to znowu zmiana pieluchy. U nas na razie słabo z tą aktywnością, ale dla takich maluszków nawet zmiana pieluchy jest aktywnością. :)
W nocy mała budzi się też co 3h bynajmniej od 2 dni, wcześniej spała nawet 5-6h.

Kammcia, a jak Twoja mała śpi dłużej i mija termin karmienia to ją wybudzasz? Jak u Ciebie wygląda noc? U nas jak zaśnie między 21-22 to budzi się o 1.00 potem między 4.30 - 6.00 i następnie między 8.00-9.00.

hej dziewczynki;)
ja dzisiaj mam wizyte u lekarza i ktg,zobaczymy co slychac,ogolnie termin mam za niecale 2 tyg,troche sie stresuje bo maz w czwartek wyjezdza na 2 dni i boje sie zeby nic sie nie zaczelo.
Tez nałogowo wciagam czekolade ;)

a Wasze maluchy też wydają takie dziwne dźwięki? czasami w nocy stawiają mnie na równe nogi, jak nie wzdycha, to sapie, to znów pojęczy sobie, pochrapie... no i moja jest jeszcze mistrzem wyciągania, pewnie miała mało miejsca w brzuchu stąd taka akrobatka ;) nazywamy ją chińskim S ;) bo głową prawie do tyłka sięga ;)

Antonina u nas po przewijaniu i jedzonku różnie bywa:) czasami Maja jest tak padnięta, że już na odbiciu zasypia i wkładamy ją od razu do łóżeczka, czy wózka. W nocy przeważnie tak szybko pada, co nas cieszy. w czasie dnia po jedzeniu jakąś godzinkę ma oczy otwarte, sapie ;) wzdycha, kręci się, aż w końcu padnie. Nie miałam sytuacji aby choć chwile się nie zdrzemnęła do następnego karmienia. Teraz jedzonko było o 11, a Maja wciaż walczy, czy zdrzemnąć się, czy nie ;) Fajne jest to, że można wg niej ustawiać zegarek, bo teraz koło 14 będzie domagała się jedzenia. Jak jestem sama w domu to szybka akcja musi być, bo mała smoczkiem nie da się oszukać ;)
dziewczyny odpadł nam pępek po 4 tygodniach!! strasznie długo.. najważniejsze, że już nie ma tego kikuta :D

Kammcia, a po tym przewijaniu i jedzonku Maja znowu idzie spać, czy ma jakiś czas aktywności?
Ja właśnie szukam informacji, jak to powinno wyglądać, bo mój maluch cały czas jest aktywny i nawet jak zaśnie, to ciągle coś sobie gada.

Nalla napewno już jest po, tak jak pewnie Wilczyca, czy Jarzębina. Dziewczyny znajdzcie chwilkę, żeby sie pochwalić :)
Kammcia najlepszego dla Was z okazji ukończonego pierwszego miesiąca :) Super, że już macie tak wyregulowany rytm dnia.
Ja sie zaraz zbieram do sklepu, nie chciało mi się, ale sąsiad zaczął wiercić i nie ma końca tego i to mnie bardzo zmobilizowało.

dzień dobry :) a u nas spokój i cisza :) mała weszła w rytm i można już planować na spokojnie prace domowe ;) Maja śpi 3h, później pobudka na przewijanie i jedzonko :) chwile popatrzy na świat, chyba zaczyna się już uśmiechać, albo mi się tylko tak wydaje ;) no i dziś moja miesiąc od jej narodzin. Nie wiem kiedy to zleciało...

dziewczyny miłego dnia :)

Malgosia85 dobra muza ;)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

hej hej-ja dziś 'przyspałam' z maluchem troszkę ;) i ogólnie martwię się o Nallę - długo się nie odzywa...i zazdroszczę tych czekoladek..ja nie chcę przeginać ze słodyczami-boję się zeby małemu nie zaszkodziło.. :/ także zajadajcie-póki możecie :)

Hej Dziewczyny! Ja tez już dawno nie śpię, wstaję zazwyczaj 6-7. Popijam teraz kawkę, słucham muzyki, odkrywam nowe kawałki i sprawdzam przy czym Luśka dobrze się w ich towarzystwie czuje. Dziś towarzyszy nam taka spokojna o: http://www.youtube.com/watch?list=RDEWcTp1r_Nls&v=4EWiY9xXrug
Miłego dnia dziewuszki!
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Hej, ja ani zapracowana, ani nie śpię :P, siedzę piję kawke zbożową i zajadam się czekoladkami ;)
Muszę się zebrać i pojechać na zakupy, ale aura za oknem jakoś nie nastraja do wyjścia na dwór.
Czekamy na wieści od wilczycy, pewnie już tuli córeczke. No i Caroca coś się długo nie odzywa. Dziewczyny piszcie co u Was :)

cześć dziewczyny.Widze że zapracowane albo jeszcze śpicie:) Ja od pewnego czasu za dlugo nie mogę spac wiec wstaję by nie marnować czasu w łóżku:) Milego dnia dla Was

ja też przewidywałam wyrzucenie koszul -ale powiem Wam, ze moje obydwie przeżyły poród (każda koszula po jednym porodzie) - i miały się później jeszcze całkiem dobrze ;P

Kammcia, Dzula1 dzięki za opinie o tantum rosa :) Napewno zabieram spryskiwacz ze sobą do szpitala skoro jest przydatne.
Byłam dziś u lekarza, szyjka dłłłługa, miałam pierwszy raz ktg, wszystko dobrze, mały waży już 3400g.
Ja mam swoją koszulę do porodu, kupiłam taką niedrogą na "zmarnowanie".

Mi nie chodzi o kasę bo ja koszule już kupioną mam do porodu ale chcę wiedzieć jaką jednak lepiej mieć swoja i wiedzieć że bedę odkryta do pępka czy w szpitalnej i może uda się że będę zasłonieta.Wiem że to nieistotne w trakcie porodu ale mam jeszcze miesiac do porodu więc każdy temat porodowy rozpracowuje na części pierwsze:)

mozna, zalezy co kto woli.

Inne tematy z forum

Jaki wozek wybrac? (82 odpowiedzi)

Dziewczyny jaki wozek wybrac? 2w1, 3w1? Jakiej firmy polecacie? Rodze w wrzesniu :)

Zaintertesowania, hobby, pasje... jak to znaleźć? (118 odpowiedzi)

Witam. Nie mam żadnych zainteresowań, hobby czy pasji, chciałabym to zmienić, żeby czymś się...

jak poradzić sobie ze sprzątaniem (24 odpowiedzi)

Dziewczyny, jak sobie radzicie ze sprzątaniem dużych mieszkań, gdzie są dzieci i psy? Sprzątacie...