Mamusie wrzesień - październik 2016 (4)

Princessa 03.09.2016, syn- Adrian
Alicja - 09.09.2016, BLIŹNIAKI :) - 2 chłopaków, Redłowo
Kotek85 - 14.09.2016
Kika-1987 - 14.09.2016, Redłowo, chłopak
Emilia - połowa września
Ruda - połowa września, Marysia, Kliniczna
kawa o poranku - 18.09.2016, Kajetan
JestemMonika- 19.09.2016
pirelka - 22.09.2016, BLIŹNIAKI :), Kliniczna
basiula 24.09.2016
SandraS - 24.09.2016, Kliniczna, chłopak
skoniek 29.09.2016
em - 29.09.2016
aniolleczek - 30.09.2016
Ewa - koniec września
justicia85 - 05.10.2016, Zaspa
amadea 09,10.2016
Dorota 10.10.2016, BLIŹNIAKI :)
paaml - 13.10.2016
Mała_1985- 14.10.2016, szpital wojewódzki
Majka123 - 17.10.2016, Zaspa, chłopak
szafir - 19.10.2016

Link do poprzedniego wątku:
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-wrzesien-pazdziernik-2016-3-t672216,1,16.html
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Mamusie wrzesień - październik 2016 (4)

aniolleczek, ja mam elektryczny Canpol EasyStart i świetnie sie spisuje.

Ja kupiłam na początek ręczny z Aventa, zobaczymy czy się przyda :)

Mam Medeli, swing

Ja jeszcze nie kupowałam ale jak już to myślę też o canpol ale recznym jakoś jak pomyślę o podłączeniu się pod taki elektryczny to mam skojarzenia z dojeniem krowy sory dziewczyny ale jakoś tak mi się to kojarzy.
Przy pierwszym miałam ręczny i wystarczył w 100 %.

Ja już kupiłam: canpol elektryczny

Kupiłyście już laktator? Jeśli tak to jaki?

Tak , długo brakowało jej w hurtowniach, ale już się pojawiła.
Kupowałam w aptece Tradycyjnej w Gdańsku, na suchaninie.

Dorota była zbliżona, ale jednak pierwsza była ciut większa, a nie druga jak było mówione.

aniolleczek, ja zabrałam dwie torby: jedną na poród, a drugą na salę. Ta porodowa nie przydała się na początku kompletnie poza koszulą, kapciami, ręcznikiem, wodą i szlafrokiem. Nawet dla dzieci na początek nic nie chcieli.

Sandra napisałam maila.

Ja dzisiaj zdjęłam szwy i mam nadzieję, że teraz z dnia na dzień będę czuła poprawę samopoczucia.

Pirelka rozumiem, wydaję mi się, że w Polsce jest więcej profilaktycznych nacięć niż tych naprawdę niezbędnych, ale obyłam się już z tym, że i mnie to nie ominie. Współczuję bólu i życzę, żeby szybko się goiło.

aniolleczek Torby mam spakowane dwie, jedną małą z rzeczami na porodówkę, drugą większą na salę poporodową. Już po mąż zabierze tą z porodówki i zostanę z jedną.

SandraS ja napisałam plan porodu, wiadomo że to jest tylko taki zarys na czym nam zależy, a w rzeczywistości może to zupełnie się nie pokrywać, ja jednak napisałam go bo mam zamiar walczyć o niektóre kwestie.
Nam w szkole rodzenia mówili, że warto ale żeby był krótki i zawierał parę najważniejszych punktów. Ja napisałam 5 pkt, a na wstępie zaznaczyłam, że chce być świadoma wszystkiego co się dzieję na sali i proszę o pełną informację i możliwość analizy sytuacji.

1. Nie wyrażam zgody na wyciskanie dziecka z brzucha - chwyt Kristellera
2. Zależy mi by pępowina została przecięta dopiero wtedy gdy przestanie tętnić
3. Chciałabym aby moje dziecko było u mnie na brzuchu w kontakcie skóra do skóry tak długo jak będę tego potrzebować (min. 2 godziny)
4. Chciałabym nakarmić moje dziecko piersią jeszcze na sali porodowej
5. Nie wyrażam zgody, by moje dziecko było dokarmiane lub dopajane, chyba, że będą wyraźne wskazania medyczne.

Princessa gdzie Ci się udało zdobyć szczepionkę na WZW, dawno ją kupiłaś? Ja poluję od miesiąca i ciągle w brakach.

Ja mam pytanie odnośnie waszego przygotowania do porodu, stosujecie masaż krocza, picie herbaty z liści malin itp ?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Ja szlafrok mam cienki, bawełniany, więc mało miejsca zajął:)

No mam nadzieje, ze do września wytrzymam. Dzis jest dokładnie 33+2, w usg są starsze o prawie 2 tyg.
Co do torby to zawsze na bierząco moze mąż reszte przywozic.

Dorota nie byloby to cos za szybko u ciebie? :) Cos male te wasze torby. Mi sam gruby szlafrok, woda, kapcie i klapki miejsca zajęły. Nie mówiąc o koszulach, bieliznie, kosmetykach itp. Dla maluszka chyba za duzo rzeczy spakowalam i chyba czesc wyciagne.

Ja mam przygotowana jedna torbe mała dla maluszkow i druga wieksza dla siebie (ale z paczka pamersów).
Cos dziwnie dzis sie czuje, wczoraj zlapal mnie skurcz który promieniował do krzyza i podbrzusza, a dzisiaj co jakis czas twardnieje mi brzuch i jeszcze chłopcy jacys leniwi sa. Bede musiala sie bacznie obserwowac.

Małą torbę na porodówkę i potem na oddział małą walizkę na kółkach (taką kabinówkę do samolotu).
Ja zmieniłam zdanie co do planu porodu, kiedy zweryfikowałam co się dzieję naprawdę w szpitalach względem tego co powinno się dziać - choćby w kwestii właśnie kontaktu skóra do skóry, który moim zdaniem jest ultra ważny.

Hej :)

Gratuluje mamusiom, które już urodziły :) Oby wasze maleństwa rosły zdrowo :) Co do planu porodu mi w szkole rodzenia do ktorej chodzilam odradzono jego pisanie. Powiedzieli, ze nie ma sensu bo kazdy porod jest inny i nigdy nie bedzie tak jak sobie go zaplanowalysmy.
Ja nadal zastanawiam sie nad wyborem szpitala, w przyszlym tygodniu chyba wybiore sie do szpitala wojewodzkiego zeby zaliczyc te szkolenie z zzo. Slyszalyscie moze jakies opinie o wojewodzkim?
Do szpitala zabieracie dwie torby czy moze jedna walizke?

Ja wcześniej nie chciałam pisać , planu porodu, ale im bliżej porodu, tym więcej czytam, tym bardziej się boję i zmieniam zdanie jak w kalejdoskopie... :)
Postanowiłam jednak napisać plan.
Skorzystałam właśnie z tego kreatora, ze strony rodzić po ludzku.

Generalnie, ujełam tam, że chce rodzić na sali jednoosobowej, z mężem , mieć dostęp do prysznica, rodzić w swoim ubraniu, że nie zgadzam się na podawanie środków zmieniających świadomość. Ze zgadzam się na interwencje (typu oskytocyna, przebijanie pęcherza) tylko w momencie kiedy będą medycne wskazania i po uprzednim wyjaśnieniu, że chciałabym spróbować ochronić krocze (jak się nie da to zgadzam się na nacięcie, ale żeby chociaż spróbowali ochronić).
Najważniejszy dla mnie punkt planu i o to będę walczyć: o NIEPRZERWANY kontakt skóra do skóry prze 2 h BEZPOŚREDNIO po porodzie. Z moich informacji wynika, że w szpitalach, które brałam pod uwagę - Redłowo, Wejherowo, wygląda to tak, że kładą dziecko , ale na czas kilku - kilkunastu minut, po czym jest zabierane i z ojcem dziecka idzie na ważenie, mierzenie, ubranie - po czym wraca i wtedy dają 2 h na kontakt (co już nie jest pierwszym kontaktem, ani kontaktem skóra do skóry) i pierwsze karmienie.
Dla mnie to jest ważne , żeby ten kontakt nie został przerwany, ważenie i mierzenie może poczekać, wstępną ocenę skali apgar też można dokonać na brzuchu matki. Również rodzenie łożyska i szycie nie musi tego kontaktu przerywać.
Prawo do tego daje nam standard opieki okołoworodowej. Mam nadzieję, że uda mi się trafić na fajną położną, z którą grzecznie i miło uda mi się porozmawiać o swoich oczekiwaniach względem tych kwestii i , że nie będę musiała o to walczyć "jak lwica" wyciągając wydrukowany na wszelki wypadek stanard opieki :P
Chciałabym, żeby pępowina była odcięta PO tym jak przestanie tętnić, żeby dziecko było wyłącznie ze mną, żeby wszystkie czynności pielęgnacyjne i badania odbyły sie przy mojej obecności. Zaznaczyłam, że będę mieć swoją szczepionkę na WZW B.
Plan już czeka wydrukowany i dołączony do mojej dokumentacji medycznej.. zostało nam 11 dni..

Pirelka a waga urodzeniowa twoich dziewczynek pokrywala sie z tym co pokazywalo USG?

paaml, oni chyba profilaktycznie nacinają przy bliźniaka i wcześniakach z tego co pytałam położonej po. Wcześniej musiałam się zgodzić na to, ale podpisałam, bo w razie wu... No i nacięli od razu :/ teraz się męczę zarąb..
Dzisiaj idę ściagać szwy, aż mam ciarki na samą myśl.
Ja na klinicznej dostałam bez problemu zzo, nawet mnie zachęcali, że po co tak się męczyć.Żałuję, że tak późno się zdecydowałam.
Ale znajoma z sali nie mogła dostać, nie chcieli jej dać..więc faktycznie u każdego inaczej.

a-cha, nie mam pojęcia jak się nazywała, ale było kilku lekarzy w sumie, którzy zaglądali i byli przy porodzie.
Mi odeszły wody, odchodziły bardzo długo więc 3 dób nie mogli mnie trzymac, ale gdyby nie wody to kto wie czy też by się tak nie skończyło!

Sandra, ja planu porodu nie miałam ale położona mnie pytała czy mam jak wypełniała papiery, więc może warto mieć?!

Moim zdaniem wszelkie tego typu plany weryfikuje życie, wydaje mi się, że szkoda na to czasu, owszem cos tam w głowie można sobie ułożyć, ale jeszczee nie słyszałam żeby komuś udało się urodzić według jakiegoś tam planu.
Coraz gorsze opinie słyszę o Klinicznej i szczerze zastanawiam się czy tym razem nie wybrać jednak Zaspy....

Hej jak tam dziewczyny zegar co raz szybciej nam tyka i tak się zastanawiam czy piszecie plan porodu, ja przy pierwszym nie miałam czegoś takiego i zastanawiam się czy w ogóle jest sens czy ktoś to będzie rezpektował. Na stronie fundacji rodzić po ludzku jest kreator takiego planu co o tym myślicie.
Pirelka ty miałaś plan ktoś cię o niego pytał ?
Kika nie do czytałam wcześniej super że z twoim synkiem już lepiej oby tak dalej.

Inne tematy z forum

szukam opinii o szkole podstawowej nr 85 gdańsk jasień (22 odpowiedzi)

hej, czy którejś z Was dziecko uczęszcza do tej szkoły?możecie coś powiedzieć na temat poziomu...

Jak wyprawiacie urodziny dla dzieci? (27 odpowiedzi)

Witajcie! Jak bardzo hucznie obchodzicie urodziny dzieci? Głownie chodzi mi o to czy urządzacie...

endokrynolod (11 odpowiedzi)

szukam lekarza endokrynologa pilne .Prywatnie bo NFZ nie ma już miejsca, najlepiej w Gdyni