Mamusie wrzesień-październik 2011 *12*

Zapraszam do nowego wątku :)

Poprzednie wątki:
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-wrzesien-pazdziernik-2011-t213989,1,130.html
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-wrzesien-pazdziernik-2011-2-t216934,1,16.html
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-wrzesien-pazdziernik-2011-3-t220353,1,130.html
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-wrzesien-pazdziernik-2011-4-t222599,1,130.h
tml
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-wrzesien-pazdziernik-2011-5-t224564,1,130.html
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-wrzesien-pazdziernik-2011-6-t228805,1,130.html
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-wrzesien-pazdziernik-2011-7-t234948,1,130.html
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-wrzesien-pazdziernik-2011-8-t239258,1,130.html
http://forum.trojmiasto.pl/?act=show_topic&topic=241502&c=1&k=130#fs
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-wrzesien-pazdziernik-2011-10-t244850,1,16.html
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-wrzesien-pazdziernik-2011-11-t247158,1,130.html

07.09 - gosiunia1108
07.09 - natalnik - SYN - Antoni
07.09 - sałatka - Zaspa - SYN - Pawełek
08.09 - aga_6663
08.09 - czarna84 - SYN - Dominik
09.09 - bladykot - Wejherowo - raczej CÓRKA
09.09 - Kamczik - Kliniczna - CÓRKA - Oliwia
09.09 - mamasandry - Wojewódzki - SYN - Wiktor
09.09 - Fabiankowa - Zaspa - CÓRKA
10.09 - ligia - CÓRKA - Ola
10.09 - Lipuszka - CÓRKA
17.09 - Leokadia2101 - SYN
17.09 - maniana - CÓRKA
24.09 - Jumelka - Zaspa - SYN - Jan
25.09 - Ru.mink@ - Wejherowo - CÓRKA- Amelka(chyba,ze okaze sie,ze Pawełek :P)
25.09 - titina - Wejherowo - CÓRKA
26.09 - Ewciuś - Kliniczna - CÓRKA Klara :)
26.09 - izulucha- Londyn - CORKA Nell
27.09 - pieczenienatalia -Kliniczna - CÓRKA - Zofia
28.09 - @IzZzka@
28.09- Dżina - Wojewódzki- SYN- Mikołaj
29.09 - eveline22 - Wojewódzki - SYN - Dominik

01.10 - marta29 - Wojewódzki - SYN
03.10 - rybcia6 - SYNEK
03.10 - alicja_82-Kliniczna-CÓRKA
04.10 - cheeringup- Kliniczna
04.10 - Monia Er -SYN - Cyprian
06.10 - gwiazdeczka - CÓRKA
07.10 - polapola - Redłowo - SYN- Jaś
07.10 - malinowa mandarynka - Wojewódzki - CÓRKA - Marta
09.10 - sowka - SYN
12.10 - misiabela - Zaspa- SYN- Łukasz
14.10 - Mangolia - Kliniczna - SYN- Piotr :)
17.10 - ewaaa42- CÓRKA
20.10 - Patunga - Wojewódzki - CÓRKA - Marysia
22.10 - lilo - SYN
23.10 - haniag83 - Wejherowo
24.10 - nusia85 - Kliniczna - SYN - Bartek
26.10 - lucek
28.10 - Brzoskwinka 84 - Zaspa- Córcia Nadia ;)
28.10 - gosiaczek.k - Kliniczna - CÓRKA Kinga
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Mamusie wrzesień-październik 2011 *12*

Brzoskwinko miesiac temu mowila o oszczedzaniu...ok, fakt ,ze mi ciezko na tylku usiedziec,ale bez przesady,troche sprzeczne inform.slyszalam,albo za malo konkretne jak dla mnie, nie pomyslalabym ze sprawa jestaz tak powazna.

Poza tym pytalam 3 tyg.temu ile ma szyjka,moze gdybywtedy usiadla rozmawiala,wytlumaczyla ile powinna miec etc.to faktycznie bym powazniej do tego podeszla.
Z drugiej strony od pierwszej chwili kiedymoiwla o oszczedzaniu ostro przystopowalam,nie odmawialam sobie krotkich spacerow,ale rozumialam,ze to mi wolno.

Na szczescie moja szyjka od miesiaca stoi w miejscu i ani drgnela.
Mysle,ze racja ,chciala postraszyc,ale tylko mnie zestresowala :P takimi zarzutami, tym bardziej,ze nic sie nie zmienilo,a 3 tygodnietemu mowila ze jak nic sie nie zmieni,nie bedzie sie dalej skracac to spokojnie,da mi wiecej luzu,nawet w kwestii przytulania.

Babcia to przyklad ;) mialam na mysli,ze faktycznie no co za roznica czy zalegam u babci,Mamy czy kogokolwiek innego...

PS. tez biore nospe forte i luteine.

Poza tym wyniki glukozy sa super ale zelazo mi spada i tez przepisal mi witaminy bo ja niestety nie jadam ryb :(

takie to nasze zycie, ale Ruminka zastanów się poważnie nad zmianą lekarza, azeby nie było za późno.

Na Twoje szczescie moge Ci powiedziec ze jestes w tej lepszej sytuacji bo ja jestem w 25 tygodniu ciązy a ty w 29 więc zawsze te 4 tygodnie do przodu, no ale jakby nie patrzec powinnac wytrwac z dzidziusiem w brzusiu do 37 tygodnia. Potem róbta co chceta :)

aaa ps. zapomniałam dodać iż powinnaś unikać kontaktów bliższych z mężem :)) To ci mówiła????? :))

Moja szyjka ma 27 mm wlasnie wrocilam od lekarza, a miala 30 mm.
lekarz powiedzial ze woli bym miala tego pessara niz lezala kolejne 2 miesiace w szpitalu.

Tak jak pisalam wyzej gdyby miala 35 mm nie byloby problemu ale 27 to stanowczo za malo poza tym ona sie ciagle skraca wiec tu juz nie ma na co czekać.

Poza tym nie gniewaj sie ale ta Twoja lekarz dziwna jest ze nie zapisala Cie na glukoze.

Juz 5 tygodni temu powinna byla dac Ci skierowanie.

Mozna wiedziec co to za lekarz??

Trochę ja obronie a propo tego odpoczynku. Widzisz moze chciala cie troszke postraszyc moj mowi to samo.
Po prostu musimy sie kochana oszczędzać, ale czasami jest i tak ze oszczedzanie nic nie daje.

Uważam ze siedzenie u babci na działce to nic wielkiego i mozesz to robic, nawet powinnassie tak relaksowac ale pytanie jak to jest daleko ? pamietaj ze dlugie przejazdy samochodem nie wplywaja korzystnie na to, noi przede wszystkim nie mozesz sie stresowac.:)

Brzoskwinka a ile ma Twoja szyjka?
zastanawiam sie kiedy zaklada sie tego pessara?
Nie gniewam sie,skad.Po prostu kontrolowalam "sprawe"i narazie w ciagu mies.nic sie nie zmienilo,a wiem tez,ze chyba pessar-a tez zaklada sie do ktoregos tygodnia chyba... cos mi sie obilo.

o pessar-ze nie bylo mowy,w ogole nic poza no-spa nie mam brac.

Moja szyjka tez ma kolo 25mm od miesiaca,znaczy wtedy to gin."odkryla".
No i po 1,5 tygodnia mialam kontrole,po kolejnych 3 czyli wczoraj wizyte i nic sie nie zmienia...
Wiec teoretycznie powinnismy byc zadowoleni...teoretycznie bo tak jak pisalam zaczela mi prawic kazania na temat nie wykonywania polecenia lek.,sorry ,ale ona co chwila gada co innego...Myslalam,ze miedzy oszczedzaniem sie i lezeniem plackiem jest jakas roznica,moze za tepa jestem.

ostatecznie wkurzylam sie ta glukoza bo upomnialam sie o nia w 30 tygodniu tak?a badanie wykonuje sie mniej wiecej 24-28 tydzien,cukrzyca prowadzi do powiklan,nieleczona,niekontrolowana...

Prawdop.gdybym sie nie upomniala to w ogole bym tego bad.nie robila ;/

Moim zdaniem oszczdzanie sie to unikanie dlugich spacerow, unikanie schylania,stania etc.no kurcze...;/ eee wkurzyla mnie.

mamosandry mam nadz.,ze u Ciebie tez bedzie bez zmian :)

Do Ruminka ...

Szczerze Ci poradze tak jak czarna bys zalozyla tego pessara.
jezeli Twoja lekarz nie potrafi tego zrobić moge polecic Ci mojego lekarza.

Nie gniewaj sie, ale 20 mm to jest bardzo mało.

Przy 35 mm nie nalezy sie martwic ale nie przy 20. szkoda by bylo wywołać przedwczesny poród.

Hey czarna mi zalecił teraz robie wszystkie badania i za 2 tygodnie zakładaj mi krążek.

Pytasz czy lekarze nie zalecaja?? Moj lekarz powiedział ze niestety nasi trojmiejscy ginekolodzy sa slabi w tym temaci ei nie zakladaja a on woli mi zalozyc. Mysle ze ma wieksze doswiadczenie bo pracowal w Warszawie i Anglii wiec ma wieksza wiedze na ten temat.

Moja szyjka ma 27 mm a miala 2 tygodnie temu 30 wiec juz sie nie ma nad czyn zastanawiac

sorry za pomylke zjdalo mi 5 mialo byc 25mm:)

Do dziewczyn ze skracającą się szyjką, lekarz nie zalecił wam założenia pesar-u? Przecież 2 mm szyjki to bardzo mało!

Rumink@ moja szyjka ma 2 mm juz od miesiaca tzn ide jutro na kontrole po 2 tygodniachi zobaczymy czy nic sie nie dzieje
kurcze ja tez nie leze non stop i w weekend jade sobie np do rodzicow czy siostry bo dokladnie co za roznica gdzie siedze w domu czy u kogos na kawie:)
mi lekarz powiedzial ze nie musze non stop lezec bylebym nic nie robila w domu i unikala spacerow dlugich:)
a to wspolczuje tobie skoro lekarz raz mowi ze nie trzeba lezec raz mowi ze tak i wmawia ci ze sie nie oszczedzasz:( najgorsze chyba jest to jak cie nie slucha lekarz:(

ja nigdy w życiu zgagi nie miałam , ani teraz w ciąży - chyba jakaś dziwna jestem :) ale nie zapeszam bo jeszcze mnie dopadnie.

Ale mi się dzisiaj nudzi... niby specjalnie mam wolne żeby odpocząć ale nic mi się nie chce :) wszyscy w pracy, każdy zajęty a ja sama w domu siedzie:P no normalnie wkurzyć się można :)

zmykam zrobić obiad...

mnie na szczęście zgaga nie męczy,ale dokucza mi kręgosłup, tzn. nie wiem czy kręgosłup, boli mnie łopatka i pod łopatką, więc tak naprawdę nie wiem co to promieniuje:(

na zgagę czasem pomaga picie mleka i Rennie
mnie ostatnio tak męczy, że masakra...

dziewczyny co wam pomaga najskuteczniej na zgagę?

Moja szyjka ma 38 mm i gin też kazała mi po dwóch tygodniach od ostatniej wizyty przyjść na kontrole sprawdzić czy się nie skraca.... i też kazała się oszczędzać ...
Jak to ładnie ujęła moja koleżanka " można nam nosić małe siateczki najlepiej puste " :) Wziełam sobie te słowa do serca i zobaczymy co z tego wyniknie w piątek na wizycie.
Szyjka najczęściej skraca się poprzez częste skórcze przepowiadające , te nasze słynne napinanie i twardnienie brzucha.
BĘDZIE DOBRZE ,USZY DO GÓRY :) A NAJLEPIEJ TO BRZUCHY DO GÓRY I ODPOCZYWANKO!!!!

image

Troche sie wkurzylam po tej wizycie u gin. bo babka zmienia zeznania to znaczy mowila zeby odpoczywac,ja z lezeniem rzeczywiscie mam problem,ale ani nie nosilam nic ciezkiego,ani nie chodzilam nigdzie,ewentualnie krotkie spacery,fakt nie lubie siedziec w domu w taaaka pogode,ale chyba moge siedziec w ogrodzie u babci do ktorej dojade autem tak?co za roznica gdzie siedze? Jedynym wysilkiem jaki podjelam byla pomoc przy malowaniu pokoju, oczywiscie jakies tam kosmetyczne rzeczy malutkim pedzelkiem no kurde.

Moze to ja nie zdaje sobie sprawy z powagi sytuacji,ale skoro lekarz mowi oszczedzac sie(nie kazala lezec non stop) to sorry,ale co to znaczy?
Moj madry Maz mowi,ze sie nie oszczedzam zas mnie wkurzyl ;] no kurde to co to znaczy oszczedzac sie bo ja juz nie wiem. W moim mniemaniu nie dzwigac, nie chodzic za duzo etc....
Pomijajac to,ze przez miesiac nic sie nie zmienilo,szyjka sie nie skrocila!no to halo skoro sie nie oszczedzam odpowiednio to...???

Poza tym gin. mowila,ze jak sie nic nie bedzie dzialo,nie bedzie sie skracala dalej etc. to spokojnie to mi odpusci etc. a wczoraj na mnie najechala mimo,ze helloŁ nic sie nie zmienilo...

WKurzyla mnie na maksa ;]

O glukoze, bo do tej pory nie zlecila mi bad.tez sie upomnialam...robie ja teraz w 30 tyg. bo sie sama upomnialam ;]
Zapytalam "to mam lezec non stop?" ona,ze nieeeee
Po jakims czasie spytalam wkoncu bo juz mnie tym gadaniem wkurzyla(tym,ze mimo ze jestbez zmian wmawiala mi ze nie uwazam etc. ;/)mam lezec ciagle? to wtedy powiedziala ze tak...witki opadaja.
Pomijajac,ze mnie nie chciala mowicile ma szyjka bo to "niewazne"liczy sie ile sie skraca, Mojemu Mezowi natomiast powiedziala.

Nerwowa jestem przez to wrrr

Mamosandry ile ma Twoja szyjka?

Ach te szyjki...dziewczyny uważajcie na siebie!

Ja wczoraj byłam na wizycie u ginexa. Nasz synek jest o tydzień większy jeśli chodzi o parametry główki, brzuszka itd. Jest na 90 precentylu. Narządy sa ok.
Moja szyjka z kolei jest długa i twarda. Cos mi się zdaje, że bede miała powtórke z rozrywki - Stokrotke urodziłam 9 dni po terminie i tylko dlatego, że poszły mi wody. W szpitalu miałam na poczatku rozwarcie na pół opuszka palca. Ale oxytocyna pomogła i w ciagu 6 godzin urodziłam :)

Moim problemem jest to, że moja lewa nerka jest tak ściścięta przez maluszka, że nie filtruje moczu, zatrzymuje go. Mam niestety infekcje, ale jak na razie nie odczuwam bólu. Dzis kupię żurawine i mam dużo pić. Mam nadzieje, że moja nerka wytrzyma jeszcze te 1,5 miesiaca...

Zdrówka dziewczyny!

Witam się środowo :)

Dziewczyny uważajcie na te szyjki, lepiej nie przedobrzyć z wysiłkiem.

Wczoraj na SR uczyliśmy się korzystania z piłek i robienia różnych ćwiczeń, które pomogą przy porodzie. Tatusiowe uczyli się masowania i od dziś będę mojego męczyć, żeby mnie codziennie masował, takie to przyjemne :)
Strasznie ostatnio dłuży mi się czas w domu, muszę wymyśleć sobie jakieś ciekawe zajęcie. Może jakieś propozycje?

hej dziewczyny mnie tez dlugo tutaj nie bylo a to dlatego ze chora jestem:( tzn caly weekend mialam goraczke ktorej niczym zbic nie moglam:( dopiero chlodna pol godzinna kapiel w srodku nocy zbila mi temperature na kilka nocy a i tak rano bylo spowrotem ponad 38 stopni:( po wizycie u lekarza rodzinnego okazalo sie ze mam jakies bakterie w moczu i dostalam antybiotyk no i od wczoraj mam tylko 34.4 stopnie wiec jak nie za duzo to za malo wiet eraz leze pod koldra zeby troche ta temperaturke podniesc chociaz jest mi strasznie cieplo i okropnie sie poce ehh nie iwem co mi jest.
bylam dzisiaj na pobraniu krwi i jutro ide do gina ciekawe co mi powie o mojej szyjce:) mam nadzieje ze sie nie skaraca:)
rumink@ to dobrze ze u ciebie z ta szyjka ok ale lekarze chyba juz tak maja ze lepiej jest postraszyc niz za szybko sobie odpuscic:)

Dzisiaj zrobiłam listę wyprawki do szpitala, w sumie już za 6 tyg mogłabym urodzić, aż nie mogę w to uwierzyć:) ciuszki dla Dominika mam już wszystkie wyprane i wyprasowane. Nie mam jeszcze łóżeczka, materaca, przewijaka i butelkę medeli chcę kupić.

Inne tematy z forum

nnt. Wymiana drzwi - jaką firmę z Gdańska polecacie? (20 odpowiedzi)

Zastanawiamy się nad wymianą drzwi do mieszkania. Czy możecie polecić jakąś firmę z...

Badania prenatalne ! Kto miał ? (65 odpowiedzi)

We wtorek zrobiłam sobie badania prenatalne w 12 tygodniu ciąży. Tak żeby wydać kasę i uspokoić...

Gdzie najlepiej kupić dziecku okulary? (11 odpowiedzi)

Wiem, ze było już trochę wątków na tt., ale za wiele nie wyczytałam...Muszę zrobić okulary dla...