Mamusie wrzesień-październik 2011 *9*

Zapraszam do nowego wątku :)

Poprzednie wątki:
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-wrzesien-pazdziernik-2011-t213989,1,130.html
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-wrzesien-pazdziernik-2011-2-t216934,1,16.html
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-wrzesien-pazdziernik-2011-3-t220353,1,130.html
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-wrzesien-pazdziernik-2011-4-t222599,1,130.html
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-wrzesien-pazdziernik-2011-5-t224564,1,130.html
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-wrzesien-pazdziernik-2011-6-t228805,1,130.html
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-wrzesien-pazdziernik-2011-7-t234948,1,130.html
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-wrzesien-pazdziernik-2011-8-t239258,1,130.html

07.09 - gosiunia1108
07.09 - natalnik - SYN - Antoni
07.09 - sałatka - Zaspa - SYN - Pawełek
08.09 - aga_6663
08.09 - czarna84 - SYN - Dominik
09.09 - bladykot - Wejherowo - raczej CÓRKA
09.09 - Kamczik - Kliniczna - CÓRKA - Oliwia
09.09 - mamasandry - Wojewódzki - SYN - Wiktor
09.09 - Fabiankowa - Zaspa - CÓRKA
10.09 - ligia - CÓRKA - Ola
17.09 - Leokadia2101 - SYN
17.09 - maniana - CÓRKA
23.09 - Dżina
24.09 - Jumelka - Zaspa - SYN
25.09 - Ru.mink@ - Wejherowo - CÓRKA
26.09 - Ewciuś - Kliniczna - CÓRKA
27.09 - pieczenienatalia -Kliniczna - CÓRKA - Zofia
28.09 - @IzZzka@
29.09 - cheeringup
30.09 - alicja_82

01.10 - marta29 - Wojewódzki - SYN
03.10 - rybcia6
04.10 - Monia Er -SYN - Cyprian
06.10 - gwiazdeczka - CÓRKA
07.10 - polapola - SYN
07.10 - malinowa mandarynka - Wojewódzki - CÓRKA - Marta
09.10 - sowka - SYN
10.10 - izulucha - CÓRKA - Nell
14.10 - misiabela - SYN-Aleksander lub Łukasz
14.10 - Mangolia - Kliniczna - SYN
17.10 - ewaaa42
20.10 - Patunga - Wojewódzki - CÓRKA
22.10 - lilo - SYN
23.10 - haniag83 - Wejherowo
24.10 - nusia85 - Kliniczna - SYN - Bartek
26.10 - lucek
28.10 - Brzoskwinka
28.10 - gosiaczek.k - Kliniczna - CÓRKA
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Mamusie wrzesień-październik 2011 *9*

mandarynka
dokładnie, od razu z grubej rury! :)

Monia Er
myślę, że SR ma w każdym wypadku sens, bo tam przekazywana jest wiedza nie tylko odnośnie samego porodu, ale również połogu i pielęgnacji noworodka :) Mimo tego, że kwestia przewijania itp nie jest mi zupełnie obca, to zdecydowanie lepiej będę się czuła wiedząc jak kąpać, karmić i jak sobie radzić z sytuacjami np nawał pokarmu....

od razu dostałyscie dawke 75? bo ja mam 50 do zrobienia, chyba w przyszlym tygodniu pojde

Ewciuś
ja skierowanie dostałam dopiero wczoraj, a jestem już w 25tc i nic mi nie mówiła, że mam się spieszyć, tyle żeby był wynik przed kolejną wizytą tj 4 lipca.
No niestety 2h trzeba siedzieć... też już się nie mogę doczekać :P

Dziewczyny jak to jest z tą glukozą. Trzeba to zrobić w 24 tyg czy można później? Bo mi gin kazała w 24 tyg... ale jakoś nie mogłam się zebrać od poniedziałku, a dziś wyjeżdżamy i wracam dopiero w niedzielę... czy jak zrobię w poniedziałek to nie będzie za późno?
Też mam dawkę 75g... naprawdę trzeba siedzieć 2 godziny i czekać na drugie pobranie?

Ja jestem dzisiaj jak śnięta ryba. Miałam iść do sklepu po mięsko na obiad ale jakoś nie mogę się w sobie zebrać, poza tym takie ciemne chmury się pojawiły.

~Monia Er
ja zamierzam rodzić w Redłowie i tam też zamierzam chodzić do SR, ale na ostatniej wizycie tj.pod koniec maja lekarz powiedział że jeżeli będę się dobrze czuła to dopiero po następnej wizycie będę mogła zacząć uczęszczać na zajęcia, czyli pewnie zacznę od lipca.

Hej dziewczyny:).
A mnie coś głowa boli dzisiaj od samego rana, dobrze ,że chociaż nie ma takiego upalu...
Byłam dzisiaj na badaniu glukozy i się zmartwiłam:(. Miałam dawkę 75g i wynik wyszedł 153, chyba trochę wysoko co??:(

Zdrówka mandarynka!!!

Ja też coś źle się czuje od wczoraj, boli mnie podbrzusze. Dobrze że jutro mam wolne to trochę odpocznę.

Miłego Dnia Dziewczyny :) !!!

O boże dziewczyny, ale zatrucie pokarmowe przeszłam. Tak mnie przeczyściło, że ważę tyle co na początku ciąży. oO
dzisiaj na szczęście trochę chłodniej, ale mógłby spaść deszcz i trochę orzeźwić powietrze :)
idę dalej do łóżka.

Witajcie,

misiabela - najlepszy żel chłodzący o dziwo - a wypróbowałam już chyba wszystkie - to żel z Rossmanna za ok 5-6 zł jakiejś rossmannowskiej marki, nie pamiętam nazwy, a mam go w domu, ale na pewno łatwo znajdziesz, bo jest tam taki tylko jeden

Ja mam problem z puchnącymi stopami już od ok. miesiąca, najgorzej to kostki pod koniec ciepłego dnia, pomaga żel i leżenie z nogami do góry, polecam wszystkim.

Ja jako osoba przewrażliwiona praktycznie od zawsze na punkcie swojej wagi, przez całą ciążę bardzo się pilnuję z jedzeniem. Nie głodzę się oczywiście, ale też nie jem słodyczy, pizzy itp., staram się sporo ruszać (nordic walking, basen) a mimo to mam na wadze prawie 9 kg na plusie, wiec tu chyba niestety - podobnie jak z rozstępami - nie ma żadnej reguły. Co prawda wszyscy dookoła twierdzą, że oprócz brzucha prawie w ogóle nie przytyłam, ale cóż ... waga nie kłamie :-)

bladykot - bez urazy, ale takie stawianie sprawy, to chyba lekka przesada. Niby jak pracodawca ma "doceniać" pracownika jeśli jak piszesz taki pracownik udaje się na zwolnienie, na które iść nie musi już na samym początku ciąży ? Patrząc na statystyki to jesteśmy absolutnymi przodownikami w Europie w braniu zwolnień "na ciążę" i poniekąd sami tworzymy sytuację, w której pracodawca mając do wyboru kobietę i mężczyznę zatrudni faceta. I żeby nie było nieporozumień - nie chodzi mi o kobiety, które pracują fizycznie bądź w szkodliwych warunkach albo o te, które muszą spędzić ciążę leżąc. Ja sama jestem przełożoną sporej grupy osób w tym też kobiet i może dlatego patrzę na ten problem inaczej. Pewnie, że to każdego sprawa jak spędza ciążę a 9 miesięcy płatnych wakacji to fajna perspektywa, ale postawmy się czasem w sytuacji tych, którzy muszą nas w tym czasie zastępować i przynajmniej nie narzekajmy.

I jeszcze jedno - czy są tu osoby planujące poród w szpitalu w Redłowie ? Czy ktoś korzystał z tamtejszej SR ? I czy według was SR ma sens w przypadku planowanej cesarki ?

Teraz jak fikają to tylko się cieszymy, zobaczymy jak trochę podrosną i zaczną nas kopać po różnych narządach wewnętrznych hihi
Jak dla mnie to czasem tak siedze i sie zastanawiam nad tym jakie to jest dziwne, ze jakis mały człowieczek siedzi w moim brzuchu a później będzie biegać po placu zabaw... coś niesamowitego...

Ja od początku ciąży przytyłam 5kg, z czego 3 przez ostatni miesiąc mimo, że wcale się nie objadam (przy tym gorącu to się nawet nie chce jeść), ze słodyczami staram się nie przesadzać, a tu taki wynik... Najlepsze jest to, że ostatni kg przybrałam w ciągu jednego dnia a jadłam tak jak zwykle. Chyba zaczyna mi się woda 'odkładać', nogi tez zaczynają puchnąć. I brzuch zrobił mi się już całkiem spory.

Wczoraj byłam u fryzjera, wycieniowałam tył i już mnie nie grzeje w kark :)
Dziś odbieram wynik z glukozy, mam nadzieję, że będzie w porządku. A w poniedziałek do lekarza, już się nie mogę doczekać :)

Maluch przy tych upałach jest mało ruchliwy, czasem prawie cały dzień nic, a wieczorem daje czadu. Najbardziej mu nie pasuje jak się położę na prawy bok, wtedy od razu czuję kuksańce.
Co do spania to zawsze najbardziej lubiłam spać na brzuchu (przestawienie się na inne opcje znowu trwało dość długo ;)) Teraz śpię najczęściej na prawym boku lub na plecach. Nie jestem w stanie zbyt długo leżeć w jednej pozycji a przekręcanie się wymaga już wysiłku, hehe. W lipcu zamierzam kupić sobie poduszkę rogal do spania, bo przez te pozostałe 3-4 miesiące będzie tylko gorzej.

A moja fika cały dzień... oczywiście wieczorami bardziej... Dzisiaj rano mój mąż pytał czy czułam jak w nocy szalała... bo jak się kładł i przytulał to dostał kilka kopniaków :))

Mój też jest mały leń :) generalnie to czuje ruchy wieczorami, w dzień rzadziej.
Ostatnio nawet koleżanka mi powiedziała że skoro mam siedzącą prace to dziecko będzie mi przeszkadzało w nocy i będzie szalało, ale ile w tym prawdy to się okaże po porodzie.

Im jest cieplej, tym mój mały bardziej leniwy. Coś tam fiknie co jakiś czas, ale jakoś tak niemrawo... Wieczorem, jak już jest chłodniej, to szaleje, ale w ciągu dnia mniej niż zwykle.

alicja mój mały dziś też bardzo mało ruchliwy. Chyba jak każdy może mieć leniwszy dzień :)

Dziewczyny jak to u Was jest z r******i Maleństwa?bo ja już się zaczynam denerwować , czasami czuję konkretne kopniaki, a dzisiaj prawie nic...

Hej kobietki!!! :)

A ja przy tym cieple to uwielbiam być w pracy bo mam naturalnie chłodne pomieszczenie. Jest od zacienionej strony i absolutnie nie zaglądają tam promienie słońca.
Jeżeli chodzi o wagę.. to myślę że lepiej uważać żeby nie przytyć za dużo. Chyba że ktoś nie ma problemów ze zrzucaniem balastu..ja się pilnuje ale nie odmawiam przyjemności jeśli najdzie mnie ochota ;)
czarna84 chodzisz do SR w Żukowie???
Poza tym dziś spuchły mi kostki.. :/ jaki balsam(chłodzący) polecacie? mi się coś obiło o uszy o "perfecta mama" czy coś takiego...

Miłego wieczoru!!!

Co do tycia to miedzy 20 a 24 tygodniem przytyłam 4 kg i byłam załamana, a teraz jak się ważyłam mam kg mniej więc od początku ciąży mam przybyło mi 6kg i czuję się świetnie

dzięki dziewczyny za info, to samo powiedział mi lekarz, tzn. ze badania są nawet lepsze niż te robione na początku ciąży bo teraz miałam mniejszą ilość przeciwciał na toxpolazmozę. Szkoda tylko ze ta kobiecina z laboratorium jak dobrze nie spojrzała na wyniki lub jak się po prostu nie zna to się odzywa i straszy kobiety w ciąży. szczęście że 3 minuty po odebraniu badań siedziałam już u lekarza na konsultacji i wszystko mi wyjaśnił bo gdybym musiała czekać nie wiem jak długo na wizytę to chyba bym się popłakała. ufff

Inne tematy z forum

nnt. Kredyt gotówkowy - proszę o radę (23 odpowiedzi)

Czy ktoś z Was brał może w ostatnim czasie kredyt gotówkowy (ok 30tys.) i mógłby się podzielić...

Sprawdzone sposoby na odchudzanie:) (71 odpowiedzi)

Cześć Dziewczyny! Podzielcie się swoimi sposobami na skuteczne odchudzanie:) Ja muszę zrzucić aż...

jaki odkurzacz polecacie ? (25 odpowiedzi)

muszę kupić i nie rozglądałam się jeszcze, pomożecie co wybrać ?